Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Windows 2000 Pro VS. Windows XP Pro (https://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-2000-pro-vs-windows-xp-pro-20974/)

esem 09.05.2003 17:44

Ćwiczyłem oba. Do domu zdecydowanie lepszy jest XP. 8)

-=KoWaLiK=- 09.05.2003 17:57

Moize tak napisze, pytasz ktory lepszy, nie wiem.
Win 2000 nawet na oczy nie widzialem :D
Moj komp widzial jedynie 2 systemy: Millenium (O BOZE) i XP Pro.
Po walkach z Millenium przesiadlem sie na XP i tak zostalo.
Nie mam zamiaru zmieniac.

Pozdr...

Patrix 09.05.2003 18:29

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
nic
Mam do Ciebie pytanie:
Czy twoje posty mam czasem odbierać humorystycznie ??
Bo jeśli nie to troche ostry jesteś w zwoich wypowiedziach.

-=KoWaLiK=- 09.05.2003 18:44

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
wiesz siostra cioteczna jego babci od strony stryjka Andrzeja wyszla za maz za dalekiego kuzyna niejakiego Billa G. (od strony wujka Waldka) ;p :D

:spoko: :spoko: :spoko: NO COMMENT :spoko: :spoko: :spoko:
:D ^_^ :D

-=KoWaLiK=- 09.05.2003 18:46

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)
Mam do Ciebie pytanie:

To sie nazywa OKRES, tylko cichoooo... :fiu: :fiu:

Pawel_k 09.05.2003 18:53

Cytat:

-=KoWaLiK=- napisa***322;(a)
To sie nazywa OKRES, tylko cichoooo... :fiu: :fiu:
:D ^_^ :D
Cytat:

nie ufam czemus co krwawi 3 dni i nieumiera ;p
(south park) :jezyk:

przemas 09.05.2003 19:24

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Po 1. Sid: XP xchodzi nawet płynnie i pięknie na Celeron 365 MHZ i 64 MB RAM!

na duronie 600 i 128 ramu ****ica mnie brała na xp. dołożenie 256 ramu usprawnilo dzialanie systemu. a i nadal nie jest to co mnie by satysfakcjonowalo. ale coz mam sprzet jaki mam.
natomiast to 64mb ramu to za malo. co prawda musialem kiedys skorzystac z laptopa z bodaj 32 mb ramu [majonez popraw mnie bo nie pamietam konfiguracji] na ktorym byl xp i zdazylbym sie upic zanim sie system zaladowal. to bylo nieporozumienie instalacja tego systemu na tamtym kompie. a to twoje 64, nie sadze zeby bylo duzo lepiej

-Sid-The-Rat=> 09.05.2003 19:25

Cytat:

Patrix napisa***322;(a)
Mam do Ciebie pytanie:

- czasem sa humorystyczne - ten nie byl

- jestem

Smartek 09.05.2003 19:32

HM.. trudna ankieta, nawet bardzo trudna..., no wiec... mam XP od niemalze premiery... i odtamtej pory skonczyly sie 'ciagle' narzekania na zwisy, 'ciecia' itd. Mialem Celeronka 500mhz i wszystko bylo plynnie..., az do pewnego czasu, dokladnie tydzien temu... juz od pol roku mam dysk 80 GB z ktorego zstalo raptem 10GB ;/... i co... wszystko zwolnilo [juz na athlonie 2000xp+!]... TweakXP powylaczalem efekty, przejscia, animacje 3D, wylaczylem luna i wszystko jest OK..., ale teraz jeszcze cos mnie korci... odkad jestem na cdrinfo slysze co raz czestsze zachwalania 2k i to ciagle powiekszajace sie grono... i tak wlasnie mysle czy by go nie sprobowac..., teraz sie przekonalem i na wygladzie to mi nie zalezy :)
W ankiecie zaglosowalem, ze nie mam na razie swojego zdania.
pozdro ;)

mallow 09.05.2003 21:29

Oto moja historia
Zaczynałem około 9 lat temu z komputerami ... Najpierw miałem jak wiadomo Dos`a z NC. Nie narzekałem bo nie miałem na co. Następnie przesiadłem sie na Win95. Był spoko, tyko od czasu do czasu jakaś zwiecha się trafiła. NIe narzekałem. Kolejnym moim systemem byl Win98(Me mialem raz zainstalowy i mi sie nie podobał).Oczywiscie zwiechy ... restarty, formaty ... Zainstalowałem sie 2k był troche stabilmniejszy ale tez mial swoje upadki (wina hardware). System bardzo stabilni i dobry (nie wiem co tam jest takiego profesjonalnego?). Od około 2 lat (albo troche mniej) mam XP. To jest system kroy mi w zupełnosci wystarcza. Ładny, stabilny, porsy, funkcjionalny. Jestem za XP i 2K.
A osadzenie ktory lepszy nie ma sensy. XP jest dobry do jednego (np. DOM) a 2K do drugiego (np. BIURO,SERVER). wiec uwazam ze pytanie nie zostalo poprawnie sformułowane
Na dzin dzisiajeszy bardziej przychylam sie na na XP.

Kasprzak 09.05.2003 22:17

Ja tez dawno zaczalem przygode z kompami. Tez od dosa z nortonem, potem 3.11, 95, 98, 98SE, ME, i w koncu ok roku siedzialem na 2000. Potem sprzedalem dysk i kumpel podrzucil mi xp`eka bo mowil ze plytka jest zle nagrana i czy moge sprawdzic. No to sprawdzenie=instalka sysa. I tak zostalo do dzisiaj. Mam XP chociaz na 2 kompie mam 2000 i bardzo chwale ten system za bezproblemowosc i stabilnosc (Xp tez ma, lecz czasem ma tez kaprysy)

Takze do domu XP, do robienia czegokolwiek 2000!

ps.Pawel_k - to bylo boskie!!!:spoko:

Cytat:

Pawel_k napisał:
wiesz siostra cioteczna jego babci od strony stryjka Andrzeja wyszla za maz za dalekiego kuzyna niejakiego Billa G. (od strony wujka Waldka)

Remix 09.05.2003 23:09

Witam!

ja wlasnie na swoich dwoch kompach zmienilem sytemy z Win98SE na WinXPpro i musze przyznac, ze jestem bardzo zadowolony :)

paput2000 09.05.2003 23:19

W domu i pracy używam w2k - i tak na razie pozostanie.
W pracy w2k jest systemem korporacyjnym obok starszego NT, nigdy nie miałem z nim tam problemu - gdy w domu zainstalowałem też skończyły mi się dziwne zwisy, działa stabilnie, a że trochę długo się ładuje nie stanowi żadnego problemu - no chyba że jestem zmuszony do kilku restartów pod rząd.
Kiedyś dla próby zainstalowałem XP i bardzo szybko go wywaliłem - nie lubię nachalności.

januszp 10.05.2003 01:03

Cóż po takiej lekturze mnie tez udzielił się kiepski humor Sida .
Mnie osobiście zaskoczył totalny brak chociażby jednego szczegółu przemawiającego za bądź przeciw danego systemu .
Tą ankietę przeczyta prawdopodobnie sporo osób i niestety nie dowiedzą się dlaczego jeden system jest lepszy od drugiego.
Ktoś używa systemu tydzień inny miesiąc ***8230;jeśli owe ***8222;rulez***8221; XP czy 2000 ma polegać na tym ,że system działa i jeszcze się nie ***8222;wykraczył***8221; to mamy do czynienia raczej z farsą niż postem .
System to nie tylko instalacja GeForce-a i zintegrowanej karty muzycznej .
Chwaląc system w takiej postaci ,jak ma to miejsce na tym forum tworzymy jakieś bliżej mi nieznane nieporozumienie .
Rozumiem iż większość z Was traktuje zarówno sam temat jak i system jak zabawkę do celów rozrywkowych ,jednak warto pomyśleć o użytkownikach dla których komputer może posłużyć do np. pracy .
Nie wiem czy ktoś zadał sobie trud dogłębnego przetestowania systemu ,który w jego mniemaniu jest ***8222;the best***8221; ,nie wiem czy ktoś pomyślał o nietuzinkowych urządzeniach ,których którymi są problemy w systemie X ,nie wiem czy komuś w ogóle zależy na wydajności czy komforcie pracy .
W tym miejscu mogę tylko powiedzieć tyle : ***8222;czy wiesz że***8221; :

- Windows XP w ogóle nie nadaje się konfiguracji macierzy dyskowej RAID0 ?
- Windows XP kiepsko działa z kartami DVB ?
- Windows XP posiada błąd w interpretacji portu szeregowego ,przez co programy wykorzystujące transmisje tego portu nie zdolne są do poprawnego działania ?
- Windows XP jest niekompatybilny z wieloma programami ,doskonale działającymi w starszych systemach ?
- Windows XP pożera znacznie więcej zasobów niż starsze wersje systemu ?
- Windows XP jest znacznie wolniejszy w czasie kopiowania większych plików ?
- Windows XP po gruntownym przetestowaniu w pewnych punktach jest ,niewiadomo z jakich przyczyn wolniejszy od starszych systemów ?
- Windows XP w różnych konfiguracjach potrafi czasem znacznie obniżyć wydajność w D3D ?
To tylko niektóre mankamenty ,które dotyczą mojej i nie tylko mojej osoby .
Dodam iż te problemy nie są spowodowane nieudolna instalacja systemu czy tez sterowników .
Tak się składa iż te problemy wychwyciłem praktycznie od razu ,gdyż lubie wiedzieć na czym przyjdzie mi pracować .
Akurat z systemem tym mam styczność już pewnien czas (od wyjścia wersji ***8222;Crporate***8221;) poznawałem go miesiącami ,dlatego też optymizacja nie jest mi obca .Nigdy nie korzystałem z super ***8222;tweakerów***8221; ,które tak naprawdę nic nie dają .Zawsze kierowałem się moją skromną wiedzą oraz korzystałem z wiadomości userów rodzimych i zagranicznych (fora to naprawdę duży potencjał) .
Kilka problemów oczywiście udało mi się rozwiązać .Mój zaprzyjaźniony programista miał pełne ręce roboty - zmienialiśmy od podstaw programy ,które kiedyś stworzyliśmy ,a które działały bez przeszkód na Win98 i WinMe ***8211; a na XP odmówiły posłuszeństwa ***8222;myszkowanie***8221; po rejestrze ,kilka innych karkołomnych operacji ***8211; tylko po to aby zmusić to co kiedyś działało - dopoprawnego działania w WinXP .
Lista błędów i mankamentów WindowsXP niestety stale rośnie .
No ale to są tylko moje drobne potyczki ,jednak warto o nich pamiętać .Pisząc ***8222;najlepszy***8221; słowo to powinno jednak coś znaczyć.
To tyle w kwestii ***8222;ankiety***8221; .Dalsza część postu nie jest w ogóle związana i nie dotyczy tego tematu .

Jest jeszcze kwestia ,która nie powinna się tutaj znaleźć ale korzystam z okazji :
Niestety z kilku przyczyn jestem zmuszony ograniczyć moje wystąpienia na tym forum ,chociaż bardzo się przywiązałem do większości osób tutaj piszących .
Powodów jest kilka ,dotyczą one konkretnie mojej osoby więc chciałbym szczegółów oszczędzić .
Tak się składa iż moja walka z chamstwem ,pyskówkami oraz natręctwem słownym na każdym forum kończy się zawsze w ten sam sposób :
- ograniczeniem odwiedzin ,a w razie braku pozytywnego rezultatu rezygnacją .
Na tym forum poznałem wielu przyjaciół ,nowe znajomości zawsze cieszą .
Pozdrawiam zatem wszystkich życząc wytrwałości i cierpliwości ,której mi zabrakło .jaro

Zelea 10.05.2003 01:05

to i ja moze Tu cos napisze :P
ja wiekszosc czasu na kompie spedzilem na win 98se potem czas na zmianie zainstalowalem 2k ale cos jakies problemy mialem jakie sam nie wiem od czego one ale byly zwisy...... no to instalnalem xp mam go od 30 grudnia 2002 i jest spoko w porownaniu do tego co bylo jest niesamowita poprawa ale ktory lepszy z tych systemow to ja nie wiem moge powiedziec jedynie ktory mi sie bardziej podoba i mowie xp ale to pewnie tylko z uwagi na to ze jego mam dluzej bo na 2k siedzialem moze tydzien chyba nawet dokladnie...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:30.