![]() |
Andrzeju, piszecie czystą prawdę.
A światło świetlówek, nawet tych najbardziej przeze mnie akceptowalnych, czyli Philipsów, nie nadaje się dla mnie do pracy, nie znoszę tego światła, gówno przy nim widzę, syf totalny. Może oświetlać pomieszczenia, w których światło się pali 8 godzin dziennie, bez przerwy. Przyszłością jest LED, ale oglądałem taką żarówkę ostatnio, ma jedną wadę, cenę. To się tez zmieni, na niską jakość tych tanich. :| |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
placilbys mniejse rachunki za prad
40W tradycyjnej, ktora jak pisze swieci nonstop, spokojnie zastapi 7W energooszczednej swiatlo niezdrowe? prosze - nie rob sobie jaj jedyne zdrowe swiatlo to slonce (tak, wiem, ze sa specjalne kwarcowki je nasladujace - stosowane np w okretach podwodnych, ale nie o tym mowa) nieprzyjemne? mozna dobrac swietlowki o dlugosci fali praktycznie dowolnej - lekko zoltawe maja takie samo swiatlo jak tradycyjne - argument totalnie z bani czy to eco? produkcja takiej zarowki pochlania wiecej energii, jej utylizacja jeszcze wiecej, ale ponoc w ogolnym rozrachunku sie oplaca (z punktu eco) bo z punktu widzenia konsumenta to chyba trzeba oblac matme w pierwszej klasie podstawowki, zeby nie rozumiec zysku |
Ponad 4 lata temu robiłem remont w pokoju i wymieniłem wszystkie źródła światła. Od tego czasu żarówkę w lampce przy biurku (świeci się wieczorami praktycznie non stop), 40w wymieniłem raz, żarówki w lampie ("setki").. ani razu, żarówkę w lampce nocnej.. ani razu. Jakbym kupił energooszczędne, to poza tym, że zapłaciłbym drożej i pracował przy nieprzyjemnym i niezdrowym świetle, zyskałbym.. co...?
|
W domu mamy głównie świetlówki (poza światłem sterowanym automatycznie na czujniki bo tam sie kompletnie nie sprawdzają), od niepamiętnych dla mnie czasów za główne źródło światła w pokojach stanowiły kołowe świetlówki 40W (ok 3300lm, czyli coś około żarówki 250W). Mają dość długą żywotność ale raz na pare lat trzeba jednak zmienić. Psuje je głównie częste włączanie/wyłączanie.
Oczywiście światło świetlówki nie jest zbyt przyjemne, kiedyś lubliłem białe ale następnym razem wezme coś bardziej żółtego. Te nowe potrafią świecić jak zwykła żarówka (światło nie miga i jest żółte). Mam świetlówkę 7W w lampce i jest bardzo dobra. Jeszcze bym zamienił halogen 25W w lampce biurkowej na ciepłego LEDa. Co nie zmienia faktu ze nie popieram wycofania zwykłych żarówek. PS. Świetlówki mają lepszy stosunek mocy do światła niż tanie LEDy. A drogie ledy są....drogie..;) |
Cytat:
|
Za to pewnie są tańsze. A że zamiast jednej trzeba kupić pięć (z rtęcią w środku), to jest tak zwana ekologia.
Ten zakaz sprzedaży żarówek 100W coraz bardziej mnie wkurza. A może ktoś chce używać żarówki jako małego piecyka bo lubi ciepełko. I co komu do tego. |
Kilka słów o świetlówkach energooszczędnych. Ponieważ posiadają zapłon elektroniczny, sądzę że można o nich pisać w tym topicu :)
Około 10 lat temu zakupiłem takową i wkręciłem do lampy w kuchni. Jest to świetlówka wyprodukowana przez koncern Philips. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że rzeczona świetlówka świeci... do dziś (sic!). Wówczas były jeszcze dostępne produkty oryginalne (na podstawce świetlówki napis: Made in Netherlands). Później oryginalne holenderskie świetlówki nie były dostępne od kiedy Philips uruchomił produkcję w Polsce (dawna fabryka Polamp w Pile). Te produkowane w Pile nie są już tak trwałe. Te dzisiejsze wytrzymują może ze 2 lata. A są i takie, które "wysiadają" po kilku miesiącach (sic!) |
Była kiedyś wieża JVC z odpinanym walkmanem :)
|
Chyba kapuję - ludzie nie umieją nic przegrać z iPoda dalej ;)
|
Też tego nie rozumiem, lecz takie urządzenia są bardzo popularne.
Wieża brata ma wejście na ipoda choć sam brat ipoda nie widział na oczy i nie zamierza. I teraz mamy TUNER,CD,IPOD,MP3 ... takie czasy.... |
Nie rozumiem, po co tu iPod ? Nie wystarczy wejscie USB oraz slot na kartę SD ?
|
I tak padnie to po miesiącu, razem z iPodem ;)
|
prawda... kaseta miała swoją pozycje, dziś poszła do lamusa...
dla wielbicieli ipoda i boomboxa stworzono taką hybrydę... zamiast kasety wstawia się ipoda i wygląda to tak: http://ipods.techfresh.net/wp-conten...-ipod-dock.jpg |
A te wspaniałe maszyny zastąpił pedalski iPod.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:50. |