Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Windows 2000 Pro VS. Windows XP Pro (https://forum.cdrinfo.pl/f5/windows-2000-pro-vs-windows-xp-pro-20974/)

Zelea 10.05.2003 01:16

Cytat:

januszp napisa***322;(a)
Cóż po takiej lekturze...
...Pozdrawiam zatem wszystkich życząc wytrwałości i cierpliwości ,której mi zabrakło .jaro

po przeczytaniu Twego posta stwierdzam iz niewiedzialem takich rzeczy i zobacze czy jeszcze bede mial problemy z 2k jak go instalne :) bo mi to bez roznicy jaki mam system chodzi mi tylko o to aby mi sie komp nie wieszal nie wazne jak wyglada i zeby mi plynnie dzialal :)
chcialem dodac iz mialem okazje czytac kilkanasicie a moze i wiecej Twoich postow i jestem pod wielkim wrazeniem Twojej wiedzy :)
i jeszcze chcialem zadac pytanie co do tych kilku ostatnich linijek jakie napisales czy to ma oznaczac iz opuscisz forum ???
mam nadzieje iz nie gdyz wtedy bedzie to wielka strata - takie ejst moje zdanie

pozdro

Pawel_k 10.05.2003 06:44

post januszp wywarl na mnie takie wrazenie ze ja tez postanowilem znalesc pare "dziur" :) tak wiec:
- windows xp (konkretniej "nieusuwalny " winszajs mesedzer) gryzie sie ostro z programem odtwarzajacym tv na karcie averTV studio ("dezaktywuje" obraz/fonie)oraz z programem Lanchat (tu tylko wywala komunikat o bledzie) :blee:
- winszajs xp sie czasami sam z siebie zaraz po uruchomieniu (tzn w czasie ladowania autostartu) restartuje ???
- przy (czesto urojonych) klopotach z odczytem plyt z DVD'romow przestawia je w tryb PIO (trzeba wywalac kontroler zeby DMA wrocilo) :blee:
- IE potrafi zwiesic caly system :(
ale jak kazdy most z dziurami xp ma tez swoje +:
- dziala bez formata o wiele dluzej niz 98
- do kamery internetowej/sieciowki niepotrzebuje sterownikow
- dobrze radzi sobie z duzym zapasem ramu (choc bez tweakxp sie nieobejdzie)
- ogolnie "ladnie wyglada" ;)

no to teraz troche dokopie 98:
- duze problemy z instalacja skanerow z USB
- problemy z softem do sb live!5.1 (szczegonie z DOS driver's):blee:
- czesty wysyp "denaturatu" gdy ma sie duzo programow i troche ciekawego sprzetu :(
- >512mb ram i system wariuje :blee:
- kosz ma problemy z "dziwnymi" nazwami plikow :blee:

windows 2000:
- "panie administratorze z czym to sie je" :blee:
- mam tylko triala z PCWK takze... big minus ;)

kizio 10.05.2003 10:27

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)
post januszp wywarl na mnie takie wrazenie ze ja tez postanowilem znalesc pare "dziur" :) tak wiec:
- windows xp (konkretniej "nieusuwalny " winszajs mesedzer) gryzie sie ostro z programem odtwarzajacym tv na karcie averTV studio ("dezaktywuje" obraz/fonie)oraz z programem Lanchat (tu tylko wywala komunikat o bledzie) :blee:
- winszajs xp sie czasami sam z siebie zaraz po uruchomieniu (tzn w czasie ladowania autostartu) restartuje ???
- przy (czesto urojonych) klopotach z odczytem plyt z DVD'romow przestawia je w tryb PIO (trzeba wywalac kontroler zeby DMA wrocilo) :blee:
- IE potrafi zwiesic caly system :(

1. Windows Messenger dać się odinstalować bez żadnych tweakerów! Trzeba tylko pogrzebać w plikach systemowych i już!
2. Mi się tak nie robi! To już musi być twoja wina (lub sprzętu) i nie winszajs tylko Windows!
3. Mi także się tak nioe dzieje DVD chodzi pięknie! To też albo wina sprzętu albo twoja!
4. Prawda... ale da się z tego wyjść!

koskut 10.05.2003 10:41

dodam jeszcze do wyżej wymienionych minusów XP (o nie których nie wiedziałem) jeszcze:
- dziura w wersji XP home (związana z prawami użytkowników) umożliwiająca dostęp nie upoważnionym osobą do kompa oraz kilkanaście innych dziur (także w wersji XP prof) związanych "multimedialnośćią" XP (tak jakby wcześniejsze wersjenie win. były by nie multimedialne he he he)
- brak wiekszej ilości możliwoSci konfigurowania uprawnień użytkowników tylko 2 opcje: administrator, użytkownik (2000 - jest ich kilka np. użytkownik, Użytkownik zaawansowany, operator kopi zapasowej,obcy - naprawde minimalne uprawnienia itp.)

a tak poza tym win. XP ma nr wersji 5.1 (win 2000 wersja 5.0) - to coś chyba trochę mówi o tym "nowym fenomenalnym systemie"
moim skromnym zdaniem win XP to taki "polukrowany" i wygładzony kosmetycznie Win. 2000 prof. (ach te kolory i przezroczyste ikony)
jeśli chodzi o instalację nowych urządzeń (że winXP wykrywa prawie każde) to w win2000 również nie ma problemów i wykrywa w 95 procentach
- te 5% to wyjątki .
Konfiguracja,konserwacja i zarządzanie - narzędziami "zawartymi fabrycznie" w systemie to lepszy jest win 2000 (ciut wiecej opcji i prog.).

Jeżeli ktoś stawia na bezpieczeństo !!! (oczywiście z produktów Microsoft-u) to win 2000 (dostał jako jedyny wyrób microsoft-u jakiś b. ważny europejski certyfikat bezpieczeństwa).
na razie tylko tyle

pozdr. k

P.S.
i taka mała dygresja dlaczego użytkownicy XP - przynajmniej na tym
forum Używają wersji prof. moim skromnym zdaniem w domu w 98% (no chyba że ktoś administruje domową sieć lan lub tym podobnym) wystarczy wer. Home czyżby chcą w ten sposób jakoś się podbudować (oczywiście moi znajomi postępują podobnie ver. prof. to "coś" a wersja home to dla początkujących) nawet jeżeli jest się tylko normalny UZytkownikiem kompa taka swoista podbudowa swojego "ego" ?
sory jeżeli kogoś uraziłem, ale jestem ciekaw dlaczego tylko i tylko prof. a nie v. home.

p.s. 2
a tak poza tym ja bym postawił na wer. NT 4.0 z SP6a (jeżeli by obsługiwał USB) u mnie w pracy pracują po 4 lata bez reinstalacji i nie ma żadnych problemów z pracą na stanowisku komp.

GOLOMB 10.05.2003 10:43

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
1. Windows Messenger dać się odinstalować bez żadnych tweakerów! Trzeba tylko pogrzebać w plikach systemowych i już!

JAKICH plikach. I bynajmnirej NIEMÓWIE o DEAKTYWACJI tylko Permanentnym usunięciu. Jedyne narzędzia co KOMPLETNIE usuwają Messengera jest Tweak XP i XP antispy
Nowięc kizo JAKIE to pliki ?

Y@nkee_PL 10.05.2003 11:08

Cytat:

GOLOMB napisa***322;(a)
JAKICH plikach. I bynajmnirej NIEMÓWIE o DEAKTYWACJI tylko Permanentnym usunięciu. Jedyne narzędzia co KOMPLETNIE usuwają Messengera jest Tweak XP i XP antispy

Ktos juz o tym pisal - chyba topic Remixa o przesiadce na XP - ale czy to kompletnie usuwa, nie wiem ???

GOLOMB, a wiesz moze czy jak uzyje TwekaXP do wywalenia Messengera, to jesli co to moge go przywrocic do zycia ;) ?

mallow 10.05.2003 11:27

Ilość załączników: 1
problem z tym ze IE zawiesza system mozna rozwiazac bardzo prosto ... :blee:
wystarczy sie dostac do pulpitu albo jakis sktor klawiszowy utorzyc do ponizszego pliku
DX9 ... przynajmniej u mnie (nie wiem czy to wina k.graf) na xp opoznia otwieranie okieneek ... czego na 98 nie ma

ZbigNieff 10.05.2003 11:32

Oczywiscie ze XP Pro ale tylko z SP1... jeszcze themes Sentinel
i na inny go nie zamienie... ;p i oczywiscie fajna laseczka na pulpicie... ;p :zeby:

TOMMYx 10.05.2003 13:25

Cytat:

GOLOMB napisa***322;(a)

Można usunąć Messenger'a bez pomocy tych urządzeń - ja zawsze tak go usuwam.

C:\WINDOWS\inf\sysoc :czytaj:

Wchodzimy do pliku sysoc i usuwamy wszystkie słowa "hide" i "HIDE" z linijek.
Następnie zapisujemy zmiany w pliku i wchodzimy do "Dodaj lub usuń programy". W tym momencie widzimy na liście plików, które możemy odinstalować, także Messenger'a. Odinstalowujemy i po sprawie. Żadne tweak'ery nie są do tego potrzebne. 8)

Zelea 10.05.2003 15:00

Cytat:

TOMMYx napisa***322;(a)
Można usunąć Messenger'a bez pomocy tych urządzeń - ja zawsze tak go usuwam.

C:\WINDOWS\inf\sysoc :czytaj:

Wchodzimy do pliku sysoc i usuwamy wszystkie słowa "hide" i "HIDE" z linijek.
Następnie zapisujemy zmiany w pliku i wchodzimy do "Dodaj lub usuń programy". W tym momencie widzimy na liście plików, które możemy odinstalować, także Messenger'a. Odinstalowujemy i po sprawie. Żadne tweak'ery nie są do tego potrzebne. 8)

no coz zrobilem tak jak napisales i nie pojawil mi sie Messenger w dodaj usun... no ale trudno

mallow 10.05.2003 15:18

a ja znalazlem inny sposob na pozbycie sie messengera
wszlem w preferencje i ustwailem zeby mi sie niewlaczal przy starcie i mam firewall ktorym zabronilem dostepu do internetu messengerowi

Y@nkee_PL 10.05.2003 16:37

Ilość załączników: 1
Cytat:

Zelea napisa***322;(a)
no coz zrobilem tak jak napisales i nie pojawil mi sie Messenger w dodaj usun... no ale trudno
hmm... moze nie tu patrzyles, musisz wejsc do 'Dodaj/Usun skladniki systemu win'
mi po usunieciu wyrazow HIDE pokazalo mi sie m.in. to co widac na zalaczniku ;)

Pawel_k 10.05.2003 17:20

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
90% userow XP nie ma pojecia o grzebaniu w plikach systemowych wiec ten problem jest jak najbardziej na minus dla XP
Cytat:

kizio napisa***322;(a)
2. Mi się tak nie robi! To już musi być twoja wina (lub sprzętu) i nie winszajs tylko Windows!
tak windows jest swietszy od krow w Indiach :D
Cytat:

kizio napisa***322;(a)
3. Mi także się tak nioe dzieje DVD chodzi pięknie! To też albo wina sprzętu albo twoja!
nie no sorry Bill ze osmielilem sie oskarzyc blogoslawionego windowsa.... :D
Cytat:

kizio napisa***322;(a)
4. Prawda... ale da się z tego wyjść!
tak - format c: zawsze pomaga :D

mnie sie zdaje czy Bill wypral mozg kiziowi i wsadzil tam Windowsa 3.11 albo innego DOS'a..... ;p :D

kizio 10.05.2003 17:24

Cytat:

Pawel_k napisa***322;(a)

mnie sie zdaje czy Bill wypral mozg kiziowi i wsadzil tam Windowsa 3.11 albo innego DOS'a..... ;p :D

Wsadził tam Windows XP!:cisza: :cisza: :P :P :P :P ^_^ :D ^_^ :D ^_^ :D ^_^

Pawel_k 10.05.2003 17:29

Cytat:

kizio napisa***322;(a)
Wsadził tam Windows XP!:cisza: :cisza: :P :P :P :P ^_^ :D ^_^
no to dlatego tak czesto sie wiesza ;p :D :cisza: :cisza:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:31.