Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.05.2003, 18:16   #46
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
eloise napisa***322;(a)
tak spytam - pracujesz w TV Kablowej DAMI czy jak?
Nie, pracuje w jednej z łodzkich firm dostarczających internet, jeśli moderatorzy dojdą do wniosku, że można podać adres strony/nazwe firmy to było by miło, jak łatwo się domyślić chodzi o domenę hosta, z którego piszę.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.05.2003, 22:08   #47
mapsajm
odeszły MAJSTER

Data rejestracji: 24.02.2002
mapsajm niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
Nie, pracuje w jednej z łodzkich firm dostarczających internet, jeśli moderatorzy dojdą do wniosku, że można podać adres strony/nazwe firmy to było by miło, jak łatwo się domyślić chodzi o domenę hosta, z którego piszę.
a nie możesz najnormalniej w świecie uzupełnić swój profil, albo dodać adres w podpisie?
mapsajm jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.05.2003, 23:12   #48
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
zamiast robic aluzje do moderatora mozesz koledze poslac adres i reszte danych na priv
a adres z mojego punktu widzenia mozesz zamieszczac do woli.. niektorzy pamietaja jeszcze ile trwalo zakladanie netu dla mapsa wiec nie bedzie to reklama
Stary 04.05.2003, 23:23   #49
mapsajm
odeszły MAJSTER

jak nikt inny nie chce, to ja zareklamuję:
www.senet.pl
jak już mnie przypięli, to musze stwierdzić, że firma solidna. net działa, a wszelkie problemy są rozwiązywane praktycznie od ręki. mogę polecić tego dostawcę.
Stary 05.05.2003, 00:09   #50
bas
MAJSTER zlotowy

Moim zdaniem podłaczyliśmy mapsajma w terminie, jeszcze w ubiegłym roku uprzedzałem mapsajma, że może zostać podłączony najwcześniej w kwietniu a może maju, a to że się łudził, że wcześniej to już inna sprawa. Już trochę czasu jestem związany z tą firmą i jak powiedziałem kwiecień/maj to było mało prawdopodobne, żebym się pomylił, wiem jak wygląda sytuacja od strony technicznej i zaopatrzenia w sprzet, którego niekupuje się w sklepie na rogu tylko się zamawia, a dodatkowo wiem ile osób czeka na podłączenie i wiem w jakiej kolejności będzie to realizowane. Gdybyśmy mogli podłączyć mapsajma wcześniej to byśmy to poprostu zrobili, ale...
Zwykle biorę poprawkę około 2-3tygodni w stosunku do tego co nam obiecują dostawcy i jeszce nigdy niedostaliśmy sprzętu wcześniej niż z ty 2-3tygodniowym opóźnieniem a bywały większe opóźnienia, ale już się wyleczyliśmy z tamtego sprzetu.
Stary 05.05.2003, 00:26   #51
mapsajm
odeszły MAJSTER

Cytat:
bas napisa***322;(a)
Moim zdaniem podłaczyliśmy mapsajma w terminie [...]
to powinno brzmieć:
"przyłączyliśmy Mapsajma w terminie, który mu podałem." poprostu nie rób ze mnie idioty może i jestem po*ebany, ale nie jestem idiotą. już powiedziałem, że takie opóźnienia się poprostu przytrafiają, a tamten mój post był wynikiem frustracji, bez jakiejkolwiek urazy skierowanej bezpośrednio ku twojej osobie - rozumiem, w jakim położeniu jesteś/byłeś i nie mam o to jakichkolwiek pretensji. wściec się mogę jedynie na to, że nie chciałeś się ostatnio ze mną wódzi napić!!! niewypitej wódki niekomu nie daruję!!!
Stary 05.05.2003, 00:50   #52
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
mapsajm napisa***322;(a)
to powinno brzmieć:
"przyłączyliśmy Mapsajma w terminie, który mu podałem."
Dokładnie o to mi chodziło.
Cytat:
mapsajm napisa***322;(a)
poprostu nie rób ze mnie idioty
Nierobie, faktycznie wyraziłem się mało jasno, przepraszam.
Cytat:
mapsajm napisa***322;(a)
może i jestem po*ebany, ale nie jestem idiotą. już powiedziałem, że takie opóźnienia się poprostu przytrafiają, a tamten mój post był wynikiem frustracji, bez jakiejkolwiek urazy skierowanej bezpośrednio ku twojej osobie - rozumiem, w jakim położeniu jesteś/byłeś i nie mam o to jakichkolwiek pretensji. wściec się mogę jedynie na to, że nie chciałeś się ostatnio ze mną wódzi napić!!! niewypitej wódki niekomu nie daruję!!!
Sorry, ale wiesz, że nie piję codziennie tylko co drugi dzień, jestem pijakiem a nie alkoholikiem.

A Ty wczoraj się uczyłeś do kolokwium zamiast się ze mną napić.
Stary 05.05.2003, 00:57   #53
mapsajm
odeszły MAJSTER

ehhh...ja to mam miękkie serce - już ci wybaczyłem
Stary 05.05.2003, 13:10   #54
bas
MAJSTER zlotowy

Kiepskiego admina zatrudniają jak tak prosto da się to obejść. Zablokować tak sobie portów to nie można, pewnie wycieli wyoskie porty, na których chodzi maskarada, daj mail'a do niech to podpowiem jak zablokować skuteczniej
Stary 05.05.2003, 13:46   #55
tymian
Bywalec

Data rejestracji: 24.10.2002
tymian w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A ja sie dziwnie ze nie zapłaciliscie za takie praktyki zadnej kary i ze jeszcze macie neta. U mnie w firmie podlaczenie neta kosztuje 350 pln za instalacje i 70 zeta abonamentu(160Kb/s). Podpisujac z nami umowe wyrazie jest napisane w jedny z podpunktow iz nielegalne podłączanie innych ludzi do danego lacza kosztuje zablokowaniem lacza i kara w wysokosci 20 tys. pln. Co skutecznie eliminuje jakie kolwiek tego typu praktyki. Jesli ktos chce dodatkowy ip dostaje go za polowe abonamentu, czyli za 140 zeta 2 lacza po 160 kb/s.

tymian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2003, 17:40   #56
-Sid-The-Rat=>

i po takich wypowiedziach adminow wiem juz czemu tak szybko rozwija sie neostrada plus... ktorej nic nie blokuje, od czasu wymiany routerow nic sie rowniez nie psuje - a za 512kbit placisz 190 zeta - czyli troszke wiecej niz za 160kbps
a na obreb lokalu mozesz dzielic do woli

konkurencja to zdrowa rzecz
Stary 05.05.2003, 17:56   #57
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
a na obreb lokalu mozesz dzielic do woli
A co do wypowiedzi osób, które żyją z dostarczania internetu to jak byś się czuł jakby ktoś Ci podkradał z baku benzynę?
Dlaczego taka analogia?
Bo myślałbyś, że samochód Ci więcej pali, tu jest podobnie, żyjemy z podziału łącza, za które płacimu duże pieniądze a zarabiamy na statystykach, myślisz, że powinniśmy na każdych 8 klientów kupować 1Mbps i płacić za niego powiedzmy 1600netto
Policzmy:
8klientów *128kbps=1Mbps
8klientów *90zł brutto=720zł(673netto)
Czyli:
1600netto-673netto=927netto.

Powiedz mi teraz: kto ma dołożyć te 927netto
Oczywiście jak kupisz 2Mbps to zapłacisz mniej(paradoksalnie MIR=CIR=3Mbps kosztuje nieproporcjonalnie więcej, ale to akurat kwestia wielkości CIR'u), ale i tak zostanie Ci widoczna strata.

Dlatego takie udostępnianie poza lokal nazywam BESZCZELNĄ KRADZIEŻĄ!!!
Stary 05.05.2003, 18:21   #58
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Przeciez tez caly podzial jesttylko w obrebie lacza i nic sie nie sciagnie z wieksza predkoscia jak ograniczone jest lacze. Dzielas jedno lacze na 2 kompy, gdy kazdy korzysta w tym samym czasie z netu, jest to w jakis sposob podzielone. Nie wiem o co tyle krzyku.
Krzycho83 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.05.2003, 18:29   #59
-Sid-The-Rat=>

nie ponosisz zadnych dodatkowych kosztow z tytulu tego ze ktos odstepuje innym lacze
nie nazwiesz tego takze strata w domniemaniu przyszlych zyskow bo wiekszosc dzielacych i korzystajacych z dzielenia moze wykazac ze nie stac ich na lacze zorganizowane w inny sposob - a nie mozesz wykazac przed sadem jako straty czegos czego nie dosc ze nigdy nie miales to nigdy bys tego nie mial

rozumiem emocjonalny stos do sprawy - to w sumie normalne - ale zrozum tez mnie - czlowieka z drugiej strony furtki ktory patrzy na to z innej strony
Stary 05.05.2003, 21:12   #60
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
Krzycho83 napisa***322;(a)
Przeciez tez caly podzial jesttylko w obrebie lacza i nic sie nie sciagnie z wieksza predkoscia jak ograniczone jest lacze. Dzielas jedno lacze na 2 kompy, gdy kazdy korzysta w tym samym czasie z netu, jest to w jakis sposob podzielone. Nie wiem o co tyle krzyku.
Tyle krzyku o to, iż ten biznes opiera się o założenie, że nigdy wszyscy nie korzystają jednocześnie, nawet jak wszyscy mają włączone komputery i oglądają stronki to przez jakieś 5 sekund ciągną stronę a później czytają, odpowiadają tak jak ja teraz, odbierają poczte i czytają itd. A teraz weź sobie to samo 128kbps i podziel na 5 osoób i poobserwuj sobie. W miejsce naszego przykłądowego mapsajma, który przyjmijmy ściąga ponad 1GB danych na dobę, można spokojnie podłaczyć 30 lasek(z których każda tygodniowo ściąga w sumie 50MB), które siedzą na czacie, odbierają pocztę i oglądają stronki. Gdybyśmy sprzedali powiedzmy 10 łącz o przepustowości 128kbps takim ludziom jak mapsajm to by nam za***a* ponad megabit łącza, a my na tym samym megabicie możemy spokojnie posadzić 40 statystycznych klientów, którzy naprawdę komfortowo będą korzystali z netu.

Twoje uprawnienia: