Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

revolver0 05.01.2016 21:55

Tu jest coś, klik, ale też trochę jak grzenio nie dowierzałem temu...

Jarson 05.01.2016 22:58

Cytat:

Aby odzyskać prawo jazdy dłużnik musi złożyć oświadczenie majątkowe, umożliwić przeprowadzenie wywiadu alimentacyjnego, zarejestrować się jako bezrobotny albo poszukujący pracy albo podjąć pracę lub inną formę aktywizacji zawodowej zaproponowaną przez powiatowy urząd pracy.
No super... A jeśli pracuje, a do pracy potrzebne mu prawko, to trudno... Przepis mówi wyraźnie, że nie otrzyma dokumentu dopóki nie zarejestruje się w PUP, vide - zwolni z dotychczasowej pracy. Doświadczony pracodawca z chęcią utrzymania tego pracownika natychmiast dałby mu zwolnienie, następnie rejestracja w urzędzie, zgłoszenie przez pracodawcę zapotrzebowania i zatrudnienie tej samej osoby - ale to trzeba kogoś, komu się chce stracić na to trochę czasu, a nie każdy go ma.

Swoją drogą - nigdy nawet nie myślałem o rejestrowaniu się w PUP, ale kiedyś zaszedłem tam w sprawie służbowej (prosili o wizytę przedstawiciela firmy, to się wybrałem) i porozmawiałem najpierw minutę z szeregowym pracownikiem, zanim zrezygnowany kazałem mu przyprowadzić kogoś kompetentnego. Uwierzcie mi, że taki gość nigdy nie otrzymałby u mnie zatrudnienia, no - być może do odśnieżania placu, gdyby nie to, że to akurat zwykle robimy ciężkim sprzętem, a żeby kogoś do niego posadzić muszę mieć pewność, że ma choć odrobinę rozsądku i odpowiedzialności, bo takim nadzwyczaj łatwo zrobić komuś krzywdę lub coś uszkodzić.

Kolejny matecznik niedorajdów ze znajomościami k**** jego mać...

grzeniu 05.01.2016 23:08

Ale on pracował na umowę-zlecenie, więc formalnie nie miał umowy o pracę...a pracodawca niekoniecznie mógł chcieć go zatrudnic normalnie.

revolver0 05.01.2016 23:11

ale mając umowę o zlecenie nie można być zarejestrowanym w pupie.... i chore koło się zamyka... ktoś pewnie wykazać się chciał i padło na niego...

Patrix 05.01.2016 23:15

Przecież forma UZ śmieciówka to bardzo popularna forma umowy w Polsce,
forma nie powinna mieć znaczenia, a jeśli aparatowi państwowemu nagle przeszkadza UZ,
to niech to naprawią u podstaw, a nie tłamszą ludzi bo nagle UZ się nie liczy.
Też słyszałem, że PUPy to niezła patologia.

Rozumiem, że uprawnienia mu cofnięto u podstaw tj. policja przy kontroli ma notkę brak uprawnień?
Fizycznie dokumentu nie musieli mu zabierać bo zabrały miśki podczas kontroli?

Rozumiem, że gdyby udał się "zdawać" do czeskich sąsiadów,
to z czeskim prawkiem aparat państwowy może go już serdecznie cmoknąć?

Jarson 05.01.2016 23:18

Problem polega na tym, że w tym kraju z biurokracją przerośniętą o kilkaset procent większość pracowników budżetówki symuluje, że robi coś pożytecznego. Ba - ci, co naprawdę robią coś pożytecznego nie mają w rzeczywistości za dużo czasu na rzetelną pracę, bo zamiast tego wypełniają kwity, żeby mieć podstawkę, że zasłużyli na wypłatę.

grzeniu 05.01.2016 23:20

Nie znam tych przepisów o odbieraniu prawka za alimenty, ale wydaje mi się (a mogę być w błędzie) że nie odbierają jeśli jest źródłem utrzymania i szansą na ich płacenie. Chyba, że uznają że utrzymuje się z innych dochodów i nie płaci bo nie chce.

demek 06.01.2016 00:22

Bo mial sie pierw zarejestrowac, jako znak dobrej woli a pozniej isc na zlecenie. I by mu nic nie wzieli.

grzeniu 06.01.2016 00:26

Pewnie wcześniej o tym nie wiedział, a dla urzędasów zaistniał gdy zaczął płacić. No to się wykazali.

demek 06.01.2016 00:33

W papierach nie liczy sie, ze szukasz pracy sam, bo sadzisz, ze PUP to syf, mowic sobie mozesz co tylko chcesz.

Gdyby byl zarejestrowany w PUP, znalazl prace sam, chocby na zlecenie, poszedl do PUP i sie wypisal (bo musi) to by dalej jezdzil.

Czy mu urzednicy powiedzieli po co ma isc do PUP to nie wiem. Moze to zrobili a moze nie.

Teraz gowno sie zrzuca na urzednikow, bez wiedzy czy zrobili co mogli czy nie. Ale u nas urzednik to zlo wcielone i nierob na garnuszku.

(jestem madrzejszy po rozmowie z ksiegowa)

Patrix 06.01.2016 00:40

Problem jest w tym, że o tym, że zrobiłeś źle, dowiadujesz się jak już zrobiłeś źle...
No a czyja to wina jak nie urzędników? Jak ktoś nie wie to się sam nie dowie, bo nie wie, że ma się dowiedzieć i koło się zamyka.

Ja też nie wiedziałem :] Na szczęście nie miałem tego typu sytuacji.
Poza tym moja noga w PUP nigdy nie stanie, czego sobie i wszystkim życzę.

mgit 06.01.2016 00:43

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1347691)
Ja też nie wiedziałem :] Na szczęście nie miałem tego typu sytuacji.
Poza tym moja noga w PUP nigdy nie stanie, czego sobie i wszystkim życzę.

PUP przeprosisz - jak nie będziesz miał innego wyjścia.

demek 06.01.2016 00:48

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1347691)
Problem jest w tym, że o tym, że zrobiłeś źle, dowiadujesz się jak już zrobiłeś źle...
No a czyja to wina jak nie urzędników? Jak ktoś nie wie to się sam nie dowie, bo nie wie, że ma się dowiedzieć i koło się zamyka.

A mozna gdzies przeczytac stenogramy z rozmow lub nagrania czy mu powiedziano czy nie powiedziano?

Patrix 06.01.2016 00:58

Cytat:

Napisany przez demek (Post 1347694)
A mozna gdzies przeczytac stenogramy z rozmow lub nagrania czy mu powiedziano czy nie powiedziano?

Tu jest pytanie otwarte, nie wiemy i się nie dowiemy.

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1347692)
PUP przeprosisz - jak nie będziesz miał innego wyjścia.

Musiałoby IT upaść ;)

demek 06.01.2016 01:01

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1347695)
Tu jest pytanie otwarte, nie wiemy i się nie dowiemy.

Wlasnie dlatego przestalem rzucac miesem, szczegolnie po SKO i SA.

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1347695)
Musiałoby IT upaść ;)

Tez tak kiedys mowilem...jak przestalem pracowac tam gdzie @max :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:25.