Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-pralki-lodowki-odkurzacza-itp-64529/)

ed hunter 26.03.2018 10:15

Nie martw się, łirpul też rdzewieje, po prostu pralki wymienia się teraz w całości. :]

Reetou 24.03.2018 20:47

Potwierdzam. Szczególnie obudowa amiki nadaje się do łatania dziur w maluchu jeden gostek mówił.

joujoujou 24.03.2018 20:37

Znaczy podobno mają jakieś części, które są wymienne po części, a przynajmniej część z tych części. :taktak:

Jarson 24.03.2018 20:17

Mi się też wydawało, że pralki mają jakieś części wymienne, tylko nie wiedziałem, czy je się wymienia.

grzeniu 24.03.2018 19:40

Podobno. Kolega kolegi słyszał od szwagra, któremu mówił znajomy kuzynki, że słyszał od jednego gostka.

joujoujou 24.03.2018 19:33

Naprawdę? :wow:

W szoku jestem.

mario722 24.03.2018 19:25

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 442326)
nie mam dużej wiedzy na temat tych sprzętów, ale postanowiłem się Was zapytać może ktoś coś doradzi.
Otóż mamuśka musi kupić pralke bo nam padła być może potraficie poleciś konkretny model w granicach 1200 zł.
Pozdrawiam
:)

Podobno Amica jest okej ma części wymienne.

ed hunter 07.01.2018 08:45

Czesiek, co ty pitolisz, w lecie to ja prosto z pralki ciuchy zakładam! :P

A w zimie schną 8 godzin, przez noc. :P

Chyba, że masz jedne gacie i jedne pończochy. :P

czechoj 06.01.2018 13:38

Od kilku lat mam suszarkę kondensacyjną. Pierwotnie chciałem nabyć prako-suszarkę ale Rycho odradził mi tego zakupu, i dziś nie żałuję. Odpukać, wszystko działa bezawaryjnie. Faktycznie ciuchy po wysuszeniu są "delikatniejsze" niż suszone na "wietrze", poza tym po 2 godzinach bez względu na pogodę za oknami możesz je ubrać. Generalnie polecam.

Ormianin 31.12.2017 23:54

Prania u mnie jest teraz więcej, nie mam jak wysuszyć na wietrze, nawet latem, zwykła suszarka zastawia sporo części salonu, pranie schnie dobre dwa dni, ta wilgoć wnika w ściany... wygoda bębnowej suszarki jest potężna, poza tym cieple pranie po wysuszeniu można od razu poskładać i nie prasować,... miałem 2 miesiące do dyspozycji urządzenie kuzynki, wiec wiem jaka to wygoda, teraz chce kupić takie urządzenie dla siebie...

Jarson 31.12.2017 23:17

A o tym też chciałem napisać - już pomijam ekologię (koszt środowiskowy wyprodukowania kolejnego sprzętu oraz energia, którą pochłonie), weźmy pod uwagę jedynie ekonomię.

Jak zwykle zacznę od zdania "kiedyś to produkty były trwałe, a dziś to badziewie" :D No i oczywiście w przypadku ubrań też to obowiązuje. Pamiętam, jak na studiach chciałem przyoszczędzić i korzystać z półautomatycznej pralki Daewoo - jak mi zaczęła niszczyć ubrania, to się szybko zdecydowałem na zakup nowego automatu ;) Biorąc pod uwagę koszty ubrań i ich trwałość, uważam że traktowanie ich po każdym praniu dodatkową godziną w suszarce jest mniej korzystne niż stara dobra suszarka typu powietrze-powietrze ;)

grzeniu 31.12.2017 23:04

Najtańszy jest sznurek nie wietrze. Plus jakieś dobre klamerki :taktak:

joujoujou 31.12.2017 23:01

Ilość załączników: 1
Te są jeszcze tańsze i nie niszczą ubrań:

Załącznik 111312

Jarson 31.12.2017 23:01

Jeśli nie masz 10-osobowej rodziny, to oszczędności wynikłe z posiadania suszarki z pompą ciepła nie będą szczególnie wielkie nawet przy założeniu wieloletniej bezawaryjnej eksploatacji. Ale co do trwałości dzisiejszego AGD to wszyscy wiemy jak jest, więc dajmy sobie spokój z założeniem wieloletniej bezawaryjnej eksploatacji ;)

Ormianin 31.12.2017 22:44

Suszarka bębnowa do ubrań, waham się czy wziąć tradycyjną kondensacyjną (prostota wykonania) czy z pompą ciepła (jak wysiądzie pompa to duży koszt naprawy). Te z pompą ciepła zużywają dużo mniej energii (około 1 kWh za cykl), tradycyjne z grzałką są energochłonne (2-3 kWh za cykl)... Tradycyjne są polowe tańsze niż te z pompą ciepła. Może mnie ktoś przekona co wybrać ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:16.