Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   zaakceptujcie zestaw PC dla mnie:)->>new komp<<- (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zaakceptujcie-zestaw-pc-dla-mnie-new-komp-51960/)

Arepo 17.10.2005 17:15

Ilość załączników: 1
Witam :piwo:

Podczepię się pod temat, bo dzisiaj kolega poprosił mnie o pomoc w złożeniu komputera.

Mamy bardzo skromny budżet, tylko 1400 PLN (bez monitora).

Wstępnie wybrałem w komputroniku zestaw jak poniżej.

Co o tym sądzicie ?, wszelkie uwagi mile widziane, bo o ile na Socket A złożyłem z powodzeniem ze 30 kompów to na 754 będzie to moje pierwsze podejście.

Trochę się boję tej obudowy z zasilaczem za 130 zł, na nic lepszego nie ma jednak kasy. Nie wiem również za wiele o tej płycie ASUS-a. Może ktoś ją posiada i może coś powiedzieć ?. Tylko raz się przejechałem na Asusie (superferalny model A7N8X-VM/400 - socket A oczywiście), pozatym OK. Może lepszy będzie Abit NF8-V ?.

Czekam na sugestię, bo nie chciałbym się narazić dobremu znajomemu ;)

pozdrawiam

andrzejj9 17.10.2005 17:26

He he.. powiem ci tak.. z jakiś góra tydzień temu składałem znajomemu komputer za ok. 1500 i.. patrząc na to, co ty wybrałeś, mogę powiedzieć, że poza obudową wzięliśmy dokładnie to samo :) (tylko dysk Seagate). No i tylko jeszcze do tego nagrywarkę LG, ale wszystko po niższych cenach (Arest) więc wyszło podobnie.

Tak więc jak dla mnie - :spoko:

Smartek 17.10.2005 18:52

za ta cene nic lepszego chyba sie nie da zlozyc, a jedynie co to mam zastrzezenia co do firmy Asus - jakos nie przepadam za nia i na Twoim miejscu wzialbym abita, ale.. to kolejne z moich uprzedzen jak w wypadku firmy samsung [pisalem o tym w ktoryms z tematow].
pozdro ;)

Arepo 18.10.2005 01:01

Dzięki za odzew.

Zapomniałem napisać, że kolega ma ze starego sprzętu nagrywarkę CD-RW i stację dyskietek :), więc tego nie dobieram.

@andrzejj9
My też nie będziemy kupowali w Komputroniku, bo mają tam za wysokie ceny, a liczy się każdy grosz. Za identyczna konfigurację (poza obudową) w Gralu - www.gral.pl zapłacimy mniej niż 1300 zł, więc jest spora różnica. Można dołożyć np.: do dysku 160 GB czy lepszej płyty.

Nie wiesz może jak znajomemu sprawuje się ta płyta główna ?

@Smartek
Asus potrafi zrobić prawdziwego knota, sam przekonałem się o tym na własnej skórze. Powody, dla których nadal polecam te płyty to to, że większość z nich jest jednak naprawdę dobra, a w porównaniu do Abita mamy tu zawsze lepsze wyposażenie za tą samą lub niższą cenę. Przemyślę jednak sprawę i może zdecyduje się na ten model NF8-V. Jest oczywiście droższy i gorzej wyposażony, ale na pewno nadrobi wydajnością. Co do dysku to przyznam się, że robię eksperyment. Naczytałem się dużo dobrego o tych napędach i jeśli znajomy będzie zadowolony, kto wie czy nie kupię w przyszłości Samsunga. Jak na razie goszczą u mnie jedynie dyski WD.

Dzięki jeszcze raz za uwagi, dam znać co w końcu kupiliśmy.

pozdrawiam

Pierwszy 18.10.2005 02:08

jeśli chodzi o obudowę i zasilacz radzę wziąć jakąś obudowę bez zasilacza, a zasilacz fortrona na allegro - naprawdę warto! są bardzo ciche, fortron=modecom, trzymają napięcia... niema się co rozpisywać - róznice czuć nawet w ręce, waga 2 kg przy ~0,5 kg codegena/megabajta itp wynalazkom.

andrzejj9 18.10.2005 09:28

Cytat:

Napisany przez Pierwszy
jeśli chodzi o obudowę i zasilacz radzę wziąć jakąś obudowę bez zasilacza, a zasilacz fortrona na allegro - naprawdę warto! są bardzo ciche, fortron=modecom, trzymają napięcia... niema się co rozpisywać - róznice czuć nawet w ręce, waga 2 kg przy ~0,5 kg codegena/megabajta itp wynalazkom.

Możesz podać link do jakiejś aukcji z nim?

Pierwszy 18.10.2005 11:54

ja kupowałem u tego sprzedawcy - jego aukcja skończyła się dzisiaj w nocy - zapewne niedługo wystawi ponownie.
Aktualnie TA aukcja ale jest znacząco drożej... Jest jeszcze Fortron FSP350-60THA-P, który będzie lepszy do konfigów nowszych zasilających procesor z linii 12V.
FSP350-60MDN Rev.A będzie lepszy do starszych konfigów zasilających proc z linii 5V - tak gdzieś wyczytałem (chyba na tweaku...)

kodziu 18.10.2005 20:25

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Możesz podać link do jakiejś aukcji z nim?

Jeśli dobrze pamiętam to już chyba pisalem o tych zasilaczach nawet w Twoim topicu ;) A są to ciągle te same PSU.

@Pierwszy dobrze napisał. Jeden z fortonów jest przeznaczony na procki zasilane z +5V (ma mocniejszą tą linie) a drugi z +12V (ta sama zaleźność).

Co do zestawu Arepo. Obudowe wybierz jakąś najtańszą ale jeżeli budżet na to pozwoli wybierz coś z ModeCom'a. Troszkę lepsza jakość w porównaniu do codegenów i tym podobnych obudów.

A jeśli chodzi o zasilacz. Może to być forton z allegro (zdarzają się używane, naprawiane, bez gwarancji, zakurzone) lub całkowite nóweczki ale jeżeli chcesz być pewny i nie grać na tej loteryjce możesz wziąść modecom'a 350GTF. Jest to wypisz wymaluj forton w innej puszce i z inną naklejką ale za to z gwarancją i innymi gadżetami. Obecnie kosztuje okolo 80zł w komputroniku, więc myślę ze znajdziesz go taniej.

PS Byłbym zapomniał. 350GTF ma też lepsze okablowanie :>

Pierwszy 18.10.2005 23:39

Cytat:

Napisany przez kodziu
(...)A jeśli chodzi o zasilacz. Może to być forton z allegro (zdarzają się używane, naprawiane, bez gwarancji, zakurzone) lub całkowite nóweczki(...)

polecam sprzedawcę, którego wskazałem post wcześniej - w sumie za 61 zł otrzymałem dobrze zabezpieczoną paczkę z nowiutkim zasilaczem plus rok gwarancji na piśmie i ogólnie jestem b. zadowolony z tego zakupu - poza tym nastała taka cisza, że czasem muszę się wsłuchiwać czy komp pracuje :)

andrzejj9 19.10.2005 10:38

Cytat:

Napisany przez kodziu
Jeśli dobrze pamiętam to już chyba pisalem o tych zasilaczach nawet w Twoim topicu ;) A są to ciągle te same PSU.

Bardzo możliwe.. Pamiętam, że podawałeś linki, natomiast nie sprawdziłem jeszcze (wczoraj zaraz po tym jak to napisałem siadło mi NEO i dopiero przed chwilą zaczęło działać..) czy to te same :)

@ Arepo

Ma ją w sumie dopiero niewiele ponad tydzień, więc na razie można tylko zgadywać, ale przez te kilka dni nie było żadnych problemów :)

marynarz 22.10.2005 13:12

Szkielet kompa - prosze o komentarze

Jestem na kupnie szkieletu komputera, zdecydowalem sie na cos takiego:

Procesor: AMD Athlon 3200+ Venice s.939 OEM ADA3200DAA4BW - 510 zl (no niestety rev.E6 co z O/C nie slynie, ale innego nie dostane w Katowicach)

Cooler: Pentagram Freezone QVC-100CU+ - 105 zl

MOBO: Asus A8V Deluxe WIFI - 399 zl (PCIE nie potrzebuje bo mam GF4 Ti4200 AGP ktory do wszystkiego mi wystarcza)

RAM: Geil 2 x 512MB CL2.5 Dual - 389 zl

ewentualnie: Kingmax Hardcore 2 x 512MB DDR500 BGA - 2 x 249 zl (tu niestety sie zastanawiam czy jest sens ladowac kase w taka pamiec skoro proc nie zapowiada wysokiego taktowania, a Geil powinien mu wystarczyc)

HDD: WD Caviar 160GB SATA - 295 zl

Wiecej mi do szczescia nie potrzeba bo posiadam reszte podzespolow (80GB+40GB, DVDRW, PSU Chieftec 420W...)
Prosze Was forumowicze o komentarze i ewentualne sugestie.
Calosc bede kompletowal w tygodniu po niedzieli.

Stef 23.10.2005 19:03

a ja potzrebuje komputer do 2000 zl +-200 zl z monitorem lcd. komouter bedzie wykorzystywany w typowo domowych zastosowaniach. bedzie to komputr dla 11 latka,wiec zadne gry raczej nie wchodza w rachube(z tego powdu mysle o jakiejs zintegrowanej grafice na mobo). pomozecie mi cos wybrac?

pepperman 23.10.2005 19:25

Cytat:

Napisany przez marynarz
Cooler: Pentagram Freezone QVC-100CU+ - 105 zl

poszukaj uzywanego xp-120. wyjdzie troche drozej, ale warto.

Qbi@k 23.10.2005 20:08

Cytat:

Napisany przez Stef
Bedzie to komputr dla 11 latka,wiec zadne gry raczej nie wchodza w rachube

Biedne dziecko :) A niema gier dla osob powyzej 11 lat ? ;) Kazda strategia i samochodowka jest chyba od tego wieku dozwolona :pisze: ja proponuje mimo wszytsko zlozyc "normalny" PC z "normalna" grafika :)

kodziu 23.10.2005 20:18

Cytat:

Napisany przez Stef
a ja potzrebuje komputer do 2000 zl +-200 zl z monitorem lcd. komouter bedzie wykorzystywany w typowo domowych zastosowaniach. bedzie to komputr dla 11 latka,wiec zadne gry raczej nie wchodza w rachube(z tego powdu mysle o jakiejs zintegrowanej grafice na mobo). pomozecie mi cos wybrac?

Dobrze wiesz co mówisz? To chłopak z afryki czy co? Do czego w tym wieku ma on niby wykorzystywać tego kompa? ||

Postaraj się aby w konfiguracji był chociaż radek 9550 od gigabyte'a za te 200zł.

Co do zestawu, wybór masz praktycznie tylko między AMD na socket A i 754.

A i jeszcze jedno, ostatnio z kumplem próbowaliśmy złożyć coś sensownego do 2000zł z monitorem lcd włącznie i powiem krótko: nierealne. W moim przypadku chodziło dodatkowo o jako-tako komputer do gier, więc kiszka. Albo gry albo lcd... ;)

Chyba że naprawdę zrezygnujesz z grafy i wpakujesz się w zintegrowaną. To już Twoj wybór, ale mysle ze chłopak byłby potem wdzięczny za możliwośc gry w cokolwiek...

EDIT
QBI@k mnie wyprzedził :) trochę długo się kumulowałem z napisaniem tego posta a jak juz coś wypocilem to sie okazalo ze ktoś myśli podobnie :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:59.