![]() |
Ty się nie odzywaj, Ty masz pralkę w cenie samochody. No 1/3 takiego co jeździ. ;)
|
mam suszarkę, to naprawdę świetna sprawa, ciuchy po praniu są miękkie i przyjemne w dotyku, nie masz bałaganu z linkami w łazience, zapominasz o stertach schnącego po kaloryferach prania itp.
|
hmm.. cóż.. po ostatnim aktywnym udziale w tym wątku (a i chyba jego założeniu) mam jeszcze lekką traumę ;) ale wrócę do tematu.
Tym razem potrzebne dwie rzeczy, ale.. na szczęście zdecydowanie nie mam czasu, żeby się tym porządnie zająć ;) W każdym razie chodzi o lodówkę i pralkę. 1) Lodówka - wymagania: - wysokość przynajmniej 1,8, z tego co wstępnie popatrzyłem pewnie sensowniejsza byłaby ok 2 m. - szerokość max 60, chętnie trochę mniej, a przynajmniej drzwi przy otwieraniu nie wychodzące zbyt wiele poza obręb - chłodziarka na górze, zamrażalka na dole - jak najwięcej miejsca w środku (ogólnie - bez patrzenia na rozmieszczenie wszystkiego - zamrażalka na pewno ponad 100l) - cena do około 1500 (może być trochę więcej jeśli warto) 2) Pralka - pełnowymiarowa (miejsce nie jest problemem) - najlepiej na tyle duży załadunek żeby dało się wyprać grubą kołdrę czy koc (najlepiej też taki wełniany) - pakowana raczej od przodu - z reszty wymagań.. tu w zasadzie nie wiem, bo nie kupowałem pralki od wieków. Chętnie jakiś krótki program od oświeżenia tylko (np. rzeczy z siłowni). Cena.. też w sumie z 1,5 tys. chociaż jak patrzyłem to raczej 1200 powinno na coś sensownego wystarczyć (myślałem o Electroluxie, bo chwalą). 3) Suszarka Z tego raczej nie będzie, ale z tak z ciekawości - używał ktoś, sprawdza się to u nas? (w Stanach to absolutny mus..) |
Cytat:
:spoko: |
Cytat:
latem grzeje ścianę jak cholera, ale chłodzi jak złoto, cichutka, piwo z niej jest temperaturowo al dente :spoko: |
Mam mały wybór, bo musi być 55 szerokości, ale chyba Amica takie robi, ja chciałem Amicę, ale się uparli...
|
Ło matko, weź kup Indesita czy Electroluxa lub cokolwiek z jak najdłuższą gwarancją. :)
Szkoda, że Mix upada. Będziemy kupować sprzęt od szwabów. Przy okazji - pralka Beko stoi już od dłuższego czasu w łazience. Indesit poszedł na sprzedaż. Wqrwia mnie ta Beko, głośna jak cholera! Wyważona, stabilna i wyje jak turbina! |
Lodówki Liebherr są perfekcyjne!
Trochę ponad miesiąc temu skończyła się gwarancja i padł agregat. To się nazywa niemiecka precyzja. :| |
Cytat:
|
Cytat:
Mimo wszystko i tak masz rację, jestem leń! :szczerb: |
A ty myślisz, że jak jest na jednym, to ono jest lepszej jakości?
One, pod warunkiem że w ogóle się kręcą, mają tylko wytrzymać gwarancję. |
Dobre łożysko nie powinno siąść wcześniej, niż po dwóch latach pobytu pralki na złomowisku, poprzedzonego dwudziestoletnim użytkowaniem. Tyle, że obecnie dobrych łożysk prawie się nie produkuje. W ubiegłym roku rozmawiałem ze znajomym kierownikiem FŁT w Kraśniku, który mówił, że od kiedy zaopatrują się w części do łożysk u Chińczyków, nie ma mowy o jakości. Np. kupuje się dwa kontenery śrutu gdzie na zamówieniu stoi jak byk, że tolerancja wynosi 15 mikrometrów, a przy pomiarach okazuje się, że rozbieżność wynosi 20-22 mikrometry. Procedura gwarancyjna to teoria, takie coś w praktyce nie istnieje.
Swoją drogą w maju tego roku pakiet większościowy fabryki został kupiony przez chińskie przedsiębiorstwo. Jeszcze od tamtej pory nie rozmawiałem z tym znajomym, ale jutro może zadzwonię... Ponoć miało być świetnie: Cytat:
Wracając do tematu, dwa łożyska jednak będą lepsze od jednego - pod warunkiem że z tego powodu że są dwa, nie zostaną zamontowane znacznie słabsze i pośledniej jakości. |
W tych ładowanych od góry też siadają łożyska i z reguły więcej roboty jest z ich wymianą. Ta procedura bardzo zachęca do kupna nowej.
|
W pralce ładowanej od frontu cały ciężki bęben ma jeden punkt mocowania i stąd siadają łożyska.
W pralce ładowanej od góry bęben ma dwa punkty mocowania i jest to rozwiązanie w oczywisty sposób lepsze. Ofkors niekoniecznie trzeba kupować ładowaną od góry - ale jest to jakiś argument za wyborem. |
Wiedziałem, że jesteś leń!
Wolałeś kupić nową, niż wymienić łożyska. Burżuj i giej. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:09. |