Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-pralki-lodowki-odkurzacza-itp-64529/)

paprykarz 20.11.2011 20:26

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1190379)
podają ją razem z orurkowaniem agregatora :hmm:

Skraplacz to się nazywa, te orurkowanie :) To coś kształtu S jest rurką i w niej czynnik chłodniczy ze stanu gazowego przechodzi do ciekłego.

Skraplacz owszem jest specyficznym typem chłodnicy, ale ma inną nazwę, która staje się zrozumiała, gdy jasna jest zasada działania lodówki.

Cały zespół, tj. skraplacz, kapilara, parownik, sprężarka + ins. sterująca, zabezpieczająca nazywa się zwyczajowo agregatem chłodniczym.

Sprężarka to ta duża czarna bańka, co ją zazwyczaj widać od tyłu lodówki. To zazwyczaj sprężarka jednotłokowa, hermetyczna, samosmarująca.

Kapilara to taka cieniutka rureczka pozwijana w kółko, wisi gdzieś obok sprężarki.

Parownik to taka grubsza rurka w kształcie S, w niektórych modelach jest widoczna na tylnej ściance zamrażalnika, albo na całej tylnej ściance (od wewnątrz lodówki)

- Deckard - 20.11.2011 20:06

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1190388)
Mi się z kolei wydaje, że magiczną zwykle odpowiedzią może być, że nie wiedzą..

Z mojego doświadczenia podawana głębokość to całość. Zazwyczaj jeszcze jest ok 1-2 cm zawyżona (tego jednak nie przyjmowałbym za regułę..).

no już u mnie maja przechlapane że na oficjalnej stronie producenta do tego modelu nie ma podanej głębokości :>

a np na aukcjach allegro jest podana to co sprzedający z allegro info kupili z przemytu

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1190387)
Coś co oddaje ciepło, to musi być na chłopski rozum chłodnica, a jak się to fachowo nazywa, to powinni wiedzieć na party line.

Jeszcze jedna sprawa, nie wiem o co Ci dokładnie chodzi z tą głębokością, ale jak lodówka wystaje troszeczkę, to chyba w niczym nie przeszkadza? (moja troszeczkę wystaje, tak na grubość drzwiczek, i jest super, gdyby nie wystawała, to sam bym wysunął)

a z głębokością o to mi chodzi ze mam miejsce na lodówkę tuż przy oknie i od ściany do krawędzi wnęki okna jest dokładnie 58cm

andrzejj9 20.11.2011 19:48

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1190383)
chyba rzeczywiście najlepsze wyjscie,będę musiał tam zadzwonić bo akurat do upatrzonej lodówki nie podali głębokości ..

aaa chłodnica :haha: wiedziałem że to orurkowanie musi się jakoś fachowo nazywać

Mi się z kolei wydaje, że magiczną zwykle odpowiedzią może być, że nie wiedzą..

Z mojego doświadczenia podawana głębokość to całość. Zazwyczaj jeszcze jest ok 1-2 cm zawyżona (tego jednak nie przyjmowałbym za regułę..).

ed hunter 20.11.2011 19:46

Coś co oddaje ciepło, to musi być na chłopski rozum chłodnica, a jak się to fachowo nazywa, to powinni wiedzieć na party line.

Jeszcze jedna sprawa, nie wiem o co Ci dokładnie chodzi z tą głębokością, ale jak lodówka wystaje troszeczkę, to chyba w niczym nie przeszkadza? (moja troszeczkę wystaje, tak na grubość drzwiczek, i jest super, gdyby nie wystawała, to sam bym wysunął)

- Deckard - 20.11.2011 19:00

Cytat:

Napisany przez rycho (Post 1190381)
Zadaj pytanie na infolinii...

http://www.mastercook.pl/?page=obsluga_klienta

Najlepsze wyjście.

chyba rzeczywiście najlepsze wyjscie,będę musiał tam zadzwonić bo akurat do upatrzonej lodówki nie podali głębokości ..

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1190382)
Tak jest, to co podają, to głębokość razem z chłodnicą z tyłu, w mojej, to nawet z ogranicznikiem, aby nie dało się całkiem do ściany przysunąć.

A kartony spaliłem. :>

aaa chłodnica :haha: wiedziałem że to orurkowanie musi się jakoś fachowo nazywać

ed hunter 20.11.2011 18:49

Tak jest, to co podają, to głębokość razem z chłodnicą z tyłu, w mojej, to nawet z ogranicznikiem, aby nie dało się całkiem do ściany przysunąć.

A kartony spaliłem. :>

rycho 20.11.2011 18:48

Zadaj pytanie na infolinii...

http://www.mastercook.pl/?page=obsluga_klienta

Najlepsze wyjście.

- Deckard - 20.11.2011 18:34

wy znowu o jednym..

Nie orientuje się ktoś czy producenci przy podawaniu wymiarów lodówki chodzi mi o głębokość ,

podają ją razem z orurkowaniem agregatora :hmm: bo szukam lodówki o nietypowych wymiarach

t.j : szer max 62cm ,wys max 163cm , głeb max 58cm

na razie znalazłem takie coś :

MASTERCOOK LT-614X PLUS INOX

Candy CFM 2355

i się tak zastanawiam

ed hunter 15.11.2011 09:55

Jakie kartony? Ja swoje spaliłem, żeby nie zamarznąć.

rycho 15.11.2011 09:47

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1189736)
Donald załatwi, będziemy mieć wszystko!

Tak.
A na razie mamy kartony...

ed hunter 15.11.2011 09:45

Donald załatwi, będziemy mieć wszystko!

sobrus 15.11.2011 09:17

Jakby mieć ogniwo o powierzchni paru metrów kwadratowych to moze nawet by starczyło :szczerb:
Niestety mamy niesprzyjajace warunki.
Słońca brak, wiatru brak, i jeszcze pomiedzy Rosją a Niemcami!

Na szczęście nie mamy również trzęsień ziemi, tsunami, szarańczy i huraganów :D

ed hunter 14.11.2011 18:46

A w grudniu jaką mamy moc na metr kwadratowy? 15W :szczerb:

sobrus 14.11.2011 18:30

Jak w pełni naładujesz akumulator to na pewno 40 godzin poświeci. To tylko latarka LED.
Teoretycznie dałoby sie chyba zrobić, ale nie w Polsce.

Załóżmy że mamy dwa akumulatory AA 1,5V 2000mAh.
Żeby je naładować potrzebaby przez 15 godzin dostarczać im 200mA@3V
Czyli takie ogniwo musiałoby działać non stop przez 14-15 godzin.
http://allegro.pl/bateria-sloneczna-...914486289.html
Ale maksymalne parametry to ono uzyskuje przy nasłonecznieniu 1000W/m2, a w Polsce typowo mamy 600-800W/m2.
Przez powiedzmy 15 godzin idealnego słońca od np godz 6 do 21, co jest niewykonalne, naładuje więc jeden akumulator.

A to ogniwo ma 12x6cm

andrzejj9 14.11.2011 16:42

To po co to w ogóle sprzedają?

Przebież jak jest wyraźnie napisane (fakt, że "do", ale zawsze), że ma świecić 20-40 godzin, to jak będzie świeciło godzinę, to każdy to odda.. (ja bym przynajmniej tak zrobił).

A swoją drogą - nie da się tych, które masz, przerobić na zwykłą instalację?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:25.