![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
Zobacz rezultaty głosowania: Najbardziej odpowiada mi gospodarka | |||
rynkowa |
![]() ![]() ![]() ![]() |
17 | 41.46% |
socjalistyczna |
5 | 12.20% |
spoleczno-rynkowa |
4 | 9.76% |
niewazne-aby bylo mi dobrze |
15 | 36.59% |
Wszystkich głosów: 41. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Rodzaj gospodarki
Ciekaw jestem jaki jest podzial naszego forum ws rodzaju gospodarki. Ew prosze o uzasadnienie swego wyboru.
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a niech kto zaznaczy socjalistyczna to zaspamuje
![]()
![]() |
#3 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ciekawe jak si***281; dowiesz, kto?
![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
( o )( o )
Zlotowicz
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pingwin specjalista.
no to SPAMujemy
![]() @joujoujou jeste***347; pierwszy ![]()
![]() |
#7 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sytuacja nasza przypomina bardziej sytuację Argentyny z przed 10 lat kiedy to
państwo... zbankrutowało. Garstka ludzi u władzy bogaciła się i robiła lewe interesy, w kraju szalało bezrobocie i bieda, władza starała się kanalizować nastroje społeczne w rozliczenia poprzednich ekip rządzących. Pogarszająca się sytuacja ekonomiczna spowodowała że ludzie wyszli na ulice ale co? Nie było o co walczyć. Biedota porabowała sklepy, zmieniono rząd. U nas jak wyjdą ludzie na ulice to skończy się odsunięciem Kaczorów, w to miejsce przyjdzie Tusk z Rokitą, zapowiedzą że w katastrofalnej sytuacji gospodarczo na razie nic nie są w stanie zrobić ale postarają się o odnowę moralną, przywrócą Polsce godność. Pogadają, obiecają, dla pucu obniżą o połowę zarobki w urzędach centralnych - i będzie wszystko po staremu... [...] po 6 piwie tak mam, prosze nie miec do mnie zalu
![]() |
#8 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
dla mnie najlepszym rodzajem gospodarki jest republika bananowa
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
( o )( o )
Zlotowicz
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
niech do Polski wroci socjalizm (taki w wersji hard made by stalin and mao), uczestnicy tej dyskusji beda twedy dawno juz na zachodzie (uk/usa) a buractwo ktore glosowalo na dwie trzecie obecnej koalicji rzadzacej mialo by to o czym marzy od parunastu lat.
ankieta bez sensu troche bo w polsce ciagle mamy komuno-demokratyczny ustroj tylko wachadelko leci w prawa a nie lewa strone ![]()
![]() |
#11 |
Banned
![]() ![]() |
Socjalizm w wersji stalinowskiej i maoistycznej jest nie do przyjecia - wypacza calkowicie podstawy marksistowskiej gospodarki i ustroju panstwa. Jezeli rewolucja komunistyczna ogarnelaby caly swiat - ludzie by sie o nic martwic nie musieli. Jak latwo zauwazyc - Polacy niezbyt nadaja sie do kapitalizmu do komunizmu rowniez (zle go wykorzystuja, marksizm wierzy w dobra nature ludzka a u Polakow wystepuje cos co mozna nazwac samolubstwem i syndromem tzw "psa ogrodnika"). Polska jest paradoskem - jak mozna chciec panstwa solidarnego przy obnizce podatkow?
Co do naszej koalicji do blizej im do faszyzmu niz komunizmu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
mysle ze socjalizm (komunizm) juz pokazal jak daleko od hasel do zeczywistosci, demokracja tez niby cacy ale dwa menele rozrozniajacy tylko patyk od tura maja wiecej do powiedzenia niz czlowiek po magistrze.
teraz jedne kraje ida bardziej w strone demokracji (usa,uk) a inne chca wiecej komuny (francja, polska). prawda jest taka ze teraz beda miksy bo nikt nie chce potorki z rewolucji kulturowej albo krachu na wall street. a aspekty narodowe zawsze sa byly i beda ale to nie one wpuscily giertycha do rzadu tylko zrobily to babcie w modnych kapeluszach sluchajace pewnego nawiedzonego ksiedza z rodzinnego miasta koperknika.
![]() |
#13 |
Banned
![]() ![]() |
Tylko demokapitalizm/demoliberalizm doprowadzi do tego, ze: tylko czesc bedzie miala prace (dzieki automatyzacji) reszta bedzie glodowac, po jakims czasie pracujacy tez zaczna glodowac bo nie bedzie mial kto kupowac ich produktow. W ten sposob cywlizacja zginie. Wg mnie cos w stylu krachu na Wall Street nastapi juz niedlugo - kryzys energetyczny i nadmierna automatyzacja do tego doprowadza.
Oczywiscie ze realny socjalizm pokazal jak daleko od hasel do rzeczywistosci - komunizm radziecki to wypaczenie same w sobie zaczynajace sie juz w naukach Lenina a majace zwieczenie u Stalina. M.E.L.S nie jest prawidlowym rozwojem marksizmu. M.E.T. wydaje sie odpowiedni po paru modyfikacjach. Amerykanie chca kapitalizmu bo sie nim zachlysneli, lecz udlawia sie na swoim imperializmie szybciej niz sie spodziewaja. Wlasnie aspekt narodowo-religijno-rasowy jest najwieksza bariera utrudniajaca zgodna wspolprace miedzy ludzmi w celu budowania spoleczenstwa bezklasowego i bezwyzyskowego, ktore miec za zadanie bedzie uszczesliwienie ich w doczesnym zyciu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Cytat:
a pienądz rządzi i nic mu nie zagraża. można się ustawić trochę z boku tego i żyć normalnie. lub walczyć o coś co tyle razy się nie sprawdziło a najczęściej doprowadzało do tragedii (pragnę przypomnieć, że faszyści NIE BYLI PRAWICOWI tylko narodowo-socjalistyczni) jedyny ustruj który mnie zmusi do roboty (bo mi się opłaca) a nie zmusi do wstawania codziennie na 6 do roboty to kapitalizm. jestem wrogiem pseudokapitalizmu opartego na uprzywilejowaniu pewnych firm - ćwiczyliśmy ostatnie kilkanaście lat, ale również uważam, że są dziedziny (mało) w których państwo powinno interweniować. społeczeństwo bezklasowe nie ma prawa bytu. trzeba popatrzeć na otaczający nas świat zwierząt. nawet rośliny przerastają jedne drugie. czy ciągota za socjalizmem marksistowskim jest oznaką niemocy? nikt nic nikomu nie da. nikt nic nie wywalczy (UKRADNIE) żadną rewolucją, trzeba brać się za robotę. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Banned
![]() ![]() |
@ed Jezeli faszyzm nie jest prawica to ja sie smieje. Lewica nie jest na pewno - socjalisci nie patrza na narodowosc lub kolor skory. Prawica ma tak w zwyczaju, szczegolnia nacjonalistyczna. Socjalizm sie sprawdzi - wystarczy poczekac na efekt dzialania bomb atomowych zrzuconych na rozne rejony swiata.
Wlasnie praca sie tworzy spoleczenstwo socjalistyczne. Wiadomo, ze rosliny przerastaja jedne drugie, gdyz toczy sie tam walka; oczywiscie rowniez jasnym i klarownym jest, ze tylko ludzie umieja myslec i maja uczucia wyzsze co ich od nieludzi odroznia. Dlatego tez moga odrzucic swoja ciagoty do posiadania jak najwiecej i bycia ponad reszta kosztem reszty, na rzecz ogolnego dobrobytu i zadowolenia. Wymaga to oczywiscie odwagi i wiary w dobra nature czlowieka. Czy Ciebie @ed nie mobilizowaloby do wstawania do pracy to, ze pracowalbys jedynie 8h dziennie, dostawal godziwa prace i nie musial martwic sie o tak prozaiczne rzeczy jak ochrona zdrowia/edukacja/infrastruktura etc gdyz wszystko byloby utrzymywane z wysokich podatkow? Swiat bylby wowczas pozbawiony przemocy, poniewaz niebyloby powodow do nienawisci i zawisci - kazdy by zyl na wysokim poziomie. Nie byloby problemu z bezdomnoscia i bieda. Ludzie by ewoluowali na coraz wyzsze stadia swiadomosci, nauka by sie rozwijala szybciej niz obecnie. Jedynym czynnikiem ograniczajacym jest odwaga i zdrowy rozsadek ludzki, ktorych niektorym wyraznie brakuje. Komunizm wyglada mniej wiecej tak: wszyscy pracuja powstaja gorka pieniedzy kazdy z niej moze wziac ile (naprawde) potrzebuje. Oczywistym jest chec wziecia wszystkiego. Demoliberalizm upodobnia ludzi coraz bardziej do zwierzat, odbierajac im godnosc za pieniadze umozliwiajace przetrwanie. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|