![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Wydaje mi sie ze paja zwrocil uwage na ciekawa rzecz. Chodzi o pewien relatywizm w przykladaniu uwagi do zycia ludzkiego. Jednak zgon nawet wiekszej liczby osob ale rozlozony w czasie i w roznych miejscach (typu wypadki drogowe, czy zamarzniecia) sa traktowane jedynie jako sucha trzeciorzedna informacja, natomiast z tego wydarzenia zrobiono istna tragedie grecka ktora nastawiona jest na wywolanie u widza katharsis. Dlaczego - ano bo latwiej jest skupic sily medialne w jednym miejscu w jednym czasie, niz latac po kraju i zbierac poszczegolne przypadki. Kompletna dziennikarska hiena bylo dla mnie puszczenie w glownym wydaniu Faktow zarejestrowanej rozmowy telefonicznej ofiary z czlonkiem rodziny (ofiara dzwonila gdy byla uwieziona pod elementami dachu proszac o pomoc).
Wiec po dluzszym zastanowieniu niestety stwierdzam ze mamy do czynienia z totalna hipokryzja mediow i wladz, ktore z tego wydarzenia zrobia swoje show, choc po pierwsze nie do konca powinni (nie do konca, bo pewna informacja obywatelom sie nalezy) oraz wykorzystaja to do wlasnych egoistycznych celow. |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
[Member of Mayday]
Data rejestracji: 21.01.2003
![]() |
Też mnie ciekawi dlaczego zrobili z tego taką katastrofe
...ale jakby ktoś chciał obejrzeć co o tym mówią u mnie to wystarczy kliknąć Tutaj - BBC News o "katastrofie" w Katowicach... |
|
|
|
|
|
#3 | ||
|
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
I co ważniejsze - tutaj w przeciwieństwie do części wypadków np. komunikacyjnych - Ci ludzie którzy zginęli, zostali ranni itd. - nie mają w tym żadnej winy - jedynie to, że - jak to się mówi - znaleźli się w nieodpowiednim miejscu, o nieodpowiedniej porze ... I jest to wielka tragedia. Natomiast prawdą też jest - jak w cytowanym fragmencie napisał @pawelblu - że sprawa została bardzo mocno nagłośniona - może to i dobrze - ale z drugiej strony, w pewnym momemcie widać już w tym lekką przesadę. Tak samo z żałobą narodową - owszem - jestem za - ale żeby aż na 3 i pół dnia ?? Oczywiście sama postawa władz raczej zasługuje na pochwałę - jest na pewno lepsza niż to bywało w przeszłości - ale w sumie tak to powinno być. Co do zaś samej akcji ratunkowej trudno mi (jak większości) to oceniać - szczególnie że pewne "niuanse" wyjdą dopiero na światło dzienne wkrótce - aczkolwiek wydaje mi się, że uwzględniając polskie realia - była naprawdę nieźle zorganizowana - w miarę szybko i sprawnie. Cytat:
I czy zawalały się dachy w takich ilościach ?? A sprawa odśnieżania - cóż skoro nawet chodniki nie są odśnieżane, bo dozorcy i zarządcy mają to w ..., to czy przejmują się dachami ?? Za co nawet kary nie ma (dotychczas - bo ma się to zmienić ponoć). A co do wad konstrukcyjnych - podobnież już w cztery lata temu ta hala miała remont dachu, bo groził zawaleniem - więc jak widać było tu może od początku coś źle zaprojektowane. No bo skoro przenosi się na polski grunt projekty z Hiszpanii !! - gdzie przecież śniegu nie ma - to co się dziwić ... Pamiętajmy jednak o tych, co stracili zupełnie niewinnie, życie ...[*] ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 30.01.2006 o godz. 01:02 |
||
|
|
|
|
|
#4 |
|
Forumator
Data rejestracji: 06.12.2002
![]() |
Wlasnie sie dowiedzialem ze zginal w tej katastrofie moj byly dyrektor Szkoly Podstawowej Nr. 24 we Wroclawiu, Pan Prystupa. Sam teraz nawet niewiem jak ma na imie, dla nas zawsze po nazwisku. Rok temu dopiero przeszedl na emeryture i byl zapalonym golebiarzem.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
.:Obey Your Master:.
Data rejestracji: 18.12.2003
![]() |
a TVN znowu ma swoje 5 minut. Jak ta ******na stacja lubi takie wypadki. Żałosne
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
... publiczna nie odstaje poziomem, to są sępy z jednego gniazda.
PS. podobno gołębie zabitych hodowców juz stąd nie odlecą, umrą tutaj, gdzie ich właściciele.
c'est la vie !!! Ostatnio zmieniany przez Zetoxa : 30.01.2006 o godz. 09:52 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 27.07.2004
![]() |
juz 67 ofiar,...no tv to sepy trwa akcja ratownicza a ci z kamerami wlaza wszedzie..premier przyjechal obejrzec co sie dzieje jak za nim ruszyli nie patrzac na nic...niezle wygladalo jak samochod premiera, czy prezydenta wyjezdzal z pod hali w asyscie 30 innych samochodow
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
na moje nie ma co dyskutować w takich tematach, dlatego z dystansem podchodze do tematów typu "wypadek autobusu, dziecka" etc. bo co w takich tematach pisać?
Człowiek zawinił, dachu nie chciało się wysprzątać, albo hala była zbudowana "na pałe" i mamy tragedie. Bardzo mało pisze się i mówi o zwierzętach, które tam zginęły w męczarniach i być może do teraz giną gdzieś w okolicach hali lub w hali. Mówi się, że zwierzęta są mniej ważne od ludzi, na pewno nie dla tych ludzi, którzy poginęli albo po prostu dla osób którym los zwierząt nie jest obojętny - jest to też druga strona medalu. Nie czytałem opinii zagranicznych, gdyż wiele mnie one nie obchodzą, miło mi tylko jak słyszę w telewizji, że zagraniczne media bardzo poważnie podchodzą do tej tragedii poświęcając jej wiele czasu, a z całego świata płyną kondolencje. Media "okrzyknęły"... media zapomniały o tragedii, której rocznica była nie tak dawno bo 13 stycznia. W 1993 zatonął niedaleko Rugi polski prom Jan Heweliusz. Zginęło 55 osób. Trochę mniej niż w Katowicach czy w Chorzowie (też ciekawy "zonk" z miejscem tragedii ), ale była to katastrofa wodna chyba bardziej przerażająca.Wczoraj wieczorem Kaczor wydał orędzie do narodu - nie wiem do kogo ono było skierowane bo smutek, nostalgia i zawiłość płynęła z szklanego ekranu. Zaczęła się rozbiórka hali, stanie jakiś pomnik, po tygodniu temat zejdzie ze sceny i... "karawana jedzie dalej" ... pzdr [i]
nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego! Ostatnio zmieniany przez CIAPEK : 30.01.2006 o godz. 10:49 |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
.....ratowac ludzi zgadzam sie na pierwszym miejscu ale czy ktos takze ratowal te zwierzeta..te setki klatek??...sa u nas jakies sluzby ktore sa za to odpowiedzialne??
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
wyobraźcie sobię samopoczucie tych ptaków podczas kiedy wali się sterta żelastwa, wielki huk, wstrząsy ![]() fot. wp.pl
|
|
|
|
#11 | |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
na rosół z nimi.
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Wymiatacz
![]() |
czytajac te artykulu dochodze do wniosku ze to jakis osilo pisal...w Polsce to juz tak jest..co 4 dni ginie tyle ludzi w wypadkach...a nie oglaszaj zaloby narodowej co to za rozumowanie...po pierwsze tutaj wszytko wydazylo sie w ciagu kilku godzin a nie dni...a po drugie zawsze komus nie pasuje...jak by nie oglsil prezydent zalbo to juz media na niego by skoczyly razem z tym typem pewnie co napisala ten artyklu ze co to za prezydent co nie oglasza zaloby po takiej tragedi, rzad, prezydent daja kase dla ludzi poszkodowanych...zle, nie dali by zle, prezydnet i premier przyjechali na miejsce katastrofy zle,..nie przyjechali by skandal...trudno wszytkim dogodzic, a i jeszcze te komentarze...."Policja woli spisywać młodziez po nocach
Maniek /18.12.2005 11:15/ Zamiast zajac sie ''powaznymi'' rzeczami Policja woli łapać mlodziez po godzinie 23!!".....jak ten koles kiedys dostanie pod klatka i go okradna to zrozumie po co policja spisuje mlodzych ludzi po 23 |
|
|
|
|
|
#13 | |||
|
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
Wiadomo, że była to wielka tragedia - i w ciągu kilku godzin zginęło prawie 70 osób, drugie tyle zostało rannych - i trzeba to uwzglednić - mi też jest smutno i uznaję to za największą katastrofę ostatnich lat. Chodzi jednak o to - że patrząc np. z perspektywy pojedyńczych ludzi - rodzin tych którzy zginęli - to w ciągu tygodnia często taka sama ilość rodzin cierpi bo ich bliscy giną w wypadkach itd. I czy im tak ochoczo wszyscy pomagają ?? Zbierają pieniądze, mówią o nich w telewizji - a to patrząc pojedynczo jest takie samo ludzkie życie ... Po prostu trochę za wielkie z tego zrobiono "show" telewizyjne. Co nie znaczy, że miało zostać to przemilczane - wręcz przeciwnie - ale bez przesady ... Cytat:
W Polsce przez chociażby 50 ostatnich lat były mroźniejsze i bardziej śnieżne zimy - i co zawalały się tak dachy ?? Cytat:
ro29 |
|||
|
|
|
|
|
#14 |
|
West Coast Player
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Apropo wypadku - proponuje przeczytac TEN artykul - koszmar normalnie takich dziadow powinno sie wieszac na glownym placy w miescie !
|
|
|
#15 | |
|
***Fakt jest faktem..***
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
A co do Show... nie wiem nie odczulem tego ciesze sie ze np. dzieki tvn24 moglem na bierzaco sledzic to co sie dzieje, a bardzo mnie to interesowalo. Tragedia jest i tego nikt nie zmieni. Mam tylko nadzieje ze wszyscy ludzie odpowiedzialni za ta katastrofe (a jak slychac to tacy sa) srogo za to zapłaca. Bo byla to katastrofa ktora mogla sie nie wydarzyc... Ostatnio zmieniany przez Ice : 01.02.2006 o godz. 12:36 |
|
|
|
|
![]() |
|
|