Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-pralki-lodowki-odkurzacza-itp-64529/)

ed hunter 18.02.2011 04:06

Chińska języka nie jest prosta języka, tak też jest oznaczeniem ich produktów...

andrzejj9 18.02.2011 07:44

Akurat Zelmer, o ile się nie mylę, produkowany jest w Polsce.

superrrmario 18.02.2011 07:54

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1146107)
Akurat Zelmer, o ile się nie mylę, produkowany jest w Polsce.

Nie wszystko :(

ed hunter 18.02.2011 08:07

I w tym sęk (drzewo jest z lasu, się ścina, się rżnie na deski, jest deska jest sęk) jak kiedyś były robione u nas, to były dobre, teraz można trafić na chińską jednorazówkę za konkretne pieniądze...

Reetou 18.02.2011 10:42

Potwierdzam. Jak w zeszłym roku szukałem odkurzacza, to badałem temat - Cobry są stukane w Polsce, Galaxy nad którym się zastanawiałem w Chinach.

pali 18.02.2011 11:14

Zelmer to szrot, rozebrałem kiedyś takiego za 450 zł i widziałem, że szczotki węglowe są tak zamontowane, aby mieć mały zapas.

Karcher trzyma jakość, no i jego odkurzacze mają prostą, niezawodną konstrukcję. Cena of kors kill you.

Einhell
kopiuje Karchera, polecam te modele o prostej konstrukcji. Makro to sprzedaje.

Z producentów o dizajnie typowo domowym i konstrukcji zagmatwanej to Rowenta dobra jest i niedroga. Obudowy wielu urządzeń robią chyba z tego samego tworzywa - twardego, mocnego. Jeśli komuś zależy to wiele produktów Rowenty jest Made in France (odkurzacze, suszarki, maszynki do golenia i strzyżenia, lokówki - ale nie wiem czy wszystkie, w każdym razie nie widziałem w magazynie sklepu Made in China).

Banana Coctail 18.02.2011 19:22

Rodzicielka chwali sobie Rowente.

Kris 18.02.2011 20:01

A u mnie był swojego czasu przedstawiciel Robocleana i prezentował ten odkurzacz. No całkiem ciekawe to urządzenie, ale cena... pięć kawałków to trochę za dużo...

Mamy obecnie Zelmera Jupitera już ze dwa lata chyba i sprawuje się dobrze.

Reetou 18.02.2011 20:08

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1146150)
Zelmer to szrot.

Miałem tego szrota przez ponad 10 lat. Meteor się nazywał. Załatwiłem go na własną prośbę, jak nie zauważyłem i wciągnąłem wody trochę z podłogi. Po wysuszeniu działał nadal, tylko się zrobił odrobinę głośniejszy od startującego odrzutowca (wymiana łożysk nie pomogła). Kupiłem więc następnego szrota - wzmiankowaną Cobrę ;)

andrzejj9 18.02.2011 21:28

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1146150)
Zelmer to szrot, rozebrałem kiedyś takiego za 450 zł i widziałem, że szczotki węglowe są tak zamontowane, aby mieć mały zapas.

Karcher trzyma jakość, no i jego odkurzacze mają prostą, niezawodną konstrukcję. Cena of kors kill you.

Karchera jakiegoś widziałem w Macro. Jakiś ostatni egzemplarz przeceniony (ale nowy) im się ostał, za około 300 zł. Nawet się zastanawiałem, bo mnie zaciekawił, ale nie wiedziałem wtedy co to za cudo (a i jak poczytałem później, to specjalnie mnie nie zachwycił).

Co do Zelmerów to nie krytykowałbym ich tak. Trochę na temat odkurzaczy teraz poczytałem i naprawdę są one chwalone. I nie mówię tu o dwóch czy trzech opiniach, ale o kilkuset (może kilku tysiącach) ze średnią znacznie powyżej 9/10. To nie może być przypadek. Myślę, że w takim podstawowym przedziale cenowym (powiedzmy do 500 zł) są to naprawdę sensowne konstrukcje.

A wyżej? Sam mam w domu Rainbow i jest to niewątpliwie odkurzacz świetny. Ale pamiętam również, ile kosztował i wiem, że nie jest wart nawet połowy tej ceny. Gdyby były w sklepie, po powiedzmy 1500-2000 zł może i sam bym to rozważył. Wszystko więcej uważam za nieporozumienie i sponsorowanie wycieczek zagranicznych przedstawicieli handlowych. Dla mnie głupota (choć i tak rozumiem ludzi, który taki odkurzacz chcą mieć - na rynku trudno w sklepach znaleźć coś podobnego).

Ostatecznie kupiłem dzisiaj Zelmera Oddysey 450.0 ST. Niecałe 300 zł (bliżej 250), w zestawie kupa elementów, w tym turboszczotka, na pierwszy rzut oka całkiem solidne wykonanie, 4 lata gwarancji, worki dość niedrogie. To i tak nie dla mnie, ale pierwsze wrażenia mam bardzo pozytywne. Jutro go jeszcze przetestuję, żeby potwierdzić, czy był to dobry zakup.

sobrus 21.02.2011 14:41

Mam Zelmer Meteora z 14 lat juz chyba jest nie do zajechania.
Raz na pare lat pada, ale Ojciec go wtedy rozkręca i po godzinie znowu działa :szczerb:. Przy czym nic nie jest wymieniane (poza workami oczywiście :D).

Z nowszych rzeczy w lecie kupiłem Karchera piorącego SE4001 i jest świetny, dolna część (zbiornik na brudną wodę) odczepia sie od reszty tworząc plastikowe łatwe do umycia/opróżnienia wiadro.

Świetne rozwiązanie, super się też sprawdza do odsysania wody jak sie coś rozleje/zaleje.
Myślałem nad Zelmerem AquaWelt bodajże 919ST, ale dobrze że jest Karcher - bo utrzymanie tamtego w czystości to ponoć koszmar. A pojemniki na wodę małe.
Za to na plus Zelmera są małe wymiary i lepsze funkcje odkurzania (turboszczotka itd).
Karcher bez dodatków tylko do prania sie nadaje, od reszty jest Meteor :szczerb:.

ed hunter 21.08.2011 09:20

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1136683)
Teraz BEKO jest na Danfosie.
Inna jakosć
A dobre i nie drogie to Miele.
Liebherr mam i polecam.

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1136686)
Liebherr mam i polecam :spoko:

Mam i ja, ale nie polecam, bo mam od kilku dni. :D

Za to polecam sklep electromarket, bo załatwili wszystko pięknie, co najważniejsze w dniu dostawy zadzwonił rano facio i się spytał kiedy mi pasuje dostawa, jak powiedziałem, że około 16, to powiedział, że kierowca zadzwoni do mnie i się umówi dokładnie, tak też się stało i wszyscy szczęśliwi. :)
Najgorszy koszmar dla mnie przy zakupach przez internet, to wieczne ganianie się z kurierami, najczęściej dostarczają towar bez dzwonienia około 11, mają wtedy niemal 100% pewność, że mnie nie zastaną. Co mogę zamawiam z dostawą przez Pocztę Polską, jak się nie da, to zaznaczam, żeby kurier dzwonił, prawie nigdy nie dzwonią, albo dzwonią zdziwieni, że mnie nie zastali. :]

Qbi@k 29.09.2011 14:52

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1146252)
Ostatecznie kupiłem dzisiaj Zelmera Oddysey 450.0 ST. Niecałe 300 zł (bliżej 250), w zestawie kupa elementów, w tym turboszczotka, na pierwszy rzut oka całkiem solidne wykonanie, 4 lata gwarancji, worki dość niedrogie. To i tak nie dla mnie, ale pierwsze wrażenia mam bardzo pozytywne. Jutro go jeszcze przetestuję, żeby potwierdzić, czy był to dobry zakup.

Kupiłbyś ponownie Zlemera po tym czasie? :) Właśnie zastanawiam się na innym modelem - Zelmer Syrius 1600.3 HT http://www.skapiec.pl/site/cat/304/comp/406680

andrzejj9 29.09.2011 15:34

Jak już wspominałem to nie dla mnie ;)

Ale na podstawie tego, co przez kilka dni przetestowałem, wydaje się to całkiem dobry odkurzacz.

Syrius też jest dobry i brałem go pod uwagę. Nie pamiętam już jednak, co zadecydowało o wyborze (niewykluczone, że cena - Syrius był wtedy drogi).

ed hunter 01.10.2011 20:16

Jest tak, mam mały odkurzacz Samsunga, całkiem daje radę, ale powinien zostać jako odkurzacz na piętrze, na dół i do większego odkurzania potrzebuję coś lepszego. Jakie propozycje? Zelmer? Nie upieram się przy marce broń Boże.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:47.