Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Elektronika kiedyś a dzisiaj.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/elektronika-kiedys-dzisiaj-74865/)

grzeniu 23.10.2009 23:46

rewolucjoniści?

Ormianin 23.10.2009 23:34

popieram... ale to się wkrótce skończy jak niezadowolony naród wyjdzie na ulice i powywiesza tu i ówdzie odpowiednich bydlaków na latarniach... koło historii się toczy...

ed hunter 23.10.2009 23:01

Na pewno gaz do oświetlania nie byłby dobrą technologią, bo sprawność lampy gazowej, to głównie ciepło... może czegoś nie wiem?
Nie ma co rozlewać dziewiętnastowiecznych łez nad gazowniami z tych czasów - nie było innej możliwości, nie było gazociągów zasilanych gazem ziemnym, nie było linii energetycznych, no nie było po pierwsze elektrowni.

A najważniejsze jest to, że nie będziemy mogli wykorzystać naszego węgla, którego mamy jeszcze naprawdę sporo, bo lewaccy szwindel ekobiznesmeni wmówią całej planecie, że ma im PŁACIĆ, IM, za to, że jeszcze nie ma lepszych technologii na pozyskanie energii, bo NIE MA. Energia z elektrowni atomowych (które u nas są na razie mrzonką kosztuje podobnie, a odpady trzeba kosztownie zakopywać w nieczynnych kopalniach, a ocieplanie się klimatu nie zwolni nawet na sekundę.

Cwana banda bydlaków, strasząc nas katastrofą, rzekomo spowodowaną emisją CO2 chce nas udupić na całe pokolenia i żyć rządząc przez pokolenia. Już to nie pierwszy raz w historii. Zawsze się to źle kończyło dla takich uzurpatorów. Tym razem jest oczywiście inaczej, bo rozprzestrzenione na cały świat. A większość bezmyślnie szczęśliwa! :w00t:

pali 23.10.2009 22:12

W wielu polskich miastach i miasteczkach stoją po dziś dzień przedwojenne, często XIX-wieczne budynki pełniące niegdyś funkcję gazowni i zbiorników gazu. Np. w Warszawie stoi coś takiego niedaleko Dworca Zachodniego. W tych lokalnych gazowniach gaz był produkowany, w procesie gazyfikacji węgla (i może w innych procesach, nie wiem). To właśnie z tych gazowni zasilane były latarnie uliczne, na pewno w Krakowie, Toruniu, Warszawie, Wrocławiu i w kilkudziesięciu miejscowościach.

Czytałem, że istnieją nowsze technologie gazyfikacji węgla, są nawet jakieś polskie patenty, są jakieś badania. Podobno byłoby u nas wskazane rozwijanie takiego modelu lokalnej produkcji gazu z węgla i biomasy. Nie znam się, nie wiem - ale nie wygląda to głupio.

ed hunter 23.10.2009 21:34

E tam, będzie jasno, ale podle, świetlówki zdominowały wszelkie publiczne miejsca, i słusznie, zdominowały domy, to kwestia gustu gdzie to sobie zapodamy, ale zabranianie mi używania energochłonnej żarówki w kiblu, w którym sram 3 minuty, praktycznie tyle, co potrzebuje świetlówka do pełnego rozjarzenia się, to brak rozumu, zwany inaczej...

grzeniu 23.10.2009 21:28

katar to może każdy we własnym zakresie
i to unia przewidziała :sciana:

a w temacie żarówek - politycznie
http://wiadomosci.onet.pl/2065472,11...ieja,item.html
:rotfl:

pali 23.10.2009 21:19

z Kataru coś ma być. Polityczny. Będzie kiedyś ciemno jak w dupie u ...

ed hunter 23.10.2009 21:16

Gaz jest dobrze polityczny, z północnej rury będzie, jak grzeczni będziemy...

pali 23.10.2009 20:57

ekologiczny, ale zbyt polityczny

Ormianin 23.10.2009 20:44

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1054580)
już lepiej karbidówki

myślę ze będą to lampy gazowe jak niegdyś u progu XIX wieku było to dość powszechne oświetlenie... a gaz chyba ekologiczny jest?

grzeniu 23.10.2009 20:41

już lepiej karbidówki

Reetou 23.10.2009 20:27

Lampy naftowe. Sprawdzony wynalazek.

rycho 23.10.2009 20:27

Cytat:

Napisany przez Ormianin (Post 1054575)
demek, ale żarówki wogole wycofają... wiec po co zmieniać oprawy? Z każdym rokiem będą wkręcać coraz słabsze żarówki aż do 25 W... tak aby jakoś to było w nocy przy wejściu - zejściu do mieszkania, później rozumiem w miejsce żarówek będą halogeny no a później?

Łuczywa.

Ormianin 23.10.2009 20:24

demek, ale żarówki wogole wycofają... wiec po co zmieniać oprawy? Z każdym rokiem będą wkręcać coraz słabsze żarówki aż do 25 W... tak aby jakoś to było w nocy przy wejściu - zejściu do mieszkania, później rozumiem w miejsce żarówek będą halogeny no a później?

demek 23.10.2009 15:58

zmienia oprawy z 1x100w na 2x60/40w (przyklad) i tez bedzie

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:39.