![]() |
Mały OT, ale trafiłem na blog, który może być kopalnią wiedzy na temat jedzenia z tanich sklepów :D
http://fastfoodeaters.blogspot.com/ Od siebie dodam, że w Lidlu są wyroby firmy PIKOK, które zdecydowanie odbiegają jakością na plus, i to nie tylko od żarcia, które znamy z dużych lub tanich sklepów. Kabanosy są zrobione z mięsa, przypraw i saletry, żadnej soi, pszenicy, innych wypełniaczy, nic. :wow: I to naprawdę czuć w smaku... Za chwilę pojadę do Lidla na zakupy, to przywiozę i dam fotkę etykiety, wiem, można w to nie wierzyć, ale co nam pozostaje? ;) |
Saletra jest rakotwórcza...
|
Rakotworcza, wybuchowa, konserwujaca i silnie utleniajaca... mozna z azotanu (V) amonu zrobic gaz rozweselajaco-usypiajacy jak ktos sie uprze;)
|
Cytat:
Załącznik 51341 Mają 140% mięsa w sobie! |
Nie 140% a gram;) Ale i tak sa dobre;)
|
100 gram powstało ze 140 gram, więc licząc najzwyczajniej w świecie, mamy 140% :taktak: Są podsuszane.
Jak kupiłem jakiś czas temu kiełbasę z Sokołowa, to miała w składzie białko sojowe...i już wolę nie pamiętać co. Fosforany pewnikiem, a to dopiero trucizna. Najlepsza wędlina, to sobie upiec kawałek schabu, tylko jeszcze, żeby nie był ze świni hodowanej na amerykańskiej fermie... A najlepiej to się zapoznać z www.wedlinydomowe.pl ;) |
@ed gdyby nie reszty fosforanowe to bys nie zyl;) Wiec spokojnie:D
W koncu ATP, DNA, RNA i kosci maja w swym skladzie reszty fosforanowe [dokladnie ortofosforanowe (V)] :P |
Zalamka;(
@Ed zle rozczytalem, bo ja o cukrze myslalem;) |
Nieważne, zjem se jednego! :jem: :D
i ogórka kiszonego własnoręcznie do tego :jem: /// jeden to za mało, zjadłem drugiego, i zjadłem chrupiący! czosnek, i prawie zjadłem chrzan - straszne włókna. |
@ed nie kupiles chrzanu sprzed roku?:>
Aaa bym zapomnial-lapis ktos wezmie do reki? Zycze milego stawania sie murzynem!;) |
oto obiecany link:
http://wyborcza.pl/1,76842,6279638,Bambus_w_szynce.html |
Cytat:
Warto przeczytać. --- Przy okazji, jak już dajemy linki: Niska półka http://otworz-oczy.org/?p=296#more-296 Ewentualnie jeszcze to: http://otworz-oczy.org/?p=288#more-288 |
I co z tego wszystkie wynika? Syf.
Wplyw konsumenta na producenta jest zerowy bo nie ma czegos takiego jak strajk kupujacych. Niskie place, czyli malo pieniedzy na jedzenie i powstaje bledne kolo-znajda sie tacy co wepchaja w siebie byle co, byle zoladek sam sie nie zjadl; producentom w to graj i nadal robia co robia. |
Ale są tacy których stać na normalne żarcie (najwyżej nie poleci do Egiptu na wakacje ;) ). I przydałaby się wiedza co kupować a czego unikać. I świadomość, że nie zawsze to co dobrze wygląda jest dobre, bo trzeba czytać też małe literki...
Oczywiście moim zdaniem powinny być jakieś normy a nie każdy robi co mu sie podoba! Skoro unia tak dba o to co jest winem, wódką czy oscypkiem (zazwyczaj dba na naszą niekorzyść ale to inna historia), to czemu nie dba o to co jest szynką? Woda, papier, skóra, odpadki i tona chemii - mamy wyborową szyneczkę. :ysz: |
Dokładnie tak. Jest duża grupa ludzi, których stać jedynie na najtańsze produkty i kupując je mają świadomość, że związana jest z tym niska jakość. Ale nie mają oni wyboru. Wybór natomiast mają ci, którzy mogą sobie pozwolić na zapłacenie więcej i którzy decydując się na to chcą w zamian otrzymać produkt wysokiej jakości, który przede wszystkim nie będzie dla nich szkodliwy. Jeśli jest jasno powiedziane, że to kosztuje mniej kosztem czegoś, natomiast drugi produkt jest droższy, ale w zamian ma gwarancję jakości, wszystko jest w porządku. Gorzej jeżeli takiego rozróżnienia nie ma, a co gorsze producent dodatkowo stara się oszukiwać.
Ponieważ gra toczy się tu o najwyższą stawkę - zdrowie i życie (może nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, bo odświeżane mięso, czy 'wzbogacane' przetwory nie zabiją od razu, ale działając przez lata powodują poważne choroby i ogólne problemy ze zdrowiem) - takie sytuacje powinny być ścigane i karane z najwyższą uwagą. Niestety tak nie jest, a przykłady można wymieniać setkami. Przotoczony wcześniej link do wywiadu z osobą zajmującą się kontrolą, jest tego najlepszym przykładem. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:52. |