![]() |
Cytat:
Skraplacz owszem jest specyficznym typem chłodnicy, ale ma inną nazwę, która staje się zrozumiała, gdy jasna jest zasada działania lodówki. Cały zespół, tj. skraplacz, kapilara, parownik, sprężarka + ins. sterująca, zabezpieczająca nazywa się zwyczajowo agregatem chłodniczym. Sprężarka to ta duża czarna bańka, co ją zazwyczaj widać od tyłu lodówki. To zazwyczaj sprężarka jednotłokowa, hermetyczna, samosmarująca. Kapilara to taka cieniutka rureczka pozwijana w kółko, wisi gdzieś obok sprężarki. Parownik to taka grubsza rurka w kształcie S, w niektórych modelach jest widoczna na tylnej ściance zamrażalnika, albo na całej tylnej ściance (od wewnątrz lodówki) |
Cytat:
a np na aukcjach allegro jest podana to co sprzedający z allegro info kupili z przemytu Cytat:
|
Cytat:
Z mojego doświadczenia podawana głębokość to całość. Zazwyczaj jeszcze jest ok 1-2 cm zawyżona (tego jednak nie przyjmowałbym za regułę..). |
Coś co oddaje ciepło, to musi być na chłopski rozum chłodnica, a jak się to fachowo nazywa, to powinni wiedzieć na party line.
Jeszcze jedna sprawa, nie wiem o co Ci dokładnie chodzi z tą głębokością, ale jak lodówka wystaje troszeczkę, to chyba w niczym nie przeszkadza? (moja troszeczkę wystaje, tak na grubość drzwiczek, i jest super, gdyby nie wystawała, to sam bym wysunął) |
Cytat:
Cytat:
|
Tak jest, to co podają, to głębokość razem z chłodnicą z tyłu, w mojej, to nawet z ogranicznikiem, aby nie dało się całkiem do ściany przysunąć.
A kartony spaliłem. :> |
|
wy znowu o jednym..
Nie orientuje się ktoś czy producenci przy podawaniu wymiarów lodówki chodzi mi o głębokość , podają ją razem z orurkowaniem agregatora :hmm: bo szukam lodówki o nietypowych wymiarach t.j : szer max 62cm ,wys max 163cm , głeb max 58cm na razie znalazłem takie coś : MASTERCOOK LT-614X PLUS INOX Candy CFM 2355 i się tak zastanawiam |
Jakie kartony? Ja swoje spaliłem, żeby nie zamarznąć.
|
Cytat:
A na razie mamy kartony... |
Donald załatwi, będziemy mieć wszystko!
|
Jakby mieć ogniwo o powierzchni paru metrów kwadratowych to moze nawet by starczyło :szczerb:
Niestety mamy niesprzyjajace warunki. Słońca brak, wiatru brak, i jeszcze pomiedzy Rosją a Niemcami! Na szczęście nie mamy również trzęsień ziemi, tsunami, szarańczy i huraganów :D |
A w grudniu jaką mamy moc na metr kwadratowy? 15W :szczerb:
|
Jak w pełni naładujesz akumulator to na pewno 40 godzin poświeci. To tylko latarka LED.
Teoretycznie dałoby sie chyba zrobić, ale nie w Polsce. Załóżmy że mamy dwa akumulatory AA 1,5V 2000mAh. Żeby je naładować potrzebaby przez 15 godzin dostarczać im 200mA@3V Czyli takie ogniwo musiałoby działać non stop przez 14-15 godzin. http://allegro.pl/bateria-sloneczna-...914486289.html Ale maksymalne parametry to ono uzyskuje przy nasłonecznieniu 1000W/m2, a w Polsce typowo mamy 600-800W/m2. Przez powiedzmy 15 godzin idealnego słońca od np godz 6 do 21, co jest niewykonalne, naładuje więc jeden akumulator. A to ogniwo ma 12x6cm |
To po co to w ogóle sprzedają?
Przebież jak jest wyraźnie napisane (fakt, że "do", ale zawsze), że ma świecić 20-40 godzin, to jak będzie świeciło godzinę, to każdy to odda.. (ja bym przynajmniej tak zrobił). A swoją drogą - nie da się tych, które masz, przerobić na zwykłą instalację? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:25. |