Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

Prezesik 06.02.2007 23:15

@Adach trochę wyolbrzymiłeś i wywróciłeś moje słowa "do góry nogami" ;)

w ten sposób można komentować wszystko - lepiej dać pieniądze głodnym czy budować autostrady? itd. itp. wpadamy w błędne koło..

ale jako wierzący i praktykujący powiem, że rzygać mi się chce, jak widzę księdza który płacze że nie ma na nowy witraż, a po mszy wsiada do nowiutkiego Passata, zakłada czarne okularki i odjeżdża w swoją stronę...

ciekawe swoją drogą czy jakiekolwiek inne wyznanie otrzymałoby choć 1/100 tej kwoty?

a na budowę Świątyni Opatrzności może pieniądze zbierać nawet o. Rydzyk - w końcu ma takie wielkie doświadczenie..

w szkole, w której pracuje w tym roku już 6 razy karetka zabierała dzieci ze szkoły - wszystkie wycieńczone z głodu.. jak podkreśliłem wcześniej jestem wierzący i nie jest mi łatwo na to patrzeć, dlatego tym bardziej widzę pilniejsze wydatki..

zresztą jakby te pieniądze przeznaczyć na wspomniane przez Ciebie festiwale czy metro uważałbym to za dużo lepsze wydatki.

zachowanie naszych parlamentarzystów jest niczym innym jak zachowaniem grzesznikiem, który myśli że wystarczy dać na mszę, a grzechy zostaną mu odpuszczone, tyle że grzesznik większy, to i datek odpowiednio wysoki. tym łatwiej go wręczyć, bo w końcu nie z własnej kieszeni...

co do wzrostu gospodarczego itd. - miażdżąca większość analityków i ekonomistów jest zgodna - wynika to z nie dotykania się PiSu do gospodarki.. co nie oznacza, że warunkiem przedłużenia cyklu koniunkturalnego jest reforma finansów publicznych, na którą się w tym rządzie nie zanosi..
Politycy zajęli się sobą, co paradoksalnie wyszło gospodarce tylko na dobre..

Co do wypowiedzi Demka, sądzę, że naszemu koledze chodziło bardziej o etykę działania elit politycznych, które nic się nie zmieniły

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 736489)
Ja się nie obawiam o ten bilans.. mnie on przeraża! Przerażają mnie żebracze emerytury dzisiejsze i kolejne zapowiedzi ich dalszego obniżenia właśnie.. z powodu braku pieniędzy na nie. Dodatkowo prognozy odnośnie lat 2010-2012 są jeszcze bardziej przerażające i znane już od przynajmniej 10 lat. Od takiego mniej więcej czasu miano się zająć tym problemem (zmieniający się na niekorzyść stosunek osób pracujących do emerytów), tylko że na razie oczywiście bezskutecznie..

w pełni się pod tym podpisuje - nic dodać nic ująć ;)

to tyle ode mnie :mruga:

a teraz czas na :piwko2:

Kogoro 07.02.2007 06:54

Cytat:

Napisany przez Prezesik (Post 736497)
@Adach trochę wyolbrzymiłeś i wywróciłeś moje słowa "do góry nogami" ;)

w ten sposób można komentować wszystko - lepiej dać pieniądze głodnym czy budować autostrady? itd. itp. wpadamy w błędne koło..

O wywrócenie "do góry nogami" to mi nie chodziło. Zauważ jednak, że to Ty zacząłeś takie wartościowanie wydatków.

Cytat:

ale jako wierzący i praktykujący powiem, że rzygać mi się chce, jak widzę księdza który płacze że nie ma na nowy witraż, a po mszy wsiada do nowiutkiego Passata, zakłada czarne okularki i odjeżdża w swoją stronę...

Masz rację. Kościół KK trochę się pogubił. Pamiętaj jednak, że nie każdy ksiądz taki jest. Pamiętam jak ok. połowy lat 90tych, jadąc przez wschodnią część Polski, widziałem zapadłę wioski, w których jedyną antenę satelitarną można było spotkać na plebanii. Niektórzy księża za dużo sobie pozwalają, tylko niektórzy.

Cytat:

ciekawe swoją drogą czy jakiekolwiek inne wyznanie otrzymałoby choć 1/100 tej kwoty?

Tak otrzymują.
Specjalnie podałem te dwie imprezy powiązane w jakiś sposób z religiami.
Jak przejrzysz sobie wydatki funduszu kościelnego, to na KK idzie (w zależności od roku) ok. 85-88%, Kościół prawosławny - 5-8%. Na inne wyzanania reszta. Czyli przewaga jest duża. Co nie jest dziwne.

Cytat:

a na budowę Świątyni Opatrzności może pieniądze zbierać nawet o. Rydzyk - w końcu ma takie wielkie doświadczenie..

Państwo polskie tylko dokłada się do budowli, a nie finansuje ją. Stosowne obietnice ze strony rządu powstału w 1998 roku i od tego czasu w budżecie wydaje się na ten cel pieniądze.

Cytat:

w szkole, w której pracuje w tym roku już 6 razy karetka zabierała dzieci ze szkoły - wszystkie wycieńczone z głodu.. jak podkreśliłem wcześniej jestem wierzący i nie jest mi łatwo na to patrzeć, dlatego tym bardziej widzę pilniejsze wydatki..

Przykre. Mogę tylko współczuć dzieciakom przede wszystkim.
Lecz z oceną, że to jest pilniejsze nie zgadzam się. Pamiętaj, że właściwie na wszystko brakuje. Jeżeli zaczniesz wycinać z budżetu te "mniej istotne rzeczy" to nagle może się okazać, że mamy większe zapóźnienia cywilizacyjne niż teraz. Państwo musi egzystować wielowymiarowo.

Cytat:

zresztą jakby te pieniądze przeznaczyć na wspomniane przez Ciebie festiwale czy metro uważałbym to za dużo lepsze wydatki.

Wszystko jest kwestią subiektywnego poglądu. Polecam przejrzenie budżetu, aby zobaczyć na jak różne cele idą pieniądze.

Cytat:

co do wzrostu gospodarczego itd. - miażdżąca większość analityków i ekonomistów jest zgodna - wynika to z nie dotykania się PiSu do gospodarki.. co nie oznacza, że warunkiem przedłużenia cyklu koniunkturalnego jest reforma finansów publicznych, na którą się w tym rządzie nie zanosi..
Politycy zajęli się sobą, co paradoksalnie wyszło gospodarce tylko na dobre..

Masz racje. Procesy gospodarcze nie rodzą się od razu. Największym sukcesem gospodarczym tego rządu jest rewelacyjna kondycja giełdy, bo w ocenie ekonomistów to jest jedyny rząd, który się do niej nie miesza, co działa na nią pozytywnie.
Pewnie dlatego pomimo częstych zmian ministra finansów giełda ma się dobrze, nie "chwieje się".
Z drugiej strony jeżeli Gilowska spełni swoje obietnice, to pamiętaj, że efekty będą ok. roku 2011 - 2012.i wtedy władza również bedzie się chwaliła, jaka to ona dobra.

Cytat:

Napisany przez Andrzejj9
Ja się nie obawiam o ten bilans.. mnie on przeraża! Przerażają mnie żebracze emerytury dzisiejsze i kolejne zapowiedzi ich dalszego obniżenia właśnie.. z powodu braku pieniędzy na nie. Dodatkowo prognozy odnośnie lat 2010-2012 są jeszcze bardziej przerażające i znane już od przynajmniej 10 lat. Od takiego mniej więcej czasu miano się zająć tym problemem (zmieniający się na niekorzyść stosunek osób pracujących do emerytów), tylko że na razie oczywiście bezskutecznie..

MNie też to przeraża, ale pamiętaj, że mieliśmy zbyt wiele lat PRLu. Tego typu prognozami jednak nie przejmowałbym się. Z jednego powodu. Większośc z nich powstała na ok. 1-2 lata przed wejściem nowego systemu emerytalnego, do okresu 2 lata po jego wejściu. Można obawiąć się o rzetelność tego typu wyliczeń, ze względu, że zazwyczaj mieszały w nich towarzystwa emerytalne. Jak by nie było zainteresowane finansowo.
Oczywiście nie oznacza to, że polscy emerycie będą mieli się rewelacyjnie. Pamietaj, że akurat reforma systemu emerytalnego jest tą, którą przeprowadzono bardzo dobrze. Jednak na efekty (wtedy jakieś regulacje) trzeba poczekać, bo wielu emerytów pochodzi jeszcze z okresu budżetowego finansowania emerytur (a co za tym idzie i wrzucania składek do studni bez dna - budżetu państwa). Natomiast pierwsi nowi emeryci, ba masową skalę pojawią się dopiero ok. 2015-2020 roku.

Cytat:

Co do wypowiedzi Demka, sądzę, że naszemu koledze chodziło bardziej o etykę działania elit politycznych, które nic się nie zmieniły

Tutaj też się nieznacznie poprawiło. O tym to pisać można by bardzo dużo.

Pozdrawiam

ed hunter 07.02.2007 10:20

Ludwik Dorn poda***322; si***281; do dymisji

http://fakty.interia.pl/fakty_dnia/n...ji,867949,2943

ciekawe :hmm: miejsce dla Rokity? :idea:

grzeniu 07.02.2007 10:41

Entliczek-pentliczek
I wyskoczy***322; Ludwiczek :D

Jeszcze troche i zostanie kaczor z macierewiczem.

ed hunter 07.02.2007 10:47

Macierewicz zostanie do ko***324;ca - to pewne Załącznik 37168 a krwawy Ludwik znikn***261;***322;

Stef 07.02.2007 11:05

a pan prezydent wraz z bratem zafundowali "Sobie" podgrzewany chodniczek przez Palacem prezydenckim, c by juz nikt sie tam nie poslizgnal ;)

pops 07.02.2007 12:02

Cytat:

Napisany przez Stef (Post 736570)
a pan prezydent wraz z bratem zafundowali "Sobie" podgrzewany chodniczek przez Palacem prezydenckim, c by juz nikt sie tam nie poslizgnal ;)

chyba raczej to my im to zafundowaliśmy :taktak:

zene_k 07.02.2007 12:17

http://biznes.interia.pl/news?inf=867991

Jeżeli, to ma faktycznie tyle kosztować, to...:>

pops 07.02.2007 12:25

to tak jakby u nas zjecha***263; z a4 na ***347;l***261;sku :haha:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...3,3899573.html

SpeedFreaK 07.02.2007 13:21

Cytat:

Napisany przez zene_k (Post 736580)
http://biznes.interia.pl/news?inf=867991

Jeżeli, to ma faktycznie tyle kosztować, to...:>

Tyle $$$, żeby sobie premier znowu dupy nie rozbił...

I to z pieniędzy podatników. Skandal.

andrzejj9 07.02.2007 13:27

Cytat:

Napisany przez pops (Post 736585)
to tak jakby u nas zjechać z a4 na śląsku :haha:
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...3,3899573.html

Czytałem na Onecie. Spodobał mi się jeden komentarz:

Cytat:

A ile by kosztowalo wynajecie takiego autobusu?

I czy zmiesci sie tam caly rzad?
;)

zene_k 07.02.2007 13:29

@Andrzejj9

Przecież można wynająć przegubowca;) :haha:

Sunna 07.02.2007 14:38

Ile zus wydaj roocznie na nowe seidziby i inepotrzebne remonty ? (jak bylo to sorki).

Dalej czy za kazda dymisje/odwolanie w rzadzie nalezy sie odprawa ?
No to sobie znalezli zrodlo dodatkowych dochodow w naszym tanim panstwie.

A na koniec zaparszam pana kaczora do mojego kosciola. Moze go tez ociepli. Pamietajcie ze moj jest pierwszy w kolejce jakby co :D

A co tam wymysli nam pan rokita ? A moze to sciema somopislpr by jatrzyc.

Ja juz na to leje i sie smieje. Szkoda nerwow.

demek 07.02.2007 14:47

miejsce dorna dla rokity? przeciez on popelnil zbrodnie, ktora jest zaraz morderstwem...:rotfl:

patrzac teraz zza granicy wiem, czemu sie polakow laduje w dupe na kazdym kroku

kraluk 07.02.2007 15:28

http://wiadomosci.onet.pl/1481224,12,item.html

W ***380;yciu bym nie powiedzia***322;, ***380;e a***380; takim "ciekawym" miastem mo***380;e by***263; Londyn...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:17.