![]() |
Tak to jest jak się czyta wybiórczo. Przecież Polska po wojnie to była ruina, jakbyśmy zostali sami to wolałbym nie wiedzieć co by było teraz. Jaka by była infrastruktura? Wyobraźcie sobie, że po wojnie były rządy takich oszołomów jak teraz, nawet drogi pożądnej, żadnej, by nie było. Zapytałem się dziadka, mamy. Wątpie aby kłamali.
[+] Religie wspominacie miło, bo było to fajne i przyjemne a nie wkuwanie jakiś durnot na blache. Po co mi wiedzieć aby zostać bierzmowanym takie rzeczy jak: kto jest biskupem, opatem, proboszczem etc |
po wojnie Poska byla ruina.... owszem... wiesz co to Plan Marshalla? wiesz dlaczego nie zostalismy nim objeci? wiesz ze gdyby nie bylo komunizmu to bysmy z tego Planu dostali niemalo kasiorki na udbudowe i nie byloby dzisiaj roznicy miedzy Polska a Zachodem?
a tlumaczenie ze rzadziliby tacy oszolomi jak dzisiaj to sobie daruj.... jeszcze mleko pod nosem masz i do bierzmowania idziesz.... bo co, mamusia czy ksiadz kazal? boisz sie powiedziec nie? to jest dobrowolny sakrament... wlasnie tyle masz do powiedzenia |
@Predi nie wiesz może, że kler ma większe wpływy niż ci się wydaje? Zadrzesz z nimi masz przechlapane na całej linii.
Oświeć mnie, nie miałem jeszcze historii współczesnej. (przeczytałem notka na wikipedii) Każdy kij ma dwa końce, USA przecież nie robi niczego za darmo. Zamiast zależni od ZSRR bylibyśmy zależni od Stanów, ale jako że oni są daleko to by był większy zamęt niż pożytek. Poza tym, jak się orientuje to w USA jest tak: jest getto i jest reszta. Wątpie abyś chciał w takim świecie żyć. Choć obecnie coraz bardziej się zbliżamy do tego (upragnionego, ironizuje ale tak się stanie) zachodu. Imperium nad którym słońce nie zachodziło, kojarzysz? Na "prowinicji" nie było różowo. Ja mimo wszystko wole panowanie słowian niż jakiegoś amerykańca, ich mentalność i podejście do niektórych spraw mi bardzo nie odpowiada. Przed oczami masz mit wujka Sama z Florydy? Mleka pod nosem nie mam, co najwyżej młodzieńczy zarost. Wg mnie kolejki nauczyły ludzi doceniać to, że mogło się coś wartościowego dorwać; teraz jest konsumpcyjny styl życia i nie dba się o nic, bo zawsze można kupić inne. |
@Banana Coctail
Z twojego postu wynika że jesteś nie wierzący, na religie i do bierzmowania idziesz z przymusu. Poco się zmuszasz, mieszkam w małej miejscowości, i znam osoby (które chodziły zemną do klasy w gimnazjum) i do bierzmowania nie poszli. Przynajmniej mieli na tyle honoru żeby być zgodnym ze swoimi przekonaniami, na przekór innym (rodzicom) postawili na swoim. PS. O***l ty się od relegi, jak ci się tak bardzo nie podoba to przejdź na islam, albo buddyzm albo zostań ateistą. Nikt cie do religi nie zmusza. |
Cytat:
Plan Marshalla byl odrzucony z powodow politycznych - ZSRR uznalo ze ich 'bratnia pomoc' bedzie lepsza niz imperialistyczne dotacje (plan zakladal liberalizacje gospodarki na co nasi wschodni bracia nie mogli nam pozwolic). Fakt faktem - komuchy pomogly nam w odbudowie kraju po wojnie, ale mozliwosci byly rowniez inne (np. plan Marshalla) - niestety z powodow politycznych bylo tak jak bylo. |
Nie, nie przejde na żadną wiarę jaka obecnie istnieje. Pracuje na projektem własnego kultu :P
@pawelblu może się mylę, nie omawiałem tego tematu na historii, ale mam wrażenie, że Polska była bardziej zniszczona niż taka Francja, mam też wrażenie że przed wojną nie było u nich tak jak u nas, czyli gospodarka feudalna niemalże. Dziadek mi opowiadał, jak wyglądało życie w czworakach i jaka była zapłata za ciężką charówke. Mniej weźmiesz, mniejsza zależność. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
przy okazdji rozpoczynania wojny w Iraku widac bylo jakimi to pionkami amerykanskimi sa Francja i Niemcy, klaniali sie Amerykancom w pas nie? Cytat:
i co ty gadasz o panowaniu slowianca? slowianie to byli tysiac lat temu... teraz jest wielki kociol narodowosciowy, uwazasz wujka Stalina za slowianca? ciekawe do dzisiaj myslalem ze Gruzini nie sa ludem slowianskim |
Hmm a mnie się wydaje, że rosjanie są słowianami wschodnimi.
Jak mogę mieć wiedzę na ten temat, skoro nie omawiałem tego w szkole? Podejrzewam, że ty nie czytasz uważnie moich postów, tylko szukasz na mnie haka (niczym w komisji śledczej). |
Cytat:
a ze Stalin byl Gruzinem a nie Rosjaninem to chyba wiesz? a co do wybiorczosci... to jak na razie ty tu siejesz zamet i wyciagasz coraz to nowsze tematy w miare jak obalamy stare... edit: poza tym nie czytam Twoich postow uwaznie? :rotfl: zobacz, dopiero co pominalem moze dwa zdania z Twojego poprzedniego bez komentarza |
Ad komunizmu w Polsce, audycja w radio, rozmowa z dziadkiem i wypowiedzi co poniektórych nt tego ustroju mnie skłoniła do napisania tego. Poza tym, jak chcemy znać "prawde" (każdy inaczej na ten okres patrzy), poznajmy zdanie kogoś kto żył wtedy w pełni świadomie i pracował.
Co do planu Marshalla, hmm tak sobie rzuciłem okiem wstecz, byliśmy pod zaborami. Prusy/Niemcy po II wojnie byli przegrani, Austro-węgry nie istnieli i brak potęgi, została Rosja która stała się imperium proste, dlaczego nie udało się zrealizować tego planu. Tak tylko myśle, poprawcie mnie bo moge być w błedzie, to tylko droga dedukcji. Hmm było jeszcze chyba takie spotkanie 3 wielkich przywódców Rosji/ZSRR, Ameryki i Anglii. Prezydent USA był mało sprawny umysłowo a angol wolał się ruskowi nie narzucać tak samo jak hamerykanin, dlatego zachód "sprzedał" nas Rosji i planu Marshalla nie było. |
Cytat:
o stanie polskiej przedwojennej gospodarki może świadczyć siła złotówki czy wygląd naszych miast. Polska nie była już jak w XVI czy XVII wieku zapleczem spożywczym Europy, gospodarke miała jednak w miare dobrą. do feudalizmu to było jej naprawde daleko. nie pamiętam już przelicznika złotówki do dolara, ale pamiętam, że to warszawę nazywano paryżem północy. biedny kraj by sobie takiego miasta nie pobudował. zawsze jednak są ludzie, którym pomimo za***istych wskaźników ogólnokrajowej gospodarki dzieje się źle. przykre, że akurat od takich poznałeś 'prawdę' o przedwojennej Polsce. co do zniszczeń, też można dyskutować. niewiele może się równać ze zniszczeniami warszawy, ale spora część francuskich, zwłaszcza normandzkich miast po wojnie była nie do poznania. niemieckie miasta.. cooz... bombardowania dywanowe to jedna z tych rzeczy, która ominęła nasze miasta, niemieckim i francuskim tego nie szczędzono. plan marshalla byl dla tych zniszczonych panstw wybawieniem i niezbednym zastrzykiem gotowki, ktory pokryl straty i dal gospodarce pieniadz, ktorym mogla obracac. Polska bez tego zastrzyku musiała dzielić odbudowe z wzrostem, to pomnożone przez soc gospodarke doprowadziło tam gdzie jeszcze niedawno byliśmy a niektórzy nadal są. nie pamietam z jakich powodow odrzucilismy plan marshala, pamietam jednak, ze to sprawka wujka stalina. amerykanie mieli podejście pragmatyczne - to co nam dadzą, nawet miliardy dolarów, wróci. zawsze wraca. jako rynek zbytu, źródło kwalifikowanej kadry, sojusznik. to była inwestycja. stalin powiedział nyet i dupa z tego wyszła. a szkoda. będę brutalny, ale chyba z takimi sądami powinieneś poczekać przynajmniej do momentu 'przerobienia' na historii historii najnowszej. niestety z własnego doświadczenia pamiętam, że ostatnie 50 lat zawsze przypada na upalne czerwcowe tygodnie, z których nic potem nie zostaje i późniejsi abiturienci mają wybitne problemy z odpowiedziami na takie pytania jak np. to, kiedy zakończyły się rządy gen Franco w Hiszpanii czy to, kiedy Francja i w jakich okolicznościach straciła posiadłości w Afryce [to jak je zdobyła jest w sumie ciekawsze]. |
Cytat:
i tak osiagnieciem byl desant we Wloszech, kwestia Balkanow upadla jednak gdyz zarowno Stalin jak i Rooswelt chcieli desantu we Francji w ten posob demokracje zachodnie wyzwolily spod Niemcow Francje, a ZSRR wyzwolil caly wschod Europy... obszar panowania demokracji ustalil sie na zachodzie, a komunizmu na wschodzie, zelazna kurtyna przebiegala przez srodek Niemiec.... byl sobie pan Marshall ktory sobie pomyslal ze jezeli kontrahenci sa zrujnowani to nie ma z kim interesow robic, postanowiono wiec wprowadzic Plan Marshalla jako pomoc finansowa dla krajow Europy zniszczonych przez wojne... po prawej stronie kurtyny siedzial sobie jednak wujaszek Stalin i powiedzial "Nyet" kapitalistycznym planom.... dzieki temu jest teraz tak jak jest, najwyrazniej widoczne jest to w Berlinie, gdzie zachodnia czesc wyraznie rozni sie od wschodniej w skrocie: zachod odbudowal sie za amerykanskie pieniadze i za wlasne rozpoczal rozwoj gospodarczy... a my? nasz wujek Stalin mimo calej swej potegi tyle kasy nie dal i chcac nie chcac zostalismy tymi mniej zamoznymi i zacofanymi gospodarczo uffff.... cos jeszcze wytlumaczyc? |
@Sid Jeżeli było tak różowo to, w miastach zawsze było lepiej niż na wsi. A na wsi mieszkała wówczas większość narodu. Dobra z tą gospodarką feudalną to taka przenośnia, jeszcze na początku XX w normalnym i powszechnym była praca na hrabiów etc. a warunki mieszkaniowe były tragiczne. Edukacja trudno dostępna, na wsi gdzie mój dziadek mieszkał, tylko jego ojca było stać posłać dzieci do szkoły, później do liceum i na studia; reszta to byli analfabeci i tak było w większości części ówczesnej Polski. Tak wynikało z jego wspomień.
Ok dobra, zamykam morde na temat wojennych tematów az do przyszłego roku. Macie moje słowo. Jak zdobęde wiedze to przeproszę albo was wyśmieje :P Wiara jest połączona bardzo mocno z Kościołem, wręcz nierozerwalnie. Katolik musi być częścią Kościoła by dobrze wyznawac wiarę, a na Kościół składa się: wierzący i kler. @Predi ok dzięki. Będe to miał rozszerzone w III klasie, i jak powiedziałem wrócę do tego z odpowiednim podejściem. Ale i tak jestem zadowolony, że był komunizm w Polsce. Nie ma jeszcze takiego syfu (getta, podział niemalże na kasty). Wielu narzeka na komune bo jest im teraz gorzej niż im było wtedy. Takie jest moje zdanie. |
Cytat:
Kolejne pokolenie - moja mama, osoba aktywna zawodowo i cały czas podnosząca kwalifikacje spokojnie twierdzi, że teraz jest znacznie lepiej. Teraz ja - z dzieciństwa pamiętam jaką egzotyką był dla mnie kolorowy telewizor, nie wspominając już o wideo, czy TV-SAT. Kalkulator z kilkoma ponadpodstawowymi funkcjami był już dla mnie nie lada prezentem. Pamiętam, jak ludzie na codzień nocowali przed sklepami kilka dni, żeby "wystać" szafę lub telewizor. Teraz takie obrazki możesz sobie pooglądać w relacjach z otwarcia hipermarketów. Przenosząc to na dzisiaj, zadaj sobie pytanie: Czy stać byłoby mnie w takim PRL-u na komputer, a co jeszcze mniej prawdopodobne - Internet? Czy dysponowałbyś zdobyczami cywilizacji zachodniej, gdyby nie upadek komunizmu? Czy mógłbyś krytykować szachrajstwa jedynie słusznego towarzysza kandydata na prezydenta? Czy mógłbyś głosować na swojego kandydata? Czy takiej przyszłości bez perspektyw (no chyba, że w partii) chciałbyś doświadczyć jako młody człowiek wchodzący w życie? Twierdzisz, że nie podoba Ci się obecny układ w Polsce; a gdyby wtedy Ci się nie podobał, to czy mógłbyś wszystko rzucić i wyjechać gdziekolwiek? Niechęć do religii, którą pielęgnujesz jest w rzeczywistości klasyczną próbą obarczenia pewnej grupy osób odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Twoje wywody na temat nie tylko duchowieństwa, ale i wiary są toczka w toczkę wyciągnięte z ideologii takich opiniogniotów jak "NIE" i "FiM". Jak można przyjmować poglądy ludzi, którzy 15 lat temu mogliby Cię kazać wrzucić do rzeki w ciężkich bucikach tylko za odmienne poglądy? Też wysłuchałem od swojego dziadka o tym jak to dobrzy komuniści drogi budowali... A zapytałeś swojego, czy był w którymkolwiek z zachodnich krajów europejskich? Tam drogi są lepsze, szersze lepiej rozplanowane i mniej w nich dziur uświadczysz. Nasze spłacamy do dziś. PS: Skoro nie żyłeś w tamtych czasach, to zanim zaczniesz wydawać tak radykalne sądy powinieneś z szacunku dla swych rozmówców przeczytać coś więcej o nich niż wydawnictwa opiewające tamten system. Jeżeli natomiast chcesz dopiero zdobywać tu wiedzę, to powstrzymuj sie od tak kontrowersyjnych stwierdzeń. |
OK, zgadzam się. Za komuny nie było mowy o komputerach etc. Ale teraz kto jest biedny też go nie kupi. Co byłby za problem dla kogoś kto ma pieniądze, za granicę pojechać i kupić? Jak jeszcze raz napiszę, kolejki były bo: wszyscy mieli pieniądze i produkacja nie wyrabiała.
A czy ta egoztyka nie sprawiała ci większej radości niż obecne wszędzie nowinki techniczne i łatwo dostępne? Ludzie byli inni (nie spieszyli się nigdzie), mało był przestępstw a i była kara śmierci. Mimo wad, system ten miał swoje niewątpliwie dobre strony. Ale nie podważysz chyba tego, że grube pieniądze idą w Kościół Katolicki zamiast tam gdzie są naprawde potrzebne. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:44. |