Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

M@X 07.05.2011 23:11

Dowodem na ich istnienie jest to, ze nie porwali andy'ego jako obiekt... Nie wytrzymaliby, gdyby odpowiadal na kazde pytanie cytujac ich wypowedzi ;-)...

Patrix 07.05.2011 22:40

@Banana, andy, @all : co do tych obcych form życia i nas samych - wszyscy mamy po trochu rację :)

andy 07.05.2011 22:05

Cytat:

natomiast już widzę, co rozumiem przez antywygodę ;)
Co, co, co? :D

Cytat:

Naprawdę to co robisz ma być wygodniejsze od wpisania po prostu hasła ręcznie? ;)
Tylko, że musiałbym pamiętać hasło do każdego serwisu a to jest niemożliwe.

Cytat:

(ja wiem, że dochodzi podstawowa kwestia bezpieczenśtwa i trudności z pamietaniem bardziej skomplikowanych haseł - ale ten opis mnie trochę rozbawił :) )
Jednym skrótem wywołujesz menadżer hasełek(CTRL+ALT+K[może być inny, można to ustawić]) wpisujesz główne hasło i masz przed oczami bazę z hasłami, naciśnięcie CTRL+F wywołuje wyszukiwanie. Po znalezieniu wpisu możesz albo manualnie skopiować login+hasło, albo użyć autotype, które samo wprowadza login i hasło na stronę :)

Może i to kilka czynności więcej niż wpisanie loginu i hasła z pamięci, ale na pewno bezpieczniejsze bo wątpię abyś potrafił zapamiętać kilkadziesiąt lub kilkaset(zależy ile masz haseł, pinów), no chyba że używasz jednego hasła do wszystkiego... - najgorsze co można zrobić.

Kolejnym plusem KeePass'a jest generator haseł, można wybrać jakie znaki mają się znaleźć, jaka ma być długość itp. itd.

andrzejj9 07.05.2011 21:37

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1160199)
Nie znam dwóch pozostałych więc nie jestem w stanie ocenić.

A co rozumiesz przez wygodę?

Używam KeePass'a podobnie jak autor w/w wpisu. KeePass u mnie rezyduje w trayu, automatycznie odpala się z systemem i jest w trybie zablokowanym.
Wchodzę sobie np. na stronę www.facebook.com zatrzymuje kursor na loginie i wybieram skrót klawiszowy Ctrl+Alt+K po którym pokazuje mi się okno Keepassa proszące o klucz główny do bazy, wpisuje go klikam ok i mam okno główne KeePassa.
Naciskam Ctrl+F(uniwersalny skrót do wywołania wyszukiwania) wpisuję facebook i klikam ok. KeePass znajduje mi wpis i teraz mogę:
A) Manualnie skopiować login i hasło;
B) Wciskając Ctrl+V dokonuje "auto type" na tym wpisie i KeePass przekazuje login i hasło do formularza automatycznie.

Co rozumiem przez wygodę to teraz nie pamiętam (jak zostawiam programy to krótko opisuję każdy z nich razem z zaletami, żeby potem wiedzieć właśnie czemu wybrałem ten, a nie inny), natomiast już widzę, co rozumiem przez antywygodę ;)

Naprawdę to co robisz ma być wygodniejsze od wpisania po prostu hasła ręcznie? ;)
(ja wiem, że dochodzi podstawowa kwestia bezpieczenśtwa i trudności z pamietaniem bardziej skomplikowanych haseł - ale ten opis mnie trochę rozbawił :) )

mystery 07.05.2011 21:32

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1160260)
Myślicie, że ONI was czytają? :hmm:

S z a a a......

ONI są wszędzie k***a

andy 07.05.2011 21:30

"Dowodem na istnienie inteligentnego życia w kosmosie jest to, że się ono z nami nie kontaktuje" ;p

grzeniu 07.05.2011 21:26

Myślicie, że ONI was czytają? :hmm:
Na pewno czytają...może nawet wypisujecie tu (może i ja też) to, co wam każą.

To teraz już wiem, przez kogo tak naprawdę, jesteśmy zmanipulowani...i dalej aż boję się domyślać, za czym ONI jeszcze stoją. :sciana:

Banana Coctail 07.05.2011 21:07

@Patrix to jest Twoja ocena. Nie możesz nazwać tego najszybszym rozwojem, gdyż obecnie jedynie (na Ziemi) człowiek wytwarza coś zwanego kulturą i jest zdolny do pracy (bo jak rozumiem to wpisujesz w to pojęcie na czas dyskusji). Możesz stwierdzić fakt, tempa nazwać nie - nie ma skali porównania, by stopniować.
Nie umiem wyjaśnić swoich racji. Przepraszam.

Jabba the Hutt 07.05.2011 20:47

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1160131)
A Ty homo sapiens podbijałbyś neandertalczyków ?
Albo jeszcze wcześniej małpy ? Przydałyby Ci się do czegoś ?
Sam musiałbyś się cofnąć w rozwoju aby były zdolne Ci w czymś pomóc. :D
Skoro oni mają takie maszynki to my w ich oczach dalej mieszkamy w jaskiniach i używamy krzemienia i pał z kości ;)

My mamy taką skurczybykowatą naturę,
gdyby wylądowali to byśmy ich oddzielnie pozamykali, robili testy, a na koniec pokroili jednego w imię nauki... oczywiście w tajemnicy przed światem.
Może jesteśmy tak prymitywni i zacofani, że zrobili z nas rezerwat ?
A na drodze na ziemię stoi znak zakazu 'Pre-warp civilization' ?

Może to właśnie nas (planetę) się izoluje przed innymi ?
A poszczególne obserwacje wizyt to tylko czubek góry lodowej, bo dbają abyśmy zbyt wcześnie nie wynaleźli jakiegoś silnika lub pierwiastka...
My dalej wojujemy na kontynentach, przy czym ci inteligentniejsi z daleka mają szersze horyzonty i zarządzają w skali planetarnej ?
Wylądowaliby u nas i co, jaki kraj by sobie wybrali ? Jest u nas coś takiego jak strefa neutralna poza biegunami ?

Jakby tak oddzielić się od tego kim jesteśmy i spojrzeć na nas z boku to dochodzi się do wniosku, że nie jesteśmy gotowi do takich odwiedzin.

Obca cywilizacja może mieć inne cele, inne postrzeganie świata, inne przekonania. Może się nas słusznie obawiać - w końcu Rzym obalili barbarzyńcy - Hunowie, Wandalowie, Wizygoci. Jesteśmy dynamicznym gatunkiem i wystarczy ,że dorwiemy w łapy cosodpowiedniego i huzia na... !

Patrix 07.05.2011 14:53

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1160206)
"Postacie humanoidalne wymyślono na potrzeby SF,
a jednak nie da się zaprzeczyć, że jest to najefektywniejsza postawa na naszej planecie,(...)"

Wywijasz kota ogonem bo: "dzięki formie takiej jaką mamy jesteśmy w stanie rozwijać się najszybciej, co zresztą widać..."
j/w pisałem, jak widzisz nie napisałem, że reszta to zło - w ogóle. :P
Zaprzeczysz ?

Banana Coctail 07.05.2011 14:29

"Postacie humanoidalne wymyślono na potrzeby SF,
a jednak nie da się zaprzeczyć, że jest to najefektywniejsza postawa na naszej planecie,(...)"

Patrix 07.05.2011 14:06

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1160202)
@Patrixu daj człowieka do życia w morzu, powietrzu - gdyby ryby/skorupiaki/ptaki itp były złe (tj niedostosowane), dobór naturalny by je zniszczył. Jesteś antropocentrykiem C, H i O i naszej planety. Człowiek nie jest najlepszy na planecie :]

A wg czyjego zdania wszystko inne poza nami jest złe ?! Ktoś tu takie wyraził ?!
Ja napisałem tylko, że my dzięki formie takiej jaką mamy jesteśmy w stanie rozwijać się najszybciej, co zresztą widać...

Równie dobrze pod nosem możemy mieć gdzieś życie na innym poziomie inteligencji
- zwierzęta, a jak tak to i coś innego czym się żywią.

Bakterie mogą żyć nawet w najbardziej wrogim środowisku, w najbardziej niespodziewanych miejscach, bez światła i tlenu...
Ja tam klapek na oczach nie mam.

Banana Coctail 07.05.2011 14:00

@andrzejj9 Znane są dość długo bakterie żyjące w gejzerach - zwróć jedynie na poziom skomplikowania tychże organizmów.
@Patrixu daj człowieka do życia w morzu, powietrzu - gdyby ryby/skorupiaki/ptaki itp były złe (tj niedostosowane), dobór naturalny by je zniszczył. Jesteś antropocentrykiem C, H i O i naszej planety. Człowiek nie jest najlepszy na planecie :]
Ws podbojów - naturalne jest rozszerzanie swoich wpływów; chyba że jesteśmy zbyt mało wartościowi.

Patrix 07.05.2011 13:48

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1160196)
To jest wszystko bardzo ograniczone myślenie, ale.. nie przejmuj się, bo prezentuje je mniej mniej więcej cała ludzkość ;)

Tak, wiem - tak to się jakoś ukształtowało, że sami ubzduraliśmy sobie na co mamy czekać...

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1160196)
To nieskończone rozważania. Chodzi mi w skrócie o to, że bardzo ograniczamy się zakładając, że obszar nieskończenie większy od naszej planety czy galaktyki, ma się rządzić takimi samymi prawidłowościami fizycznymi. A.. niby dlaczego? :)

Jako komentarz polecam ten art. - mi bardzo spodobał:
http://infra.org.pl/fenomen-ufo/ycie...bcy-cudotworcy

andy 07.05.2011 13:41

Cytat:

Czyli rozumiem, że z nich najpewniejszy będzieo KeePass?
Nie znam dwóch pozostałych więc nie jestem w stanie ocenić.

Cytat:

Efficient Password Manager (bo wydawał się wygodny i chyba w teście wypadł dobrze pod względem bezpieczeństwa)
A co rozumiesz przez wygodę?

Używam KeePass'a podobnie jak autor w/w wpisu. KeePass u mnie rezyduje w trayu, automatycznie odpala się z systemem i jest w trybie zablokowanym.
Wchodzę sobie np. na stronę www.facebook.com zatrzymuje kursor na loginie i wybieram skrót klawiszowy Ctrl+Alt+K po którym pokazuje mi się okno Keepassa proszące o klucz główny do bazy, wpisuje go klikam ok i mam okno główne KeePassa.
Naciskam Ctrl+F(uniwersalny skrót do wywołania wyszukiwania) wpisuję facebook i klikam ok. KeePass znajduje mi wpis i teraz mogę:
A) Manualnie skopiować login i hasło;
B) Wciskając Ctrl+V dokonuje "auto type" na tym wpisie i KeePass przekazuje login i hasło do formularza automatycznie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:45.