![]() |
Cytat:
Jeśli już to polecam płyte Gigabyte k8nsc-939 (280zł), mam ją w zespole z Venice 3000+ - ślicznie i bezproblemowo śmiga. (Ewentualnie msi K8n Neo2 - ale jest droższa a niewiele wnosi) Cooler boxowy wystarcza, jak nie box to kup jakiegoś Spire za 45 zł - te procesory się nie grzeją. A jeśli chcesz więcej wydać na chłodzenie to Arctic Freezer 64 za jakież 75 zł - najlepsza ponoć bestia dla amd. Ram ok - dla kręcenia przy a64 nie ma większego znaczenia. Tutaj pamięci NIE chodzą "synchronicznie", tylko inaczej ;) ... no cóż to już dłuższa pogawędka. (oczywiście byle jakie / noname nie wchodzą w grę. Ja mam kingstony 2x512 dual cl3 - spokojnie chodzą 1T i cl2,5) HDD - ok ALe uważam, że pakując się w Venice i agp przepłaciłem (co prawda mam 9800pro i nie chciałem go też wymieniać). Obecnie kupiłbem jakiegoś semprona 64 2800/3000+ z płytą Epox 8KDA3I rev. 3.2 albo z płytą Gigabyte k8ns (s754) rev 1,1 (ewentualnie rev 2,0 ) Na koniec uwaga - firmowy zasilacz min 350W z mocną linią 12V. |
naprawde ten chlopaczek nie ma ciagotek do gier,jakos go to nie ciagnie ;)
|
Witam
Powracam na chwilę do mojego postu nr 109. Wybaczcie, że odpowiadam z takim opóźnieniem, ale ostatnie dni nie pozwalają mi na aktywne uczestnictwo w życiu forum ... Cytat:
Cytat:
Znajomy ostatecznie dołożył jeszcze 200 zł do puli i za trochę mniej niż 1600 zł nabył zestaw jak poniżej. Nie wiem dokładnie jaką obudowę kupił (nie byłem z nim w sklepie), znając środki poradziłem, aby wybrał tą, która mu się najbardziej podoba ;), postanowił także nabyć nagrywarkę DVD. Finał to coś takiego : Procesor : AMD Sempron 2600+ (S754 64-bit) + Pentagram Freezone QV-100 AlCu Plus Płyta : Asus K8N-E Deluxe (nForce3) Pamięć : DDR-SDRAM DIMM DDR400 512MB Kingston Grafika : Radeon 9550 Gigabyte 128MB DDR, TV&DVI Dysk : Samsung 80 GB /7200 /SATA-II NCQ /8MB Nagrywarka DVD : DVD-RW LiteOn SOHW-1693 Obudowa + zasilacz (nie wiem dokładnie jaki) Jak na komputer do pracy biurowej to zupełnie przyzwoita konfiguracja za tą cenę. Z czasem można dokupić lepszy zasilacz lub większy dysk (choć jak się nie zabierze za grzebanie z filmami to nie koniecznie). Dziękuję jeszcze raz za wypowiedzi i wszelką pomoc. Pozdrawiam |
Witam, kolega prosił mnie o złożenie kompa, dawno już nie interesowałem się hardwarem komputerowym (jakieś 8 miesięcy) i wypadłem z obiegu. Ale coś tam poszukałem i oto co wyszło:
Procesor AMD Sempron 3000+ BOX (Socket 754, 64-bit) 379.00 Płyta główna Asus K8N4-E Deluxe nVidia nForce 250 zawiera: karta muzyczna, karta sieciowa 364.00 Pamięć RAM Kingston DDR 512MB PC-400 CL2.5 224.00 Dysk twardy IDE/SATA Samsung SpinPoint 120 GB (8MB cache, Serial ATA II) 337.00 Obudowa Modecom Debut - czarno-srebrna - 350W 200.00 Napędy optyczne BenQ DVD+/-RW DW1640 bulk black + soft 180.00 Klawiatura Logitech Internet PRO Keyboard black OEM 50.00 Myszy Logitech Black Label Mouse OEM Black (M-BJ58) 45.00 Stacja dysków FDD 1,44MB 3,5" - black 36.00 Karta graficzna GeForce 6600 Gigabyte GV-NX66128DP 128MB (128-bit) TV/DVI bulk (PCI-E) 439.00 suma: 2254 (komputronik.pl) - kupował będę w http://ptr.pl więc będzie ok 100 zł taniej + Monitor LCD 17" Samsung SyncMaster 713N silver-black (z pivotem) 1219.00 Cena bez monitora 2000-2400 Jeżeli macie jakieś poprawki do tej konfiguracji z chęcią im się przyjrzę Z góry dzięki za pomoc pzdr |
Ja bym zasugerował monitor 19". Naprawdę poprawia to komfort pracy. Rozdzielczość jest ta sama co na 17" ale pixele są troche większe - dzięki temu masz większe ikonki, czcionki itp. Pracowałemtroszke na 17" i na 19" - zdecydowanie większy komfort na 19". A monitor kupuje się na pare lat. Za ~ 1500zł można kupić Philipsa 19" [Philips 190B6CS] z pełną 3-letnią gwarancją obejmującą także wszystkie pixele. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19159
P.S. Pivot przy matrycy TN to średnio przydatna rzecz, niestety :( . B. widoczne stają się ograniczenia kątów widzenia szczególnie od dołu (w normalnej pozycji) |
Witam
Zgadzam się w 100% z tym co napisał kolega Conti. Sam mam LCD 17***8221; i przy standardowych 96 dpi rzeczy na ekranie są po prostu za małe. Można oczywiście zmienić na 120 dpi, ale powoduje to różne problemy, z których najbardziej denerwujące to zniekształcanie aplikacji, polegające na znikaniu kawałka okna, na którym są np.: przyciski czy jakieś opcje (przykład to choćby KProbe). Druga sprawa to dysk. Nie ma sensu kupować urządzenia 120 GB skoro 160 GB jest droższe tylko o 16 złotych (komputronik). W przypadku dysku 160 GB wybierałbym między Samsungiem SATAII, a bardzo udanym modelem WD 160 GB również na SATAII (dokładnie WD1600JD). Pozdrawiam |
Co do monitora to nie wiem czy będzie chciał tyle kasy wydawać (1500-1600), sam pracuję w pracy na monitorze LCD ( 2xBelinea 102005 - źle mi się na nich pracuje, ale co zrobić praca i tam się nie wybiera co dają), tego Samsunga wybrałem, bo wiem jak na nim się pracuje, w rodzince 3 osoby go mają i bardzo sobie go chwalą zarówno w grach i filmach jaki ipodczas surfowania po internecie i w czasie pisania np. w Wordzie.
Pivot jest przecież wykorzystywany przede wszystkim do pisania np. w Wordzie, a w 99% wypadków pisze się na wprot monitora więc małe kąty nie będą przeszkadzać. Arepo co do dysku masz rację mała różnica w cenie a duża w GB więc dysk będzie zwiększony, sam mam samsunga dysk i jestem z niego bardzo zadowolony więc taki wpisałem, siła przyzwyczajenia ;) |
ja sam co 12 lub 6 miesiecy modyfikuje prawie calkowicie pieca
ale znajac realia kowalskiego kupujacego kompa na 2-3 lata ... http://img176.imageshack.us/img176/5...ueprice5an.jpg ... jest to zdrowe value2price na allegro za gotowke oczywiscie taniej ... :mruga: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71230756 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70231091 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=71037132 |
Cytat:
"...zupełnie przyzwoita konfiguracja..." - || dla mnie jest naprawdę dobra, albo bardzo dobra - szczególnie, że to komputer do pracy biurowej - to praktycznie zbyt dobra.... ;) Pozdrawiam ro29 |
Zapytałem sie jakis czas temu na forum jaki dysk polecacie..nikt nie odpisał ...
:D ( w innym temacie) . Wiec tak kupiłem samsunga 200 GB 8 MB cache ata 133 :> a mojego maxtora 120 chce wsadzić do kieszeni usb 2.0 i teraz któa byscie polecili tak do 130 zł ?! ja myslałem nad tymi 1 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=21161 lub 2 http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12742 ? |
|
Zamierzam kupic komputer, kwote szacuje na ok 8 - 9,5 tys zl. Licze na wasza pomoc. Moje wymagania:
- AMD Athlon 64 bit (najchetniej dwurdzeniowy X2 czy jakos tak) - porzadne mobo, z przyzwoitym wyposazeniem (USB 2.0, sieciowka, kontroler SATA, RAID, cos jak DUAL BIOS etc) - duzo RAMU >1 GB - grafika na PCI-E (ale nie biore pod uwage SLI czy CrossFire) - nagrywarka DVD - obudowa z dobrym chlodzeniem (taka, zeby 3 dyski do niej spokojnie weszly) - dysk SATA ok 120 GB - karte muzyczna z bajerami typu: zew. panel etc - silny, stabilny zasilacz - chce rowniez aby komp byl raczej cichy, prosze wezcie to tez pod uwage - bajery typu dodatkowe oprogramowanie, nie kieruje mna w zakupach. Dyski, myszke, klawiature, monitor, glosniki mam. Tylko co wyzej jest mi potrzebne. Kwota 9,5 tys to maks, wolalbym dac nieco mniej ale jak nie da rady to nie :D |
Krótko mówiąc WOW.
Takie krótkie raczej wskazówki: Płyta główna - (500 - 900zł) - DFI nF4 SLI INFINITY, DFI LanParty nF4 SLI-DR; Asus A8N-SLI Premium nForce4 SLI; Microstar K8N SLI Diamond nForce4 SLI; Gigabyte GA-K8NXP-SLI nVidia nForce4-SLI. W przypadku ambicji o/c z naciskiem na DFI. Procek: jeśli koniecznie dwurdzeniowy to AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket 939) (1600zł), ALE jeśłi chodzi o gry to lepszym wyborem będzie AMD Athlon 64 4000+ BOX (Socket 939) San Diego (1500zł) Ram minimum 2GB aby to miało sens - dual 2 x 1GB CL2,5 Grafa: Radeon X1800XL Sapphire 256MB VIVO (1800zł) Dysk min. 250GB - polecam nowe maxtory serii 10 z 16 mb cache Karta muzyczna - Creative Sound Blaster X-Fi Platinium (750zł) Zasilacz - jeśli ma być cicho to Tagan U22 480W Obudowa Chieftec BigTower - a który model to już sobie pooglądaj. DVD+RW - Benq / LG / Nec / Pioneer Koniecznie Windows XP - znikomy cenowo dodatek. Jeszcze co do karty sieciowej. Dobrym rozwiązaniem jest dokupienie karty sieciowej PCI Intela (nie jakieś realteci i inne - TYLKO Intel). Na poprzedniej płycie spaliła mi się wbudowana, więc dokupiłem intelkę - zupełnie inny komfort. Przy nowej płycie też wsadziłem intelke. Polecam też dokupienie UPS - wydatek jakieś 700zł za APC Back-UPS RS 800VA. Nie ma nic gorszego jak chwilowa przerwa w prądzie :blee: |
Chociażbym się bardzo starał, to nie dałbym rady znaleźć tych podzespołów takich, żeby zapłacić za nie 8-9 tysięcy... Pomijając już fakt, że na moje oko to tak do 3-4 tys. kupi się bardzo wydajny komputer, a wszystko więcej to już tylko strata pieniędzy.
A co do samej konfiguracji to mniej więcej zgadzam się z powyższym. Może poza tą kartą sieciową, ale ja nigdy nie miałem z nimi problemów. |
Jak juz kupujemu to siecowke 3COM ;)
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:15. |