![]() |
Masakra. Ja dlatego jestem podejrzliwy i jak widze coś ciekawego w sklepie to myk na allegro ile to naprawde kosztuje.
Pocieszający jest fakt że niektóre rzeczy mozna kupić (w Lublinie) niewiele drożej a czasem nawet taniej niż na allegro, i to w "drogich" sklepach (np komputronik czy MM). Są oczywiście też rzeczy za które przyjdzie nam słono przepłacić. Albo których w Lublinie w ogóle dostać nie można. Na allegro też są oszuści ukrywający cene w kosztach wysyłki. Na różne sposoby. Zauważyłem że duże sklepy zazwyczaj mają tańsze drogie rzeczy, natomiast ceny tych tanich są wzięte z kosmosu. Laptopa czy Telewizor w MM kupimy dość tanio, ale dysk twardy czy karta graficzna. To w sumie dobrze, drogie rzeczy kupuje w dużych sklepach na pewnej gwarancji a reszta w małych i jest OK :D |
Tak nieco na marginesie - Komputronik z biegiem czasu stał się jednym z najtańszych sklepów w Lublinie... Kiedyś małe sklepy miały w cennikach punkt po punkcie wszystko tańsze niż w Komputroniku. Potem zauważyłem, że coraz częściej cennik był sobie a ceny po przyjściu do sklepu sobie, a ostatnio ze zdziwieniem zauważyłem, że cena głośników 5.1 Creative'a w Komputroniku była o ponad 50zł (!) niższa niż w większości lubelskich sklepów...
|
Komputronik jest drogi tylko, jeśli porównywać jego cennik z ofertami innych sklepów internetowych.
W starciu z miejscowymi sklepami, w realu, już jest tak, jak piszesz. :taktak: Kupując w necie dochodzą koszty przesyłek, które często zrównują ceny. Poza tym wielu ludzi nie wie, albo boi się coś kupić w necie - mało to mają okazji nasłuchać się o internetowych oszustach? Jest jeszcze jeden szczegół na korzyść komputronika - z nimi nigdy nie ma problemów z reklamacjami. |
Ja w zasadzie kupuję tylko przez internet - oprócz fajek, kawy i żarcia.
Co do kosztów przesyłki - fakt, niektórzy pod tym względem przesadzają, ale jeśli ma się wybór, to się kupuje od uczciwych. |
Najlepsze są przesyłki z hong kongu za free na ebayu :)
Co do cen komputronika, to jest to zasługa tego że jest to sieć ogólnopolska. Lublin to takie miasto które udaje "premium". Tu wszystko jest drogie (a zarobki najgorsze w całym kraju). Więc jeżeli komputronik ma tą samą cene co w Warszawie czy Krakowie - w Lublinie to jest tanio. Jak pokazałem coś w komputroniku wujkowi z Wawy to zapytał czemu szukam w najdroższym sklepie :rotfl: |
Bo tak jest. Jak szukałem niedawno monitora, to w byle Saturnie był o ponad 100 zł tańszy niż w Komputroniku.
|
Sytuacja z innego forum:
Forumowicz kupił na firmę radio samochodowe. Po kilku miesiącach radio się zepsuło. Gwarancja? Czyżby? Cytat:
Niby dlaczego nie udziela się gwarancji na sprzęt kupiony "na firmę"? A poza tym - jeśli nie prowadzi się działalności gospodarczej za pomocą radia samochodowego, to chyba ten zapis i tak nie obowiązuje? :idea: |
Wydaje mi się, że gwarancja należy się ustawowo każdemu nabywcy. Nie wiem na podstawie czego, nie byle kto bo JVC Polska, udziela takiej odpowiedzi...może jednak jest jakaś furtka w prawie? :hmm:
Spotkałem sie jednak z sytuacjami np w przypadku elektronarzędzi (np Einchell, czy Black Decker), że dla normalnego nabywcy dają gwarancję na 2 lata, a jeśli kupujesz na fakturę (czyli na działalność) to gwarancja jest tylko na rok, czyli minimum wymagane ustawowo. |
Gwarancja nie jest ustawowa - to umowa między kupującym a gwarantem i jej warunki muszą być w umowie. I w tej umowie mogą być DOWOLNE warunki (zgodne z aktami wyższego rzędu - więc dyskryminacja, że np. nie dotyczy gejów lub prawosławnych odpada. Ale dyskryminować firmy można).
Ustawowa jest tylko "odpowiedzialność za niezgodność towaru z umową" - w prawie konsumenckim uregulowana i dotyczy tylko konsumentów (a nie firm). Choć nie wiem, czy czegoś o rękojmi nie ma w KC - ale warunki są, delikatnie rzecz biorąc, nijakie dla kupującego, w porównaniu do niezgodności towaru z umową. |
To jest minimum wymagane konsumencko. Nie wiem czy ktokolwiek kupiłby nowy towar mając na niego 6 miesięcy gwarancji :szczerb:
|
Jak nie dać się zwieść świątecznym promocjom?
http://prawo.money.pl/aktualnosci/wi...,0,561565.html W sumie banalny artykulik, ale przeczytać można. |
Cytat:
http://www.piekarniagrzybki.pl/chleby_zytnie.php |
Wygląda nieźle.
Ceny..? |
Kurpiowski kupowałem ostatnio, 10 zł za kilogram. Niektóre są droższe.
|
Ja już od dłuższego czasu zajadam się pieczywem z Galerii Wypieków. Mają już kilkanaście punktów po całej Warszawie. Spory wybór niezłego pieczywa, ceny w porównaniu z innymi okolicznymi piekarniami konkurencyjne. Najbardziej podszedł nam chleb dukatowy, 6.40 zł/kg i świeżutkie kajzerki po 30 gr./szt., ale każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:55. |