Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Nasi kandydaci na najwyszy stolek RP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/nasi-kandydaci-najwyszy-stolek-rp-53431/)

Predi 31.10.2005 23:26

Cytat:

Napisany przez czechoj
LEGION a więc ja klaszczę Tobie co najmniej od kilkunastu stron niniejszego tematu. Tak trzymać.

dolaczam sie...
a ze nie pisalem ze klaszcze/popieram to wynika z tego ze @pawelblu "jest i tak najmadrzejszy", postow Banany juz sie nauczylem niedostrzegac (niech se dzieciak pisze)
noi po co pisac o czyms co jest oczywiste... jakby tak PO chcialo naprawic kraj to by nie pozwolili by powstal rzad mniejszosciowy ktory cale G zmieni/zrobi, a trudno sie Kaczkom dziwic ze stawiaja warunki jezeli (SIC! - zauwaza to ktos?) wygrali
Tusk przez żądanie by premierem zostal Jaroslaw K. tylko pokazal jakim jest matolem....

a cala dyskusja jest imo bez sensu bo jest jak jest... czytaj do wyboru byly dwie "dobre" partie/kandydaci ktore po wyborach staly sie "zle"...... z niecierpliwoscia czekam na kolejne wybory, bo rok po nich bede wy******al za granice... na stale...

Banana Coctail 31.10.2005 23:45

@Predi nie czytaj tego to po pierwsze. Przed wyborami kazda partia jest super, ale gdy dojdzie do czynow po wyborach jest z tym bardzo roznie. Dlatego teraz ludzie tak jezdza po PiS i PO. Miala byc piekna koalicja a jest co jest. Slowa same cisna sie na klawiature.

Desden 31.10.2005 23:50

Cytat:

Napisany przez woitas
...ps. przed II wojną inny dyktator - adolf hitler - w swoim kraju również był uwielbiany.
zlikwidował bezrobocie, ograniczył inflację, zaprowadził porządek na ulicach.
tyle tylko, że troszkę się zagalopował...

Zlikwidował bezrobocie bo powołał armie! A wiadomo nie od dziś, że wojna i ten kierunek nieźle napędzaja gospodarke i się robi z tego niezły interes ;)
Taki był Adolf,a jak to wykorzystał wszyscy wiemy, więc nie mów hop...
Tak samo jest teraz z w Iraku-podobna sytuacja z napędzaniem gospodarki.

Wracając do naszej realności....Na kilku forach padł podobny temat:

Co by było gdybyś się dowiedział, że długo nie pożyjesz,bo choroba cię zabije raz dwa i już na to ratunku nie ma?

Padały różne opinie na ten temat,inni by czekali na swoiste "kaput" w łóżku,a z kolei inni by hulali do woli z życia i zrobili to, co nigdy nie robili albo pomogli innym jeszcze przed własnym końcem.
Oczywiście tu było różnie,od tych z perspektywą bezrobotnych-czyli desperatów nie mających na nic pieniędzy,aż po tych co mu zwisało byle jak najlepiej to wykożystać-ten czas.
Mnie martwi jedno!Ze kiedyś coś się może stanie,tylko dlatego, że z racji olania przez system(rząd,fundusz zdrowia i społeczeńswto-rodzina) takiej osoby zrobi coś, o czym dowiemy się na wszystkich dziennikach.Ostatnio słyszałem historie rodziny która popełniła samobójstwo, bo byli bezrobotnymi,łacznie z ich 10 letnim dzieckiem!!!
Więc ja mówie,jesli nie chcą hodowac cykających bomb to wypadałoby, aby się wzieli wreszcie za robote - nasi politycy,a nie bawili w najlepsze z naszych podatków!

No i kwestia tego co mamy?Mnie martwi ile domowych biznesów upadnie przez nich,ilu będzie młodych zdolnych o pustych żołądkach?I wreszcie,czy po 4-5 latach,społeczeństwo będzie bardziej wykształcone niz teraz?

pawelblu 01.11.2005 00:22

Cytat:

Napisany przez czechoj
LEGION a więc ja klaszczę Tobie co najmniej od kilkunastu stron niniejszego tematu. Tak trzymać.

Tak wiec prosze o przedstawienie linkow z ktorych wynika ze w PO jest rozlam (bo tego KONKRETNIE dotyczyly obie wypowiedzi).
Dokladnie chodzi o rzeczowa obrone rzuconej tezy:
Cytat:

Napisany przez legion
no to teraz juz wiemy ze PO jest juz wewnatrz siebie sklocone dziwna partia z nich sie stala bo juz miedzy soba sie niedogaduja

Cytat:

Napisany przez Predi
dolaczam sie...
a ze nie pisalem ze klaszcze/popieram to wynika z tego ze @pawelblu "jest i tak najmadrzejszy"

Jak wyzej. Prosze tylko KONKRETNIE o linki w ktorych jest mowa o skloceniu wewnatrz PO (najlepiej dosc powaznych serwisow informacyjnych) a nie o jakies przekrecane relacje z programow TV.
Powazna dyskusja polega tym ze jest teza, argumenty, dowody, dyskusja, a nie tezy, tezy, tezy, tezy, zmienianie tematu i zaczepianie rozmowcy.

PS. Przewrotnie dziekuje za komplement || , jednak najmadrzejszy nie jestem, bo znam osobiscie ludzi ode mnie madrzejszych (nie we wszystkich dziedzinach oczywiscie).

legion 01.11.2005 09:06

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Wg mnie tak: @legion ty masz klapki na oczach. Jestes slepo zapatrzony w PiS. Bez zadnej krytki i obiektywizmu. Kolega @pawelblu prezentuje racjonalny (z jego punktu widzenia - no offence :)) i jak najbardziej obiektywny punkt widzenia.
@legion jezeli nie umiesz dojsc do kompromisu - jestes okropnym oslem. Nihilizm to chyba podstawa twojego rozumowania => ktos ma odmienne niz ty zdanie jest glupcem, ma klapki na oczach, robi to dla poklasku etc (niepotrzebne skreslic). Przepraszam, ze ja 15 latek ci moraly prawie.

moze bys nie malpowal tutaj czy jestem czy nie jestem zapatrzony w PiS to nie twoja sprawa lepiej szukaj jakiegos ksiedza by go zgnoic :\ i jak pawel jest obiektywny to ja naprawde jestem swieta trojca :)
jedno mnie cieszy ze rzad powstal bez tych *****i z platformy chociasz dali im dwa stanowiska a reszta teraz bedzie sie bac bo koniec z gruba kreska :)
Cytat:

Napisany przez pawelblu

Jak wyzej. Prosze tylko KONKRETNIE o linki w ktorych jest mowa o skloceniu wewnatrz PO (najlepiej dosc powaznych serwisow informacyjnych) a nie o jakies przekrecane relacje z programow TV.

jasne a TV i powazne serwisy jak to mowisz sa obiektywne prosze wystarczy poczytac sobie artykuly w onecie i wp oraz ogladac tv24 tam dopiero sa anty Pisowskie opinie oraz wywiady czy artykuly jak ty sie opierasz na taki wiadomosciach to gratuluje :)
a o podziale w PO juz dawno bylo wiadomo bo jak wiesz jedni chcieli juz isc na
ugode z Pisem a druga frakcja nie chciala wiec o co chodzi jasne obiektywne serwisy o tym ci nie powiedza bo raczej skupili sie na wytykaniu bledow Pisowi :D a po drugie trzeba czytac pomiedzy wierszami :)
Cytat:

Napisany przez Mikołaj Wójcik
Jan Rokita i Bronisław Komorowski skupiali się w ostatnim czasie głównie na domaganiu się od Jarosława Kaczyńskiego przeprosin za ostatnie dni i za - według nich istniejącą - koalicję z Andrzejem Lepperem. Liderzy PiS zaprzeczają, jakoby istniało jakiekolwiek porozumienie z Samoobroną, zresztą Lepper sam podejmuje kroki, które podają to w wątpliwość. W sobotę przekazał prezydentowi list, w którym zaapelował, by Aleksander Kwaśniewski w ewentualnym trzecim kroku konstytucyjnym (nastąpi to wówczas, gdy nie zostanie uchwalone wotum zaufania dla rządu Marcinkiewicza i dla kolejnego, wyznaczonego przez Sejm, kandydata na premiera) wskazał na stanowisko premiera polityka... Platformy Obywatelskiej. Nie sposób nie odebrać listu lidera Samoobrony jako ironii skierowanej do głowy państwa. Wyznaczenie na premiera kandydata z PO w praktyce oznaczałoby bowiem, niemal na pewno, przedterminowe wybory.
Na niedzielnej konferencji prasowej w Sopocie przewodniczący Platformy Donald Tusk postawił warunki, pod jakimi PO mogłaby dogadać się z PiS. Nie było już ani słowa o programie, który to podobno miał się stać jedyną kością niezgody. Pierwszy warunek Tuska to "wzięcie pełnej odpowiedzialności za rząd przez Jarosława Kaczyńskiego". Co miałoby to oznaczać? Kaczyński miałby objąć tekę premiera, a więc de facto publicznie potwierdzić teorię Donalda Tuska i Jana Rokity, że kieruje Marcinkiewiczem z tylnego siedzenia. Wówczas lider Platformy miałby zwrócić się do Rady Krajowej PO z wnioskiem o poparcie takiego rządu. To jednak niczego by nie przesądzało - z naszych informacji wynika, że po słynnym wtorkowym spotkaniu: Kaczyński, Marcinkiewicz - Tusk, Rokita, lider PO zgodził się zostać marszałkiem Sejmu, "o ile klub wyrazi na to zgodę". Ale klub PO, czego można się było spodziewać, na taki wariant zgody nie wyraził. Drugi warunek Tuska to natychmiastowe odwołanie Leppera z funkcji wicemarszałka Sejmu. Warunek nierealny, bo tylko brak wyobraźni politycznej może podpowiadać taki scenariusz. Postawienie wniosku przez PiS o wykluczenie lidera Samoobrony z Prezydium Sejmu to pewna awantura, która już na wstępie rozwieje wszelkie nadzieje Polaków marzących o tym, by nowy Sejm stał się areną debat politycznych i sporów programowych, ale nie awantur i ciągłego dzielenia posłów na tych "lepszych" i "gorszych", bo z Samoobrony czy Ligi Polskich Rodzin.
Tusk w Sopocie dużo mówił o koniecznej "pełnej odpowiedzialności dwóch zwycięskich partii", o tym, że Polska potrzebuje silnego rządu, a nie "mniejszościowego rządu ekspertów". Dodał też, że misja Marcinkiewicza była prawdopodobnie "bez szans". Trudno więc powiedzieć, dlaczego tak przenikliwy polityk, za jakiego w kampanii prezydenckiej chciał uchodzić Tusk, nie powiedział tego w chwili, gdy PO miała szansę złożyć "votum separatum" wobec decyzji PiS o desygnowaniu Marcinkiewicza na premiera.

pawelblu 01.11.2005 09:12

Jak zwykle konkretow brak - gdzie jest mowa o rozlamie ??

PS. Prosze o LINKI !!

legion 01.11.2005 09:32

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jak zwykle konkretow brak - gdzie jest mowa o rozlamie ??

PS. Prosze o LINKI !!

sam sobie poszukaj jak jestes taki madry :)

Predi 01.11.2005 10:49

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Tu się zgodzę, ale dam przykład czegoś, co dla mnie tego typu atrakiem na odrębność było - kapliczka, a właściwie mały kościół na lotnisku we wrocławiu. Byłem tam swego czasu i jak czekałem na spóźniający się oczywiście samolot, to akurat miała miejsce msza. Ale nie była to kameralna msza w zamkniętym pomieszczeniu, tylko masa ludzi z okolicznych domów, wylanych na pół lotniska, otwarte na ościerz drzwi i oczywiście dźwięk na całe lotnisko... I gdzie w tym momencie zezwolenie na inne wyznania, nie narzucanie się z kolicyzmem itp.. Ja jestem katolikiem (nie praktykującym jednak według "zasad' nauczanych w szkole), ale coś takiego bardzo mi się nie spodobało..

w tym momencie walisz takie glupoty ze az (nie)milo
wg Twoich przkonan, mi jest narzucana religia Zydowska dwa razy do roku kiedy to po calym Lezajsku roznosi sie modlitwa Zydowska......
dlaczego koncerty moga zalewac dzwiekiem okolice a koscioly nie? nie narzucanie sie to znaczy ze nikt Ci nic nie kaze,
nie spodziewaj sie ze dla Ciebie i Twojego delkatnego JA kosciol zejdzie w podziemie, zamknie sie za drzwiami i bedzie sobie szeptal.....
Katolik jest wtedy dobry, gdy sobie cichutko siedzi i go nie widac nie?

andrzejj9 01.11.2005 13:02

Cytat:

Napisany przez Predi
wg Twoich przkonan, mi jest narzucana religia Zydowska dwa razy do roku kiedy to po calym Lezajsku roznosi sie modlitwa Zydowska......
dlaczego koncerty moga zalewac dzwiekiem okolice a koscioly nie? nie narzucanie sie to znaczy ze nikt Ci nic nie kaze,
nie spodziewaj sie ze dla Ciebie i Twojego delkatnego JA kosciol zejdzie w podziemie, zamknie sie za drzwiami i bedzie sobie szeptal.....
Katolik jest wtedy dobry, gdy sobie cichutko siedzi i go nie widac nie?

Nienarzucanie się ze swoją wiarą w moim rozumieniu polega na tym, że potrafi się zrozumieć przekonania innych ludzi i nie zmusza się ich do nawet biernego uczestniczenia w uroczystościach związanych z własną wiarą. A takim zachowaniem niewątpliwie było i jest to, co ma miejsce na lotnisku.

A tobie Predi proponuję zachować trochę dystansu do rozmów na forum, bo ostatnio zaczynasz naskakiwać każdego, kto tylko odważy się wyrazić swoją opinię. Uważaj, jak zwracasz się do innych, bo momentami przekraczasz dopuszczalne granice.

Predi 01.11.2005 13:45

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Nienarzucanie się ze swoją wiarą w moim rozumieniu polega na tym, że potrafi się zrozumieć przekonania innych ludzi i nie zmusza się ich do nawet biernego uczestniczenia w uroczystościach związanych z własną wiarą. A takim zachowaniem niewątpliwie było i jest to, co ma miejsce na lotnisku.

A tobie Predi proponuję zachować trochę dystansu do rozmów na forum, bo ostatnio zaczynasz naskakiwać każdego, kto tylko odważy się wyrazić swoją opinię. Uważaj, jak zwracasz się do innych, bo momentami przekraczasz dopuszczalne granice.

hmmmm w ktorym momencie na Ciebie naskoczylem?
w takim razie wg Ciebie, jezeli nienawidze hip-hopu, a w akademiku musze go sluchac gdy sasiad lub kolega z 10-go pokoju go sobie slucha, to on mi sie narzuca ze swoja muzyka i zmusza mnie do biernego uczesnictwa, sluchania hh? w takim razie musze to zglosic.... ze nie zycze sobie czegos takiego, ze nie chce byc dyskryminowany przez sluchaczy hh
nikt Ci tam do kosciola nie kazal isc, a ze sie dzwiek niosl.....
to co ty nazywasz narzucaniem sie kosciola, ja nazwe Twoim brakiem tolerancji.... dla ludzi ktorzy tam w tym kosciele byli.....

edit: a co powiesz na procesje majowa? kurde, przeciez wtedy katolicyzm jest narzucany calym wrecz miastom.... i jeszcze po chamsku z megafonami ida!
i pielgrzymki piesze tez spiewaja piosenki religijne! co z tymi we wioskach przez ktore przechodza... oni im sie narzucaja z wiara!
a gdybym nosil krzyzyk i sie przy Tobie rozebral do pasa, to tez bys poczul ze Ci sie narzucam, ze pokazuje Ci krzyzyk?

legion 01.11.2005 14:04

ja nie rozumiem cos cie tego kosiciola tak uczepili jak Tusk Leppera bo w kazdej wypowiedzi po sto razy mowi o nim jak wy panowie ucisnieni przez kler :D
ps
ja niewidze @andrzejj9 w ktorym miejscu na ciebie @Predi naskoczyl ale ma racie przeciesz mozesz kupic sobie zatyczki do uszu jak dzwony koscielne niszcza twoj spokoj wewnetrzny

andrzejj9 01.11.2005 14:19

Cytat:

Napisany przez Predi
w takim razie wg Ciebie, jezeli nienawidze hip-hopu, a w akademiku musze go sluchac gdy sasiad lub kolega z 10-go pokoju go sobie slucha, to on mi sie narzuca ze swoja muzyka i zmusza mnie do biernego uczesnictwa, sluchania hh?

A nie? Mieszkając w akademiku godzisz się na pewne specyficzne warunki, ale mieszkając w "normalnym" mieszkaniu coś takiego na pewno nie byłoby na porządku dziennym i doprowadziłoby do określonej interwencji. Jednak przykład nie jest dla mnie dobry, bo pomiędzy gustami muzycznymi a wyznaniami religijnymi jednak jest pewna (i to niemała) różnica.

Cytat:

nikt Ci tam do kosciola nie kazal isc, a ze sie dzwiek niosl.....
to co ty nazywasz narzucaniem sie kosciola, ja nazwe Twoim brakiem tolerancji.... dla ludzi ktorzy tam w tym kosciele byli.....
Możesz. Ale zdziwiłbyś się, gdybyś porozmawiał z moimi znajomymi, lub nawet osobami, których ja nie znam, a które znają mnie z widzenia, na temat mojej tolerancyjności do różnego rodzaju "odmienności", niedoskonałości itp.

Widzisz, ja jestem tolerancyjny, ale ta tolerancyjność nie powoduje u mnie ślepoty. Zauważam wiele rzeczy, które z egoistycznego niestety punktu widzenia osób, którym są one na rękę, są złe dla wszystkich pozostałych. A to jest jedna z nich. Dla ciebie czy dla mnie słyszalna msza katolicka może nie być żadnym problemem. Dla osoby innego wyznania może to być śmiertelna obraza, albo nawet śmiertelny grzech uczestnictwo w czymś takim (nawet bierne). Oczywiście, wrocławskie lotnisko nie jest światowym miejscem, gdzie spotykają się różne kultury, ale podobno jesteśmy państwem, gdzie wszelkie oblicza dyskryminacji są zakazane. Podobno.

Dla mnie brakiem tolerancji dla innych nie jest zwracanie uwagi na takie niedoskonałości, ale wręcz przeciwnie - nie zastanawianie się nad odbiorem "drugiej strony" określonych zachowań i przedsięwzięć.

Cytat:

edit: a co powiesz na procesje majowa? kurde, przeciez wtedy katolicyzm jest narzucany calym wrecz miastom.... i jeszcze po chamsku z megafonami ida!
i pielgrzymki piesze tez spiewaja piosenki religijne! co z tymi we wioskach przez ktore przechodza... oni im sie narzucaja z wiara!
Nigdy nie byłem zwolennikiem wszelkiego rodzaju procesji, ale są one już kulturowo zaakceptowane, więc nie widzę powodu, aby się im przeciwstawiać. To tak, jak procesja gejów, która miała odbyć się w Warszawie. Tylko raz w życiu miałem do czynienia z gejem (swoją drogą normalnym, wykształconym człowiekiem), ten "problem" zupełnie mnie w życiu nie dotyczy i jest mi obojętny i na tym właśnie według mnie polega tolerancja, żeby potrafić na coś spojrzeć w ten sposób. Nie interesuje mnie procesja to w danym dniu o określonej porze w to miejsce nie przyjdę. Brak zainteresowania, lub nawet wewnętrzny sprzeciw nie jest jednak wystarczającym powodem, aby innym tego zabraniać.

Natomiast jednak afiszowanie się w miejscu międzynarodowym wiarą, która dotyczy jedynie części ludności świata i nie respektowanie w żaden sposób "inności" (mniejszości) religijnych o innym wyznaniu jest już jednak dla mnie brakiem zarówno tolerancji, jak i po prostu wyczucia dobrego smaku.

Cytat:

hmmmm w ktorym momencie na Ciebie naskoczylem?
Nie musisz komuś bluznąć w twarz, żeby go obrazić. Ton wypowiedzi i odpowiednie ubranie jej w słowa wystarczą. Nie chcę przytaczać ku konkretnych cytatów (a było ich kilka), ale spójrz chociażby na początek:

Uważasz, że to jest normalna, neutralna wypowedź i wymiana zdań? Dla mnie nie jest.

pawelblu 01.11.2005 15:33

Cytat:

Napisany przez legion
sam sobie poszukaj jak jestes taki madry :)

Jezeli moja madrosc jest dla Ciebie autorytetem, to autorytatywnie stwierdzam ze z tego tekstu nie wynika ze w PO jest rozlam. 8 )

legion 01.11.2005 15:59

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Jezeli moja madrosc jest dla Ciebie autorytetem, to autorytatywnie stwierdzam ze z tego tekstu nie wynika ze w PO jest rozlam. 8 )

hehehe no zart sie ciebie trzyma ty i autorytet madrosci noromalnie musze ci to przyznac ze mnie rozsmieszyles :haha:

MQs 02.11.2005 09:48

A ja napisze inaczej - Jeżeli ktoś jest wewnętrznie skłócony to świadczy to tylko o tym, że ma dylematy i rozważa różne możliwości (przeciwieństwo wspomnianych gdzieś "klapek na oczach").
Tusk chce Kaczyńskiego na premiera? - Ja też chcę, bo spodziewana (przeze mnie) porażka rządów PiS nie będzie wtedy rozłożona na kilka, teoretycznie innych gabinetów. (Bardziej obrazowo: Kapitan statku nie powinien rozkazywać ze stałego lądu.)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:32.