Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Upały UFFFFF! Jak sobie radzicie? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/upaly-ufffff-jak-sobie-radzicie-66301/)

ed hunter 10.07.2006 01:02

o jakich upa***322;ach tu mowa ???

jest 15 stopni :D

ro29 10.07.2006 00:56

Wiatm !
Cytat:

Napisany przez Ormianin
mocna czy zwykla?
(...)

Zwykła - (i tak ma 6 % ;) ) - i nadal jest w promocji :D

Cytat:

Napisany przez Ormianin
(...)
... skoro jest lato musi byc cieplo, takie sa odwieczne prawa natury...

Też tak często - a nawet bardzo często mówię :taktak: - ale jak człowiek przykleja się już do tego na czym siedzi itd. - to jednak szlag go trafia ;)

Pozdrawaim
ro29

Ormianin 10.07.2006 00:49

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
A ja piję sobie Tatrę :piwo:
A upalów zaczynam mieć dość :( :(

Pozdrawiam
ro29

mocna czy zwykla?

... skoro jest lato musi byc cieplo, takie sa odwieczne prawa natury...

ro29 10.07.2006 00:27

Witam !
A ja piję sobie Tatrę :piwo:
A upalów zaczynam mieć dość :( :(

Pozdrawiam
ro29

Ormianin 10.07.2006 00:09

Dzis na TVNie byla prognoza na caly miesiac, srednia 30 stopni do 31 lipca... he he *Afryka dzika...*

Gentelmen 09.07.2006 23:22

Cytat:

Napisany przez _bakupl_
Gdzie? Ja mieszkam w Fordonie i w ogole nie padało, na Osowej Gorze rowniez... wiec gdzie? :D

Czersko Polskie/Łęgnowo - dokładnie R.O.D (Rodzinne Ogrody Działkowe) Na Skarpie + Kapuściska ;)

W Fordonie nie padało ponieważ burza nie mogła przejść przez Wisłę i kłębiła się u mnie...

PS. dzisiaj grzmiało i błyskało się, tego też nie zauważyłeś :D

andrzejj9 09.07.2006 20:05

Cytat:

Napisany przez Smartek
Kto ogladal dzisiejsza prognoze pogody?
Do 25. lipca ciagle powyzej 30*C, a w srode nawet 35..
Zyc nie umierac :-/.

Więc to jest to zimne lato, które zapowiadano..

Smartek 09.07.2006 19:53

Kto ogladal dzisiejsza prognoze pogody?
Do 25. lipca ciagle powyzej 30*C, a w srode nawet 35..
Zyc nie umierac :-/.

andrzejj9 09.07.2006 17:23

Cytat:

Napisany przez epol
Tylko tko będzie chciał wrócić, wiedząć, że ma się na pieńku z GTW?

No i właśnie o to chodzi. W idealnym świecie ;) to, w jakich stosunkach jest się z GTW nie miałoby znaczenia. Pracownik ma swoje prawa i obowiązku, podobnie pracodawca. Ich wzajemne sympatie nie mają tu znaczenia, chyba, że obydwaj stwierdzą, że nie chcą kontynuować współpracy. Ale to musi być wspólna decyzja..

epol 09.07.2006 17:03

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
eśli zwolni bez powodu, to bym bardziej poniesie za to odpowiedzialność karną, a dodatkowo będzie musiał z powrotem przyjąć do pracy i jeszcze zapłacić za poprzedni okres..

Tylko tko będzie chciał wrócić, wiedząć, że ma się na pieńku z GTW?

andrzejj9 09.07.2006 14:44

Cytat:

Napisany przez woitas
powiedz to swojemu szefowi... jeśli się odwarzysz... tylko weź chusteczkę, żeby z twarzy zetrzeć to, co zostanie na tobie po spontanicznym parsknięciu śmiechem przez szefa...

chłopie, u nas przy upale 34'C w cieniu chłopaki zapierdzielali przy asfaltobetonie, który ma 200'C.
każdy dostał po 2 buteli wody mineralnej, chociaż wytyczne mówią o 1...

Wiesz.. rację masz, ale.. nie masz ;)

Ja się zgadzam, że w Polsce prawdopodobnie tak by się to skończyło, ale.. paradoksalnie skończyłoby się tak dlatego, że nikt tego nigdy nie robi..

Nie chcę tu rozpoczynać nowej dyskusji na temat warunków pracy w Polsce, ale mamy coś takiego jak kodeks pracy i tam te kwestie są dokładnie określone. I nie jest prawdą, że pracownik od szefa nic nie może wymagać, bo ten go zaraz zwolni. Jeśli zwolni bez powodu, to bym bardziej poniesie za to odpowiedzialność karną, a dodatkowo będzie musiał z powrotem przyjąć do pracy i jeszcze zapłacić za poprzedni okres..

Pracodawcy nie będą zainteresowani zapewnianiem pracownikom ludzkich warunków pracy, bo czują się bezkrani. A czują się bezkarni, bo pracownicy boją się walczyć o swoje. Mimo, że prawo daje im taką możliwość..

Różnica jest taka - w Ameryce pracodawca nie pomyśli o nieuruchomieniu klimatyzacji, bo wie, że pracownik od razu poda go do sądu i wygra. U nas nie pomyśli o włączeniu klimatyzacji, bo i po co. Dodatkowe koszty, a pracownik i tak nic z tym nie zrobi. Ot i różnica..

joujoujou 09.07.2006 14:01

Cytat:

Napisany przez Sunna
[...]

W wielu fabrykach zapierdziela sie w wysokich temperaturach i nawet kilma nie pomoze bo temp pracy niektorych maszyn sa strasznie wysokie. A wystarczy zeby w otoczeniu bylo 50-60 i juz jest ciezko bez upalu na zewnatrz.

Np. u mnie - robocza temperatura maszyn wynosi około 190 stopni. :wow:

Klimy nie ma, jak by była, maszyny nie trzymałyby zadanej temperatury... :sciana:

Sunna 09.07.2006 11:39

Ja wam powiem jaks obie wroclawska brac radzi z upalami.
Wynajmujemy zaklinacza deszczu by choc na chwile jakas burza sie pojawila i dalo sie odetchnac przez godzinke lub dwie. Wczoraj poskutkowalo ale lal nierownomiernie i ''Wódz Błękitna Chmura''(mam nadzieje ze bez ort) ma sie dzis poprawic :P
Lepsza ulga na 2 godziny niz wcale.

Cytat:

Napisany przez woitas
powiedz to swojemu szefowi... jeśli się odwarzysz... tylko weź chusteczkę, żeby z twarzy zetrzeć to, co zostanie na tobie po spontanicznym parsknięciu śmiechem przez szefa...

chłopie, u nas przy upale 34'C w cieniu chłopaki zapierdzielali przy asfaltobetonie, który ma 200'C.

W wielu fabrykach zapierdziela sie w wysokich temperaturach i nawet kilma nie pomoze bo temp pracy niektorych maszyn sa strasznie wysokie. A wystarczy zeby w otoczeniu bylo 50-60 i juz jest ciezko bez upalu na zewnatrz.

woitas 09.07.2006 11:37

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Wiesz, że zgodnie z kodeksem pracy nie musisz w takich warunkach pracować? (ale wypłatę otrzymywać będziesz). Szczegółów nie pamiętam, ale może warto się zainteresować :)

_bakupl_ 09.07.2006 11:01

Cytat:

Napisany przez Gentelmen
Ale dzisiaj w Bydgoszczy porządnie popadało || Temperatura stała się do zniesienia ok 20*C :spoko:

PS. chłodzenie ciała złocistym płynem :D

Gdzie? Ja mieszkam w Fordonie i w ogole nie padało, na Osowej Gorze rowniez... wiec gdzie? :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:46.