Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: Najbardziej odpowiada mi gospodarka
rynkowa 17 41.46%
socjalistyczna 5 12.20%
spoleczno-rynkowa 4 9.76%
niewazne-aby bylo mi dobrze 15 36.59%
Wszystkich głosów: 41. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.06.2006, 18:13   #61
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
jak ja "lubi***281;" jak tacy m***261;drale pisz***261; o Ko***347;ciele..... No ale niech sobie pisz***261;, karawana dalej jedzie. 2000 lat ju***380; za nami, nast***281;pne 1000 spoko przetrwamy, no problemo.

Za***347; co do ustroju to chyba modelowo dobrze by***322;o w latach 80-90 w Niemczech. By***322; kapitalizm, gospodarka rynkowa a r***243;wnocze***347;nie wielki socjal, robotnicy mieli Golfy, lekarze Audice a bogacze Mercedesy. I jako***347; socjalizmu nie wprowadzali. Teraz im si***281; nieco popsu***322;o ale nadal niemiecki emeryt to ma fajne ***380;ycie a nasz emeryt postsocjalistyczny ma za przeproszeniem g...

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 23.06.2006, 00:22   #62
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
@Stef smiem watpic, ze celibat nie prowadzi do zachowan homoseksulanych lub innych dewiacyjnych. Czlowiek jest stworzony by kochac i byc kochanym, jezeli nie otrzymuje tego od plci przeciwnej szuka gdzie indziej, tam gdzie to jest lub u kogo jest mozliwe. Bardzo proste i logiczne. Co do potrzeb seksualnych - Kosciol narzuca prawdziwie wierzacym nakaz niemalze ascetycznego zycia. Wierni tak maja zyc (owieczki), oni juz nie musza (pasterze).
Powodem kryzysu socjalizmu byla wredna ludzka natura: czemu mam nie miec wiecej niz on? chociaz nie potrzebuje az tyle. Komunizm odniesie jeszcze sukces - musi wiele wojen jeszcze nastapic i wiele kryzysow zajsc. Tluszcza wtedy zrozumie, ze nalezy cieszyc sie zyciem, budowac lepsza przyszlosc nie tylko dla siebie ale i dla innych poprzez rzetelna i uczciwa prace; a nie dazyc jedynie do zdeptania i pognebienia innych.

@Jabba the Hutt "medrakow" jest wiecej niz myslisz, gazety odpowiednie sie ukazuja i obnazaja wstydliwa sprawe kleru, trzeba chciec by moc sie dowiedziec. Polecam przeczytanie choc jednego numeru FiM lub NIE (to tylko, odpowiednio, 2 i 3 zl). Sam czytalem radykalnie inna prase, np. ND. Co do trwalosci Kosciola: puki ludzie beda naiwni - beda wierzyc; puki beda slabi - beda wierzyc. Religia omamia czlowieka i ogranicza jego szanse na maksymany rozwoj narzucajac restrykcje, np. co do zachowania i slusznosci wyborow. Co do emerytow winni sa solidarnosciowcy - naiwni byli jak cholera. Liczyli, ze beda "pracowac" jak za PRL a place dostawali jak na Zachodzie, bo tak rynek wolny spowoduje. Stalo sie jak sie stalo, przemiany byly jawnie antyspoleczne, dobro wspolne zostalo znaczaco sprywatyzowane - skutki dzisiaj mozna odczuc.
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2006, 00:40   #63
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ludzie... na rany boskie przestancie z nim dyskutowac bo to dla niego tylko woda na mlyn...
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2006, 01:27   #64
Gomez47
Dziadzio

Data rejestracji: 01.06.2006
Gomez47 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Panowie,

Moim zdaniem nie można nikogo obrażać. Nie odpowiedziałem, bowiem wg. ogólnie przyjętych norm mój dyskutant przekroczył wszelkie normy jakie w dyskusji określa osobista kultura. To był jedynie pełen nienawiści stek wyzwisk.
Banana, pozwól że Cię zapytam - ile Ty masz lat? Czy księża (jakikolwiek) torturowali Cię, walili kijem po kręgosłupie, nerkach może, katowali "zmiękczoną" pałą po cztery "sesje" na przesłuchanie (48) i polewali cuchnącą, zepsutą oranżadą, w steku wyzwisk?
Wiesz dlaczego pytam? Bo ze mną to wszystko (i nie tylko) robili peerelowscy bezpieczniacy, a jednak nie potrafię ich tak nienawidzić jak Ty kleru.
Za co? Podziel się z nami swoją tajemnicą albo nie obrażaj bezpodstawnie.
Wprawdzie nie wierzę (Dziadkowie i Ojciec wierzyli) ale to wynik bardziej przypadku niż wyboru. Mam wśród księży Przyjaciół. Im wcale mój ateizm nie przeszkadza. Mi ich wiara także. Gdzie Ty chcesz wprowadzać takie obyczaje, jakie tutaj w słowach wyrażasz? I Ty się odważasz nazywać... lewicą?
Przemyśl, proszę swoje tezy i zacznij normalnie oceniać otaczający Cię świat.
Obecnie, choć nie masz powodu, jesteś już chory z nienawiści. Ta nienawiść obróci się przeciwko Tobie, i to prędko.
A gdybyś realny powód do nienawiści, jak choćby ja miał? Aż strach pomyśleć
.

Opamiętaj się, proszę.

Ppozdrawiam
Gomez47 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2006, 02:08   #65
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Fakty i Mity i NIE podstawa wiedzy o rzeczywisto***347;ci
to chyba robota kosmit***243;w - ten implant tak dzia***322;a
ponawiam wezwanie - jed***378; Banana Coctail do Korei P***243;***322;nocnej zakosztowa***263; ustroju jedynie sprawiedliwego spo***322;ecznie i g***322;odu.
przed II W***346; polscy komuni***347;ci je***378;dzili do ZSRR a tam wujaszek Stalin ich zam***281;cza***322;
jed***378; do tej Korei to ci***281; ode***347;l***261; do Polski do pracy za kilka dolar***243;w na miesi***261;c
a mo***380;e masz zdrowe nerki - to do Chin po***347;wi***281;ci***263; si***281; dla dobra innych - powiesz tylko, ***380;e sprzedawa***322;e***347; narkotyki, zbierze si***281; 3 towarzyszy, powiedz***261; winny i precyzyjny strza***322; w ty***322; g***322;owy, aby mi***281;cha do przeszczepu nie uszkodzi***263; - cenne dewizy.
czy nie widzisz, ***380;e tym pitoleniem bzdur nikogo tu nie przekonasz.
piszesz te pierdo***322;y i piszesz, ludzie pr***243;buj***261; grzecznie argunentowa***263;, ***380;e to bzdury a ty swoje. mo***380;e przekonasz paru ma***322;olat***243;w z podw***243;rka, co rozumiej***261; tylko krety***324;skie teksty hiphopowcow w stylu wszysko jes ***378;le a ty sz***322;owieku so robisz so?

tutaj chyba ju***380; starczy tego chorego be***322;kotu.
mo***380;e teraz dotrze?
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2006, 02:45   #66
MQs
Poważny używkownik

Data rejestracji: 16.02.2005
MQs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
zagłosowałem w ankiecie - ostatni punkt jest podstawą działania wolnego rynku (teoria wyboru konsumenta). Banana C. - Jezeli cierpisz z powodu otaczającej cie biedy i chciałbyś to zmienić (mniejsza o metody) to też pośrednio wybierasz ten punkt.

Mnóstwo tez z których większość się nie sprawdziła w praktyce.
Przedstawiasz "łatwe" rozwiązania, które nikomu nie wyszły (wręcz przeciwnie).
Opierasz się na wierze w uczciwość ludzką i dążenie do "wspólnego dobra" a piszesz też, że natura ludzka była przyczyną kryzysu socjalizmu.
Na wiele wątpliwości masz odpowiedzi, które nie rozwiewają ich tylko zmieniają ich kierunek.
Jeżeli chodzi o mnie to śmiało możesz w poczuciu niezrozumienia swojego geniuszu zakończć temat.

"Siła przekonań nie dowodzi ich słuszności"

Ostatnio zmieniany przez MQs : 23.06.2006 o godz. 02:53
MQs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2006, 07:13   #67
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez MQs
zagłosowałem w ankiecie - ostatni punkt jest podstawą działania wolnego rynku (teoria wyboru konsumenta).
MQs - po części masz rację, nie ma na świecie 'czystego, książkowego' systemu gospodarczego.
Natomiast teoria wyboru opiera się na preferencjach i maksymalizacji użyteczności. I nie może być cokolwiek - muszą być regulacje prawne, bo rynek to też otoczenie, w tym system gospodarczy.
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2006, 09:54   #68
Banana Coctail
Banned

Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
@ed widze, ze nie ma szansy na edukacje Waszych "strutych" mozgow. Moj boj bedzie trzeba przeniesc gdzie indziej. Koniec - nie bede ******yl andronow. Sensu i mozliwosci nie widze w zmianie, chocby czesciowej, Waszej swiadomosci i Waszego swiatopogladu. Czy ja wiem czy malolatow? Oni zazwyczaj sa najwiekszymi egoistami. Ludzi podobnie myslacych jak ja szuka sie wsrod humanistow i idealistow pragnacych dobra nie tylko dla siebie ale i dla innych.

@Gomez47 lat niedlugo 16 bede mial. Jestem chory bo innym jestem. Choruje na odmiennosc pogladow w katolandzie i chec zmienienia pozycji Krk. Przykro mi, ze miales takie przezycia i podziwiam Cie za brak nienawisci wobec SB.
Przepraszam, za to ze sie urodzilem i za to ze wyrazam swoje poglady.
BTW gdzie zauwazyles nienawisc w moich wypowiedziach?

@Predi owszem woda na mlyn - im bardziej teoretyzuje ktos w kierunku wypaczania humanizmu i dazen do dobrobytu, ja mam okazje bardziej dowiesc prawdy swoimi "argumentami".

@MQs oczywiscie - ludzka natura jest problemem; lecz gdyby nauczyc od malego sentencji "carpe diem" i zycia wedlug niej, dziecko inaczej by swiat postrzegalo. Uswiadomione, zmienia swoj poglad na zycie. Przeciez, jak juz pisalem, nie zyje sie dla siebie ale dla innych; nie zyje sie samemu ale z innymi.
"Je***380;eli chodzi o mnie to ***347;mia***322;o mo***380;esz w poczuciu niezrozumienia swojego geniuszu zako***324;cz***263; temat." ironia tak? Jezeli nie - to nie laskotaj mojej proznosci dziekuje.
Latwym jest przeczytanie czegos, a juz nieco trudniejszym adaptacje tego w bardzo niewygodnych okolicznosciach nacisku z zewnatrz. Marks slusznie zauwazyl, ze rewolucja musi odbyc sie na calym swiecie - komunizm w jednym kraju lub paru jest malo mozliwy; wielki kapital zawsze bedzie chcial obalic dobrobyt, sprawiedliwosc i przywrocic stary porzadek by zwiekszyc zyski.
Stary 23.06.2006, 10:24   #69
Kris
Nikoniarz

Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
socjalizm utopijny... szkoda gada***263;...

Ale zerknij Banana tu: http://www.socjologia.ath.bielsko.pl...mgoliasz_2.doc - ciekawa praca, znaleziona na google...
Stary 23.06.2006, 12:07   #70
Banana Coctail
Banned

Przeczytalem, ciekawa owszem lecz rozpatruje glownie leninizm i stalinizm, marksizmu nie - gdyz nie zostal nigdy zastosowany (znaczy zostal - do wyjasnienia dzialan Wiecznie Zywego Ojca Rewolucji ), l. i s. sa okropnymi wynaturzeniami o czym przeczytac mozna w owej pracy.
Stary 23.06.2006, 12:34   #71
Kris
Nikoniarz

Bo marksizm to filozofia na kt***243;rej si***281; opar***322; komunizm. A wpajanie idei marksistowskich prowadzi to realnego socjalizmu a to do totalitaryzmu.

Jeszcze raz Ci m***243;wi***281;: to utopia...

EOT
Stary 23.06.2006, 13:03   #72
MQs
Poważny używkownik

Data rejestracji: 16.02.2005
MQs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kristoferros
MQs - po części masz rację, nie ma na świecie 'czystego, książkowego' systemu gospodarczego.
Natomiast teoria wyboru opiera się na preferencjach i maksymalizacji użyteczności. I nie może być cokolwiek - muszą być regulacje prawne, bo rynek to też otoczenie, w tym system gospodarczy.
Inaczej sie zrozumieliśmy. Mi chodziło o to, że ludzie zawsze będą dążyli do maksymalizacji zaspokojenia swoich potrzeb. W każdych warunkach, nie zależnie od systemu. System (prawny,polityczny,itd.) narzuca jedynie ograniczenia co do takiego wyboru. Wolny rynek opiera swoją efektywność o założenie, że tylko poprzez konfrontację sił podaży i popytu można skutecznie alokować dobra i zwiększać ogólny poziom dobrobytu zaspokojając potrzeby (popyt) w miarę możliwości (podaż). System, w którym państwo decyduje o podziale dóbr nie bedzie zaspokajało potrzeb pojedyńczych podmiotów, ale oni sami będą swoimi działaniami dążyli do maksymalizacji ich zaspokojenia - jednak przy bardzo ograniczonych warunkach. Banana porównał państwo do wielkiego przedsiębiorstwa - czy przedsiębiorstwo w którym się pracuje zaspokaja nasze potrzeby, czy tylko daje nam pieniądze na ich zaspokojenie (no, nie licząc ogólnie pojętego zadowolenia z pracy i innych pozapłacowych dóbr).

Tak więc, każdy wybiera tak naprawdę punkt ostatni w zależności od tego jak zapatruje się na poszczególne typy gospodarki. Równie dobrze mógłby on brzmieć "Nie wiem", ale wtedy nie byłby on tak fajny, bo nie wtrącałby przesłania na którym opiera się wolny rynek i dzięki któremu jest najefektywniejszy. To jasne, że nie ma czystej formy wolnego rynku jednak chodzi o to, żeby ograniczenia były jak najmniejsze.

Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
@MQs oczywiscie - ludzka natura jest problemem; lecz gdyby nauczyc od malego sentencji "carpe diem" i zycia wedlug niej, dziecko inaczej by swiat postrzegalo. Uswiadomione, zmienia swoj poglad na zycie. Przeciez, jak juz pisalem, nie zyje sie dla siebie ale dla innych; nie zyje sie samemu ale z innymi.
"Jeżeli chodzi o mnie to śmiało możesz w poczuciu niezrozumienia swojego geniuszu zakończć temat." ironia tak? Jezeli nie - to nie laskotaj mojej proznosci dziekuje.
Latwym jest przeczytanie czegos, a juz nieco trudniejszym adaptacje tego w bardzo niewygodnych okolicznosciach nacisku z zewnatrz. Marks slusznie zauwazyl, ze rewolucja musi odbyc sie na calym swiecie - komunizm w jednym kraju lub paru jest malo mozliwy; wielki kapital zawsze bedzie chcial obalic dobrobyt, sprawiedliwosc i przywrocic stary porzadek by zwiekszyc zyski.
To co piszesz o "Carpe diem" absolutnie popieram, ale co to ma wspólnego z twoimi teoriami (nauczmy ludzi być szczęśliwymi to będzie nam wszystkim dobrze? - przecież każdy może tak powiedzieć). W połączeniu z teorią "wielkiego kapitału, który chce obalić nowy porządek" wychodzi mi na to, że jak nie będziemy widzieli bogactwa za granicą i cieszyli się tym, co mamy to bedzie nam dobrze w takim systemie jaki proponujesz - dzięki.

Pisząc o zakończeniu przez ciebie tematu miałem na myśli właśnie twoją próżność. Naczytawszy się książek (które może i nawet w części zrozumiałeś) starasz się nam się pochwalić i zaimponować zakładając ten temat. Z góry było wiadomo jak bedzie dyskusja wygladała. No, może wyobrazałeś sobie tak rzeczowe odpowiedzi, że przeciągnął byś nas na swoją stronę. Co z tego, gdy książki które przeczytałeś mogą byc jedynie ciekawe z punktu widzenia historii myśli ekonomicznej. Ja nie docenię twojej wiedzy, która może i by mi imponowała, gdybyś tak się do niej nie odnosił - ponieważ zwykłem doceniać mądrość, a od wiedzy do mądrości wiedzie bardzo długa droga (i z tego co wiem nie przebiega przez próźność).
Stary 23.06.2006, 13:24   #73
Gomez47
Dziadzio

Data rejestracji: 01.06.2006
Gomez47 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam,

Wiesz co mnie irytuje? Nie mając żadnych odniesień do realnych stanów "wolność"-"niewola" "terror", używasz analogii do jakiegoś "katolandu". Jedź może do "muslimlandu", tam gdzie kobiety kamieniuje się nadal za niewierność, gdzie istnieje idiotyzm "obrazy Proroka" (niedawno pokazali), gdzie ludzie żyją jak w Średniowieczu nadal a każda inna religia wydaje się być hipernowoczesną i postępową. Poznasz proporcje słów i czynów może. Na dziś dla mnie, steranego życiem, bredzisz z dobrobytu i z przesytu wolnością. Nie kryję, że mnie to cieszy. Daliśmy Ci to wszystko. Ja takiego komfortu wolności myśli za młodu nie miałem. Najwięcej wolności słowa zaznałem na... lekcjach religii.
W "komucholandzie" nie zdołałbyś napisać (kredą na płocie) ułamka tego co tu spłodziłeś. Zakatowaliby Cię. Ale jak wyjaśnić co to było komuś kto ślepo wierzy kłamstwom byłych komunistów?
Czy wiesz, ze w pisemku które wspomninasz pisują mordercy i oprawcy z SB? Że tam ściśli odpowiednicy SS-manów są "autorytetami"? Czy nie pojmujesz że dla swego bezpieczeństwa (powinni być za swe zbrodnie powieszeni) robią Ci papkę z mózgu, abyś ich chronił? Ty i Tobie podobni?
Gdzie obraziłeś innych ludzi, ich wiarę i uczucia? Poszukaj w swoich wpisach. Może ktoś raz jeszcze pokaże Ci to palcem?
W tak bronionym przez Tobie podobnych muslimie pokazaliby Ci to - nawet dziś - nahajem a potem Kałachem.
Analizuj, patrz i myśl, mniej uogólniaj.
Z mojej strony EOT

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez Gomez47 : 23.06.2006 o godz. 13:26
Gomez47 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.06.2006, 15:57   #74
Banana Coctail
Banned

Cytat:
Napisany przez MQs
(...)
To co piszesz o "Carpe diem" absolutnie popieram, ale co to ma wspólnego z twoimi teoriami (nauczmy ludzi być szczęśliwymi to będzie nam wszystkim dobrze? - przecież każdy może tak powiedzieć). W połączeniu z teorią "wielkiego kapitału, który chce obalić nowy porządek" wychodzi mi na to, że jak nie będziemy widzieli bogactwa za granicą i cieszyli się tym, co mamy to bedzie nam dobrze w takim systemie jaki proponujesz - dzięki.

Pisząc o zakończeniu przez ciebie tematu miałem na myśli właśnie twoją próżność. Naczytawszy się książek (które może i nawet w części zrozumiałeś) starasz się nam się pochwalić i zaimponować zakładając ten temat. Z góry było wiadomo jak bedzie dyskusja wygladała. No, może wyobrazałeś sobie tak rzeczowe odpowiedzi, że przeciągnął byś nas na swoją stronę. Co z tego, gdy książki które przeczytałeś mogą byc jedynie ciekawe z punktu widzenia historii myśli ekonomicznej. Ja nie docenię twojej wiedzy, która może i by mi imponowała, gdybyś tak się do niej nie odnosił - ponieważ zwykłem doceniać mądrość, a od wiedzy do mądrości wiedzie bardzo długa droga (i z tego co wiem nie przebiega przez próźność).
Materializm, nie w sensie filozoficznym, niszczy czlowieka i jego postrzeganie swiata. Materializm dialektyczny nie stracil na swojej aktualnosci i atrakcyjnosci, inaczej czemu byloby tak duzo osob bioracych go za podstawe swojej dzialalnosci politycznej? Marksizm wytyczyl droge ludziom do osiagniecia pelni szczesia poprzez prace i zaspokojenie swoich potrzeb maksymalnie, w 100%. Po co komu niestworzone bogactwa? Po to chyba jedynie by zaimponowac innym i pokazac kim sie to nie jest. Komunizm nie jest antyintelektualny - inwestujac w czlowieka i jego rozwoj, powoduje ulepszanie zycia doczesnego.
Co do ksiazek sluzyly one do szkolen w PZPR i byly glownie wydane w PRL, gdyz obecnie nie ma wznowien takowych lektur - czyzby byly zbyt obrazoburcze, ze nie ma ich w powszechnym obrocie i bibliotekach?

@Kristoferros marksizm to filozofia i system ekonomiczny; tak gwoli scislosci.

@Gomez47 dzieki rewolucji nie moge nigdzie dostac zadnej czesci Kapitalu, w bibliotece ani sladu. No to podaj mi polskiego odpowiednika SSmana, bo az ciekaw jestem. Moze pan Gadzinowski, moze Pan Urban, a moze Pan Baranski? Robia mi papke z mozgu? Mam bronic ich samych czy idei, ktora glosza? Idee bede bronil - sa sluszne.
"W tak bronionym przez Tobie podobnych muslimie pokazaliby Ci to - nawet dziś - nahajem a potem Kałachem." ja nie popieram zadnego ustroju zwanego teokracja, jak dane pismo swietym bedace nakazauje tak tam sie dzieje. Muzulmanie to jedna z najbardziej konserwatywnych grup etniczno-wyznaniowych swiata.
Co do ciemnogrodu polskiego - jestesmy jednym z najbardziej pogladowo zastanych narodow w Europie i nie widac zmiany na lepsze. Nadal uwazajac Kosciol za ostoje moralnosci niezbyt daleko dojdziemy.
Stary 25.06.2006, 01:04   #75
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Religia nakazuje r***243;***380;ne rzeczy ludziom. Akurat chrze***347;cija***324;ska dobre : nie zabijaj, nie cudzo***322;***243;***380; i inne . Jakie to wi***281;c omamianie ? W ko***324;cu Pa***324;stwo nakazuje podobne rzeczy, pisz***261;c prawo. A to ,***380;e religia nie wspiera burdeli, gejostwa,pedofilii i innych szale***324;stw to dobrze. I tak ***347;wiat schodzi na psy.

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: