Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   IMPREZKA ON-LINE 2017-2020 (dzieci powyżej 18 lat) !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/imprezka-line-2017-2020-dzieci-powyzej-18-lat-96099/)

Jarson 14.02.2020 12:29

@Nimal
O to, to...

W Twoim przypadku nie ma większego znaczenia, czy ceny są wysokie czy niskie. Będzie miało tym większe, im bardziej chcesz zmienić standard. Jeśli ktoś chce zamienić M3 na dom 200 metrów, to dziś musi dopłacić bardzo dużo, tak samo jak starsza pani, wdowa, postanowi wyprowadzić się z dużego domu do bloku, bo nie ma siły ani środków na utrzymanie go, to z różnicy będzie miała solidną premię do emerytury. Ale już zmiana lokum ze względu na otrzymanie lepszej pracy w innym mieście itp. to wzięcie w jednym miejscu kwoty x zł i wydanie w drugim ~x zł (plus podatek :szczerb:)

Powiedzmy nawet, że masz gdzie przeczekać (rodzice np.) i chcesz poczekać na spadki cen. Spore ryzyko, bo kto zagwarantuje, że właśnie mamy peak, a za rok ceny będą niższe? Na razie mamy rosnącą inflację, a do tego ludziska wciąż chcą lokować pieniądze na rynku nieruchomości - a zatem za rok Twoje pieniądze mogą być warte 5% mniej, a domy kosztować kolejne 15% więcej...

Słusznie prawisz, że wystawianie wyższej ceny to loteria. Dziś masz na allegro dwie oferty popularnego przedmiotu różniące się ceną o 2%, w tańszej będzie 200 kupujących, a w droższej może być 0, albo 10... Dom to inna bajka, bo podaż nie jest nieograniczona, ale i tak na okazję rzuci się tłum, bo ludzi mimo wszystko nie stać, żeby wydać dowolną kwotę na nieruchomość, a w droższych ofertach wielkiego zainteresowania nie będzie. Gdyby było inaczej, to przy obecnym niedoborze lokali mieszkalnych w Polsce budowałyby się nie nowe osiedla, ale dzielnice i miasta :P

Widziałem to, jak szukałem domu - niektóre nieruchomości z tylko trochę zawyżoną ceną stoją u mnie w mieście od paru lat i nic się nie zmienia, a tymczasem okazje znikają na pniu - do tego stopnia, że dziś bez gotówki albo bardzo konkretnie wstępnie przygotowanego kredytu i pieniędzy na zaliczkę nawet nie ma sensu oglądać...

Kurcze, zaschło mi w gardle od tego pisania, no to :kawa: :D

ed hunter 14.02.2020 12:03

Pospałem trochę, ale to za mało, zjem śniadanie, podjadę do Żabki po kilka Żateckich i walnę się znowu. Śnieżyca jest, więc nigdzie nie będę chodził na nogach, mam na to wy....

:kawa:

nimal 14.02.2020 10:58

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1432811)
Tam Ci nie będę spamował, tu lepiej ;)

Fajny, tak z opisu i na pierwszy rzut oka. Z moich doświadczeń na rynku nieruchomości wynika jasno, że ciężko jest kupić nieruchomość na rynku wtórnym we w miarę rozsądnej cenie, w której nie trzeba na starcie zainwestować minimum kolejnych kilkudziesięciu tysięcy, żeby dało się w niej komfortowo zamieszkać.

My kupiliśmy w ubiegłym roku dom we Włodawie, podpiwniczony, z poddaszem użytkowym, z 6-arową działką za 235 k PLN. Dom bardzo zadbany od strony samej eksploatacji, zero fuck-upów, ale z drugiej strony jak na dzisiejsze standardy mocno niedoinwestowany. Na starcie wymieniłem wszystkie okna na trzyszybowe (większość była od nowości od 89', dobrej jakości, ale wg. standardu z tamtych lat + czynnik czasu). Dach - bardzo solidna więźba, ale pokrycie -eternit. Mury 1,5 pustaka, jak to się wtedy budowało, ale nieocieplone. Kocioł - wymieniony w chyba 2012 lub niedługo później (tabliczka znamionowa), ale śmieciuch. Elektryka niby bardzo porządna, ale dwużyłowa, czyli dla mnie kwalifikacja do wymiany (w gwiazdę se zrobię, a co :D)

Osobiście jestem zachwycony, bo kredyt w ciul niski (bawimy się zresztą w nadpłacanie i już nieco obniżyliśmy sobie i tak przyzwoitą ratę), a dom nie ma żadnych z takich wad konstrukcyjnych, które powodują, że koszty wraz z remontem przewyższają nową inwestycję. Ale żeby upgrade'ować go do standardu jak u Ciebie, to nie wiem, czy w 350 k zł łącznie da radę, a bardzo wiele rzeczy robię sam.

Oczywiście ceny są obecnie za wysokie, niech mi nikt nie mówi, że nie ma bańki na rynku nieruchomości. Budowlańcy zarabiają obecnie nieco za dużo w korelacji do innych branż (nie mam na myśli patologii z płaceniem robotnikom po 10 zł/h, tylko rzecz jasna ceny usług, w niektórych miastach to żart), ceny materiałów wydają mi się - mimo podwyżek - jeszcze w miarę rozsądne, ale już np. koszty działek to ewidentna spekulacja. Dodajcie zresztą do rynku mieszkania "inwestycyjne" (czyli cały ten obecny hype na pasywny dochód) i ceny z dnia na dzień spadają o 20-30%.

Niektórzy zresztą wpadli na pomysł, że dziś na ruderze po babci należy zrobić interes życia. Spójrzcie na tę rezydencję:

Załącznik 151641
Załącznik 151642
Załącznik 151643

Nadawałaby się do generalnego remontu, gdyby nie to, że posadowiona jest na skarpie i o ile wiem wymaga co najmniej przyzwoitej ingerencji w konstrukcję, żeby postać kolejne kilkadziesiąt lat. Działka - porzućcie wszelką nadzieję, nawet nie ma wjazdu, te auto to już na działce sąsiada. Oczekiwana cena? 300 000 PLN. Tak, u mnie, na ścianie wschodniej :D

Tak czy owak nie zdziwiłbym się, Nimalu, gdyby się okazało, że Twój dom jest już sprzedany ;)

A tymczasem :kawa:

masz racje Jarson

spredany w ciagu okolo 30 godzin od wystawienia
poszedl by szybciej, gdyby nie koniecznosc przeliczenia przez kupujacych mozliwosci kredytowych
w sumie drugiego dnia mialem trzech gotowych wplacic zaliczke - kto pierwszy ten lepszy

z perspektywy - moglem wystawic drozej
ale kto wie, czy bym sie wtedy pol roku nie bujal ze sprzedaza - roznie bywa

a jeszcze trzy lata temu mozna bylo na moim osiedlu kupic dom za niewiele ponad 100 000 (do remontu, ale zamieszkac sie dalo od reki)
moj oczywiscie mial wyzszy standard :szczerb:

ale fakt faktem w chwili obecnej sytuacja na rynku jest chora
https://noizz.pl/design/patodewelope...piewak/6jfxryh
przyklad - mieszkanie, ktorego ponad polowa to waski korytarz a kosztuje wiecej niz moj dom

z jednej strony ktos powie, ze moge sie cieszyc, ze akurat teraz sprzadwalem
z drugiej - przeciez qrcze musze cos teraz kupic :szczerb: a nie czekac pod mostem az ceny spadna

grzeniu 14.02.2020 10:29

Jarson 14.02.2020 03:41

A ja :kawa: ;)

ed hunter 14.02.2020 03:15

Po ciężkiej pracy dwudniowej, Trybunał Ciemne, bardzo zacne. :kolejka:

joujoujou 14.02.2020 00:50

- Deckard - 13.02.2020 23:02

Ale mi już grzeje :rozpuszczalna:

https://www.youtube.com/watch?v=4z95SAFud7w

- Deckard - 13.02.2020 21:26

:whisky::whisky::whisky:

Pauza do niedzieli , nie praca człowiek żyje

grzeniu 13.02.2020 20:46

No jak tam? :piwo:

Zetoxa 13.02.2020 16:45

tauryna i coffeina w jednym, czyli Oshee energy drink :spoko:

joujoujou 13.02.2020 15:42

grzeniu 13.02.2020 11:37

Nie chlacie kawy? Już chyba czas.

grzeniu 13.02.2020 01:13

A w co on umie grać? Tylko nie mów, że na konsoli :rotfl:

superrrmario 13.02.2020 01:05

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kangur_rudy

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:27.