Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór nawigacji GPS (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-nawigacji-gps-78743/)

tiken 28.12.2008 14:14

GPS, tylko jaki??

Witam. Zamierzam kupic gps do samochodu tak do 500-600zl. Zamierzam jezdzic po Polsce, moze czasami po EUR. Wybor jest ogromny i dlatego zwracam sie do Was. Wiem ze juz byly posty o gps ale uwazam ze nalezy ten temat uaktualnic. Nie interesuje mnie odrazu palmtop itp zeby se cos z czym zlaczyc, chce po prostu gotowego gps. Co mozecie mi polecic?? serdecznie pozdrawiam

Smartek 28.12.2008 14:26

Palmtopy, a raczej PDA nie zawsze mają zewnętrzne moduły GPS (zazwyczaj na bluetooth), często bowiem mają wbudowane.
Nie wiem jak PDA teraz wyglądają i po ile stoją, ale ojciec ma telefon Samsung Omnia i jego parametry w zupełności wystarczają do świetnej obsługi najnowszej AutoMapy 5.0.5, nie tnie się, jest trójwymiarowa, szybko łapie sygnał i co najważniejsze nie gubi go po drodze, ostatnio przejechaliśmy z nią ponad 800km i wszystko było w porządku.

Dążę do tego, że może lepiej kupić PDA z parametrami zbliżonymi do Omni, wbudowanym GPSem i zainstalować najnowszą AutoMapę?
Miałbyś przy okazji możliwość pobawienia się ogromem funkcji i możliwościami PDA, bo mobilne wersje Windowsów oferują całkiem sporą ilość softu :-).

loki7777 28.12.2008 14:49

Nawigacja sluzy do wskazywania drogi a nie zabawy;)
A tak na powaznie najtansza nawigacja - nawet z biedronki za 200 zl + dobra mapa (np automapa za 190zl xl (europa i pl))

nimal 29.12.2008 03:43

czy pda czy nawigacja to wsio prawie jeden pies - wiekszosc na rynku to komputerki mobilne a ARM na pokladzie, systemem Widows Mobile w roznych wersjach (zwykle nawigacja maja bardzo starego windowsa - bo po co im nowy) + wbudowany odbiornik gps
slowem - kup cokolwiek, co spelni twoje oczekiwania pod wzgledem mapy

legion 29.12.2008 07:12

Cytat:

Napisany przez tiken (Post 989835)
Witam. Zamierzam kupic gps do samochodu tak do 500-600zl. Zamierzam jezdzic po Polsce, moze czasami po EUR. Wybor jest ogromny i dlatego zwracam sie do Was. Wiem ze juz byly posty o gps ale uwazam ze nalezy ten temat uaktualnic. Nie interesuje mnie odrazu palmtop itp zeby se cos z czym zlaczyc, chce po prostu gotowego gps. Co mozecie mi polecic?? serdecznie pozdrawiam

Polecam Garmina chyba najlepszy jak na razie i najbardziej aktulane mapki ma :)

Patrix 24.03.2009 22:13

Dostała się w moje łapki używana Nokia 500 i tak teraz zastanawiam się co zainstalować, jest jeszcze na gwarancji a w związku z tym nie jest jeszcze "odblokowana" i niech tak narazie zostanie, myślałem nad AutoMapą ale czytałem, że ludzie mają sporo problemów z instalacją na tym sprzęcie, jutro kupuję kartę SD. Doradzi ktoś jakieś wersje "testowe" przed końcowym zakupem (myślałem ostatecznie nad AM w wersji OEM) ? Chciałem zobaczyć jak to działa abym nie pakował się w jakiś program niepotrzebnie... Bardzo chętnie pogadam nawet na PW :D

Jabba the Hutt 24.03.2009 23:07

Na Omni fajne działają Automapy.

CIAPEK 25.03.2009 00:08

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1013365)
Na Omni fajne działają Automapy.

a na Symbianie TomTom :taktak:

frog 25.03.2009 01:07

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1013367)
a na Symbianie TomTom :taktak:

Garmin wydaje mi sie lepsiejsza opcja na SYMBIANA....

Patrix 25.03.2009 15:00

Robicie OT a sprawa jest konkretna, nie obchodzi mnie omnia :D
W tej Nokii 500 jest Windows CE 5.0

Stef 25.03.2009 21:09

na CE, to sproboj automape, niestety nie wiem jak sie na tym spzrecie instaluje,ale jesli chodzi o uzywanie jej podczas podrozy po Polsce, to jest to bodajze najlepsza opcja sposrod mozliwych.

frog 26.03.2009 00:58

@Stef nie orientujesz sie Jak automapa spisuje sie w niemczech i holandii ? Mam 5.1 Poki co bylem w czechach i dobrze prowadzila. TEraz szukuje mi sie wycieczka w wyzej wymienione strony i nie wiem czy robic update do 5.3 czy zostawic 5.1 a moze cos innego sobie wgrac...

loki7777 26.03.2009 07:01

Z czegos innego to na europe igo(tu z wgraniem nie ma problemu na ce5 lub tomtom;)

icemac 26.03.2009 08:54

ponoć na europę najlepszym rozwiązaniem jest tomtom

CIAPEK 26.03.2009 09:01

przy okazji ostrzegam ludzi napalających się na Nokia Maps...

ładnie to wygląda, ma opcje turystyki pieszej ale do nawigacji po Polsce to się nadaje tylko wtedy gdy ktoś na parwdę zna trasę.
Jechałem z Torunia na Hel (300 km); kilka razy zapodał mi takie drogi, że patrząc na nie widziałem polne drogi bądź drogi kierujące całkowicie gdzie indziej i dodające kilometrów.
TomTom na prawdę jest bardzo ok i nie ma to jak dobry zewnętrzny odbiornik GPS.
Sorki za mały OT.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:31.