Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-pralki-lodowki-odkurzacza-itp-64529/)

czechoj 22.12.2013 23:26

Pamiętaj, że kupując pralko-suszarkę w jednym musisz liczyć się z tym, że jedna machina wykonuje robotę za dwie i realnie jej żywotność w związku z tym spada, często drastycznie. Poza tym, wydaje się oczywiste, że konstruktorzy muszą iść na pewne kompromisy robiąc 2w1, co prawdopodobnie nie dotyczy osobnych urządzeń. Nie pytaj mnie o szczegóły i przykłady bo nie wiem i takowych nie znam, nie jestem konstruktorem :), to wyłącznie dedukcja, ale wydaje się dość oczywista. Prawdę powiedziawszy to rzuciłem oko na wypowiedzi ludzi z "tamtego forum" i niestety nie mogę zgodzić się z np. informacjami typu "zbankrutujesz na prądzie", "pranie nie pachnie" etc. Sam mam używam i nie narzekam. Oczywiście nie wszystkie rzeczy suszymy w suszarce, ale myślę, że jest to zaledwie odsetek wszystkich prań.

andrzejj9 22.12.2013 21:45

Nie można przecież decydować się pochopnie, prawda? ;)

Ale tym razem (nie)stety nie mam tyle czasu, więc w zasadzie jeśli nie znajdę jakiejś wyraźnej opinii przeciw temu modelowi, to pewnie się zdecyduję.

ed hunter 22.12.2013 20:47

Spokojnie, i tak mamy przynajmniej 2 lata zanim Andrzej się na coś zdecyduje. ||

andrzejj9 22.12.2013 19:54

Czy ja wiem - a jaka gwarancja, że na forum piszą prawdziwi użytkownicy, a nie tak samo zatrudnione do tego osoby? Oczywiście można patrzeć po ilości postów itp. ale trochę się to uciążliwe robi.. (niemniej fora zawsze były dla mnie preferowanym miejscem - nawet jeśli co druga odpowiedź to "poszukaj w google"..)

superrrmario 22.12.2013 18:45

Pralkę, lodówkę i mikrofalę kupiłem z polecenia Sami Wiecie Kogo...:(

Jarson 22.12.2013 17:17

Internet nadal jest dobrym źródłem informacji, ale staje się bardziej zaśmiecony niż kiedyś. Trudno się dziwić serwisom specjalizującym się w przedstawianiu opinii, że nie są w stanie weryfikować, czy to realny użytkownik czy opłacony zachwalacz. Ale cóż, trzeba się chyba cofnąć krok w tył i pogodzić się, że trzeba choć trochę wiedzieć o tym, kto pisze, żeby wiedzieć czy to co pisze ma jakąś wartość. I tu kłaniają się stare dobre fora...

andrzejj9 22.12.2013 13:06

Dzięki, poczytam. Mam tą 'przewagę', że jak mieszkałem za granicą, to używałem przez dłuższy czas suszarki i wiem mniej więcej, czego się spodziewać (co pozwala mi odsiać od razu niektóre "opinie"). Ale to prawda, że coraz trudniej o wypowiedź negatywną - nagle wszystko stało się super, świetne, idealne i nic tylko iść i kupować. W sklepach jest trochę lepiej, ale od dawna mi się nie zdarzyło, żeby ślepo sprzedawcy uwierzyć (a i nawet miałem kolejny dowód na to, bo będąc w dwóch sklepach pytałem co lepsze suszarka i pralka osobno, czy pralko-suszarka i odpowiedzi były dokładnie przeciwne (argumenty też)) i raczej zmieniać tego nie planuję.

Gorzej, że jeśli internet też przestaje być sensownym źródłem wiedzy to pozostaje.. w zasadzie sam nie wiem co - promocje typu wypróbuj i oddaj?

Wawelski 22.12.2013 12:36

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1270117)
pralko-suszarki są generalnie chwalone.

Generalnie wszystko jest od jakiegoś czasu chwalone. Taka była potrzeba rynku i pojawili się zawodowi klakierzy.
Jeżeli w opinii nie ma jakichś realnych śladów, że ktoś jej używał (klakierzy są coraz bardziej realistyczni - ale ciągle walą ogólnikami typu "super sprzęt", "dobry wybór", "szczerze polecam" itp.) tego, to olej opinię. Naprawdę ze świecą szukać na opineo, ceneo czy w komentarzach w sklepach opinii prawdziwych użytkowników. Większe szanse na realne opinie na fachowych forach. Tylko nie znam takiego o AGD. Ale tutaj trochę wad i opinii generalnie o suszarkach znalazłem.

andrzejj9 22.12.2013 00:51

Poczytałem, posprawdzałem.. i jednak będzie to pralko-suszarka. Żeby kupić osobno trzeba by teraz trochę zejść z ceny, a pralko-suszarki są generalnie chwalone.

W każdym razie - spodobał mi się ten model:

http://www.euro.com.pl/pralko-suszar...v.bhtml#opinie

http://www.mediaexpert.pl/pralko-sus...04rev,id-10567

Ktoś coś słyszał, wie? Może doradzić.. odradzić?

ed hunter 03.11.2013 21:29

Wujek mieszka w New Jersey, w lecie wilgotność przekracza 90% non stop, ma suszarką, dom ma klimatyzację.

czechoj 03.11.2013 21:13

bierz kondensacyjną, pralko suszarka jest be... też kiedyś takową chciałem i Rycho wybił mi to z głowy, dziś wiem że miał rację. Suszarka jest lekka i zawsze możesz ustawić ją na pralce...

andrzejj9 03.11.2013 20:01

Cytat:

Napisany przez czechoj (Post 1265189)
mam suszarkę, to naprawdę świetna sprawa, ciuchy po praniu są miękkie i przyjemne w dotyku, nie masz bałaganu z linkami w łazience, zapominasz o stertach schnącego po kaloryferach prania itp.

Używałem jak w Stanach mieszkałem, więc zasady znam i też sobie to bardzo chwaliłem. W Polsce jakoś nigdy się to nie przyjęło, ale pojedyncze modele kilka lat temu zaczęły się pojawiać. Więc w sumie.. czemu nie?
(jedyny problem to faktycznie że ubrania potrafią się kurczyć w suszeniu)

Rzuciłem okiem na Allegro i widzę trzy potencjalne opcje:

- pralka z suszarką - jak ostatnio sprawdzałem (kilka lat temu) to zaczynały się od 4 tys. Teraz widzę, że można już kupić za 1,5 tys. Brzmi nieźle i.. trochę podejrzanie (jak coś jest do wszystkiego i tak dalej..)

- suszarka kondensacyjna

- suszarka powietrzna (jeśli to w ogóle czymś się różni..)

zaczynają się w sumie.. już od 400 zł (nowe powystawowe). Muszę chyba jednak trochę o tym poczytać..

czechoj 03.11.2013 19:35

walcie się gieje na potęge :P

ed hunter 03.11.2013 19:00

To mu brzuch wciąga! Nie znasz się! :D

- Deckard - 03.11.2013 18:57

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1265194)
Ty się nie odzywaj, Ty masz pralkę w cenie samochody. No 1/3 takiego co jeździ. ;)

i zapewne parę numerów mniejsze ciuchy po suszeniu :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:36.