Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.05.2003, 11:19   #91
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
eloise napisa***322;(a)
ja też tak chcę !!!

ale życie jest brutalne i nasz dostawca nie przewiduje takiej opcji (ba, nawet za odpowiednią dopłatą)

chyba zgodzę się ze słowami: Polska to chory kraj i chorzy ludzie
Poprostu Twój dostawca prowadzi bardziej rygorystyczną politykę w sprawie podziału łącza, my nie mamy nic przeciwko, żeby klient miał w domu 2 kompy ze wspólnym ograniczeniem, poprostu dostaje dodatkowe ip, vide mapsajm.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.05.2003, 11:28   #92
Pabloz
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.02.2003
Pabloz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak czytam ten watek i dochodze do wniosku ze albo wy macie cholernie drogie lacza, albo ja mam duze szczescie. Zrobilismy w bloku siec na 20 mieszkan, lacze to iDSL od tpsy 1Mbit. Za podlaczenie placilismy 100zl i abonament 50zl (obojetnie czy 1 czy 2 kompy w domu). Net chodzi bardzo dobrze, wiekszosc ludzi z lanu bardzo malo sciaga i jest kolorowo :-)

Takich warunkow wam wszystkim zycze :-)

Pozdrawiam
Pabloz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 11:37   #93
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Pabloz napisa***322;(a)
Tak czytam ten watek i dochodze do wniosku ze albo wy macie cholernie drogie lacza, albo ja mam duze szczescie. Zrobilismy w bloku siec na 20 mieszkan, lacze to iDSL od tpsy 1Mbit. Za podlaczenie placilismy 100zl i abonament 50zl (obojetnie czy 1 czy 2 kompy w domu). Net chodzi bardzo dobrze, wiekszosc ludzi z lanu bardzo malo sciaga i jest kolorowo :-)

Takich warunkow wam wszystkim zycze :-)

Pozdrawiam
Bo jeszcze nikt wam nie poszalał z p2p, schody zaczną się jak zacznie wam ktoś szaleść ze śćiąganiem bo jak rozumiem nie dzilicie łącza.
Piszesz, że jest to nonprofit, czyli niewliczasz w to pensji pracowników, zus'u, podatków, jakiegos zarobku na tym i pewnie nie macie pieniędzy na jakieś awarie sprzętu a sam widzisz, że wyszło was to po 50zł, my bierzemy 90zł więc widzisz, że nie są to kokosy a mamy sieć rozległa, co jest znacznie droższe w budowie i eksploatacji, poza tym my nie bawimy się idsl'em, w przypadku firmy musisz mieć jakieś gwarancje jakości takiego łącza a o ile wiem to do idsl'a nie można mieć CIR'u.
Stary 08.05.2003, 11:50   #94
Pabloz
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 09.02.2003
Pabloz zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
Bo jeszcze nikt wam nie poszalał z p2p, schody zaczną się jak zacznie wam ktoś szaleść ze śćiąganiem bo jak rozumiem nie dzilicie łącza.
Piszesz, że jest to nonprofit, czyli niewliczasz w to pensji pracowników, zus'u, podatków, jakiegos zarobku na tym i pewnie nie macie pieniędzy na jakieś awarie sprzętu a sam widzisz, że wyszło was to po 50zł, my bierzemy 90zł więc widzisz, że nie są to kokosy a mamy sieć rozległa, co jest znacznie droższe w budowie i eksploatacji, poza tym my nie bawimy się idsl'em, w przypadku firmy musisz mieć jakieś gwarancje jakości takiego łącza a o ile wiem to do idsl'a nie można mieć CIR'u.
Z p2p czasami ludzie zaczynaja szalec, wtedy ping wzrasta nawet do 800ms Ale jednorazowa akcja 'uswiadamiania' ludzi znacznie pomogla. Zreszta jest jedna osoba w sieci (dostep do porzadnych ftp) ktora sciaga po nocach i chetnie sie dzieli z reszta sieci. Wiec pozostali nie musza sciagac az tyle a w zamian w nocy lacze nalezy praktycznie do jednej osoby ;-)

Jesli chodzi o kase na awarie to co miesiac zostaje na ten cel jakies 150-200 zl wiec uwazam ze to wystarcza.

W kazdym razie ja z dostawcow przerabialem juz ProFuturo, Ipartners, ACI i musze przyznac ze na ta cene tpsa z iDSL nie jest taka zla.

Poza tym moj post nie mial wyrazac tego ze firmy providerskie zdzieraja, tylko ze koncowi uzytkownicy czesto placa duzo wiecej za net , a wystarczy sie troche zorganizowac, zrobic cos na wlasna reke i korzysci z tego sa wieksze czesto.

Pozdro
Pabloz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 13:24   #95
tymian
Bywalec

Data rejestracji: 24.10.2002
tymian w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Weron napisa***322;(a)

Ogolnie dodam, ze nie lubie takich firm bo to totalne cwaniactwo nastawione na szybki zysk a do tego malym kosztem.Jak wszyscy zreszta z podobnych branz.

Ze względu na to, iż moja firma podłączą dość dużą liczbę osób, koszty się rozkładają, czym większa firma tym łatwiej jest z zapleczem technicznym a także z gotówką na inwestycje. Ale na pewno wszelkie działania związane z zyskiem - są długo falowe - nie można tego nazwać szybka kasa. Podłącza się, co raz więcej ludzi, ale i nakłady gotówki są sporawe - wiec nie za bardzo rozumiem twoja wypowiedz. Gdzie jest szybki zysk? I gdzie jest ten mały koszt?

tymian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 19:23   #96
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
tymian napisa***322;(a)
Ze względu na to, iż moja firma podłączą dość dużą liczbę osób, koszty się rozkładają, czym większa firma tym łatwiej jest z zapleczem technicznym a także z gotówką na inwestycje. Ale na pewno wszelkie działania związane z zyskiem - są długo falowe - nie można tego nazwać szybka kasa. Podłącza się, co raz więcej ludzi, ale i nakłady gotówki są sporawe - wiec nie za bardzo rozumiem twoja wypowiedz. Gdzie jest szybki zysk? I gdzie jest ten mały koszt?
Nie przesadzaj.
Napewno nie sa dlugofalowe.
Poza tym nie napisalem, ze to jest szybki zysk i maly koszt tylko, ze te firmy sa nastawione na szybki zysk i maly koszt.
A to duza roznica.
Mam nadzieje, ze teraz wszystko jasne.

Natomaist co do Basa nadal uwazam, ze wszystko juz powiedzialem i nie zamierzam wcale czytac tego watku bo pomimo zgryzliwej uwagi go przeczytalem.
Tylko nie wiem czemu nagle Bas wyskoczyl z tymi ciekawymi porownaniami.No ale nic, nie od dzis wiadomo, ze kazdy interpretuje tak aby to jemu bylo wygodnie.
Stary 08.05.2003, 19:28   #97
mapsajm
odeszły MAJSTER

Data rejestracji: 24.02.2002
mapsajm niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
[...]
przypadek pierwszy: wysyłasz paczkę z łodzi do warszwy, która waży 1kg i ma wymiary 50/50/50cm i idzie pocztą 2 dni, przesłanie kosztuje powiedzmy 20zł.
przypadek drugi: wysyłasz z łodzi do warszawy drzwi, które idą też dwa dni, ale koszt takiej przesyłki wynosi przykładowo 200zł, bo drzwi ważą dużo więcej.

[...]
pierwszy przypadek:
wysyłasz małą książkę w paczce do Łodzi z warszawy. która waży 0,6kg, wymiary mało istotne i nie ważne, ile idzie - płacisz za paczkę do 1 kilograma (6zł?)

przypadek drugi:
wysyłasz dużą książkę w paczce do Łodzi z warszawy. która waży 1kg, wymiary mało istotne i nie ważne, ile idzie - płacisz za paczkę do 1 kilograma (6zł?)

ja to tak rozumiem i chyba Weronowi o to chodziło. co robi za różnicę dla ciebie, że włożysz do pierwszej paczki jeszcze jedną małą xiążkę, ale taką, by nie przekroczyła masy całkowitej 1kg - skoro i tak płacisz, jak za paczkę do 1 kg?

Weron - a ty się ze mną wódki nei napijesz?
mapsajm jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 19:32   #98
eloise
Dobry Człowiek

Data rejestracji: 30.07.2002
eloise niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Panowie przestańcie się kłócić

Nie widzicie, że to moja osobista tragedia

PS
Bas - we wcześniejszych postach wspominałeś, że nam obcięli TTL do 1, a teraz pinguje dowolne adresy i mam różne TTL 117 (www.wp.pl), 249 (www.onet.pl) więc chyba jakoś inaczej to zablokowali, ale działa tylko 1 komp wpięty do modemu - 1 dowolny komp

Teraz zastanawiamy się u jakiego innego dostawcy możemy wykupić łącze na kilka osób. Może coś z tego nam wyjdzie.
eloise jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 19:37   #99
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
mozecie kupic neostrade - ich chyba nie dziwi ze ludzie na neo+ nie schodza ponizej 90% obciazenia lacza...

ja od 3 dni srednio mam na liczniku 40-50kb/s... oznacza to ladnych pare giga dziennie (sciagam calkiem legalne dystrybucje linuksa, z tym ze zamowienie opiewa na jedenascie dystrybucji... koles ma zdrowie, ale chce - to dostanie ) - a nawet jak sie taki przypal nie trafi to i tak q3 filmow jeszcze 110gb do zassania i wywalenia
Stary 08.05.2003, 19:43   #100
eloise
Dobry Człowiek

Data rejestracji: 30.07.2002
eloise niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
mozecie kupic neostrade - ich chyba nie dziwi ze ludzie na neo+ nie schodza ponizej 90% obciazenia lacza...

ale NEO też nie wolno dzielić

więc pewnie jakiś koleś co skrupulatnie liczy bajty i złotówki nam odetnie łącze
eloise jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 19:48   #101
-Sid-The-Rat=>

owszem nie wolno - ale o ile bas' podobny admin moze ci wylapac w statystykach - to na neo jest trudniej - bo jak ktos juz takie neo zakupil to ciagnie ile fabryka dala - i nawet jakbys w osmiu siedzial to i tak ne bedziesz w czolowce
Stary 08.05.2003, 20:08   #102
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
mapsajm napisa***322;(a)

Weron - a ty się ze mną wódki nei napijesz?
A dlaczego nie mam sie napic z toba wodki?
Po prostu napisalem ze mnie to nie interesuje bo ja jej nie pilem.
Ale gdybym sie napil to diametralnie zmienilo by to moje poglady.

PS
Czyzbys chcial postawic?
Stary 08.05.2003, 20:13   #103
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Tak sobie czytam ten post i czytam i chyba wtrące swoje 3 groszę.
Śmieszy mnie podejście niektórych providerów którzy sprzedając łącze o danej przepustowości tak naprawdę liczą że nie będzie ono wykorzystywane w pełnym zakresie. Niech sobie liczą, bo jeżeli okaże się że statystyczny użytkownik lokalnej sieci będzie swoje łącze wykorzystywał w szerzym zakresie to może okazać się iż wykupione stałe od monopolisty okaże się niewydolnę i wtedy trzeba by było zestawiać dodatkowe, ale to problem dostawcy internetu jeżeli w umowie mamy zagwarantowaną szybkość, co niekiedy jest luksusem - słyszałem tu i uwdzie że np. sieci osiedlowe nie gwarantują minimalnej przepustowości, a jeżeli tak to bardzo małą. Kiedy w sieci jest jeszcze mało użytkowników to jest dobrze, a potem to czasami padaczka - i co wtedy? Ano doją zestawione do granic możliwości minimalizując tym samym koszty bo po co sestawiać dodatkowe. Nie mówie też o innych utrudnieniach jak brak dostępu do pub. IP i poblokowane porty. Co to jest za internet. Przyszłość leży w szerokopasmowych dostępach opartych na ADSL gdzie nikt nie będzie wypominał że mu pasmo zażynam i że sobie w domu podłączyłem 5 komputerów, i dowolnie kożystam z mojego IP, stałego lub dynamicznego na wszystkich możliwych portach - no cóż w Polsce musimy jeszcze trochę poczekać, ale jak się doczekamy to wszystkie niepoważne sieci i providerzy z ich ograniczeniami pójdą do piachu.
W końcu mamy 21 wiek.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 20:19   #104
Pawel_k
User

Data rejestracji: 25.09.2002
Pawel_k zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
e tam wystarczylo by tylko zeby neo+ bylo tansze i ogolnodostepne to zaraz wiekszosc sieci osiedlowych by padla
Stary 08.05.2003, 20:22   #105
-Sid-The-Rat=>

przy przeliczeniu KB/s na zlotowki to neo+ jest abrdzo tanie - chodzi o to ze to mimo wszytko za duzo
i jest to dzialanie celowe TPsa - polski szkielet sieciowy nie wytrzmalby gdyby 30% internautow mialo w domu 512kbps... po prostu by padl jak dlugi
moze keidys - za lat pare - ktos wladny przeprojektuje siec na potrzeby domowego DSL a nie modemow 28.8...
ale to pewnie nie za mojej kadencji
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: