Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.05.2003, 11:33   #76
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)

Nie wszędzie da się przejść kablami, a zresztą czasami to było by droższe od linku radiowego. Wszystko jest kwestią kosztów.
Firma jak zaczynała kilka lat temu działalność to musiała wybudować całą infrastrukturę, i zaczynała od 1 później 2 itd klientów, a wtedy za łącze z telbanku płaciło się więcej niż teraz za łącze z futuro, więc koszty były ogromne. W tej chwili sieć jest monitorowana przez 24h przez serwery, które sprawdzają czy wszystkie strategiczne punkty działają i w razie awarii mamy to w statystykach i dostajemy sms'a, dodtakowo przez prawie 24h/dobę sie cjest monitorowana przez ludzi, wprawdzi nic się raczej niestanie, ale np gdyby dzisiaj w nocy powiedzmy o 3 padł router(to tylko sprzęt) to musiałbym wziąść paczke fajek, założyć spodnie, wsiąść w samochód(taksówkę, ja też czasami mam prawo napić sie piwa) i dziękować warunkom technicznym, że do serwerowni mam jakiś kilometr.
coz.. my mielismy fajnie bo osiedle jest zbite, ma swietnie rozegrane studzienki i kanaly komunikacyjne wiec po testach na 10 kompach i dwoch blokach, reszte (82 podlacznia) zrobilismy w 5 osob w dwa dni - bo przeciaganie tych kabli to byla poezja
sprzet byl ze zwrotow (jest sukcesywnie wymieniany na nowy) - wiec koszty spadly - no i zaden z nas nie bral i nie bierze za to kasy - wiec koszty sa jeszcze nizsze (choc nie doplacamy - padniety w czasie prac nad sprzetem dysk jednego z 'pracownikow' bez wahania poszedl w koszta)
nie mamy jeszcze takiego boskiego sprzeta co by sam myslal, no i nie znamy sie na tym tak dobrze (ja sieciowcem nie jestem jak juz to pisalem) - ale to dziala, klienci sa zadowoleni planujemy ekspansje na sasiedni, obcy budynek (tylko wtedy trzeba zmienic status stowarzyszenia z 'non profit' na inne)
i absolutnie tolerujemy dzielenie lacza - doswiadczenie pokazuje ze W NASZYM przypadku nie przeszkadza to w niczym a dla dzielacych jest tylko nieoplacalnym klopotem z ktorego szybko rezygnuja bo tanio mozna miec wlasne lacze

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.05.2003, 11:42   #77
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
(...)Tak z ciekawości ile płacisz?
~42 zlotych
Stary 06.05.2003, 12:10   #78
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
coz.. my mielismy fajnie bo osiedle jest zbite, ma swietnie rozegrane studzienki i kanaly komunikacyjne wiec po testach na 10 kompach i dwoch blokach, reszte (82 podlacznia) zrobilismy w 5 osob w dwa dni - bo przeciaganie tych kabli to byla poezja
sprzet byl ze zwrotow (jest sukcesywnie wymieniany na nowy) - wiec koszty spadly - no i zaden z nas nie bral i nie bierze za to kasy - wiec koszty sa jeszcze nizsze (choc nie doplacamy - padniety w czasie prac nad sprzetem dysk jednego z 'pracownikow' bez wahania poszedl w koszta)
nie mamy jeszcze takiego boskiego sprzeta co by sam myslal, no i nie znamy sie na tym tak dobrze (ja sieciowcem nie jestem jak juz to pisalem) - ale to dziala, klienci sa zadowoleni planujemy ekspansje na sasiedni, obcy budynek (tylko wtedy trzeba zmienic status stowarzyszenia z 'non profit' na inne)
i absolutnie tolerujemy dzielenie lacza - doswiadczenie pokazuje ze W NASZYM przypadku nie przeszkadza to w niczym a dla dzielacych jest tylko nieoplacalnym klopotem z ktorego szybko rezygnuja bo tanio mozna miec wlasne lacze
Dlatego możecie sobie na to pozwolić, firma w której pracuje poza ponoszeniem kosztów inwestycji musi płacić czynsz, zus, za sygnał i pensje pracownikom.
Stary 06.05.2003, 12:11   #79
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
Pawel_k napisa***322;(a)
~42 zlotych
To przy tych kosztach nie macie prawa marudzić, to jest bardzo tanio.
Jakby jeszcze obniżyli ceny to było by to psucie rynku(a nawet dumping), zakładam, że mieszkasz w blokach bo tylko w takim układzie ma to sens ekonomiczny.
Stary 06.05.2003, 12:23   #80
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
eloise napisa***322;(a)
Sid a jakie macie łącze i kto jest waszym dostawcą internetu?

we wcześniejszych wypowiedziach wspominałeś, że masz NEO+, więc dzielicie to łącze mimo regulaminu dostawcy (tp sa tego zabrania)
lacze to polpak 2mbit + 1mbit (bedzie 2 + 2) [innego lacza nie moglismy wziac]

neo+ mam prywatnie
do tego dochodzi 128 z osiedla ktore wykorzystuje tylko jako upload - wygodne, tanie, skuteczne
Stary 06.05.2003, 12:24   #81
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
To przy tych kosztach nie macie prawa marudzić, to jest bardzo tanio.
Jakby jeszcze obniżyli ceny to było by to psucie rynku(a nawet dumping), zakładam, że mieszkasz w blokach bo tylko w takim układzie ma to sens ekonomiczny.
wiesz prawda jest taka ze siec osiedlowa juz sobie sami zrobilismi gostek tylko wszedl ze sprzetem
poza tym czyj ja mowie ze mam za drogo moglbym nawet doplacic 10-20 zl byle by przewalek z zapychaniem niebylo
ale co tam narzekac, mam internet, kaza dziala (choc nie tak czesto jak kiedys) komp chodzi dobrze zyc nie umierac
Stary 06.05.2003, 18:55   #82
Wiadro
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 05.09.2002
Wiadro w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
cana napisa***322;(a)
ale tylko na terenie tego lokalu na którym jest telefon z sdi,
tylko ten nowy dselek mozna spokojowo dzielić nie pytając o zgode tpsów

pozdro
Z tego co mi wiadomo SDI mozna rozdzielac gdzie sie chce, bo nie zakazu w umowie. Co innego NEO+ bo tam jest w umowie, ze sygnal mozna rodzielac ale tylko w jednym lokalu. DSL tak jak napisales czyli mozna rozdzielac bez problemu.

A co do NEO+ ilu statystycznych Polakow stac na placenie abonamentu za ta usluge (ponad 200 zeta za miesiac)? Znam ludzi ktorzy robia wlasnie sieci na NEO+ i jeszcze nie mieli klopotow z tego powodu. TPsa chyba zdaje sobie sprawe ze jezeli beda za bardzo wciskac nos w domy klientow to moga stracic popyt na NEO. To jest moje zdanie. Pozdrowki
Stary 06.05.2003, 19:20   #83
pirat
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 21.08.2002
pirat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
rOUTER

Nie wiem czy juz wyzej bylo o tym pisane ale czytania w trzy i troszke wiec ja przedstawi swoja propozycje. Ja sam posiadam dostep od TV kablowej i rozdzielam to routerem z planety model XRT-401B maskujac numer MAC karty sieciowej. I dziala ! Router kosztuje 300 zloty chyba i ma 4 wyjscia..... oczywiscie mozna do niego potem podpiac jakiegos switch albo hub-a....

Pozdro Pirat

...o so chodzi...
pirat jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.05.2003, 20:49   #84
Torwald
Internet Addict na odwyku

Data rejestracji: 03.10.2002
Torwald niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
A ja mam w sieci 4 kompy i place 40zl miesiecznie
I jak tak czytam wasze wypowiedzi to widze, ze mam za***iste szczescie
Lacze to SDI z czego 1 sasiad sprawdza tylko poczte i kursy na gieldzie, 2 chyba nie kozysta (ale placi 8) ), 3 (ten to jest najgorszy..) sciaga skubany filmy DragonBall'a i tylko z nim jest problem, na szczescie tylko czsami.
I wychodzi na to, ze za 40zl mam SDI tylko dla siebie
Oby kazdy z was tak mial...

PS. A jutro maturka z matmy...ide regenerowac sily
Radeon 9800 SE@PRO 380/600@450/750 |
Barracuda 160GB 8MB 7.7200 |
LTR-40125S | SOHW-1693S |LCD 15" Sony SDM-X52 |
Chieftec Matrix HiFi + PSU 360W DF
Torwald jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.05.2003, 06:18   #85
pirat
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 21.08.2002
pirat zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
:)

Polamania pióra na maturrce....

Mam pytanko o internet z UPC.... CHELLO czy ktos z was posiada dostęp do internetu dzięki tej usłudze chciałbym sie zapytac jak to działa (na przestrzeni dluzszego czasu) w innych miastach niz KATOWICE gdzie ta usługa została uaktywniona naprawde niedawno.

...o so chodzi...
pirat jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 00:16   #86
tymian
Bywalec

Data rejestracji: 24.10.2002
tymian w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
Wiec widzisz, wzięliście się sami do roboty i macie tanio neta - wykazaliście jakaś tam inicjatywę, dobra wole i chęci do tego ze macie dobry i szybki Internet - ale wszyscy musieli działać. Jednak czy jakąś firma podłącza neta sprawa już nie wygląda tak pięknie. Ludzie czekają wygodnie w domu, aż wszystko my zrobimy, nie raz jest tak, iż trzeba mu ładnie w domu kable po mieszkaniu specjalnie przeciągać. Czeka na gotowe. Dlatego płaci za to i dlatego nie ma prawa nic dzielić, bo kupuje dobro (net) a nie możliwość dzielenie tego dalej. Inicjatywa społeczna zmierzająca do taniego neta a kupno neta od firmy to są dwie różne rzeczy, należy o tym pamiętać

tymian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 08:42   #87
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
tymian napisa***322;(a)
nie raz jest tak, iż trzeba mu ładnie w domu kable po mieszkaniu specjalnie przeciągać. Czeka na gotowe. Dlatego płaci za to i dlatego nie ma prawa nic dzielić, bo kupuje dobro (net) a nie możliwość dzielenie tego dalej. Inicjatywa społeczna zmierzająca do taniego neta a kupno neta od firmy to są dwie różne rzeczy, należy o tym pamiętać
To chyba normalne, zeby kable byly ladnie polozone sam chyba niechcialbys aby u ciebie byly jakos niechlujnie pociagniete?
Nie ma prawa nic dzielic?Jestem za tym aby dzielic i koniec.
Ale stosujac sie do twojej wypowiedzi to w przypadku jednego budynku chyba mozna?
Bo jesli nie mozna tak robic w waszej firmie to totalny absurd.
Ogolnie dodam, ze nie lubie takich firm bo to totalne cwaniactwo nastawione na szybki zysk a do tego malym kosztem.Jak wszyscy zreszta z podobnych branz.
Stary 08.05.2003, 09:54   #88
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
Weron napisa***322;(a)
To chyba normalne, zeby kable byly ladnie polozone sam chyba niechcialbys aby u ciebie byly jakos niechlujnie pociagniete?
Nie ma prawa nic dzielic?Jestem za tym aby dzielic i koniec.
Ale stosujac sie do twojej wypowiedzi to w przypadku jednego budynku chyba mozna?
Bo jesli nie mozna tak robic w waszej firmie to totalny absurd.
Ogolnie dodam, ze nie lubie takich firm bo to totalne cwaniactwo nastawione na szybki zysk a do tego malym kosztem.Jak wszyscy zreszta z podobnych branz.
Wszystko mi opada, czy mógłbyś przecztać cały wątek? A dopiero sie wypowiadać. Jak chcesz dzielić to możesz, ale wtedy niepłacisz np 90zł za 128kbps tylko odpowiednio więcej. Może wytłumacze to prościej:
przypadek pierwszy: wysyłasz paczkę z łodzi do warszwy, która waży 1kg i ma wymiary 50/50/50cm i idzie pocztą 2 dni, przesłanie kosztuje powiedzmy 20zł.
przypadek drugi: wysyłasz z łodzi do warszawy drzwi, które idą też dwa dni, ale koszt takiej przesyłki wynosi przykładowo 200zł, bo drzwi ważą dużo więcej.

Zauważ, że szybkość(czas) dostawy jest identyczna tylko zmienia się obciążenie ciężarówki, która to wiezie, więc zmienia się spalanie, albo jak wolisz nasz przykładowa ciężarówka nadal ma takie samo spalanie, ale może przewieść powiedzmy nie 1000paczek o wadze 1kg i wymiarach 50/50/50 tylko powiedzmy 40 paczek typu drzwi.
Zrozumiałeś analogie? Próbuje powiedzić, że jak chesz dzielić sygnał to kupjesz inną usługę np nie neo a dsl(nie będę mnożył przykładów, myślę, że ten jest zrozumiały).
Stary 08.05.2003, 10:08   #89
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
Wszystko mi opada, czy mógłbyś przecztać cały wątek? A dopiero sie wypowiadać. Jak chcesz dzielić to możesz, ale wtedy niepłacisz np 90zł za 128kbps tylko odpowiednio więcej. Może wytłumacze to prościej:
przypadek pierwszy: wysyłasz paczkę z łodzi do warszwy, która waży 1kg i ma wymiary 50/50/50cm i idzie pocztą 2 dni, przesłanie kosztuje powiedzmy 20zł.
przypadek drugi: wysyłasz z łodzi do warszawy drzwi, które idą też dwa dni, ale koszt takiej przesyłki wynosi przykładowo 200zł, bo drzwi ważą dużo więcej.

Zauważ, że szybkość(czas) dostawy jest identyczna tylko zmienia się obciążenie ciężarówki, która to wiezie, więc zmienia się spalanie, albo jak wolisz nasz przykładowa ciężarówka nadal ma takie samo spalanie, ale może przewieść powiedzmy nie 1000paczek o wadze 1kg i wymiarach 50/50/50 tylko powiedzmy 40 paczek typu drzwi.
Zrozumiałeś analogie? Próbuje powiedzić, że jak chesz dzielić sygnał to kupjesz inną usługę np nie neo a dsl(nie będę mnożył przykładów, myślę, że ten jest zrozumiały).
Przestan wypisywac takie teorie .
Przeciez napisalem chyba zrozumiale o co mi chodzi a ty ni z gruszki ni z pietruszki piszesz o jakis paczkach i drzwiach.
Jak nie rozumiesz to napisze jeszcze raz.
Przychodzi do mnie gosc zaklada mi stale a ja udostepniam to na na 4 kompy nic ni doplacam i place za jeddno.
Chyba to jest jasne nie?
Nic nie doplacam.
O to mi chodzilo.
Powtorze jeszcze raz nic nie doplacam.
A nie o jakies doplaty mi chodzi.
Po co mi jakies dodatkowe pakiety i dodatkow ekoszty.
Daje ciagnac sasiadom i reczcie dzielnicy a niech maja cos z zycia i sobie tez poserfuja po necie.

PS
A calego watku nie mam zamiaru czytac bo nie interesuje mnie to , ze z mapsajmem voodke pijecie.
Czy to tez jest jasne?
Oczywiscie nie traktuj tego obrazliwie po prostu zupelnie mnie to nie interesuje.
Stary 08.05.2003, 10:12   #90
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
Weron napisa***322;(a)
Przestan wypisywac takie teorie .
Cytat:
Weron napisa***322;(a)

PS
A calego watku nie mam zamiaru czytac bo nie interesuje mnie to , ze z mapsajmem voodke pijecie.
Czy to tez jest jasne?
Oczywiscie nie traktuj tego obrazliwie po prostu zupelnie mnie to nie interesuje.
Przeczytaj cały wątek i dopiero się wypowiadaj.

ps. zdanie na temat mojego wolnego czasu możesz pominąć.

Twoje uprawnienia: