![]() |
|
Cytat:
Więc choćby na wzgląd przez to nie należy tego od razu odrzucać. Póki co, kreacjonizm nie ma nic wspólnego z nauką, a jedynie z wiarą. Oczywiście wpisuje się to dobrze w obecne trendy zachodniej cywilizacji, w "wojujący ateizm" i to myślę, że Cię zaślepia. Zresztą takich pomysłów jest mnóstwo. Symulacja komputerowa, panspermia etc. Ale to tylko odwlekanie tego pytania w czasie... Odrzucając wiarę, ewolucja wydaje się póki co najprawdopodobniejsza. Cytat:
|
Ilość załączników: 1
|
Amazonki by się z tobą chyba nie zgodziły.
(...) i inne feministki. Chociaż akurat te, czy są to kobiety to już sprawa mocno dyskusyjna. :D |
W dzisiejszych zwariowanych czasach bardzo trudno to poznać :>.
|
Ponieważ my się kamuflujemy, a reszta ordynarnie de ewoluuje. :D
|
Cytat:
|
Berion nie ma naukowego dowodu :( namacalnego, powtarzalnego, sprawdzalnego.
Chętnie bym sprawdził co takiego masz mi do zaoferowania, jeżeli nie chcesz szukać to tylko daj wskazówke, ja sam sobie znajde i się zapoznam. To jest tylko teoria która lepiej lub gorzej coś tłumaczy, to że tłumaczy nie znaczy że dobrze i prawdziwie. Ja nie mam problemu z tym że istnieje i że ludzie w nią wierzą że nad nią pracują i ewoluują razem z nią :). Problem pojawia się wtedy gdy nachalnie z przymusu wpaja się to dzieciom w głowy w szkołach, pod pozorem nauki. To nie jest lekcja religii, na którą każdy może zdecydować czy pójść, tylko biologii i ta wiedza jest obowiązkowa. Coś co obserwujemy, można nazwać nauka - mikroewolucja, nie widzę żadnego problemu aby o tym uczyć. Ewolucja ? Czy kiedykolwiek ktokolwiek zaobserwował żeby małpa stała się człowiekiem, ryba gadem, pies ptakiem ? Ponoć cały czas ewoluujemy, nikt jednak tego nie zaobserwował w teraźniejszości, na to potrzeba przeca milionów lat (na dowód wiec nie ma co liczyć) :) Berion interesowałeś się archeologią, więc powiedz mi w którym miejscu na ziemi występują takie warstwy jak w kolumnie geologicznej ? Tzn. skąd się wzięła ta kolumna geologiczna, która wisiała na ścianie klasy w szkole ? Wiem że są miejsca na ziemi, gdzie Drzewa ciągle stoją, przez te wszystkie warstwy ziemi zasypane, więc logicznie myśląc albo te drzewa rosły miliony/miliardy lat, albo zostały przykryty w dużo krótszym okresie. Najbardziej prawdopodobne to za mało, aby uznać to za fakt. Ja nie chce tu na siłe nikomu wpajać światopoglądu i tak już mam opinie wywrotowca :) Kreacjonizm i ewolucje tak samo oba bierzemy na czystą wiarę. Berion myślisz że startowałbym na forum z takimi wypowiedziami, bez wcześniejszego zapoznania się z tematem ? Mógłbym tu przytaczać garściami, obalenia dowodów na ewolucje, które krążyły w obiegu (były drukowane w podręcznikach szkolnych). Chętnie przytocze fakty, o skamieniałych małżach, jeszcze zamkniętych (co dowodzi katastrofy), nie trwającego milionami lat procesu. O skamieniałych rekinach w Ohio, które skamieniały w swej naturalnej pozycji (brzuchem do dołu) Zostały zmiażdżone tak że ich grubość to kilka milimetrów. Jak do tej pory nauka daje nam tylko wskazówki na katastrofę, czyżby potop ? W stosunkowo niedalekim czasie skoro Mark Armitage, 2 lata temu odkrył tkankę miękką na kości dinozaura. Za to odkrycie i opublikowanie go stracił pracę i karierę, co ciekawe przedstawił tylko suche fakty, bez żadnych interpretacji. Duzo więcej jest przesłanek za stosunkowo niedawnym potopem, niż za miliardami lat wstecz, gdy wybuchło nic. TAK OWSZEM UCZY SIĘ DZIECI W SZKOLE ŻE WYBUCHŁO NIC. Czy tylko ja zauważam tu nieprawidłowość ? Od kiedy nic wybucha ? Od kiedy NIC robi cokolwiek ? Przecież jestem ślepcem i nie wiem o drzewach przechodzących przez wiele wartsw geologicznych.... (60m drzewo nie małe, prawda ?) Jak sądzisz ile taki Diplodok, brachiozaur musiał zjadać dziennie masy zielonej, skoro ważył 100 ton ? Jak sądzisz jakie warunki musiały panować na ziemi by je wyżywić ? Czy wiesz że: Gady rosną całe życie ? Hipotetycznie jeśli jaszczurka Jacksona (wygoogluj) żyła by 500 lat, w idealnych warunkach, czy nie urosłaby do niebotycznych rozmiarów ? Czy już wiesz jakby wyglądała ? Wiesz też zapewne o tym że 100 tonowy dinozaur miał nozdrza wielkości końskich nozdrzy ? Hmm ? Jak on oddychał ? Może jednak faktycznie, ziemia wyglądała nieco inaczej przed potopem i panowały inne warunki ? Czy jednak bardziej prawdopodobne jest odsunięcie w czasie wszystkiego tak jak zwykło się to robić przy bajkach ? Dawno dawno temu... Coś mi to przypomina, teorie ewolucji ? Nieee bajkę :) Nie wiem co było wcześniej, potrafie oddzielić fakty od wierzeń. Fakty nie zostawiają suchej nitki na teorii ewolucji, wystarczy się zapoznać z racjami z drugiej strony. Wtedy Berion wszystko rysuje się zgoła inaczej. Może jestem ślepcem, jedno jest pewne sam wybrałem tą drogę, po zapoznaniu się z racjami z obu stron. Inni nie mają tej możliwości, bo nigdy nie poznają medalu drugiej strony, prędzej będą krzyczeć nań; oszołomy ! W UK już wprowadzono zakaz nauki kreacjonizmu. Czy w tą stronę zmierza "wolny" świat ? Czy tego chcemy, by ograniczyć się do jedynej słusznej ideologii, dyskryminując myślących inaczej ? Co ma to wspólnego z wolnością jednostki ? Indywidualność przez to kona. Zapoznałem się z Kierkegaardem a i Hegel nie jest mi obcy. Którą drogą poszedł świat wiemy, zbieramy dziś owoce. Nie ustalimy z całą pewnością kto ma racje, nie mamy dowodów, ani jedna ani druga strona. Czołowi ewolucjoniści deklarują że wierzą a nie że wiedzą, widocznie zdają sobie z tego sprawę. Historia nauczyła mnie jednego, większość zazwyczaj się myli. |
Mniej filozofowania, więcej wiadomości! :tak!:
|
Cytat:
A ja przez litość nie będę tego komentował. PS Kolejne twoje odkrywcze iluminacje usunę wraz z wcześniejszą twórczością. Również z swoim w niej udziałem. |
Cytat:
:czytaj: |
Cytat:
Cytat:
|
Hmm... aż poczytam o nim.
|
Przejęzyczenie Wojciecha Manna
|
To było z tydzień temu, słuchałem tego na żywo. :rotfl:
|
Ilość załączników: 1