Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

Berion 11.03.2014 18:39

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1277880)
Wyjedźmy do Somalii w związku z tym.

Po co? Niedługo tutaj będzie Somalia. ;)

CeKa 12.03.2014 16:33

Tu się urodziłem i Tutaj zamierzam umrzeć. Sorry Polsko... za tych polityków, którymi Cię pokarano. Nie w ich obronię staniemy gdy zajdzie potrzeba.
Polska to nie tylko polityka, dlatego jest cudowna :)

Jarson 12.03.2014 19:55

Cytat:

Napisany przez M@X (Post 1277847)
http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-on...y-polsko/tprve

Coz... Jak tak patrze, ze do wszystkiego doszedlem ciezka praca, a od panstwa nic nie dostalem to moge tylko powtorzyc za Marysia Peszek - "Sorry, Polsko!".

Gdyby nasi dziadkowie myśleli tak samo, dziś Twoja historia wyglądałaby tak, że nawet gdybyś jakimś cudem do czegoś ciężką pracą doszedł, to by Ci to zabrano. A pewnie i to nie, bo po prostu byłbyś parobkiem, podobnie jak ja i reszta osób na forum, a to tylko z tego powodu, że bylibyśmy okupowaną mniejszością...

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1277848)
Cóż...Jak tak patrzę, że do wszystkiego doszedłeś ciężką pracą...
to pomyśl do czego byś tą pracą doszedł, gdybyś miał pecha urodzić się np. w Somalii, albo patrząc bliżej - na Ulrainie? Tam też od państwa ludzie dostają takie samo nic?

Wiesz - jednak komuś też zawdzięczamy, że możemy do czegoś dojść swoją pracą. Nie wszędzie tak jest. Są, co prawda, państwa dające więcej, ale jednak więcej jest państw dających mniej.

Cytat:

Napisany przez CeKa (Post 1277960)
Tu się urodziłem i Tutaj zamierzam umrzeć. Sorry Polsko... za tych polityków, którymi Cię pokarano. Nie w ich obronię staniemy gdy zajdzie potrzeba.
Polska to nie tylko polityka, dlatego jest cudowna :)

W tym rzecz. Można obwiniać polityków za obecną sytuację, można obwiniać historię. W obu przypadkach będzie się miało sporo racji. Nie zmienia to faktu, że mieszkamy na swoim i gospodarujemy - lepiej, gorzej - na swoim. Żadnych zbawicieli nie będzie. Nikt kto nam tu w wojskowych buciorach wejdzie nie przyniesie nam w darze szczęścia i dobrobytu. Kiedyś dla każdego to było oczywiste, bo nikt się nie bawił w wojenny PR i nikt nie miał wątpliwości z czym wiąże się wtargnięcie obcego państwa. Dziś niektórzy w to nie wierzą, bo po prostu nie wierzą, że w cywilizowanym świecie wojna może przybrać swoją zwykłą twarz. Może.

demek 13.03.2014 00:16

Zostawcie m@x'a. On kocha japko. Mozna wybaczyc.

Kogoro 13.03.2014 07:45

Cytat:

Napisany przez Jarson (Post 1277972)
Gdyby nasi dziadkowie myśleli tak samo, dziś Twoja historia wyglądałaby tak, że nawet gdybyś jakimś cudem do czegoś ciężką pracą doszedł, to by Ci to zabrano. A pewnie i to nie, bo po prostu byłbyś parobkiem, podobnie jak ja i reszta osób na forum, a to tylko z tego powodu, że bylibyśmy okupowaną mniejszością...

M@X po prostu nie docenia to co od Polski otrzymał i otrzymuje. A jest tego trochę.

Cytat:

W tym rzecz. Można obwiniać polityków za obecną sytuację,

Nie, nie można. Siebie powinniśmy przede wszystkim obwiniać, bo nie sprawujemy dostatecznej kontroli nad politykami (zaangażowanie w proces wyboru i sondaże) oraz mediami (jakość informacji vs oglądalność).

Wawelski 13.03.2014 11:40

Cytat:

Gdyby nasi dziadkowie myśleli tak samo, dziś Twoja historia wyglądałaby tak, że nawet gdybyś jakimś cudem do czegoś ciężką pracą doszedł, to by Ci to zabrano.

Gdyby nasi dziadowie myśleli, to nie byłoby rozbiorów, wyniszczenia elit za zaborów, okupacji i wojen.
Pchnie się na bagnety wybitnych Polaków nie szkodzi nikomu poza Polską.

ed hunter 14.03.2014 13:22

Cytat:

Napisany przez DejaVu (Post 1277903)
Na 20go dostałem wezwanie do WKU :buu: ja nie chcem umierać k***a

Osiemnastego mój chudy kot jest umówiony na kastrację, możesz się załapać. ||

Umówmy się, że państwo daje nam niewiele, najwyżej mniej zabiera. :]

DejaVu 15.03.2014 11:35

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...acji__Mam.html ten Wrocław to dziki kraj :taktak::taktak:

andy 15.03.2014 13:30

@DejaVu czyli zgadzasz się z autorami aplikacji, czy z tym co robi MPK?

W mojej opinii to MPK ma tutaj rację. Nie chodzi tylko o stronę prawną, ale także o moralną.

Cytat:

Napisany przez MPK
Agnieszka Korzeniowska, rzeczniczka wrocławskiego Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego: - Twórcy aplikacji jawnie zachęcają do podróżowania na gapę.

Cytat:

Podżeganie polega na nakłanianiu innej osoby do popełnienia czynu zabronionego. Przez nakłanianie rozumie się namawianie, zachęcanie drugiej osoby do popełnienia przez nią czynu zabronionego. Namawiać można jednak nie tylko za pomocą słów, ale i w inny sposób. Za nakłanianie rozumie się zatem każdą czynność, która wywołuje w psychice drugiego człowieka wolę popełnienia czynu zabronionego. Podżeganie może być tylko i wyłącznie umyślne (tzw. zamiar bezpośredni). Podżegać można tylko indywidualną osobę (osoby). Tytułem przykładu, zwracanie się do tłumu może wypełnić znamiona publicznego nawoływania do popełnienia przestępstwa.
To tam jakby ktoś stworzył aplikację, która pozwala Ci nie płacić za produkty w sklepie.

grzeniu 15.03.2014 13:48

Tu nie chodzi o interes publiczny, tylko o interes MPK. Ich sprawa jak egzekwują bilety w swojej komunikacji.
Niech zamiast armii kanarów wsadzą po konduktorze do autobusu czy tramwaju i niech sprawdza pasażerów.

Z tym ostrzeganiem przed kanarami jest jak z ostrzeganiem przed radarami. Jest to u nas dozwolone.
A argumentacja pani Agnieszki jest, delikatnie mówiąc, bardzo naciągana. No ale taki ich interes.
Nie wiem gdzie tu podżeganie - na info o kanarze ludzie raczej kasują bilety. Brak informacji o kanarze nie oznacza, że go nie ma.
Trzeba się bardzo wysilić i zapomnieć o logice, żeby się z nią zgodzić.

DarkSlide97 15.03.2014 14:11

Czemu nie może być takiego rozwiązania, jakie niegdyś ponoć stosowano w Anglii? To znaczy, wsiadasz i od razu pokazujesz bilet kierowcy. Fakt faktem, zwiększyłoby to czas wsiadania, ale zniknąłby problem jazdy na gapę, a i MPK zaoszczędziłoby na utrzymaniu armii kanarów.

grzeniu 15.03.2014 14:23

Za mojej młodości w autobusie był konduktor, który bilety sprzedawał i kasował.
A kierowca nie jest od tego. On ma sprawnie i bezpiecznie kierować pojazdem. - po to ma wydzieloną i zamkniętą kabinę, żeby mu nikt nie przeszkadzał.
Kiedyś, już po erze konduktorów, to robił, ale wtedy czas przejazdu bardzo się wydłużał. Stąd przejście na bilety w kioskach i kasowniki w autobusach....no i jeszcze bilety miesięczne sieciowe, które wystarczy że masz i nie kasujesz. No i związku z tym kanary.

ed hunter 15.03.2014 14:31

Przy takich cenach biletów jak są w Warszawie (bilet jednorazowy ważny 75 minut, można się przesiadać, 4,40), to spokojnie konduktor zarobiłby na siebie tylko tym, że wszyscy by musieli bilet kupić. Niezły sposób na bezrobocie, ale to za trudne dla urzędasów. Lepiej stawiać za ciężkie pieniądze automaty, które po roku trzeba wymieniać, bo się nie nadają już do niczego.

DejaVu 15.03.2014 15:26

@andy ale ja jestem za kasowaniem biletów jak najbardziej :taktak: a artykuł wrzuciłem jako ciekawostkę typu - nie muszem myśleć mam smartfona :jezyk:

CeKa 15.03.2014 19:44

Janosik dla mieszczan. Jak jeździłem do szkoły, to kupowałem, wyjątkiem były sytuacje gdy był zapakowany na fest, tak iż nie czułem się na tyle komfortowo by uiścić za to zapłatę :D
Jestem za swobodnym przepływem informacji.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:54.