Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.03.2011, 15:27   #481
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Potrzebuję komplet całorocznych do Renault Clio II. Poprzeglądałem i zainteresowały mnie te modele:

- Goodyear VECTOR-5
http://www.opony.com.pl/testy-opon-c...5/?p=3,36,1133

- Vredestein Quatrac 3
http://www.opony.com.pl/testy-opon-c...3/?p=3,53,1842

- Goodyear Vector 4Seasons
http://www.opony.com.pl/testy-opon-c...s/?p=3,36,1884

- Dębica Navigator 2
http://www.opony.com.pl/testy-opon-c...-2/?p=3,28,969

Ewentualnie jeszcze coś z tego:

- BARUM QUARTARIS
http://www.netcar.pl/opony/caloroczn...65498,szi.html

- i ewentualnie (ale raczej nie) Pirelli P2500
http://www.ceneo.pl/111833

Najbardziej skłaniałbym się do którejś z dwóch pierwszych (akurat Goodyear w tym linku nie jest może bardzo chwalony, ale sporo jest bardzo pozytywnych opinii na ich temat), ewentualnie jeśli miałyby być tańsze to te Barumy. Miał ktoś z nimi jakieś doświadczenia? Może coś doradzić?

I druga sprawa - zamawiać pewnie będę online (chociaż jeśli uda mi się jakiś sensowny sklep we Wrocławiu znaleźć to czemu nie) - jakieś sprawdzone sklepy, gdzie nie wcisną bubla?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 10.03.2011, 16:16   #482
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Już raczej weź 4seasons.

Chociaż jestem zdecydowanym wrogiem opon całorocznych - gorsze od letnich latem, gorsze od zimowych zimą. Ale to Twoja kasa, Twój wybór, Twój problem.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.03.2011, 16:36   #483
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Przeglądałem sporo testów, czytałem sporo opinii.. Moja jest taka - dobre opony całoroczne są lepsze od kiepskich (czyli najpopularniejszych) sezonowych. Dobre całoroczne w porównaniu do dobrych sezonowych są gorsze, ale w określonych warunkach. Na pewno (w przypadku zimowych) gorsze będą w śniegu i błocie pośniegowych. Tylko takich dni w trakcie tej zimy (i podobnie ostatnich) było we Wrocławiu (na trasach tym samochodem nie jeżdżę) kilka - mniej niż 10. W pozostałych przewaga zimowych znika (a nawet potrafi być na korzyść całorocznych).

Nie twierdzę, że to rozwiązanie idealne, ale po tym, co czytałem (również w dokładnych testach) i biorąc pod uwagę używanie tego samochodu (raczej mało, tylko w mieście), uważam to za lepszy wybór.

Stary 10.03.2011, 16:40   #484
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jak pisałem - up to you.
Stary 10.03.2011, 17:00   #485
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

I know

Ale teraz pytanie nie czy, ale które

Stary 10.03.2011, 22:18   #486
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Na Michelinach Energy Saver, starociach z pierwszej serii tych opon, mających ponad 6 lat, przejeździłem całą zimę, która do lekkich nie należała. Wrażenia takie: na lodzie nie trzymają jak z resztą każde bez kolców, na świeżym śniegu bardzo dobrze przy skręcaniu, słabo przy hamowaniu, jak ktoś ma ABS i mało tysięcy przejechanych kilometrów w życiu, niech natychmiast zapomni. Wjechanie na tych oponach z małą prędkością w leśną drogę na wsi (taką co nikogo nie obchodzi i ma zawsze koleiny) zakończyło się dla mnie straceniem panowania i lekkim walnięciem w bandę leśnego czegoś miękkiego, na całe szczęście. Byłem niezmiernie zdziwiony, bo na tych letnich oponach szarżowałem po Warszawie, nawet wtedy, gdy śnieg zaskakiwał drogowców, ale zawsze miałem kontrolę nad samochodem. Okazuje się, że to ułuda. Trafi się coś naprawdę trudnego i lecimy w krajobraz.
Więc tak: jak ktoś jeździ samochodem TYLKO po dużym mieście, i ma opony letnie trzymające tak jak moje Micheliny, to może się nie stresować, musi BARDZO uważać, jak ktoś mieszka w miejscu słabiej odśnieżanym, to musi zmienić. Teraz właśnie pytanie, czy wystarczy na wielosezonowe, które w zimie są gorsze od zimowych, a w lecie, którego w sumie u nas jest więcej patrząc na warunki dla opon, są dużo gorsze od letnich, czy mieć jednak dwa komplety. To jest jednak najbezpieczniejsze rozwiązanie.
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2011, 00:31   #487
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
I know

Ale teraz pytanie nie czy, ale które
Napisałem które.
Stary 11.03.2011, 08:38   #488
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jeżdże od 2 lat na Vectorach 4 Seasons i są po prostu świetne. Już chyba o tym pisałem
To już ich drugi zimowy sezon, a przypadki kiedy tej zimy zadziałał mi ABS moge policzyć na palcach.
Ani razu się też w ciągu tych dwóch lat nie zakopałem, musiałem tylko odkopywać innych, bo blokowali mi drogę .

Jeżdżę w mieście, ale w mojej dzielnicy czasem nie jeździ pług a zaspy są metrowe, także warunki są ciężkie i łopaty zawsze w pogotowiu.
Generalnie jak ktoś na moją ulicę wjedzie na letnich - to już raczej na tej ulicy zostanie, bo wyjazd jest pod góre, a oni czasem nie mogą 2 metry po prostym ujechać .

Dębica Navigator i Navigator 2 miałem w innych samochodach i są duuużo słabsze. Na mokrym w lecie dobre dla samobójców W dodatku Navigatory 2 są potwornie głośne, prawdopodobnie przez "klockową" rzeźbę bieżnika.

Vector 5 też są ponoć niezłe, ale to chyba model niżej od 4S, natomiast Vredestein może być dobry (i pewnie jest). Sam się nad nim zastanawiałem - ale w jakimś teście ADAC wypadł gorzej i wziąłem GY.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 11.03.2011 o godz. 09:04
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2011, 08:40   #489
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez ed hunter Podgląd Wiadomości
Na Michelinach Energy Saver, starociach z pierwszej serii tych opon, mających ponad 6 lat, przejeździłem całą zimę, która do lekkich nie należała. Wrażenia takie: na lodzie nie trzymają jak z resztą każde bez kolców, na świeżym śniegu bardzo dobrze przy skręcaniu, słabo przy hamowaniu, jak ktoś ma ABS i mało tysięcy przejechanych kilometrów w życiu, niech natychmiast zapomni. Wjechanie na tych oponach z małą prędkością w leśną drogę na wsi (taką co nikogo nie obchodzi i ma zawsze koleiny) zakończyło się dla mnie straceniem panowania i lekkim walnięciem w bandę leśnego czegoś miękkiego, na całe szczęście. Byłem niezmiernie zdziwiony, bo na tych letnich oponach szarżowałem po Warszawie, nawet wtedy, gdy śnieg zaskakiwał drogowców, ale zawsze miałem kontrolę nad samochodem. Okazuje się, że to ułuda. Trafi się coś naprawdę trudnego i lecimy w krajobraz.
Więc tak: jak ktoś jeździ samochodem TYLKO po dużym mieście, i ma opony letnie trzymające tak jak moje Micheliny, to może się nie stresować, musi BARDZO uważać, jak ktoś mieszka w miejscu słabiej odśnieżanym, to musi zmienić. Teraz właśnie pytanie, czy wystarczy na wielosezonowe, które w zimie są gorsze od zimowych, a w lecie, którego w sumie u nas jest więcej patrząc na warunki dla opon, są dużo gorsze od letnich, czy mieć jednak dwa komplety. To jest jednak najbezpieczniejsze rozwiązanie.
Energy Saver to o ile się nie mylę, są opony tzw. oszczędne. Polegają one mniej więcej na tym, że.. jest to zwykła opona, tylko z dużo gorszymi właściwościami. Aby zmniejszyć zużycie paliwa, trzeba zmniejszyć opory toczenia, to pogarsza wszystkie właściwości opony, również w sytuacjach, o których piszesz. Na suchym jeszcze jakoś może się to zachowywać. Na mokrym.. lepiej nie mówić.

Innymi słowy jest to opona o gorszych właściwościach, ale można ją drożej sprzedać, ponieważ się fajnie nazywa (i takoż jest rekamowana).

Wracając do całorocznych. Wiadomo, że jest to zawsze pewien kompromis. Jednak po przyjrzeniu się dokładniej różnicom wcale nie tak duży, jak można by się spodziewać po wszechobecnej opinii (zwłaszcza producentów opon i zakładów wulkanizatorskich..) na temat opon wielosezonowych.

@ jou

Widziałem. I jak dokładnie ten wybór uzasadniłeś

Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Jeżdże od 2 lat na Vectorach 4 Seasons i są po prostu świetne. Już chyba o tym pisałem
To już ich drugi zimowy sezon, a przypadki kiedy tej zimy zadziałał mi ABS moge policzyć na palcach.
Rozumiem, że nie miałeś porównania z Vector 5?

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 11.03.2011 o godz. 13:59 Powód: EDYTUJ nie gryzie. ;-p
Stary 11.03.2011, 08:43   #490
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Ani razu się też w ciągu tych dwóch lat nie zakopałem, musiałem tylko odkopywać innych, bo blokowali mi drogę .

Nie wiem jak inne modele, ale ten polecam, jest drogi ale wart tej ceny.
No bo proszę pana, to opony prawie zimowe. Napisz jak hurgoczą w lecie i jak się zachowują gdy powietrze ma 30 stopni a droga ponad 50.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Energy Saver to o ile się nie mylę, są opony tzw. oszczędne. Polegają one mniej więcej na tym, że.. jest to zwykła opona, tylko z dużo gorszymi właściwościami. Aby zmniejszyć zużycie paliwa, trzeba zmniejszyć opory toczenia, to pogarsza wszystkie właściwości opony, również w sytuacjach, o których piszesz. Na suchym jeszcze jakoś może się to zachowywać. Na mokrym.. lepiej nie mówić.

Innymi słowy jest to opona o gorszych właściwościach, ale można ją drożej sprzedać, ponieważ się fajnie nazywa (i takoż jest rekamowana).

Wracając do całorocznych. Wiadomo, że jest to zawsze pewien kompromis. Jednak po przyjrzeniu się dokładniej różnicom wcale nie tak duży, jak można by się spodziewać po wszechobecnej opinii (zwłaszcza producentów opon i zakładów wulkanizatorskich..) na temat opon wielosezonowych.

@ jou

Widziałem. I jak dokładnie ten wybór uzasadniłeś
Też tak myślałem, ale prawda jest zupełnie inna, te opony zachowują się świetnie, a w tym roku okazało się, że nawet na śniegu dają radę. Zawsze myślałem, że opony Michelin są przereklamowane i drogie, kiedyś miałem wspaniałe zimówki tej firmy, a te opony były razem z samochodem, naprawdę zadziwiły mnie tej zimy. Pójdą niedługo w odstawkę, więc też myślę co kupić.

Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 11.03.2011 o godz. 14:00 Powód: EDYTUJ nie gryzie. ;-p
Stary 11.03.2011, 09:08   #491
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Co do hałasu to nie wiem, nie mam z czym porównać. W porównaniu z tym co kupiłem z samochodem (Kama?!) albo Navigatorami - to niebo a ziemia. Przy 100-120 zdecydowanie bardziej przeszkadza mi świst powietrza niż opony. Moim zdaniem są ciche.

Natomiast w lecie gdy ruszyłem ostrzej na Navigatorach Fiatem Cinquecento (30KM) to piszczały. A gdy ruszam Roverkiem (112KM) na Vectorach to po prostu zawijam asfalt i tyle. Koła się zakręcą w miejscu tylko wtedy gdy jest mokro.

Fakt do ostrej jazdy to raczej nie polecam, bo są mięciutkie i nie wiem ile takiego traktowania wytrzymają. No i ja szybko nie jeżdżę, więc nie pytajcie mnie jak się zachowują na zakrętach.

Nie nigdy nie miałem porównania z Vector 5 i wiem że piątki też są dobre (po opiniach w necie). Ale sam GY stawia je niżej od 4S na swojej strone. 4 Seasons to teraz ich najlepsze całoroczne.

http://www.goodyear.eu/pl_pl/tires/v...sons/index.jsp

http://www.goodyear.eu/pl_pl/tires/v...rom=tyrefinder

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 11.03.2011 o godz. 09:22
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.03.2011, 09:11   #492
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Czyli jednym słowem warte uwagi.

Miałem kiedyś wielosezonówki Dębicy i bardzo przykro je wspominam...
Stary 11.03.2011, 09:17   #493
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez ed hunter Podgląd Wiadomości
Też tak myślałem, ale prawda jest zupełnie inna, te opony zachowują się świetnie, a w tym roku okazało się, że nawet na śniegu dają radę. Zawsze myślałem, że opony Michelin są przereklamowane i drogie, kiedyś miałem wspaniałe zimówki tej firmy, a te opony były razem z samochodem, naprawdę zadziwiły mnie tej zimy. Pójdą niedługo w odstawkę, więc też myślę co kupić.
No nie wiem. To nie tylko moja opinia, tak twierdzą również osoby przeprowadzające testy i na dobrą sprawę - brzmi to rozsądnie. Bo jak inaczej zmniejszyć zużycie paliwa niż zmniejszając opory. A jak zmniejszyć opory nie pogarszając jednocześnie osiągów (ogólnie rozumianych)? Może za pomocą jakiejś specjalnej mieszanki jest to możliwe, ale szczerze mówiąc wydaje mi się to mało prawdopodobne.

Prawa fizyki to omija się tylko w reklamach

Stary 11.03.2011, 09:27   #494
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Andrzeju, ja przejechałem w swoim życiu coś ponad 1,5 milionów kilometrów, opony miałem różne, od bieżnikowanych syfów, na których nie wyhamowałem i cmoknąłem w dupę VW transportera, po nówki Continentala, GoodYeara itd. Te Micheliny naprawdę są dobre, znaczy były, bo czas na nie przychodzi..
A jeszcze ciekawostka - to był jedyny nowy samochód, który miał naprawdę dobre opony założone od nowości. Honda miała na przykład tragiczne Pirelli tureckiej produkcji... Carisma nie pamiętam co miała, ale w lecie świetne, w zimie jeździłem na Kormoranach.

Ostatnio zmieniany przez ed hunter : 11.03.2011 o godz. 09:32
Stary 11.03.2011, 18:18   #495
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Teraz te Michelinki są bardzo popularne w nowych samochodach. Z proste przyczyny - na nich samochód faktycznie więcej pali i tym samym emituje mniej CO2. Obydwie bardzo pożądane w normach i reklamach rzeczy

A to korzystając jeszcze z twojego doświadczenia - miałeś do czynienia z którymiś z tych, które wymieniłem (zwłaszcza te AllSezon i Vector 5)?

Odpowiedz na post

Tagi
opony, opony zimowe, wybor opon

Twoje uprawnienia: