Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nasi kandydaci na najwyszy stolek RP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nasi-kandydaci-najwyszy-stolek-rp-53431/)

Ormianin 05.03.2006 00:13

Cytat:

Napisany przez mallow
Za komunizmu (chociaz wole okreslenie poststalinowskie rzady totalitarne) bylo zle, a teraz jest jeszcze gorzej ;)

Skoro wtedy bylo zle a teraz jest gorzej, to co wtedy bylo lepiej?

mallow 04.03.2006 22:18

Za komunizmu (chociaz wole okreslenie poststalinowskie rzady totalitarne) bylo zle, a teraz jest jeszcze gorzej ;)

joujoujou 04.03.2006 22:00

Cytat:

Napisany przez Ormianin
[...]

Banana ile ty masz lat, co tak naprawde pamietasz z PRLu?

Nic nie pamięta, bo nie może, zajrzyj do jego profilu.
15,5 roku

ro29 03.03.2006 23:05

Witam !
Cytat:

Napisany przez Burt
Ile można się zasłaniać komunizmem.Polacy bardzo lubią zwalać wszystko na historię,nie widząc przy tym jacy naprawdę jesteśmy.Gdyby nie było komunizmu, winę za nasze niepowodzenia zwalilibyśmy pewnie na zabory.
Pamiętam trochę komunę,uczyłem się w szkole ''Na barykady'' i stałem w kolejce za kawą.To co nasi ojcowie wybudowali przez 50 lat,kolejne demokratyczne rządy sprzedały w 15.Nie wiem czego teraz uczą w szkołach ale komunizm nie był taki straszny , żeby nie można było się z niego otrząsnąć przez 15 lat.
Osobiście to co pamiętam z tamtych lat budzi miłe wspomnienia.(no ale wspomnienia z dzieciństwa są zawsze miłe). :)

Co do zasłaniania się historią - to z jednej strony ma ona mniejszy lub większy wpływa na czas obecny - nieprawdaż ?? Z drugiej zaś strony - to na pewno racja, że pewna część społeczeństwa żyje nadal historią - znam takie osoby (i znałem) - które 50 lat po II wojnie światowej liczą czas na: przed wojną - wojna - po wojnie, i był to dla nich czas jakby miesiąc temu.
Tak samo z kominizmem - część osób nadal nim żyje, chce go rozliczać i zwala wszystko na tamten okres.
Wiesz - z jednej strony to tak ładnie wygląda - za komuny prawie każdy miał pracę itd. Tylko, że to tak pięknie nie wyglądało - i @Zetoxa ma tutaj sporo racji.
Ja też mam wspomnienia z komuny z dzieciństwa - i w sumie złe nie są ;)
Jak popatrzę jakby moje dzieciństwo mogło wyglądać dzisiaj - to może i było by gorzej - choć to nikt nie przewidzi
Oczywiście jak ktoś był dobrze ustawiony to żyło mu się nieźle ...

A prawdę mówiąć temat jest jak rzeka ...

Pozdrawiam
ro29

pawelblu 03.03.2006 23:04

Tylko ze Norwegia tego ze ma tyle kaszy dla tego funduszu nie zawdziecza gospodarce wolnorynkowej, tylko zlozom ropy i gazu.

jamnik 03.03.2006 22:36

No i mamy dyskusje.
Mówiąc ,że mieliśmy 45 lat komunizmu chodziło mi o to,że nie wytworzyły się w tym kraju mechanizmy wolnorynkowe to trzeba nadrobić.NIe da się przeskoczyć 45 lat zastoju w dziesięć piętnaście lat- z tego ostatnie 4 lata to neosocjalizm.A tak na marginesie to w Polsce nie można było bez zgody Moskwy robić niczego , nawet produkować samochodów ,czy elektroniki .A Polacy nie są gorsi od innych i nie powinni tak o sobie myśleć czas prowadzić politykę międzynarodową na miarę 39 milionowego marodu a nie Białorusi.

Ormianin 03.03.2006 22:14

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
@Zetoxa zalezy kto jak byl ustawiony wtedy (teraz rowniez).

Ustawiony? Czyli co masz na mysli?
Czy to ze:
1. mial bony PKO do PEWEXu?
2. Jezdzil do Niemiec i pracowal na budowie a za zarobione marki kupowal stare mercedesy (12-letnie), ktore tutaj uchodzily za samochody super-luxusowe, albo przywozil ze szperu stare AGD i chwalil sie wszem i wobec ze ma luxus?
3. mial znajoma sklepowa co zostawiala mu co piatek wieczor mieso za lada?
4. Kupil sobie telewizor kolorowy marki Rubin i szpanowal?
5. Byl wysoko postawionym partyjnym i mial talon na trabanta?
6. Handlowal na Wegrzech koralikami z modeliny?
7. Byl przodownikiem pracy i mial mnostwo orderow na marynarce...
itp.

Banana ile ty masz lat, co tak naprawde pamietasz z PRLu?

ed hunter 03.03.2006 08:14

i są tacy, co Polakom cały czas tłumaczą, że jest z nami coś nie tak, ale to nie wina komunizmu, wtedy było cool... :zygi:

są tacy i to nie przypadek, którzy wyrabiają w nas poczucie, że jesteśmy gorsi, żyjemy w chorym kraju, tylko narzekamy, że nam źle, jednym słowem mamy mieć kompleks niższości.

a cieszyć się mamy z hipermarketów, zagranicznych banków, tunelu pod Wisłostradą :P....

to tyle z rana, przed kawą, pozdrawia DJ ED ;p

Banana Coctail 03.03.2006 08:04

@Zetoxa zalezy kto jak byl ustawiony wtedy (teraz rowniez).

Zetoxa 03.03.2006 07:47

... uwierz mi Burt, mam trochę lat i powiem ci, że komunizm był niestety straszny.

Burt 03.03.2006 03:20

Cytat:

Napisany przez jamnik
bo Norwegia nie miała 45 lat komunizmu

Ile można się zasłaniać komunizmem.Polacy bardzo lubią zwalać wszystko na historię,nie widząc przy tym jacy naprawdę jesteśmy.Gdyby nie było komunizmu, winę za nasze niepowodzenia zwalilibyśmy pewnie na zabory.
Pamiętam trochę komunę,uczyłem się w szkole ''Na barykady'' i stałem w kolejce za kawą.To co nasi ojcowie wybudowali przez 50 lat,kolejne demokratyczne rządy sprzedały w 15.Nie wiem czego teraz uczą w szkołach ale komunizm nie był taki straszny , żeby nie można było się z niego otrząsnąć przez 15 lat.
Osobiście to co pamiętam z tamtych lat budzi miłe wspomnienia.(no ale wspomnienia z dzieciństwa są zawsze miłe). :)

Ziele 03.03.2006 01:55

Widzieliście jak się "pięknie" wypowiadał nasz Pan Prezydent po premierze filmu o Janie Pawle Drugim? Tego się słuchać nie dało... już mój najmłodszy brat potrafi ładniej się wypowiadać. Kompromitacja....

legion 02.03.2006 10:35

ogladal kotos wczoraj konfrontacje tvp2 normalnie szok przezylem :) ze taki program mial miejsce w telewizi publicznej lol
"Czy służby mają wpływ na media?"
http://www.itvp.pl/konfrontacja/odci...cat/84/lp/1620
jeszcze niema w arichiwach tego odcinku ale polecam obejrzec naprawde :)

jamnik 01.03.2006 11:25

bo Norwegia nie miała 45 lat komunizmu

pawelblu 28.02.2006 18:13

No tak ... jeden norweski fundusz ma na starcie tyle co 3letni polski produkt krajowy brutto ||

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:48.