Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Telefon komórkowy Samsung c100 - warto kupić ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/telefon-komorkowy-samsung-c100-warto-kupic-61166/)

nimal 19.01.2006 14:13

Maciej - q faktycznie oszusci
pisalem w dobrej wieze, coz, moj blad
nie zmienia to mojej oceny tego telefonu, bo bawilem sie jego poprzednikami myx1 i twinem, i sa dobre
brakowalo mi tylko wibracji - i prosze - wg opisu zestawu startowego jest, wg opisu telefonu nie
ale na innych stronach pisza ze ma i polifonie i wibracje wiec spoko :)

Igloo 19.01.2006 14:48

Cytat:

Napisany przez MaciejT
Najlepsza oferte prepaid ma przeciez TakTak, druga Simplus. O Orange nie ma co myslec. ciach...

jak narazie to samiswoi sa najtańsi. te wszystkie promocje w taktaku, simplusie, hejah czy orange i tak są droższe o kilka groszy od samychswoich

ro29 19.01.2006 15:56

Cytat:

Napisany przez MaciejT
@ro29: Zapraszam do Orange. Z takimi nowosciami jakie oferuja/proponuja szybko osiwiejesz. Poczytaj newsa, i obliczenia w komentarzach: http://www.gsmonline.pl/news/?link=s...s.php?id=13438

W Simplusie jedynie Team7 jest dobre, ale to i tak lipa przy pakietach TakTaka.

@nimal: ten Sagem ma koloryzowany ekran (kolorowa tapeta w tle, a na niej zwykly czarno-bialy ekran), nie zas kolorowy.

________

Po zastanowieniu: jak chcesz miec wspolczesny telefon, nowy, niepozbawiony zadnej funkcjonalnosci, jednym z lepszych bylby dla Ciebie LG B2050. Oczywiscie nowy, z komisu. Ale to wydatek ok. 200zl.

Chyba ze rzeczywiscie nie robi Ci co za telefon (mozliwosci) bedziesz mial, bo glownie bedziesz tylko dzwonil i smsowal (zero wapu, mmsow, aparat niepotrzebny, etc).

Witam !
W sumie może oferta POP/Orange nie jest najlepsza - albo jedna z gorszych - ale dużo zależy ile się dzwoni, gdzie itd. - jak mało to wcale nie wygląda to tak źle - jeśli więcej - to rzeczywiście już jest drożej w porównaniu do konkurencji.

Co do telefonu - jakbym chciał kupić taki za 200 zł to bym się nad tym Samsungiem nie zastanawiał raczej - nieprawdaż ;)
A co do wykorzystania - to powiem tak - z jednej strony nie mam jeszcze komórki, więc - jak to się mówi apetyt rośnie w miarę jedzenia. Jednak jak tak widzę, że dodatkowe możliwości - MMS, WAP, aparat - to w zdecydowanej większości są to zabawki - MMS ma tak naprawdę głównie sens jak można przesłać zdjęcie; WAP - bardzo rzadko by mi się chyba przydał; a aparat - przy ich parametrach i jakości - dla zabawy to tak, ale zabawa szybko się nudzi czasem :)
Więc tak patrząc ogólnie - telefon - na dzień dzisiejszy - głównie jest mi potrzebny do posiadania (przydaje się) - czyli do dzwonienia, odbierania, i oczywiście sms'ów.

Więc sam już nie wiem, czy brać ten jednak używany model, czy w zbliżonej cenie nowy, o gorszych parametrach ...
Szczególnie, że ten Simlock - jedni mówią, że da się zdjąć kodem, inni, że nie, a takie zdjęcie kodem może spowodować problemy...

Pozdrawiam
ro29

P.S. Rozmawiałem z żoną kolegi przed chwilą - telefonu jeszcze nie wyceniła ;) Dowiedziałem się jedynie, że ten C100 baterię ma oryginalną i trzyma jeszcze dziś nawet do 4 dni. Telefon ma oryginalne oprogramowanie (może w takim przypadku uda się zdjąć Simlocka kodem ??).
A jedna rzecz mnie zaskoczyła - stwierdziła, że ma tą zaletę, że można go ładować w dowolnym momencie (ten C100) - a jej nowy - teź Samsung X 640 - podobnież nie - bo szkodzi to baterii - i dopiero jak się prawie rozładuje.
Trochę mnie to zaskoczyło - pogrzebałem w sieci - oba mają takie same baterie Li-on - więc co za różnica ?? W instrukcjach też nic na ten temat nie ma. Wydaje mi się, że ktoś w salonie "wcisnął" jej takie stwierdzenie - chyba błędne - chętnie posłucham posiadaczy komórek - ja jeszcze do nich nie należę, więc się nie orientuję - ale z tego co wiem, raczej akumulatorki Li-On można ładować w dowolnym momencie ??

Smartek 19.01.2006 17:52

ta Li-Pol i Li-On mozna w kazdym momencie i jezeli oba telefony maja takie same to musieli biednej kobiecie wcisnac kit :(
pozdro ;)

PS - u mnie juz jest pewne, ze SE K750i lada dzien bedzie moj :)
zdam relacje..

Damianos L 19.01.2006 18:23

Cytat:

Napisany przez Smartek
ta Li-Pol i Li-On mozna w kazdym momencie i jezeli oba telefony maja takie same to musieli biednej kobiecie wcisnac kit :(
pozdro ;)

PS - u mnie juz jest pewne, ze SE K750i lada dzien bedzie moj :)
zdam relacje..

moj kolega ma, bajer telefonik :)

bedziesz zadowolony

Smartek 19.01.2006 19:19

Cytat:

Napisany przez Damianos L
bedziesz zadowolony

wydajac tyle kasy oczywiscie kilkanascie godzin spedzilem na czytaniu recenzji i opinii.., w ciemno balbym sie kupic :)..

"Bedzie Pan zadowolony.." - z Kabaretu Moralnego Niepokoju ^_^ , moze kto widzial? :)

co do SE - zapowiada sie ciekawie..
i ostatecznie zostaje przy TakTaku, mimo iz mialem mozliwosc wziecia tego SE bez simlocka :)
pozdro ;)

Damianos L 19.01.2006 19:25

Cytat:

Napisany przez Smartek
wydajac tyle kasy oczywiscie kilkanascie godzin spedzilem na czytaniu recenzji i opinii.., w ciemno balbym sie kupic :)..

"Bedzie Pan zadowolony.." - z Kabaretu Moralnego Niepokoju ^_^ , moze kto widzial? :)

co do SE - zapowiada sie ciekawie..
i ostatecznie zostaje przy TakTaku, mimo iz mialem mozliwosc wziecia tego SE bez simlocka :)
pozdro ;)

a ile zaplaciles za tego SE?

nowy czy uzywany?

:>:>

Smartek 19.01.2006 19:52

Cytat:

Napisany przez Damianos L
a ile zaplaciles za tego SE?

nowy czy uzywany?

:>:>

Wydajac tyle kasy na telefon chcialem miec juz nowy!
k750i wyniosl mnie w sumie 1070zl (wraz z ubezpieczona przesylka) - kwota nie bolala az tak bardzo, poniewaz udalo sie sprzedac SX1 (pozdro gorzala ;)).
Telefon kupilem od http://allegro.pl/show_item.php?item=82435589 , poniewaz wydaje mi sie, ze sprzedawca jest wiarygodny (i oby taki byl!). Z tego co widzialem sprzedal wczesniej kilka sztuk tego K750i ma za nie pozytywy, wiec jest ok :).
A i cena byla dosc atrakcyjna - te ze smokiem na ere sa drozsze niz orange (ogolnie tych z orange jest jak 'mrowkow' :P).
pozdro ;)

ro29 19.01.2006 22:06

Cytat:

Napisany przez Smartek
(...)
k750i wyniosl mnie w sumie 1070zl (...)
A i cena byla dosc atrakcyjna - (...)

Witam !
:wow: :wow: :wow:
Oczywiście jak kogoś stać i taki potrzebuje ...
Jeszcze bym mógł kupić - teoretycznie - telefon za 200 - no 300 zł - ale nosić w kieszeni telefon za ponad 1000 zł - wartości komputera .... ;)

Pozdrawiam i miłego używania !!
ro29

MaciejT 19.01.2006 22:41

@Igloo: taniej jest w SamiSwoi niezaprzeczalnie, o kilka groszy. Jednak tylko na polaczenia, i tylko do SS oraz stacjonarnych. W TakTaku jest drozej o te kilka groszy, ale spektrum tanich rozmow obejmuje Era/Heyah/stacjonarne, a tanich smsow Era/Heyah. W SS malo kto ma telefon wiec pozostaja tanie polaczenia do stacjonarnych, z drogimi smsami.

@ro29: Co do telefonu, jesli Ci sie podoba, odpowiada Ci pod wzgledem wizualnym oraz ergonomicznym (wygodnie Ci sie pisze smsy etc, swobodnie poruszasz sie po menu - nie jest dla Ciebie zbyt skomplikowane), to jako pierwszy telefon wystarczy. Takie jest moje zdanie.

Kazdy ceni co innego, i np ja nie wyobrazam sobie telefonu bez WAPu (obsluga konta w banku oraz konta email), kalendarza, notatnika, duzej pamieci, MMSow (przydaja sie, gdyz wyslanie 1 MMSa jest tansze niz 2-3smsow poza siec, a tresci miesci sie w nich wielokrotnie wiecej + dodatkowo obrazek lub zdjecie dla umilenia przekazu), aparatu (ktorym mozna uwiecznic zabawne chwile oraz absurdy zycia codziennego).

ro29 20.01.2006 00:11

Witam !
Cytat:

Napisany przez MaciejT
@Igloo: taniej jest w SamiSwoi niezaprzeczalnie, o kilka groszy. Jednak tylko na polaczenia, i tylko do SS oraz stacjonarnych. W TakTaku jest drozej o te kilka groszy, ale spektrum tanich rozmow obejmuje Era/Heyah/stacjonarne, a tanich smsow Era/Heyah. W SS malo kto ma telefon wiec pozostaja tanie polaczenia do stacjonarnych, z drogimi smsami.

Święta prawda - w Sami Swoi rzeczywiście jest tanio - ale dotyczy to posiadania telefonu (tylko 40 zł - w pozostałym sieciach 50 zł), no i rozmów na stacjonarne i Sami Swoi - więc jak ktoś naprawdę mało rozmawia - i to głównie ze stacjonarnymi - to oferta w sam raz. Wadą niestety są droższe sms'y - choć zależy ile się wysyła. Trochę też brak tzw. ofert dodatkowych - pakiety, bramka sms z różnymi możliwościami itd. Po prostu jest to - jak sami się reklamują - oferta głównie dla osób rozmawiających i to ze stacjonarnymi.
Muszę ją jednak jeszcze dobrze przekalkulować ;)
A tak z ciekawości (kolega mnie dziś o to pytał) - czy oferta Sami Swoi traktowana jest jako oferta Plusa - chodzi mi to, że np. jest konkurs i pisze, że dla sieci Plus, IDEA, ERA - to dla Sami Swoi już nie ?
W TAK TAK jest niby drożej - ale są te pakiety - no i taniej zaczyna być po iluś tam miesiącach http://www.era.pl/index.php?id=prasa...section=taktak
Cytat:

Napisany przez MaciejT
@ro29: Co do telefonu, jesli Ci sie podoba, odpowiada Ci pod wzgledem wizualnym oraz ergonomicznym (wygodnie Ci sie pisze smsy etc, swobodnie poruszasz sie po menu - nie jest dla Ciebie zbyt skomplikowane), to jako pierwszy telefon wystarczy. Takie jest moje zdanie.

Kazdy ceni co innego, i np ja nie wyobrazam sobie telefonu bez WAPu (obsluga konta w banku oraz konta email), kalendarza, notatnika, duzej pamieci, MMSow (przydaja sie, gdyz wyslanie 1 MMSa jest tansze niz 2-3smsow poza siec, a tresci miesci sie w nich wielokrotnie wiecej + dodatkowo obrazek lub zdjecie dla umilenia przekazu), aparatu (ktorym mozna uwiecznic zabawne chwile oraz absurdy zycia codziennego).

To byłby mój pierwszy telefon - więc trudno porównywać - w ręku go też miałem krótko - choć złego wrażenia nie zrobił na pierwszy raz (jak wezmę Wuja starą Nokię - a miałem ją już nie raz - to zdecydowanie gorzej).
Jest trochę mały - ale to akurat pewna zaleta ***8211; a menu ***8211; trzeba by sprawdzić...

Pozdrawiam
ro29

P.S. Właśnie spotkałem jednego kolegę na GG ***8211; zna się na elektronice itd. ***8211; i stwierdził, że Samsunga odradza, bo się często psują :smutny: .... to jak tak dalej pójdzie to albo nic nie kupię, albo jakiś z zestawu startowego.... ||

MaciejT 20.01.2006 00:34

Jak tak ma wygladac wybor to poczytaj tu na forum o tym jakie kto poleca dyski twarde :D:D:D:D

1000 osob poleci Maxtora, a ja i tak takiego nie kupie, bo mi sie kiedys jakis Maxtor popsul.

ro29 20.01.2006 00:48

Cytat:

Napisany przez MaciejT
Jak tak ma wygladac wybor to poczytaj tu na forum o tym jakie kto poleca dyski twarde :D:D:D:D

1000 osob poleci Maxtora, a ja i tak takiego nie kupie, bo mi sie kiedys jakis Maxtor popsul.

Witam !
Spokojnie - przecież nie o to mi chodzi - po prostu spotkałem się z opinią - a kolega ten kilka komórek już miał, i obraca się w świecie elektroniki - więc coś w tym prawdy może i jest ...
Wiadomo, że jak ktoś miał z czymś problem - lub słyszał - to już raczej nie poleci - co nie oznacza, że wszystkie będą złe ...

A co do dysków, to raczej Maxtora mało kto poleci - jak ostatnio widać, raczej popularne są Samsungi, ew. Seagate (ale akurat te mają swoją grupę przeciwników).
Ja bym chyba polecił WD - mój stary ma ponad 5 lat i jeszcze działa - ale jak bym miał kupować, to może jednak Seageate ;)

Pozdrawiam
ro29

Smartek 20.01.2006 09:03

Cytat:

Napisany przez MaciejT
...ciach...aparatu (ktorym mozna uwiecznic zabawne chwile oraz absurdy zycia codziennego).

i wlasnie po to sa aparaty w telefonach..
wiele osob mowi "eee, po co mi aparat w telefonie jak i tak beznadziejne zdjecia robi?", a komorke masz zawsze przy sobie - cos zauwazysz dziwnego/smiesznego, cos chcesz uwiecznic - wyciagasz i 'pstrykasz'.

co do ceny k750i - nie mowilem, ze ten aparat jest tani, ale:
- SX1 musialem sprzedac teraz - pozniej dostalbym za niego o wiele mniej
- nie warto bylo czekac, az nowe telefony stanieja, bo i tak cena SX1 by spadla, wiec musialbym dolozyc tyle samo
- po wspolpracy z SX1 wymagam od telefonu troche wiecej.. (wiadomo jakie mozliwosci ma symbian).
- lubie SE i chyba kolejne telefony rowniez beda tej firmy ;) (chyba, ze trafi sie wyjatek i znajdzie sie udany model jak ten siemens'a..)

mam nadzieje, ze jutro do mnie dotrze..
a tymczasem - zapraszam na http://komorniklodz.com/foty - wrzucilem kilka zdjec z tego K750i znalezionych w necie i.. moim zdaniem calkiem ladnie sie prezentuja (jak na telefon..).

co do twojego samsunga - to, ze sie psuja to prawda, poniewaz mialem kilka rzeczy tej firmy - ale byly to raczej rzeczy komputerowe..
i nie znaczy, ze ten model tez akurat musi sie zepsuc..
ja bym zaryzykowal jakby tylko cena byla dosc atrakcyjna - tymbardziej, ze to Twoj pierwszy telefon (nie masz duzych wymagan - choc apetyt rosnie w miare jedzenia). Wybor nalezy do Ciebie :)
pozdro

Stef 20.01.2006 12:25

moim pierwszym teelfonem byl samsung r 200. mialem go 1.5 roku mi byl naprawde super(jak na pierwszy tel ;) ). byl bardzo wytrzymaly i pod tym wzgledem ne moge narzekac.

tak wiec moja opinia nie ejst zgodna z opinia twojego znajomego ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:41.