Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wiadomości... (MOD edit: tydzień BANA za politykę w tym temacie. Czytaj post #1). (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wiadomosci-mod-edit-tydzien-bana-za-polityke-tym-temacie-czytaj-post-1-a-66551/)

Zetoxa 11.01.2010 11:55

jakież mamy ogromne szczęście, żyć w kraju,
który ma ogromne szczęście :sciana:

http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,..._ochlodzi.html

grzeniu 11.01.2010 11:41

Po co kupowałeś czerwone auto? Po co???

Coś takiego już dawno bym kazał przerobić elektrykowi. Inwencja producentów naszych 'inteligentnych' aut zaiste jest osobliwa.

Jarson 11.01.2010 11:34

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1073907)
Też macie takie osobliwości?

Ja mam osobliwość w samochodzie. W związku z tym, że przepisy mamy w Polsce takie a nie inne i należy jeździć z włączonymi cały rok światłami, ten głupek... włącza światła mijania po uruchomieniu silnika. Czyli: włącznik świateł na "0" - włączone światła mijania, na "pozycyjne" - o dziwo włączone pozycyjne "szczerb" i na "mijania" - szok, bo włączone światła mijania :O

Jak się na chwilę zatrzymuję na parkingu i nie wyłączam silnika, muszę przestawiać na pozycyjne, bo wyłączyć się nie da. Już kilka razy miałem tak, że jakiś uprzejmy człowiek pokazywał mi palcem na reflektory, że zapomniałem wyłączyć światła. No i co zrobić? Udawać, że się jest głupim i się nie rozumie, czy otwierać szybę i tłumaczyć? :P

A najfajniej jest, kiedy się wyjeżdża za granicę. Jedzie człowiek jak ten osioł 500 km i nie widzi ani jednego innego samochodu z włączonymi światłami, bo jest biały dzień i tylko trochę chmurek na niebie...

salawalas 11.01.2010 11:31

Cytat:

Napisany przez seoman (Post 1073871)
Wieksze oszczednosci na paliwie to mniejsze wplywy za akcyze i podatki, wiec sie nikomu nie oplaca usprawnic ruch pojadow.

W zeszłym, albo 2008 roku w Wielkiej Brytanii , minister infrastruktury czy tam innego resortu przyznał publicznie (EWENEMENT!!!), że celowo ustawiali światła w tak, by użytkownicy dróg musieli czekać na zielone, spalając w ten sposób większe ilości paliwa, powodując w ten sposób większe wpływy do budżetu! Jak znajdę linka to zapodam.

Z innej beczki.
Polska z aliantami wymazała państwo niemieckie z mapy:
http://www.erepublik.com/en/map/Poland

tfu! e-nacjonalizm ;)

grzeniu 11.01.2010 11:25

Przecież akcyzę i podatki w paliwach zawsze można podnieść...co i tak cały czas robią :sciana:

Jeszcze jedną rzecz zauważyłem u nas. Mianowicie pojawiają się sygnalizacje tzw inteligentne - w sumie fajna rzecz, gdyby ustawili to tak, żeby ruch ułatwiała, ale nie...
Jest tak, że dajmy na to z wszystkich kierunków jest czerwone (nic nie jedzie), podjeżdżam i czerwone nadal....zatrzymuję się i wtedy zapala się zielone. To nie jest przypadek, bo na tym skrzyżowaniu już wiele razy miałem tak samo. Ciekawe, nie?
Też macie takie osobliwości?

czary2mary 11.01.2010 10:36

Cieszą się również producenci żarówek,akumulatorów:)

sobrus 11.01.2010 09:39

Dokładnie, tak samo jak jeżdżenie na swiatłach przez cały rok.
To że 1% kierowców zamontuje sobie światła dzienne (za niemałe pieniądze) nie zmienia faktu że wpływy za paliwo wzrosną.
A że od czasu wprowadzenia obowiązku jazdy na światłach liczba wypadków tylko sie zwiększyła - nikogo nie obchodzi.

seoman 11.01.2010 09:21

Wieksze oszczednosci na paliwie to mniejsze wplywy za akcyze i podatki, wiec sie nikomu nie oplaca usprawnic ruch pojadow.

grzeniu 11.01.2010 09:07

Jest jeszcze trzecia opcja.
U mnie w ostatnim czasie zrobili kilkanaście nowych rond. Ten cały główny architekt od dróg powiedział otwarcie, że te ronda mają służyć spowolnieniu ruchu w mieście :sciana:
Częstość trafiania na czerwone też wydaje mi się większa, niż by to tylko z losowości wynikało.

sobrus 11.01.2010 08:53

W Lublinie jest tak samo. Startujesz spod świateł zatrzymujesz sie na następnych.
Nasze samochody nigdy mało nie paliły, bo i jak?
W dodatku często jest to ruszanie i rozpędzanie sie pod górkę.

Niestety albo mamy ludzi którzy kompletnie nie potrafią wykonywać swojej roboty, albo takich leni ze nic nie chce im sie poprawić. Albo też nie ma na to pieniędzy. Albo wszystko jednocześnie.

polakT 10.01.2010 13:09

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1073376)
Andrzej - przeczytaj raz jeszcze powoli i ze zrozumieniem
nie wiezysz - zaproponowalem juz to zreszta - sprawdz sam
juz napisalem zreszta - EOT

Jeszcze chciałbym się tylko odnieść do całej dyskusji. Wszystko jest prawdą - sprawdzałem, ALE pod jednym warunkiem. Sygnalizacja świetlna MUSI mieć synchronizację.

Przykład *****izmu u nas w Białymstoku: jest droga, 3 sygnalizatory widoczne jednocześnie (co ok 300-400m), zielone zapala się na nich jednocześnie. Niech mi ktoś wytłumaczy jak nie cisnąc ostro mam zdążyć na 2 przed zmiana na czerwone - bo 3 to nie mam szansy.

andrzejj9 10.01.2010 08:45

Owsiak nie będzie ministrem
http://tygodnik.onet.pl/30,0,39430,o...m,artykul.html

Niezły i w sumie smutny wywiad..

Cytat:

Co jeszcze da się w polskiej onkologii dziecięcej poprawić?

Trzeba zrobić to, o czym się mówi od początku reform służby zdrowia: pieniądze mają iść za pacjentem. Teraz nie idą. Dzisiaj żaden oddział onkologii dziecięcej nie wychodzi nawet na ***8222;zero***8221;. Narodowy Fundusz Zdrowia nie płaci de facto za leczenie ***8211; to jedno z największych oszustw, jakie serwuje się ludziom. NFZ daje ryczałty, które nie pokrywają kosztów leczenia, a te są horrendalne. Jeśli kupuję ampułkę leku, a dziecku daję dwie trzecie tej ampułki, bo tak wynika z wagi pacjenta i innych okoliczności, to NFZ zwraca za te dwie trzecie, a nie tyle, ile na lek wydałem. Jeśli dajemy dzieciom leki za kilka tysięcy złotych, a NFZ nam zwraca kilkaset, to jak mamy leczyć? System rozdzielania pieniędzy w polskiej służbie zdrowia jest systemem chorym.

Cytat:

W dodatku ci rodzice żyją w dzikim kraju, w którym zniszczono system opieki nad dziećmi i młodzieżą. Wszyscy wiemy, jaki był poprzedni system, nie ma sensu nawet o tym dyskutować. Ale była w tym systemie jedna genialna rzecz: opieka nad matką i dzieckiem. Był lekarz w żłobku, w przedszkolu, szkole i na studiach. Teraz mamy lekarza rodzinnego. Jeśli jest to na przykład chirurg, który ma pod swoją opieką kilka tysięcy ludzi i w dodatku nie dostaje na tę opiekę pieniędzy, to nie może mieć z dzieckiem częstego kontaktu.

Cytat:

Co się zmieniło w polskiej onkologii dziecięcej dzięki dwóm edycjom Orkiestry, które zostały poświęcone leczeniu nowotworów?

Gdyby nie Orkiestra, żaden szpital pediatryczny w Polsce nie mógłby normalnie funkcjonować. Gdziekolwiek by pojechać, czy do szpitala powiatowego, czy do klinicznego, wszędzie jest sprzęt z serduszkiem. Trzeba się dzisiaj zastanowić, czy tak naprawdę grupa pracujących społecznie zapaleńców nie utrzymuje służby zdrowia! Z pieniędzy, które dostajemy od NFZ żaden szpital nie jest w stanie kupić prawie niczego!

Jeśli mam podać dziecku lek, to potrzebna jest do tego pompa, bo lek musi być dokładnie wymierzony. Pompa kosztuje dziesięć, do kilkunastu tysięcy złotych. Ile szpital może może kupić takich pomp rocznie? Może jedną, może dwie. A ja na oddziale potrzebuję dwadzieścia. Gdyby nie Orkiestra, to tych pomp bym po prostu nie miał. Czekałbym na nie trzydzieści lat. Nie miałbym też na oddziale takiej prostej rzeczy jak kardiomonitor, dzięki któremu widzę, czy serce młodego pacjenta dobrze bije w momencie, gdy podaje się mu leki. Nie miałbym podstawowych narzędzi pracy! Jeśli szpital nie ma pieniędzy na leki, to tym bardziej nie kupi sprzętu.

Cytat:

Jak Pan wspomina dotychczasowe edycje Orkiestry? Co się w niej i wokół niej zmieniło przez niespełna dwie dekady?

Zawsze byli ludzie, którzy rozumieli jej działania oraz tacy, którzy nigdy niczego nie zrozumieją. Najczęściej krytykują Orkiestrę ludzie, którzy ***8211; jak mawiała moja babcia ***8211; mają dużą swobodę wypowiedzi, bo nie są skrępowani znajomością tematu.
Genialne stwierdzenie!

Cytat:

To bardzo ważne, bo słowo ***8222;fundacja***8221; w Polsce uległo niesłychanej dewaluacji. Inna sprawa, że państwo nie sprzyja ich funkcjonowaniu. Na całym świecie jest tak, że jeśli ktoś daje pieniądze na działalność takiej organizacji, jest zwolniony od podatku. A u nas nawet obdarowany musi zapłacić! Nie dosyć, że jesteśmy biednym krajem, nie dość, że nie pomaga się tym, którzy chcą coś dobrego zrobić, to jeszcze dodaje się dodatkowe obciążenia.

Na szczęście są w Polsce fundacje, które robią wspaniałe rzeczy i są nastawione na zdrowie dzieci. Jest fundacja McDonald***8217;s, której autobus przemierza rokrocznie Polskę i oferuje bezpłatne badania diagnostyczne. Jest fundacja Polsatu, TVN-u, dzięki której zostało wyremontowane Centrum Zdrowia Dziecka. Gdyby nie oni, w Centrum nie byłoby żadnego remontu. Te wszystkie organizacje utrzymują de facto polską pediatrię.

nimal 08.01.2010 22:19

Andrzej - przeczytaj raz jeszcze powoli i ze zrozumieniem
nie wiezysz - zaproponowalem juz to zreszta - sprawdz sam
juz napisalem zreszta - EOT

Sunna 08.01.2010 17:43

Tutor sie znalazl :P

Smartek 08.01.2010 16:50

Cytat:

Napisany przez nimal (Post 1073174)
(...)runie wiezysz mi - zajzyj sobie do jakies szkoly ecodrivingu, poczytaj

Dwa błędy w jednym zdaniu - wierzyć i zajrzeć.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:32.