![]() |
Cytat:
|
Za komunizmu (chociaz wole okreslenie poststalinowskie rzady totalitarne) bylo zle, a teraz jest jeszcze gorzej ;)
|
Cytat:
15,5 roku |
Witam !
Cytat:
Tak samo z kominizmem - część osób nadal nim żyje, chce go rozliczać i zwala wszystko na tamten okres. Wiesz - z jednej strony to tak ładnie wygląda - za komuny prawie każdy miał pracę itd. Tylko, że to tak pięknie nie wyglądało - i @Zetoxa ma tutaj sporo racji. Ja też mam wspomnienia z komuny z dzieciństwa - i w sumie złe nie są ;) Jak popatrzę jakby moje dzieciństwo mogło wyglądać dzisiaj - to może i było by gorzej - choć to nikt nie przewidzi Oczywiście jak ktoś był dobrze ustawiony to żyło mu się nieźle ... A prawdę mówiąć temat jest jak rzeka ... Pozdrawiam ro29 |
Tylko ze Norwegia tego ze ma tyle kaszy dla tego funduszu nie zawdziecza gospodarce wolnorynkowej, tylko zlozom ropy i gazu.
|
No i mamy dyskusje.
Mówiąc ,że mieliśmy 45 lat komunizmu chodziło mi o to,że nie wytworzyły się w tym kraju mechanizmy wolnorynkowe to trzeba nadrobić.NIe da się przeskoczyć 45 lat zastoju w dziesięć piętnaście lat- z tego ostatnie 4 lata to neosocjalizm.A tak na marginesie to w Polsce nie można było bez zgody Moskwy robić niczego , nawet produkować samochodów ,czy elektroniki .A Polacy nie są gorsi od innych i nie powinni tak o sobie myśleć czas prowadzić politykę międzynarodową na miarę 39 milionowego marodu a nie Białorusi. |
Cytat:
Ustawiony? Czyli co masz na mysli? Czy to ze: 1. mial bony PKO do PEWEXu? 2. Jezdzil do Niemiec i pracowal na budowie a za zarobione marki kupowal stare mercedesy (12-letnie), ktore tutaj uchodzily za samochody super-luxusowe, albo przywozil ze szperu stare AGD i chwalil sie wszem i wobec ze ma luxus? 3. mial znajoma sklepowa co zostawiala mu co piatek wieczor mieso za lada? 4. Kupil sobie telewizor kolorowy marki Rubin i szpanowal? 5. Byl wysoko postawionym partyjnym i mial talon na trabanta? 6. Handlowal na Wegrzech koralikami z modeliny? 7. Byl przodownikiem pracy i mial mnostwo orderow na marynarce... itp. Banana ile ty masz lat, co tak naprawde pamietasz z PRLu? |
i są tacy, co Polakom cały czas tłumaczą, że jest z nami coś nie tak, ale to nie wina komunizmu, wtedy było cool... :zygi:
są tacy i to nie przypadek, którzy wyrabiają w nas poczucie, że jesteśmy gorsi, żyjemy w chorym kraju, tylko narzekamy, że nam źle, jednym słowem mamy mieć kompleks niższości. a cieszyć się mamy z hipermarketów, zagranicznych banków, tunelu pod Wisłostradą :P.... to tyle z rana, przed kawą, pozdrawia DJ ED ;p |
@Zetoxa zalezy kto jak byl ustawiony wtedy (teraz rowniez).
|
... uwierz mi Burt, mam trochę lat i powiem ci, że komunizm był niestety straszny.
|
Cytat:
Pamiętam trochę komunę,uczyłem się w szkole ''Na barykady'' i stałem w kolejce za kawą.To co nasi ojcowie wybudowali przez 50 lat,kolejne demokratyczne rządy sprzedały w 15.Nie wiem czego teraz uczą w szkołach ale komunizm nie był taki straszny , żeby nie można było się z niego otrząsnąć przez 15 lat. Osobiście to co pamiętam z tamtych lat budzi miłe wspomnienia.(no ale wspomnienia z dzieciństwa są zawsze miłe). :) |
Widzieliście jak się "pięknie" wypowiadał nasz Pan Prezydent po premierze filmu o Janie Pawle Drugim? Tego się słuchać nie dało... już mój najmłodszy brat potrafi ładniej się wypowiadać. Kompromitacja....
|
ogladal kotos wczoraj konfrontacje tvp2 normalnie szok przezylem :) ze taki program mial miejsce w telewizi publicznej lol
"Czy służby mają wpływ na media?" http://www.itvp.pl/konfrontacja/odci...cat/84/lp/1620 jeszcze niema w arichiwach tego odcinku ale polecam obejrzec naprawde :) |
bo Norwegia nie miała 45 lat komunizmu
|
No tak ... jeden norweski fundusz ma na starcie tyle co 3letni polski produkt krajowy brutto ||
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:48. |