Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Telefon komórkowy Samsung c100 - warto kupić ? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/telefon-komorkowy-samsung-c100-warto-kupic-61166/)

epol 23.01.2006 18:46

Cytat:

Napisany przez ro29
Nie rozmawialiśmy o cenie - kolega musi się najpierw zorientować, ile dostałby w komisie.
Jak patrzyłem na Allegro to więcej niż 100 -110 zł nie opłaca się chyba wydać :)
Moje pytanie brzmi - czy warto go kupić i jeśli ktoś go posiada/posiadał - to co o nim sądzi

Cene jaka komisy placa za fon to okolo 60-80zl. Zalezy tez gdzie ;) W C100 z starszym softem sim-lock schodzil po wpisaniu kodu. Jesli potrzebujesz zdjac zapraszam do siebie ;)

Fonik za ta kase jest bardzo fajny. Ladny wyswietlacz chodz troche maly. Bateria trzyma w nim okolo 3 dni. Dziwne, ze klapka z baterii bardzo szybko sie rysuje i schodzi z niej farba. Przez irde mozesz z PC wymieniac wszystko procz javy.

ro29 24.01.2006 02:07

Cytat:

Napisany przez epol
Cene jaka komisy placa za fon to okolo 60-80zl. Zalezy tez gdzie ;) W C100 z starszym softem sim-lock schodzil po wpisaniu kodu. Jesli potrzebujesz zdjac zapraszam do siebie ;)

Fonik za ta kase jest bardzo fajny. Ladny wyswietlacz chodz troche maly. Bateria trzyma w nim okolo 3 dni. Dziwne, ze klapka z baterii bardzo szybko sie rysuje i schodzi z niej farba. Przez irde mozesz z PC wymieniac wszystko procz javy.

Witam !
Na wstępie informacja - sprawa wisi nadal w powietrzu - kolega jak na razie nie zadzwonił z jakąkolwiek propozycją (a ja nie chcę się narzucać, bo to by świadczyło, że mi za bardzo zależy ;) )
Co do cen komisowych - jeśli @epol miałbyś rację - to dla mnie była by to dobra informacja - kolega swoją wycenę będzie robił na podstawie tego ile mu zaproponują w komisie. Z tym, że ja co prawda osobiście się nie pytałem - ale zadzwoniłem z ciekawości do dwóch komisów w Poznaniu (tzn. do jednego dzwoniłem, a z drugim rozmawiałem na GG) - i proponowali mi po 100 zł. Co prawda podejrzewam, że przy wizycie i obejrzeniu telefonu zaproponują może i mniej - ale wątpie, aby zeszli do wymienionego przez Ciebie poziomu. Szczególnie, że na Allegro takie telefony sprzedają się po około 110 - 130 zł. Oczywiście dla mnie im mniej tym lepiej :)

Co do softu i możliwości ściągnięcia simlocka kodem - wiem tylko tyle, że telefon był kupiony w końcu lutego 2004 - i ma oryginalny soft.

W kwestii baterii - ponoć wytrzymać potafi ponad 4 dni - tak mnie żona kolegi informowała - no chyba, że lekko "koloryzowała" ;)
Natomiast masz rację co do tylnej klapki - niestety w tym egzemplarzu jest także już trochę porysowana - może nie tak tragicznie, jak niedawno widziałem jeden egzemplarz na Allegro - ale ślady noszenia w torebce z kluczami na klapce są widoczne. Niestety jej wymiana pociąga za sobą kupno nowego akumulatorka.

Więc na razie czekam jeszcze na rozwój sytuacji - aczkolwiek równocześnie oglądałem ostatnio różne zestawy Simplusa - z tymi najtańszymi komórkami - oraz podobne modele na Allegro - jak nie wypali z tym Samsungiem, to może i tak coś kupię ;)

Pozdrawiam
ro29

P.S. W sumie nigdy tego typu sprawy nie stanowiły dla mnie problemu - ale jak czytam w opisach sprzedawanych na Allegro tych C100 - to głównie używały go kobiety - chyba nie jest on typowo "babski" ?? ;)

MaciejT 24.01.2006 02:21

90% telefonow z Allegro uzywaly kobiety*

*w opisach tych telefonow, nie zas w rzeczywistosci

Stef 24.01.2006 08:13

i to mnie wlasnie denerwuje w opisach-choc watpie,zeby nawet 10% tych telefonow takich bylo.

wiem jak wykada tel mojej mamy-dba o niego bardzo,ale chcac nie chcac czasem sie cos obetrze, cos sie porysuje-normalna kolej rzeczy

Smartek 24.01.2006 08:41

[QUOTE=epol]..[QUOTE]
powiedz prosze, ze nie miales mozliwosci zalatwienia SE K750i taniej niz za 1050zl?
bo kupilem i nie pamietalem, ze znam takiego jednego epola... ;)
pozdro ;)

epol 24.01.2006 09:47

Cytat:

Napisany przez ro29
...

Calkiem "babski" on nie jest ;) Kumpel go uzywal prawie rok i naprawde nie narzekal. Bateria mu przewaznie te 3 dni wytrzymywala, ale dochodzilo mu tez do owych 4 z tego co pamietam. Bardzo sobie go chwalil. Czasami narzekal na brak MMSow.

Ceny skupu podalem Ci ze slaska, a moga byc rozne w skali kraju. Zaleza od wielu czynnikow.

Cytat:

Napisany przez Smartek
powiedz prosze, ze nie miales mozliwosci zalatwienia SE K750i taniej niz za 1050zl?
bo kupilem i nie pamietalem, ze znam takiego jednego epola... ;)
pozdro ;)

Chyba Cie rozczaruje. Prawdopodobnie w najblizszych dniach bede wystawial noweczke K750i (lub D600E, zalezy) na allegro po okolo 1000-1050zl, no chyba, ze nie bede mial kasy w gotowce, aby wylozyc ;)

ro29 24.01.2006 13:09

Witam !
Sytuacja się przed chwilą wyjaśniła - kolega zaproponował cenę za tego C100 ...140 zł !!! Co prawda może jakbym potargował się z jego żoną (bo to był jej telefon), to z 10 zł by opuściła - ale te 130 zł to i tak dość wysoka cena.
Po prostu koledze się nie spieszy - i może poczekać na kupca - cena którą mi proponuje to średnia pomiędzy kupnem a sprzedażą w komisie (ponoć 90 zł kupno. 180 zł sprzedaż).

Więc mam teraz dylemat - sam nie wiem - liczyłem na powiedzmy około 100 zł - a tutaj 140 - coś mi to trochę za dużo - jedynym plusem jest fakt, że jest pewne źródło i możliwość obejrzenia itd.

Pozdrawiam
ro29

epol 24.01.2006 16:35

Cytat:

Napisany przez MaciejT
90% telefonow z Allegro uzywaly kobiety*

*w opisach tych telefonow, nie zas w rzeczywistosci

Calkiem OT:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82441932
To chyba te 10% ^_^ ^_^

ro29 24.01.2006 20:16

Witam !
Ponieważ jak już napisałem w poprzednim moim poście - zastanawiam się poważnie czy kupić ten telefon C100 (ze względu na dośc wysoką cenę u kolegi (140 zł), a także jego podejście do sprawy - komis mu proponuje 90 zł || ), to przeglądnąłem oferty operatorów oraz Allegro - i w sumie stwierdziłem, że na początek wystarczyłby mi chyba najprostszy telefon do dzwonienia i sms'ów - bez kolorowego wyświetlacza itd.
Patrząc na oferty w zestawach pre- paid - to chyba głównie opłaca się Simplus - największy wybór - dość dobre ceny. W grę wchodziły by modele - Motorola C116, Siemens A57, a także Sagem MyX1 Trio. Jeśli ktoś z Was miał z którymś z nich do czynienia - to chętnie posłucham opinii - szczególnie o tym Sagem - bo z tego co znalazłem w sieci ma przecietną opnię. Można go też dostać znacznie taniej na Allegro - np. tutaj:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82304242
lub:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82365304

Wiem, że to pewne ryzyko, ale akurat te oferty wyglądają dośc dobrze.

Chyba, że polecicie mi jakiś inny model - np. z używanych - w cenie do 90 - 100 zł ;)

Pozdrawiam
ro29

epol 24.01.2006 22:01

Cytat:

Napisany przez ro29
W grę wchodziły by modele - Motorola C116, Siemens A57, a także Sagem MyX1 Trio.

Jesli ta C116 ma tak zakrecone menu jak jak np C115 to ja dziekuje. Podobnie zreszta jak ten Sagem. Od razu zrazilbys sie do telefonow komorkowych :D

Z tych trzech fonikow wybralbym A57. Co ciekawe wystarczy wgrac soft z C55 i mamy C55 w obudowie A57 :> A co za tym idzie kilka nowych funckji, ktore wczesniej byly zablokowane.

ro29 24.01.2006 23:27

Cytat:

Napisany przez epol
Jesli ta C116 ma tak zakrecone menu jak jak np C115 to ja dziekuje. Podobnie zreszta jak ten Sagem. Od razu zrazilbys sie do telefonow komorkowych :D

Z tych trzech fonikow wybralbym A57. Co ciekawe wystarczy wgrac soft z C55 i mamy C55 w obudowie A57 :> A co za tym idzie kilka nowych funckji, ktore wczesniej byly zablokowane.

Witam !
Czy to możliwe, że ten A57 nie ma możliwości wprowadzania polskich liter przy pisaniu sms'ów ?? Bo właśnie przejrzałem jego instrukcje i jakoś tego nie widzę. Z tego co wyczytałem na stronie Plusa - na pewno nie ma polskiego słownika T9 - ale czy to oznacza, że polskich liter także nie ma ??

Pozdrawiam
ro29

MaciejT 24.01.2006 23:55

@ro29: jak telefon w SMSach nie wpisuje polskich znakow, to jest to dla niego zaleta. Natomiast jesli nie ma polskiego slownika T9, to jest to dla niego ogromna wada.

Tak jak mowi Epol, Siemens a57 bylby prawdopodobnie najlepszym rozwiazaniem. A jesli mozna go dodatkowo ulepszyc, to dodatkowa zaleta.

ro29 25.01.2006 00:40

Cytat:

Napisany przez MaciejT
@ro29: jak telefon w SMSach nie wpisuje polskich znakow, to jest to dla niego zaleta. Natomiast jesli nie ma polskiego slownika T9, to jest to dla niego ogromna wada.

Tak jak mowi Epol, Siemens a57 bylby prawdopodobnie najlepszym rozwiazaniem. A jesli mozna go dodatkowo ulepszyc, to dodatkowa zaleta.

Witam !
Więc tak - co do słownika to już się domyśliłem (skoro nie ma polskiego nie ma polskich wyrazów itd.- takie proste ;)).
Natomiast co do polskich liter - wcale nie uważam to za zaletę (ich brak). Co prawda wiem, że wpisywanie polskich liter w komórce może nie być zbyt wygodne - ale takie litery mamy i jestem zwolennikiem ich używania - zawsze staram się pisać z polskimi literami - czy to mail'e, na Forum, GG - czy też wysyłając sms'y z Internetu. Choć ostatnio się dowiedziałem, że przy stosowaniu polskich liter zmniejsza się znacznie długość sms'u (z Internetu) ...

Ponieważ jak wiadomo - nie mam jeszcze komórki - więc nie jestem w tym temacie zorientowany - to jeśli ktoś byłby łaskawy wytłumaczyć mi w paru słowach jak to jest z polskimi literami w komórkach itd.- będę wdzięczny :)

A co do A57 - w sumie oprócz tej wady związanej z brakiem polskiego słownika T9 (oraz niejasności co do polskich liter) - nieźle on wyglada jeśli chodzi o możliwości. Szkoda tylko, że nie ma zbytnio dużego wyboru akurat tego modelu na Allegro.
A co do możliwości zmiany softu - czytałem na Elektrodzie - możliwe to ponoć jest, ale trochę ryzykowne ponoć (no i jakbym nabył nowy to na gwarancji i tak odpada).
Pozdrawiam
ro29

MaciejT 25.01.2006 01:00

Polskich znakow w smsach sie nie uzywa. Powoduja one wyslanie tresci mieszczacej sie standardowo w 1 smsie, w 3 smsach. Tak wiec jesli bez sensu chcesz wydawac pieniadze - prosze bardzo. Poza tym polskie znaki z Nokii niekoniecznie beda polskimi znakami w Siemensach (i odwrotnie), juz o innych telefonach nie mowiac (a ktorych sie troche rozpropagowalo od kiedy ludzie zrozumieli, ze w Nokii placi sie tylko za napis Nokia).

Co do slownikow i polskich znakow, zle wywnioskowales, tzn nie jest to wcale takie oczywiste.

W ponizszym opisie zakladam, ze kazdy telefon ma pl slownik (bo w dzisiejszych czasach to norma).

1. Najlepszy telefon to taki, ktory nie ma w ogole pl znakow, ani wpisywanych recznie, ani ze slownikiem. Wtedy nie ma niebezpieczenstwa zawyzenia kosztow.

2. Drugi z najlepszych to taki, ktory ma pl znaki, ale jego slownik podpowiada bez pl znakow. (Siemensy seria x65)

3. Trzeci z najlepszych (hmm, antynajlepszy) to taki, ktory ma pl znaki, a na dodatek jego slownik podpowiada z pl znakami. (Siemensy seria x75)

Jesli chodzi o wstukiwanie literek kazda-osobno, to masz wybor - albo wpisujesz pl znaki albo nie. Gorzej, jesli slownik podpowiada z pl znakami i nie da sie tego zmienic. Wtedy jestes zmuszony do niekorzystania ze slownika, ktory de facto znaczaco przyspiesza/ulatwia wpisywanie smsow.

Uwaga. Istnieja telefony, ktore maja pl znaki, ich slowniki podpowiadaja z pl znakami, ale podczas wysylki smsa pl znaki sa "obcinane", i w folderze "Wyslane" znajduje sie dopiero co wyslany sms bez pl znakow. To jest ewenement, a pisze o tym dlatego, ze sam taki telefon posiadalem (N6100). Taki telefon nie jest "szkodliwy", gdyz masz swoje pl znaki w tresci, a sms wysylany jest bez nich.

PS. Wg porownywaczki telefonow, A57 ma slownik T9 (tylko nie napisali czy polski):
http://www.era.pl/index.php?id=porow...0&section=korp

ro29 25.01.2006 01:24

Witam !
Wielkie dzięki @MaciejT za wyjaśnienia - jak widać, jak bym kupił komórkę, to będę się musiał przyzwyczaić do pisanie bez polskich znaków ;)

Co zaś do polskiego słownika w tym A57 - to według strony Simplus'a - właśnie ten model go nie ma:
http://www.simplus.pl/simplus/showDo...implus_zestawy

Pozdrawiam
ro29

P.S. A jak widzę nikt nie ustosunkował się do tej ceny Samsunga C100 - 140 zł (ew. do negocjacji). Bo ja jeszcze tak do końca z niego nie zrezygnowałem - chociaż ta cena jest trochę za wysoka - więc nie wiem czy lepiej brać coś starszego ale fabrycznie nowego czy może jednak jego ??
No i co byście ew. polecili z używanych do powiedzmy 100 zł ??

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:21.