![]() |
Cytat:
Zgadzam sie z nim w 100% co do problemow zdrowotnych jakie pojawiaja sie podczas dlugiej pracy na komputerze. Zla klawiatura + wiele godzin pisania na niej = zespol ciesni nadgarstka. Bardziej ogolnie to: - poczatkowo dretwienie koncow malego palca - dretwienie kolejnych koncow palcow - bole nadgarstkow - budzenie sie w nocy ze zdretwialymi rekami Podobnie moze byc po pracy ze zla myszka. Bywa tak, ze pracuje po 20 godzin na komputerze i z tego powodu nie oszczedzam na stanowisku pracy. Tyczy sie to: - monitora - oczu mi nikt nie naprawi - klawiatury - obecnie mam Logitecha Ultra X ze wzgledu na to ze jest niska i ma niski skok klawisza co nie powoduje takiego zmeczenia rak no i ma tradycyjny uklad bez udziwnien. - myszy - tylko i wylacznie mysz ergonomiczna tak jak MX700 - nie moge pracowac na myszy na ktorej dlon lezy na pasko bo po 20 minutach mam skurcze w nadgarstku - krzeslo -szukalem odpowiedniego krzesla miesiac czasu i jedyne ktore mi odpowiadalo kosztowalo 1000 zl (oczywiscie kupilem bo kregoslupa tez sie nie da naprawic). - biurko kazalem zrobic na zamowienie bo nie bylo tego co potrzebowalem PS Warto poczytac http://republika.pl/biosorcerer/computer/main.html |
Wlasnie nie rozumiem posta ZENE_k bo w wielu miejscach czytalem o problemie z myszkami MX700. Wydawalo mi sie, ze skoro ludzie uzywaja tych myszke to beda zainteresowani jak mozna je wymienic i czy jest to mozliwe. Z wypowiedzi w tym topicu widze, ze nie bylem osamotniony z tym problemem i przynajmniej 2 osoby maja takie same uszkodzenia myszy.
W kazdym razie przepraszam za zamieszanie jakie wprowadzilem i za to, ze temat mojej wiadomosci znacznie odbiegal od tego o czym dyskutuje sie na off topicu. |
Cytat:
Tak się składa, że z zawodu jestem programistą i wiem, co to znaczy wygodna klawiatura, mysz i ogólnie stanowisko pracy. Dlatego teraz nie mam zamiaru oszczędzać na tym, bo później nic mi nie zwróci straconego zdrowia, bo zaoszczędziłem 50 zł na klawiaturze. Nie tak dawno z powodu ciągłego siedzenia przed kompem miałem problemy z prawym nadgarstkiem (częsty problem ze zdrętwiałą połową dłoni). Chodziłem po lekarzach, na różne zabiegi itd Nic przyjemnego. Zmieniłem mysz na wygodniejszą i problem już się nie nasilał, a z czasem całkowicie zniknął. Tak więc, jeżeli ktoś chce oszczędzać, to niech się lepiej zastanowi, czy to się faktycznie opłaci. |
Cytat:
|
Cytat:
to chyba dobrze, że BD dał informacje o tym jak można wymienić wadliwe myszy. To akurat trafiony temat w przeciwieństwie do wielu innych w tym dziale. |
No to pogratulować tematu ADMINISTRATOROM. Wiem, że się narażam, ale to jest masakra. No mysz jako problem???!!! Pozdro
|
Cytat:
Dziwne tylko dla mnie jest, że z takiego powodu możnaby działającą mysz za te własnie 300 zł wyrzucić do kosza... ja bym tak nie mógł :/ |
Cytat:
Dodam jeszcze, ze mysz nie szfankuje bo dziala idealnie. Jedyne co jej dolega to to, ze wyglada kiepsko :). Jak wynika z mojego postu nie jest to duzy problem bo w 3 tygodnie dostalem nowa mysz + nowa 5 letnia gwarancje. Jezlei znowu zlezie farba za 2 lata to ja znowu zareklamuje i albo zwroca mi kase albo dostane inny model myszy bo tego juz akurat nie bedzie na rynku ;) Uklad idealny - raz placisz uzywasz cale zycie ... PS Myszek za 40 zl mialem na kopy i srednio po 3 miesiacach lecialy do kosza bo padaly. Najczesciej winny byl kabelek ktory sie lamal. Niestety siedze po kilkanascie godzin na dobe i pracuje przy komputerze no i nie wszystko wytrzymuje. |
Witam:) ja mam mysze A4Techa jakis czas temu jeszcze byla ladna (srebrna) byla jak nowa :) Od ok 6miesiecy moja myszka linieje:( w miejscach gdzie reka dokladnie dotyka jej siersci :)juz prawie nie ma ladnego srebrnego koloru:(
http://img60.exs.cx/img60/8186/im0001990he.th.jpghttp://img60.exs.cx/img60/3807/im0002010nb.th.jpg |
nie chodzi tylko o wygląd... może i nie dorównuje funkcjonalnością ale też nie jest jakim szajsem... nie krytykuje, że używacie tych myszek... ja tylko mówię swoje zdanie... i to wszsytko
|
Cytat:
pozdro ;) |
to, że nie używam myszy za 300 zł, z którą masz problemy a używam za 40 zł (o ile dobrze pamiętam) i z którą mam 0 problemów... czasem opłaca się kupić tańszą i jest lepsza...
|
Mily to mile ale co ma wspolnego z tematem dyskusji?
|
ja mam jakąś mysz Typhoon (laserowa z kablem) i nic mi nie schodzi...
|
Cytat:
pozdro ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:43. |