Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.04.2009, 21:41   #226
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
17 lat? To z której strony ona komunistka?
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.04.2009, 21:51   #227
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
17 lat? To z której strony ona komunistka?
Jakaś Luna od Polar'a a model nie wiem wytarł się kilkanaście lat temu
Zaznaczam, że ona od 17 lat się nie zepsuła więc to nie jest jej wiek

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 27.04.2009 o godz. 21:54
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.04.2009, 22:49   #228
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter Podgląd Wiadomości
Jest teraz taka Gorenje, co pasuje jak ulał do wymagań, (...)
Niestety ma wymiary - głębokość 44 cm - co zapewne po dokładnym pomiarze da całkowicie około 48-50 cm (mierzyłem dziś kilka pralek w sklepie - podawane wymiary są zazwyczaj blatu bez wystających części, przetłoczeń itd.).
Po drugie nie jest to popularna marka - a Rodzice już chyba się zdecydowali więc zapewne nie będą już chcieli jeździć i szukać czegoś nowego ...
Cytat:
Napisany przez ed hunter Podgląd Wiadomości
(...) tylko 1200 obrotów wirowania, ale to starczy przy dużym bębnie (starsze miały 800). (...)
Tylko ??
Nie wiem jak to jest w tych nowych pralkach - ale wydaje mi się, że 800 to już dużo - aktualna Polar ma chyba 350 (albo 550 - jak znajdę chwilę to sprawdzę) - dopóki wirowała do końca Mama nie narzekała

Cytat:
Napisany przez Patrix
Jakaś Luna od Polar'a a model nie wiem wytarł się kilkanaście lat temu
Zaznaczam, że ona od 17 lat się nie zepsuła więc to nie jest jej wiek
To podobnie jak nasza - albo jeszcze lepiej nawet - nasza Polar Ekonomik z 1988 roku była naprawiana przez ten czas tylko 4 lub 5 razy - i co ważniejsze - były to drobiazgi lub oczywistości - najpierw odkręciła się jedna śrubka, później w odstępach 2 lub 3 razy (dokładnie nie pamiętam) wymiana grzałki (wiadomo - twarda woda) i z ponad 3 lata temu elektrozawór - który sam wymieniłem po koszcie materiału około 30 zł
Te stare Polary były dobre, a naprawy (w większości) proste i niezbyt kosztowne ...cóż ..
Cytat:
Napisany przez Smartek
Kilkanaście miesięcy po zakupie pralki, kupiliśmy zmywarkę Boscha i dla odmiany z tą zero problemów przez tyle lat.
Chyba jednak skłaniałbym się ku sprawdzonym markom, Gorenje też ludzie chwalą :-).
Sporo racji - dlatego prawie już jesteśmy zdecydowani na Boscha WLX 20361 PL - niezbyt podoba mi się jedynie to, że ma przyciski na sensory ... ale ideału się nie znajdzie ...

A zapytam jeszcze - kupował ktoś coś w sklepie internetowym www.electro.pl
? Bo chyba tam zamówimy pralką (ja Rodziców namówiłem na zakup internetowy - mam nadzieję, że nie będzie wtopy )

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.07.2009, 18:45   #229
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Muszę kupić kuchenkę do mieszkania, które wynajmuję (w sensie ja - komuś). Nic super, zwłaszcza, że czasami mieszkają tam studenci, co nie wróży dobrego traktowania. Byłem w dwóch sklepach, zobaczyłem co jest i.. dalej nic nie wiem. Najtańsze były po 600-700 złotych, najdroższe (gazowe) po jakieś 1600. Poza wyglądem niczym się dla mnie nie różniły. Pytałem sprzedawcy, ale poza wskazaniem na wyświetlacz też nie potrafił podać różnicy. Jako, że 1000 złotych za monochromatyczny mały wyświetlacz to trochę drogo, raczej zostanę przy tych tańszych

W sumie mam dwa wymagania:

- zapalarka w pokrętle
- zabezpieczenie antywypływowe, czy jak to się tam nazywa. W jednym sklepie facet mówił, że to standard, w innym poczytałem opisy i tylko niektóre to miały. Jako, że nie ufam przyszłym użytkownikom, wolałbym, aby to było.

Tak więc krótkie pytanie - na co przy kupnie kuchenki patrzeć i jakie ewentualnie modele są warte uwagi. Aha, no i są chyba jeszcze piekarniki gazowe i elektryczne - czym to się w praktyce różni?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.07.2009, 19:15   #230
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
elektryczny piekarnik, szczegolnie z termoogiegiem, grzeje bardziej rownomiernie
masz zwykle dodatkowe opcja, jak wlaczanie tylko obiegu, tylko dolu, tylko gory, rusztu, opiekacza i roznych ich kombinacji
gazowy wychodzi taniej w eksploatacji

moja ma jakies 11 lat, jest to Amica, rodzice kupili tez Amice jakies 5 lat temu
na razie zero problemow

w przypadku awarii najdrozszy ze wszystkiego jest wlasnie wyswietlacz bo jest sprzezony z komputerkiem ponoc - ja sie nie znam, powtarzam slowa sprzedawcy z hurtowni, gdzie kupowalismy takie sprzety
w kazdym razie wymiana zegara sterujacego czesto siega ceny nowego urzadzenia

dodam tylko, ze sa dwie mozliwosci montarzu - na sztywnym lub elastycznym zloczu
to drugie jest oczywiscie duzo drozsze (waz kasztuje kuppe siana - ja chyba 100 placilem jakies 4 lata tamu, ale moge sie mylic)
ale mozna kuchenke dowolnie odsuwac, przesuwac (chocby, zeby wytrzec podloge, jak sie tam kiedys cos rozleje - zadko, ale w przypadku np mleka, nieocenione) i jest bezpieczniej (jak ruszysz za mocno to najwyzej waz wyskoczy i zablokuje wyplyw gazu, jak uszkodzisz sztywne lacze to masz kosztowny problem)

tyle gledzenia ode mnie
zadnego modelu konkretnego nie polece, bo w tym nie siedze
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.07.2009, 19:40   #231
Sunna
lołn łulf

Data rejestracji: 15.07.2005
Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Kiedys mnie sie spieprzyl taki wyswietlacz. Podobno nie bylo sensu go wymieniac. I po jakims czasie kuchenka poszla w piach Wiec cos w tym pewnie jest.
Ale tak jak wspominalem, to bylo jakis czas temu, moze teraz lepiej to zabezpieczaja przed wplywem temp.
Elastyczne podlaczenie musi byc.
Skoro to ma byc na wynajem to nie ma co duzo szukac. Patriotycznie bierz mastercooka
Sunna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.07.2009, 20:08   #232
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Może być Amica, zwłaszcza że to chyba ona najtańsza była (a może i Mastercook Chociaż jakoś za dobrze mi się ta firma nie kojaży).

Z tym kablem to chyba rzeczywiście popatrzę na połączenie elastyczne. Przesuwania kuchenki nie przewiduję, ale też jest na nią wyznaczone dokładnie miejsce i jeśli się okaże, że np. nowa ma podłączenie miniamlnie w innym miejscu niż stara (bardzo stara..) to może być problem. Stówę więcej przeżyję. Ale dobrze o tym wiedzieć, bo sprzedawcy nic nie mówili, będę musiał dopytać.

A jeśli chodzi o to zabezpieczenie - orientujecie się, czy jest to rzeczywiście standard, czy trzeba jednak zwracać na to uwagę?

Ostatnia sprawa - podłączenie. Pytałem w tych sklepach i oni proponują jedynie transport. Podłączenie podobno nie jest trudne, jednak wolałbym nie robić tego sam. Z drugiej strony trudno wezwać speca skoro znając kierowców nie będę wcześniej wiedział, o której dokładnie się pojawi (zwykle są to przedziały 2-3 godzinowe, tyle nie będę u siebie trzymał speca od podłączenia). Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Stary 02.07.2009, 20:31   #233
superrrmario
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz

Data rejestracji: 26.06.2004
superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>superrrmario ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Parę lat temu (ze 3 chyba) kupiłem z transportem i montażem. Nazywa się to Amica G5E.
Stary 02.07.2009, 20:36   #234
ro29
Guru

Witam.
Co prawda kupujesz nie dla siebie ... więc i wymagania są inne ... ale moje uwagi może się przydadzą ...

Aktualnie posiadamy kuchenkę Amica, kupiona 4 lata temu (jeśli dobrze pamiętam - albo 3 - przy okazji sprawdzę - wiem, że był to ostatni rok istnienia ulgi remontowej).
1. Pytałeś jaki piekarnik - moja odpowiedź ... NIE gazowy ! U nas było tak, że stara prawie 40-letnia kuchenka miał oczywiście gazowy - i moja Mama tylko taki chciała - ja zbytnio nie oponowałem ... i teraz tego żałuję Dlaczego ?
Otóż - może tak ten model ma, może mieliśmy pecha - ale u nas - kiepsko piecze ciasta (bardzo nierówno, z tyłu jest zawsze niższe i przypalone itd. - patrzyłem w budowę tego piekarnika i jest - dla mnie laika - gorsza niż tego sprzed 40 lat - np. z tyłu jest "otwarte" i tam najwięcej ciepła się wydostaje). Do tego regulacja "termostat" - przy pokrętle nie ma podanych temperatur tylko cyfry - trzeba sobie "liczyć" w pamięci jaka temperatura-jaka cyfra - choć tak na marginesie, to nie wiem czy on trzyma te zadane temperatury ... zapalanie - ponieważ jest zabezpieczenie to trzeba przytrzymać pokrętło - teoretycznie 10 sekund - praktycznie z 30 bo inaczej zgaśnie (było 2 razy regulowane przez serwis i dalej tak samo). Kolejna sprawa - nie ma tak jak w elektrycznym - że ustawisz na 150 stopni - jak się nagrzeje to zgaśnie lampka - tutaj musisz się przypatrywać na wysokość płomienia ... co jeszcze - aha - jak piekarnik przez godzinę działa, to jest problem z regulacją płomienia na najmniejszym palniku - pokrętło ciężko chodzi - na początku nawet się raz zablokowało - dwa razy był serwis ... niewiele pomogło, a pierwsza naprawa była śmiechu warta
Czy mam jeszcze pisać ?? Chyba wystarczy ... jestem jak wiecie w części tradycjonalistą ... ale nigdy więcej piekarnika gazowego - najzwyklejszy ale elektryczny !!
A tak na marginesie - ten stary sprzed 40 lat był chyba nawet lepszy i sensowniej zaprojektowany (w pewnych elementach) niż ten obecny ...

Co jeszcze - pytałeś o zabezpieczenia - to pod względem bezpieczeństwa bardzo dobra rzecz ... ale - nie jest to zbytnio wygodne przy zapalaniu, czasem też wymaga regulacji - tylko, że jak kupujesz dla lokatorów - to może i warto - oni będą z tym "walczyć"

Zapalarka - my mamy w przycisku - czy w pokrętle lepiej ... nie wiem - według mnie bardziej chyba awaryjne i droższe w ew. naprawie - ja nie narzekam na taką w przycisku.

Co do wyświetlacza - dotyczy on w przypadku kuchenki gazowo - elektrycznej tylko piekarnika - ja bym odradzał - zwłaszcza jak to dla lokatorów - jak już napisano - takie elementy się często psują i są drogie w naprawie - jeśli już to drochę bardziej rozbudowany piekarnik ale z regulacją w pokrętle (są chyba wtedy dwa - jedno do włączania/nastawiania temperatury a drugie do wyboru opcji typu termoobieg itp.).

Kolega @nimal napisał o tym złączu elastycznym z zaworem - polecam - my się na to nie zdecydowaliśmy - i później tego żałowałem - np. jak przyjechał serwis i musiał dostać się do tyłu kuchenki ... rewolucja w kuchnii z odsuwaniem mebli itp. - a tak sam możesz sobie odłączyć, odsunąć itp.

Na koniec takie drobiazgi - co prawda może mało ważne w tym przypadku - ale polecam taką z wysuwaną szufladą pod piekarnikiem - zawsze można tam jakieś pokrywki czy coś innego włożyć (niektóre modele te najtańsze mają tam zamknięte na stałe). Rączka piekarnika - mu mamy z tych starszch co można np. ścierkę zawiesić - praktyczna sprawa - ale dzisiaj już chyba takich nie ma ...

I kwestia jakości wykonania ... dziś nie te czasy co kiedyś ... niestety ... emalia cienka jak bibuła, blacha jak papier, izolacja cieplna byle było ... polecam Amica bo jest z wielkopolski i jest polska ... no i opinię ma ogólnie nie najgorszą - np. można łatwo rozebrać drzwi piekarnika i wymyć szyby - nie wszystkie firmy robią tak prosto (tzn. tak miały modele sprzed 3-4 lat ) - czy nadal tak jest to nie wiem ...

Mam nadzieję, że coś może pomogłem ...

Pozdrawiam
ro29

Stary 02.07.2009, 20:47   #235
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Amica jest tak samo polska, jak polski bosch jest niemiecki.
Amica jest włoska, a że z Wielkopolski to akurat prawda
Stary 02.07.2009, 20:47   #236
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez superrrmario Podgląd Wiadomości
Parę lat temu (ze 3 chyba) kupiłem z transportem i montażem. Nazywa się to Amica G5E.
A pamiętasz może, w jakim sklepie kupowałeś?

@ ro29

Dzięki za długi post, rady przydadzą się na pewno

Nad elektrycznym w takim razie się zastanowię. Nie chciałbym tylko, żeby przykładowo w praniu później okazało się, że gazowy z jakiegoś powodu byłby jednak lepszy. Pomyślę.

Co do regulacji to niestety wiem, u mojej Babcii było to samo. Na początku można było i minutę trzymać o palniki zapalały się albo nie (częściej nie ). Potem była reklamacja, regulacja i.. na szczęście pomogło
Tak więc niestety liczyć się z tym trzeba, że coś takiego może być potrzebne. Z drugiej strony nie wyobrażam już sobie zapalania palnika zapałką..
Rodzaj zapalarki jest mi obojętny (pokrętło, przycisk). Byleby była.

O wyświetlaczu generalnie nie myślę. Wątpię w jego przydatność (przynajmniej w obecnych formach), a różnica w cenie jest zbyt duża. No i ta wspomniana przez was awaryjność..

Na szufladę spojrzę. Zarówno w domu, jak i u Babcii kuchenki były do zabudowy, więc nie było tego tematu, ale rzeczywiście warto zwrócić na to uwagę.

Co do jakości.. przyzwyczaiłem się już niestety, że wszystko, co obecnie się robi, to pod względem jakościowym mniejsze lub większe buble. Takie czasy..

A jeśli jeszcze chodzi o to podłączenie (sztywne a elastyczne) - to kwestia tylko kabla, czy także samej kuchenki (w sensie jej rodzaj przesądza o sposobie podłączenia)?

Stary 02.07.2009, 20:48   #237
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Może być Amica, zwłaszcza że to chyba ona najtańsza była (a może i Mastercook Chociaż jakoś za dobrze mi się ta firma nie kojaży).

Z tym kablem to chyba rzeczywiście popatrzę na połączenie elastyczne. Przesuwania kuchenki nie przewiduję, ale też jest na nią wyznaczone dokładnie miejsce i jeśli się okaże, że np. nowa ma podłączenie miniamlnie w innym miejscu niż stara (bardzo stara..) to może być problem. Stówę więcej przeżyję. Ale dobrze o tym wiedzieć, bo sprzedawcy nic nie mówili, będę musiał dopytać.

A jeśli chodzi o to zabezpieczenie - orientujecie się, czy jest to rzeczywiście standard, czy trzeba jednak zwracać na to uwagę?

Ostatnia sprawa - podłączenie. Pytałem w tych sklepach i oni proponują jedynie transport. Podłączenie podobno nie jest trudne, jednak wolałbym nie robić tego sam. Z drugiej strony trudno wezwać speca skoro znając kierowców nie będę wcześniej wiedział, o której dokładnie się pojawi (zwykle są to przedziały 2-3 godzinowe, tyle nie będę u siebie trzymał speca od podłączenia). Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Co do zabezpieczenia - z tego co ja wiem, obowiązkowe jest w piekarniku - jeśli piekarnik jest oczywiście gazowy; natomiast przy palnikach na pewno nie ma obowiązku, dlatego część modeli nie ma.

Co do podłączenia - musisz wziąść osobę z uprawnieniami gazowymi - ze względu na bezpieczeństwo, ale też fakt, że musi Ci on przystawić - po zamontowaniu i sprawdzeniu - swoją pieczątkę na gwarancji - i dopiero z taką podpieczętowaną gwarancją wracasz do sklepu i wtedy sklep Ci wypełnia i pieczętuje gwarancje - mówiąc inaczej - gdybyś zamontował sam, to nie masz gwarancji na kuchenkę.
Natomiast co do umówienia się ... mhhh - a musi to być w ten sam dzień czy zaraz po przywiezieniu ? No bo z fachowcem np. z ogłoszenia umawiasz się osobno - i najpierw musisz mieć kuchenkę na 100 % w mieszkaniu - a z tym transportem też różnie bywa - więc nie radzę na "styk" - że przywiozą do 13 a Ty umawiasz speca też na 13 bo może się okazać, że będą z kuchenką o 14
Sklepy nie świadczą takich usług - co najwyżej w większości jak zapytasz to darzą Ci wizytówkę czy telefon do jakiegoś montażysty od gazu.

Aha - przypomniało mi się !! - palniki - kiedyś Amici miały dwa rodzaje - takie co na wierzchu leży taki "talerzyk" (my takie mamy) i takie co wyglądają jak kiedyś - tzn. jakby zamknięte taką miseczką ... nie polecam tej wersji co my mamy z talerzykami !! One mają taki cienki brzeg - wystarczy delikatnie trącić garnkiem i już się przesunie i musisz poprawić - bo albo nie zapalisz gazu, albo zapalisz i będzie się nierówno palił

ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 02.07.2009 o godz. 20:52
Stary 02.07.2009, 21:06   #238
Sunna
lołn łulf

Data rejestracji: 15.07.2005
Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez grzeniu Podgląd Wiadomości
Amica jest tak samo polska, jak polski bosch jest niemiecki.
Amica jest włoska, a że z Wielkopolski to akurat prawda
Zapewne chodzilo ze produkowane u nas. Tak jak mastercook.
Sunna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 02.07.2009, 21:14   #239
ro29
Guru

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
(...)

Nad elektrycznym w takim razie się zastanowię. Nie chciałbym tylko, żeby przykładowo w praniu później okazało się, że gazowy z jakiegoś powodu byłby jednak lepszy. Pomyślę. (...)
Powiem tak - osobiście z elektrycznymi miałem mało, a nawet bardzo mało do czynienia - ale jakoś nie widzę jakie gazowy miałby zalety - bo chyba wad sporo wymieniłem - na dodatek od kiku osób już słyszałem, które miały stare gazowe i kupiły kuchenki z piekarnikiem elektrycznym - że sobie chwaliły; zresztą ktoś już napisał - co jest prawdą - el. piekarnik ma np. bardziej stabilne grzanie itp.
Zresztą - jak patrzę na tę naszą kuchenkę to mam pewne wrażenie - że Amica - ale może też inne firmy "odpuściły" sobie rozwijanie piekarników gazowych - praktycznie modeli takich jest już mało - i tylko te najtańsze - więc teoretycznie ten kto to kupuje zbytnich wymagań nie ma ... no bo jakoś nie wierzę, że nie można by dzisiaj zrobić lepszego piekarnika niż nasz ...

W sumie to gazowy miałby sens np. jakby w mieszkaniu nie było elektryczności lub. np. pracowało by non-stop jakieś urządzenie pobierające tyle mocy, że włączenie piekarnika powodowało by zadziałanie bezpiecznika ... ew. sytuacja w mieszkaniu, gdzie jest fatalna instalacja - np. w starym budownictwie nie wymieniana od 50-lat ... ale to są skrajności - po prostu przyszły mi na myśl

Może jeszcze argumentem może być to, że piekarnik gazowy jest tańszy w użycie - tylko trzeba zadać sobie pytanie - ile my z niego korzystamy, aby była to zauważalna suma - co 2 dzień, codziennie ?
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Co do regulacji to niestety wiem, u mojej Babcii było to samo. Na początku można było i minutę trzymać o palniki zapalały się albo nie (częściej nie ). Potem była reklamacja, regulacja i.. na szczęście pomogło
Tak więc niestety liczyć się z tym trzeba, że coś takiego może być potrzebne. Z drugiej strony nie wyobrażam już sobie zapalania palnika zapałką..
Rodzaj zapalarki jest mi obojętny (pokrętło, przycisk). Byleby była.
Mój Wuja ma Indesita właśnie z zabezpieczeniami - na gwarancji już miał problemy, serwis ich nie rozwiązał - sam pokombinował i było kilka lat dobrze - teraz w Poznaniu zmieniali gaz i po wymianie dysz znów były problemy - ale jakoś je rozwiązali Ci z tej firmy co wymieniali dysze.

Co do zapalarki - są zapalacze, nie trzeba zapałką
A tak na serio - zgadzam się z Tobą - jak my kupowali to moja Mama też chciała nawet bez zapalarki - dzięki mnie kupiliśmy taką z zapalarką - nikt tego nie żałuje dzisiaj - bardzo przydatna sprawa
Tylko fajnie jest, jak jest awaria energii elektrycznej ... człowiek zapomni i próbuje na siłę zapalić gaz
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
A jeśli jeszcze chodzi o to podłączenie (sztywne a elastyczne) - to kwestia tylko kabla, czy także samej kuchenki (w sensie jej rodzaj przesądza o sposobie podłączenia)?
Nie kabla, a złącza-węża gumowego z tym zaworem.
A da się tak podłączyć każdą kuchenkę chyba ... nie słyszałem, aby się nie dało ... jedyne co mi przychodzi na myśl, to jakbyś miał tak rurę od gazu, że nie dało by się podłączyć (zamontować) tego zaworu - nie było by miejsca - ale on duży nie jest, więc to musiałby być już skrajny przypadek).

ro29

Ostatnio zmieniany przez ro29 : 02.07.2009 o godz. 21:18
Stary 02.07.2009, 21:28   #240
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez ro29 Podgląd Wiadomości
Co do zabezpieczenia - z tego co ja wiem, obowiązkowe jest w piekarniku - jeśli piekarnik jest oczywiście gazowy; natomiast przy palnikach na pewno nie ma obowiązku, dlatego część modeli nie ma.

Co do podłączenia - musisz wziąść osobę z uprawnieniami gazowymi - ze względu na bezpieczeństwo, ale też fakt, że musi Ci on przystawić - po zamontowaniu i sprawdzeniu - swoją pieczątkę na gwarancji - i dopiero z taką podpieczętowaną gwarancją wracasz do sklepu i wtedy sklep Ci wypełnia i pieczętuje gwarancje - mówiąc inaczej - gdybyś zamontował sam, to nie masz gwarancji na kuchenkę.
Natomiast co do umówienia się ... mhhh - a musi to być w ten sam dzień czy zaraz po przywiezieniu ? No bo z fachowcem np. z ogłoszenia umawiasz się osobno - i najpierw musisz mieć kuchenkę na 100 % w mieszkaniu - a z tym transportem też różnie bywa - więc nie radzę na "styk" - że przywiozą do 13 a Ty umawiasz speca też na 13 bo może się okazać, że będą z kuchenką o 14
ro29
Tak byłoby najlepiej. Ale wtedy zostanę ze starą kuchenką, z którą nie będę miał, co zrobić, a chciałbym, żeby transport ją od razu odebrał..

No ale jeśli nie będzie się dało inaczej to tak zrobię, a później będę się marwić. Ktoś ostatnio zostawił w pobliżu wizytówkę, że stary sprzęt zabiera. Trzeba by to było tylko stargać na dół (trzecie piętro, bez windy..).

Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: