![]() |
A ile tej wody jest w metrze powietrza? Kilkadziesiąt gramów w gorącym?
/Zacząłem pisać wcześniej, ale teraz wysłałem :D U Grzenia towar, który chłodzi paruje, stąd taka ilość wody, mam prawie taki sam klimatyzator, tylko mniejszy, czasami kilka dni nie staje z powodu wody, on też przez tą rurę chyba trochę tej wody w postaci pary wydmuchuje, ale pewny nie jestem. Jak jest straszny upał po deszczu, to faktycznie trzeba wylewać wodę 2, 3 razy dziennie. |
Widzisz, a mnie się chciało :)
W jednym kubiku w temperaturze pokojowej mieści się ok 20g wody (choć szczerze myślałem że więcej). To razy 250 m3 daje 5 litrów wody. Jeśli twój osuszacz wydobył litr, to teoretycznie obniżył wilgotność względną o 20%, jednak w tym czasie ty wraz z rodziną spokojnie oddaliście do otoczenia z powrotem ten litr. Pewnie macie też jakiegoś psa, roślinki itp itd, do tego naturalna wymiana powietrza z otoczeniem, co pewnie skutkuje wyrównaniem wilgotności. Poza tym popularne higrometry pokazują co chcą. One wymagają okresowej kalibracji, a te w wersji gadżet nawet nie mają takiej opcji chyba. Poza tym i tak nikt nie ma czym tego skalibrować.... Moje zdanie jest takie, że tego typu urządzenie nie ma sensu. Jest tego jeden plus - Icemac może se produkować wodę do akumulatorów do swoich rzęchów :D |
Szczeze nie chce mi sie, wole wypic browara :haha:
|
Mój klimatyzator nie ma tu nic do rzeczy, pytałeś to odpowiedziałem.
Oblicz sobie, jak ci się chce, ile wody trzeba wyciągnąć z 250 m3 przestrzeni żeby obniżyć wilgotność względną z 80% do 60% w temp 20-25 stopni. Mówisz, że ten twój to zrobił jednym litrem przez noc :wow: Ty może więcej wydychałeś śpiąc smacznie po kilku piwach lol2 |
To ma zasadnicze znaczenie ze masz rure wylotowa, bo to co nia wyleci na zewnatrz to sie uzupelni swiezym wilgotnm z podworka/wentylacji i dlatego masz takie ilosci skroplonej wody , osuszacz dziala na obiegu/pomieszczeniu zamknietym i dlatego spadek wilgotnosci bo to samo powietrze jest mielone kilkanascie/dziesiat razy i nie naplywa swierze jak w przypadku twojego pseudo klimatyzatora :P
|
Mam akurat z rurą wylotową, ale to nie ma znaczenia gdy mówimy o wydajności osuszania powietrza w takim przypadku.
Poczytajcie sobie o wilgotności względnej, ile wody jest w powietrzu w temperaturze 20-25 stopni i co to znaczy odciągnąć litr wody z pomieszczeń o kubaturze 250 m3 w czasie pół doby. Nie jestem specem od osuszaczy, ale fizyka rządzi. To tak, jakby mi ktoś tłumaczył, że można ugotować czajnik wody na porcie USB. |
Zabawki to sa te lidlowe osuszacze :P to nie ma byc przemyslowy osuszacz do budynkow po malowaniu tylko domowy ;) , a wez mi powiedz ty masz klimatyzator dzielony czy z rura wylotowa ?
|
Bywa, że wilgotność otoczenia jest na tyle duża, że wietrzenie nie da efektów
Cytat:
|
Nie ma wentylacji? To zrobić dziury tam gdzie najbardziej wilgotno, założyć w rurze cichy wentylator kanałowy i niech ciągnie. Ja tak osuszałem piwnicę na działce, sprawdzało się.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
do wiadra podłączę ;)
jeden i drugi ma możliwość podpięcia węża do odpływu. |
Jeśli to coś ma ściągać litr wody na całą noc pracy, to nie wiem czy to w ogóle ma sens.
U mnie klimatyzator przenośny wyciągał litr przez ~1,5h. Oczywiście latem w upały, więc wody w powietrzu jest dużo więcej. |
Zdecydowanie ten mniej wydajny. Model "na wyrost" nie będzie zbierał dużo więcej wilgoci, bo to i tak w dużej mierze uzależnione jest od wentylacji. A nawet musząc kupić większy model wolałbym zamiast niego dwa osuszacze rozsądnie rozłożone, niż jeden - sumarycznie wyjdzie niższe zużycie prądu.
|
@misiozol
do do higrometru to muszę dokonać takiego zakupu ;) Pomieszczenia pootwierane są połączone korytarzem/przedpokojem. Wentylacji "prawie nie ma" bo zawsze komuś w domu "wieje" i ciężko jest wytłumaczyć, że trzeba wietrzyć! Chyba zdecyduję się na coś "mniej" wydajnego. dzięki za informację |
Cytat:
dokladnie to cos takiego http://www.adverts.ie/other-home-gar...difier/5222595 |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:27. |