![]() |
Kupiłem dziś swojemu dziadkowi pralkę, zajechałem ze starą na złom, w świętej naiwności, z przyzwyczajenia że tak się kiedyś robiło... nie zabiorą, bo to odpad niebezpieczny (tu złomiarz rzucił kilkoma kurvami) i nie mogą. Blacha, miedź, beton, odrobinę gumy i plastiku i trochę elektroniki, rzeczywiście niebezpieczne. Dziw, że to w domu stało, przecież mogło wybuchnąć. Z jednej strony promuje się wzrost PKB (nierozłącznie związany ze wzrostem konsumpcji), z drugiej ekologię (dla której najlepszy jest spadek konsumpcji). To jest taka schizofrenia dzisiejszego świata. Jak znam życie zaraz i na to znajdą rozwiązanie - pralka będzie kosztowała 1000 zł, utylizacja 500. Zresztą, z samochodami zaraz tak będzie, utylizacja ogniw li-ion nie jest tania.
:kawa: |
Kupiłeś mu naprawialną, mam nadzieję? Ekologiczniejszą?
A sklepy nie mają czasem obowiązku przyjąć starej pralki? :hmm: W cenach np. elektroniki np. jest opłata utylizacyjna. No to, żeby było w temacie :kolejka: |
Podejrzewam, że stara była znacznie naprawialniejsza od nowej ;) Wczoraj na szybko znalazłem stronę z całą listą części do niej, ale że pralka już jest podrdzewiała, a zaczęło się z niej lać (domyślam się, jak wygląda grzałka, widziałem w reklamie Calgonu) to stwierdziliśmy, że łatwiej będzie kupić nową niż się tym bawić. Do tej z całą pewnością również będą po jakimś czasie potrzebne części, zapewne duużo wcześniej niż do starej :D
:herbatka: tylko, bo jadę ;) |
:piwko2: do obiadu.
:kawa: po obiedzie. |
:piwo: do kolacji.
Po kolacji zobaczymy ;) |
:kawa:
|
:kawa: była standardowo o 10
teraz po hejnale wiadomo :piwko2: |
:piwko2: do obiadu.
:kawa: po obiedzie. Też wiadomo. :taktak: |
Hallooo! Czy tu jest czynne?