![]() |
Witam !
Cytat:
Cytat:
A spójrz teraz na tą LG: - całość 219, a chłodziarka ...tylko 158 !! To wychodzi o 77 litrów mniej - a w sumie ta cała LG ma mniejszą pojemność niż w tej Mińsk sama chłodziarka. I to przy podobnej wyskokości - tutaj nawet o 6 cm wyższej. I to niestety dotyczy się wszystkich dzisiejszych lodówek. Chyba wynika to z tego, że mają grubsze ścianki - zarówno boczne, jak i tylnią. Oczywiście te wartości nie wszędzie są tak złe - np. jak niedawno patrzyłem to kiepsko wypada w tym względzie np. Amica - do tego ma kiepską proporcję większy zamrażalnik/mniejsza chłodziarka - a np. lepiej już ten wspomniany Whirpool - całość 221, chłodziarka 174. ( http://www.domar.bydgoszcz.pl/sklep/...lpool_ARC_2230) Albo jeszcze lepiej np. taka Candy: http://www.domar.bydgoszcz.pl/sklep/...andy_CFD_2550A - 228l całość/chłodziarka 181 litrów. Oczywiście - porównując to do Mińska to i tak kiepsko wychodzi ;) A tak na marginesie - jak to odkryłem, to przestałem się dziwić, że dziś dużo ludzi kupuje takie duże lodówki po 170-180 cm - żeby otrzymać taką samą wielkość wewnętrzną jak miały te stare, trzeba niestety kupić coś dużo większego (zazwyczaj też droższego ...) I jeszcze jedna uwaga - chyba w lodówkach z dolnym zamrażalnikiem - oczywiście tych mniejszych - ta wielkość chłodziarki jest jeszcze mniejsza :( - przykład - podawany przez Ciebie ELECTROLUX. W kwestii czy dwa agregaty są lepsze - też mi się tak kiedyś wydawało - ale ma to w większości raczej minusy - np. większe żużycie energii - podejrzewam, że ten LG gdyby miał jeden agregat byłby w klasie A. Do tego - zawsze dwa agregaty do popsucia się ;) W sumie ma to wiesz kiedy głównie sens - według mnie oczywiście - jak np. częściej wyjeżdzasz na tydzień - dwa i masz zapasy w zamrażalniku - możesz wtedy wyłączyć chłodziarkę i pracuje sam zamrażalnik. Lub też w takiej sytuacji gdy robi ta lodówka za drugą ;) w domu - zawsze można włączyć tylko tą część którą się potrzebuje. Ale jak widzisz, są to sytuacje, które chyba rzadko zachodzą. Cytat:
Niestety z naszą zaczynają się problemy. Na szczęście jeszcze nigdy się na poważnie nie popsuła - jedyna usterka była jeszcze na gwarancji - wymieniono bimetal (jeśli dobrze pamietam) i chodzi do dzisiaj. Jednak w zeszłe lato zaczęła strasznie szronić w zamrażalniku, włączać się dużo częściej, a na dodatek pojawiła się wilgoć na wierzchu i po bokach zamrażalnika. W pierwszym momencie wydawało mi się, że uszczelka - i owszem jej wymiana coś by chyba dała - ale popękany jest ten plastik - tak zwana "wykładzina" co jest na drzwiach tego zamrażalnika. Koszt uszczelki i plastiku to około 80 zł - z tym, że plastik na zamówienie, bo normalnie w Poznaniu już go nie mają. Oczywiście ta cena to tylko części - można to oczywiście zrobić samemu - z ciekawości pytałem się w serwisie - sama wymiana uszczelki chyba z 50 zł !! (odkręcić chyba z 12 śrub, naciągnąć na plastik i przykręcić :haha: ). Oczywiście w serwisie o możliwości wymiany tego plastiku nie ma mowy - wg. nich. "tego to już Pan nigdzie nie kupi" - a jak widać, jak poszukałem to kupię ;) Jednak na razie wstrzymaliśmy się z tym zakupem - jak Mama odmrażała ją chyba na końcu sierpnia, to metodą chałupniczą dorobiłem jakieś plastikowe podkładki, aby solidniej ta uszczelka się trzymała - i trochę to pomogło - aczkolwiek upały się skończyły i w ciągu zimy problem nie występuje - boję się tylko co będzie jak przyjdzie lato. A w sumie powstrzymuję się też z tym zakupem, bo Mama myśli o nowej - tylko wiadomo - pieniądze ;) Jednak jakby się miało kupić nową, to szkoda łądować w tą starą. W sumie ma jeszcze ona dwie wady - duże zużycie energii - wg. instrukcji 1,6 kW/dobę - a może i dziś szczególnie latem zużywać więcej - a nowa to jednak około 0,8 - więc oszczędność prawie 10 zł na miesiąc to już coś - niedużo, ale zawsze. I druga wada - niestety nasza - nie wiem jak Twoja - jest strasznie głośna :haha: Ja tam na hałas nie jestem przewraźliwiony - ale skoro i mnie czasem już denerwuje - bo musi być kiepsko ;) Aha - zapomniałem wspomnieć o jeszcze jednej usterce - z rok temu pękł taki plastikowy spust, do którego podłączony jest ten wężyk z tyłu - woda zamiast lecieć na tackę pod lodówką leciała za lodówkę - naprawiłem to metodą chałupniczą, bo niestety tej części to nigdzie już nie mieli .... Więc ponieważ Mama ma na myśli kupno lodówki, więc już trochę szperałem i czytałem - dlatego coś niecoś wiem. W naszym przypadku będzie to na pewno z zamrażalnikiem u góry, w klasie A i max 150 cm (nad lodówką wisi szafka). Początkowo myśleliśmy o Amice - nawet ostatnio były w MM za 750 zł takie 142 cm - ale ponoć ich lodówki są dość awaryjne - i mają jak już wspominałem - gorsze proporcje wielkość chłodziarki/zamrażalki - i wogóle trochę mniejszą całkowitą pojemność niż innych firm o tej samej wysokości. Jak na razie się rozglądamy, jak byśmy kupowali to też na raty - więc raczej nie w Internecie (wiem, że można ale z oprocentowaniem i wogóle zazwyczaj na gorszych warunkach chyba niż w sklepach - tam zazwyczaj bez odsetek często bywa). I to by było tyle na teraz ... rozpisałem się nieźle ;) Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak czy siak, im cichsza tym lepiej :) Cytat:
Dzięki za rady i informacje. Jutro powinienem być w MM, to spiszę dokładnie symbole tych modeli, które rozważam i będę już chyba zbliżał się do decyzji pomiędzy nimi. |
Witam !
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A na poważnie - niestety w przypadku lodówki nie jest to takie proste. Po pierwsze - chociażby fakt, że musisz ją gdzieś postawić - jak mieszkasz w domku - może jeszcze z piwnicą (lub choćby jakąś skrytką) - to byś wstawił i po problemie - ale w bloku to odpada - a piwnica u Rodziców jest tak mała, że :haha: Po drugie - nie wszystko da się samemu w lodówce wymienić i naprawić - a np. mam na myśli konieczność spawania, uzupełniania czynnika chłodzącego itd. Po trzecie - kupować trzeba by z tego samego miasta - choć i tutaj transport trochę by kosztował. A już na końcu - i tak ze względu na to zużycie energii oraz hałas warto by ją wymienić. Aczkolwiek - mam obawy że z tych nowszych rzadko która tyle wytrzyma - ciekaw jestem czy Twoja była poprzednio naprawiana - bo nasza oprócz tej usterki na gwarancji to nie - a jak poczytałem np. na Forum Elektroda - to aż strach człowieka bierze przed kupnem dziś lodówki :( Cytat:
Pozdrawiam ro29 |
Witam serdzecznie wszystkich forumowiczów!
Wczoraj, w moim domu wydażył się mały wypadek, a mianowicie pralka (14 letnia) spaliła się :( Jaką byście mi teraz polecili? Kwota jaką chce przeznaczyć na pralkę (w sumie moi rodzice będą kupować) to 1000zł - 1700zł. Dzięki za pomoc ;) |
pewnych rzeczy w sklepie i w instrukcji nie sprawdzisz. A wyjda w praniu( ale trafilem:D )
Tak wiec co zauwazylem. W polarze, a nie mialem znow takiego starego 10lat pojemnik na prosze musialem wsuwac i wysuwac by proszek splynal caly - w siemensie moge o tym zapomniec. wszystko pieknie jest wyplukiwane z pojemnika. A tak na powaznie to sie zastanow. Ile kg potrzebujesz - u mnie 6 sie sprawdza. przynajmniej jak napcham caly beben i tak dalej jest luz. Stawial bym na obroty - nie schodzil ponizej 1000 - najlepiej jednak jak najwiecej. W zimie dajesz na max-a i szybko wysycha. To krecimy dalej:D Moze tak bedzie latwiej: Polarom mowimy stop - jakie by nie byly:spoko: |
Cytat:
|
Na obecne czasy whirpool albo Electrolux nie polecam pchać się w Indesita.
|
ja mam w domu 2 amiki, jedna ma lat bodajrze 8, druga z 6.
dotychxzas awarii nie bylo zadnych ani na jednej ani na drugiej, a przy duzej rodzinie pralka leci praktycznie dziennie,wiec wytrzymala jest. drugi plus-jest cicha. parametrow technicznych juz nie pamietam,ale jakies specjalnie super nie sa. |
Cytat:
Natomiast ja polecam sprzęt od Amici - polski, dobry, niezawodny ;) |
Mama chce amice albo boscha. Tylko teraz nie wiem jaki model wybra***263;. Napewno ***322;adowno***347;***263; 5kg i 1200obrot***243;w.
A co my***347;licie o pralkach "***322;adowanych" od g***243;ry? |
Cytat:
w domu mamy tylko zmywarke - ale chodzi od 3 lat bardzo czesto i ciagle jest bezproblemowa ;) |
Cytat:
Bosch -NIE- to juz nie bedzie Amika a dlaczego by nie Whirpool a i Elextrolux osobisci posiadam pare nasie urzedzen whirpoola |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dlatego nie lubię kupować większych rzeczy tak na szybko. To jednak duży wydatek, na dobre kilka lat i jako taki wolę mieć dokładnie przemyślany, żeby potem w praniu nie wyszło coś, na co jednak uwagi się nie zwróciło.. Cytat:
ps: Gdzieś w trakcie pytałeś jeszcze o awaryjność naszej. Mogę spokojnie stwierdzić, że gdyby nie ta 'awaria' teraz to jeszcze pewnie by sporo popracowała, bo nigdy nie było z nią najmniejszych problemów. Ale to są fakty, że kiedyś sprzęt robiono lepszy niż dzisiaj.. a już na pewno bardziej wytrzymały na upływ czasu.. |
W Media Markcie w końcu wczoraj nie byłem (może jeszcze zajrzę dzisiaj), ale byłem z mamą w EuroAGD i spodobało nam się kilka modeli:
1) Mastercook LC-517A 2) Whirlpool ARC 5722 3) Indesit TAAN3 ... (skończę później, bo muszę wychodzić ;) ) ----- Ok, kończę. Co do tych poprzednich wymienionych modeli, to pomimo ładnego wyglądu wizualnego Mastercook raczej odpada, bo.. to Mastercook ;) Rozmawiałem już w dwóch punktach i potwierdzają się opinię, że lepiej na kilka polskich firm uważać. Raz, że są dość awaryjne, dwa - że jak już się coś zepsuje, to są problemy z serwisie. Tego raczej się nie boję, bo o swoje mogę się kłócić, ale myśl, że lodówka mogłaby się psuć skutecznie mnie do tych firm zniechęca. Whirlpool sam nie wiem. Nie słyszałem na jego temat opinii ani pochlebnych, ani krytycznych. Najbardziej natomiast podoba mi się Indesit - mojej mamie zresztą też i coraz bardziej jestem do niego przekonany. Byłem też przed chwilą w MM i utwierdziłem się w tym przekonaniu. Model TAAN 3 jest bardo fajny, ale wysoki. Ma 185cm wysokości i z tym nie byłoby problemu gdyby nie to, że na lodówce stoi i unas telewizor i raczej chcielibyśmy, żeby tak pozostało. Jest model niższy TAAN 2, który ma 150 cm (szkoda, że nie 155-160). W sumie to nawet idealnie, ale jednak w środku jest zdecydowanie mniejszy. Jeszcze jutro dokładnie pomierzę wymiary wewnętrzne swojej lodówki i porównam z nim, żeby wiedzieć, ile dokładnie byśmy tracili (w cyfrach to ok. 40 litrów na lodówce i 14 na zamrażalce). Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia - na stronie producenta są wymienione dwa modele TAAN 3 (TAAN 2 w sumie też), które nie różnią się niczym oprócz klasy energetycznej. Ponieważ różnice w zużyciu energii nie są aż tak znaczne i biorąc pod uwagę różnice w cenie kupna, którą zaobserwowałem w sklepach (ok. 300 złotych), to zwróci się po przynajmniej 6-7 latach. Dlatego jeżeli to jedyna różnica, to kupuję tańszą, ale jeśli są jeszcze inne, to chciałbym się dowiedzieć. Generalnie na razie jestem coraz bardziej przekonany do jednego z tych dwóch modeli. Jeśli ktoś miał jakieś doświadczenia z tą firmą, to chętnie przeczytam wszelkie opinie :) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:25. |