Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.05.2003, 20:37   #106
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
przy przeliczeniu KB/s na zlotowki to neo+ jest abrdzo tanie - chodzi o to ze to mimo wszytko za duzo
i jest to dzialanie celowe TPsa - polski szkielet sieciowy nie wytrzmalby gdyby 30% internautow mialo w domu 512kbps... po prostu by padl jak dlugi
moze keidys - za lat pare - ktos wladny przeprojektuje siec na potrzeby domowego DSL a nie modemow 28.8...
ale to pewnie nie za mojej kadencji
No niby co, że się nie doczekasz i wcześniej walniesz sobie klepsydrę zamiast wizytówki - nie bądź takim pesymistą, za 5 lat będzie dużo lepiej, a za 10 dobrze.
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.05.2003, 20:41   #107
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
paput2000 napisa***322;(a)
Tak sobie czytam ten post i czytam i chyba wtrące swoje 3 groszę.
Śmieszy mnie podejście niektórych providerów którzy sprzedając łącze o danej przepustowości tak naprawdę liczą że nie będzie ono wykorzystywane w pełnym zakresie. Niech sobie liczą, bo jeżeli okaże się że statystyczny użytkownik lokalnej sieci będzie swoje łącze wykorzystywał w szerzym zakresie to może okazać się iż wykupione stałe od monopolisty okaże się niewydolnę i wtedy trzeba by było zestawiać dodatkowe, ale to problem dostawcy internetu jeżeli w umowie mamy zagwarantowaną szybkość, co niekiedy jest luksusem - słyszałem tu i uwdzie że np. sieci osiedlowe nie gwarantują minimalnej przepustowości, a jeżeli tak to bardzo małą. Kiedy w sieci jest jeszcze mało użytkowników to jest dobrze, a potem to czasami padaczka - i co wtedy? Ano doją zestawione do granic możliwości minimalizując tym samym koszty bo po co sestawiać dodatkowe. Nie mówie też o innych utrudnieniach jak brak dostępu do pub. IP i poblokowane porty. Co to jest za internet. Przyszłość leży w szerokopasmowych dostępach opartych na ADSL gdzie nikt nie będzie wypominał że mu pasmo zażynam i że sobie w domu podłączyłem 5 komputerów, i dowolnie kożystam z mojego IP, stałego lub dynamicznego na wszystkich możliwych portach - no cóż w Polsce musimy jeszcze trochę poczekać, ale jak się doczekamy to wszystkie niepoważne sieci i providerzy z ich ograniczeniami pójdą do piachu.
W końcu mamy 21 wiek.
1. Za 90zł nikt Ci CIR'u nie da.
2. Jak jesteś taki mądry to proszę załóż sieć i dziel i wtedy się wypowiadaj.
3. Jak niepotrafisz sobie wyobrazić jaki to jest koszt to przeczytaj moje wyliczenia.
4. Jak kupuje sygnał od futrzaków 2Mbps za 2600netto to jak myślisz po ile musiałbym go sprzedawać, żeby każdy mógł ciągnąć nonstop Podpowiem 2600netto+czynsz+zus+podatki+prąd+benzyna+pensje pracowników+zwrot kosztów podłączenia+jakiś zysk+inne i to dopiero podzielić na 16 osób po 128kbps=jakby tego nieliczyć wychodzi, że mapsajm musiałby płacić 300zł miesięcznie, a jak dobrze wiem nie znalazł bym klientów po takich kosztach.
LUDZIE TARGUJĄ SIĘ O KAŻDE 5ZŁ!!! DOPÓKI BĘDĘ MIAŁ TAKIE KOSZTY(A TANIEJ JUŻ SIĘ NAPRAWDĘ NIE DA) będzie to tak wyglądało. Jak Ci nieodpowiada to nie musisz z takimi kiepskimi firmami podpisywać umowy. Idź sobie w cholere do tepsy i baw się dobrze(tylko nie marudź, że już byś tak zrobił, ale tepsa nie ma możliwośći w twojej dzielnicy).
Stary 08.05.2003, 20:41   #108
mapsajm
odeszły MAJSTER

Data rejestracji: 24.02.2002
mapsajm niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Weron napisa***322;(a)
[...]
Czyzbys chcial postawic?
u mnie nie problem
chętnie.
mapsajm jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 20:45   #109
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... mam ogórki kiszone i śledziki, mogę się dołączyć ?
Stary 08.05.2003, 20:46   #110
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
paput2000 napisa***322;(a)
No niby co, że się nie doczekasz i wcześniej walniesz sobie klepsydrę zamiast wizytówki - nie bądź takim pesymistą, za 5 lat będzie dużo lepiej, a za 10 dobrze.
Też bym tak chciał i mam nadzieję, że dożyję tego, ale wiem jak w tym kraju wygląda załatwienie głupiego pozwolenia na przekopanie się przez ulicę. MUSISZ MIEĆ 15 UZGODNIEŃ, TRWA TO OKOŁO ROKU I KOSZTUJE SPORO KASY DO SKARBU PAŃSTWA I CONAMNIEJ DRUGIE TYLE DO INNEJ KASY.
A radiem naprawdę nie można ćkać gdzie popadnie.
Stary 08.05.2003, 21:31   #111
mapsajm
odeszły MAJSTER

Cytat:
Zetoxa napisa***322;(a)
... mam ogórki kiszone i śledziki, mogę się dołączyć ?
pewnie.
Stary 08.05.2003, 21:51   #112
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
bas - szczerze - ilu klientow upychasz na 1mbit lacza? pamietam twoje stare posty gdzie ta liczba siegala kilkudziesieciu... mozesz to wyjasnic? bo jesli dobrze pamietam (a moge nie pamietac - to byla mowa o 100 ilus osobach na 2 lub 4 mbitach - i jeszcze kawalek tego lacza byl odsprzedawany kafejce...

to prawdopodobnie o tym jako zdzierstwie i nabijaniu kabzy tanim kosztem mowil weron - bo z tego co mowisz to na zarobki nie narzekasz, interes sie kreci a na dodatek masz w domciu niezle lacze (kto za nie placi? firma? [czyli klienci?])
pozatym - nie robmy z siebie balonow - prowadzicie inna dzialalnosc - udostepniacie www, poczte, adresy - z tego tez leci kasa - jak juz wyliczasz wszystkie koszta to wymien tez wszystkie dochody, bedzie uczciwiej

moze dlatego paput czeka na to na co czeka... ja tez czekam szczerze mowiac
Stary 08.05.2003, 22:02   #113
Wojtek Toruń
Jak może to pomoże

Data rejestracji: 02.02.2003
Wojtek Toruń zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
3. Jak niepotrafisz sobie wyobrazić jaki to jest koszt to przeczytaj moje wyliczenia.
4. Jak kupuje sygnał od futrzaków 2Mbps za 2600netto to jak myślisz po ile musiałbym go sprzedawać, żeby każdy mógł ciągnąć nonstop Podpowiem 2600netto+czynsz+zus+podatki+prąd+benzyna+pensje pracowników+zwrot kosztów podłączenia+jakiś zysk+inne i to dopiero podzielić na 16 osób po 128kbps=jakby tego nieliczyć wychodzi, że mapsajm musiałby płacić 300zł miesięcznie, a jak dobrze wiem nie znalazł bym klientów po takich kosztach.
LUDZIE TARGUJĄ SIĘ O KAŻDE 5ZŁ!!! DOPÓKI BĘDĘ MIAŁ TAKIE KOSZTY(A TANIEJ JUŻ SIĘ NAPRAWDĘ NIE DA) będzie to tak wyglądało. Jak Ci nieodpowiada to nie musisz z takimi kiepskimi firmami podpisywać umowy. Idź sobie w cholere do tepsy i baw się dobrze(tylko nie marudź, że już byś tak zrobił, ale tepsa nie ma możliwośći w twojej dzielnicy).
Ja również tak jak paput2000 przyglądam się tej dyskusji i dochodzę do takiego samego wniosku jak on że poprostu dostawcy internetu nabijają nas w butelkę. Jeżeli kupuje złącze o parametrach do 128kb to niech je mam.
Pisze dlaczego tak sądze.
Chciałbym podzielić się ( podkreślam podzielić się ) tym sygnałem z moimi dziećmi które mają swój drugi komputer. Kablówka mi tego zabrania. Dla mnie prosto byłoby gdyby ograniczono mi górny limit do 128 kb i nie mógłbym nic więcej wyciągnąć. Pewnie nie wykożystałbym tego limitu bo chodzi mi tylko o to aby nie zaśmiecały mojego komputera swoimi rzeczami.
Zakupiłem nawet routera aby rozdzielić sygnał ale okazuje się że wpakowałem mamone na darmo.
Mogę co prawda zamówić sobie drugiego uzytkownika ale będzie to mnie kosztowało następne 50% abonamentu.
Troche się z tym niezgadzam bo jak podpiszę umowę z elektrownią o dostarvzenie do domu energii 8kW to tyle mogę pobrać ( powyżej zadziałają zabezpieczenia ) i nie interesuje ich czy korzystam z nij tylko ja - czy też podłączony jest do tego mój sąsiad.
Tak chciałbym też mieć za moje pieniądze.
Pomijam fakt że nikt nie gwarantuje mi że będzie zawsze transfer 128kb - bo obciążenie sieci i inne bla,bla ( a spada czasem drastycznie ).Co to konia obchodzi że wóz mu się wywraca ?

Odsyłanie do tepsy jest nie fair.
Może to i złodzieje ale wtedy u nich płaciłem za połączenie czyli tyle ile byłem połączony tyle płaciłem ( na nowej centrali nie było tak najgorzej ).
A tu chce się odemnie stałą opłatę obiecując góry , a zakładając z góry że "osioł" i tak nie będzie cały czas korzystał.
Panowie - mnie nie interesują obliczenia kto i ile na tym traci.
zaproponowano mi ofertę 128k/64k łącze za konkretne pieniądze i chciałbym to mieć niezależnie ilu użytkowników do niej będzie podłączonych.
A skoro jest to takie drogie i nieopłacalne to dlaczego zaproponowano mi taką cenę ?
Trzeba było dać większą i nie mielibyście wtedy klientów bo wszyscy wróciliby do złodziejskiej tepsy.
Mam nadzieje że nikogo nie uraziłem i proszę popatrzcie oczami zwykłego użytkownika - płacącego osiołka.
Pozdrawiam
Wojtek Toruń jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 22:30   #114
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Teraz to standard wszyscy tylko czychaja aby cie "wydymac"
I nie ukrywam, ze czekam takze za tym co paput.
Tylko czy sie doczekam.
Pewnie bede juz tak stary, ze nie bede mial sily nawet poklikac.
Stary 08.05.2003, 22:39   #115
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
mapsajm napisa***322;(a)
pewnie.
A ja mam grzybki... i moge druga polowke postawic, kiedy pijemy?

A tak swoja droga ja mam SDI i w tej relacji cenowej to najtansza alternatywa ineternetu z TPSA, w moim miescie oprocz kablowego LANu z kablowki, wybuchla wlasnie isntalacja lacza radiowego na calkiem tanich zasadach, kilka roznych firm i im sie to oplaca... podlaczenie kosztuje 300 zl, a abonament miesieczny 50 zl za 64 kbps, to jest calkiem ciekawa propozycja na laczy radiowym

pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 22:51   #116
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Ormianin napisa***322;(a)
... podlaczenie kosztuje 300 zl, a abonament miesieczny 50 zl za 64 kbps, to jest calkiem ciekawa propozycja na laczy radiowym

pozdrawiam
JA mam za taka kwote po kablu identyczne lacze
Krzycho83 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 23:12   #117
paput2000
lub po prostu Paput

Data rejestracji: 07.03.2002
paput2000 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
Myśmy się chyba nie zrozumieli - ja wole założyć sobie Neostradę lub CDI w Dialogu (to akurat mam) niż pchać się w ograniczenia jakie funduje mi "alternatywny" dostawca. Myśle iż w niedalekiej przyszłości na rynku dostarczycieli internetu zostaną tylko najwięksi i za nie wygórowaną cenę prawie każdy będzie miał porządne łacze.
Oczywiście wiem że istnieją ludzie nie posiadający innej alternatywy niż lokalny provider lub nie mają środków na założenie sobie np. Neostrady i w tym miejscu im współczuje.
Co do zakładania sieci to nie muszę i nie zamierzam - po za tym nie widzę związku z moją poprzednią wypowiedzią.
Rozumiem że pracujesz u dostawcy internetu i posiadasz tzw. zawodową lojalność, ale na sprawy nie można patrzeć tylko z poziomu na którym się siedzi, trzeba patrzeć szerzej - w końcu mamy demokrację, kapitalizm i wolny rynek.

Ostatnio zmieniany przez paput2000 : 08.05.2003 o godz. 23:17
paput2000 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.05.2003, 23:16   #118
bas
MAJSTER zlotowy

Cytat:
-Sid-The-Rat=> napisa***322;(a)
bas - szczerze - ilu klientow upychasz na 1mbit lacza? pamietam twoje stare posty gdzie ta liczba siegala kilkudziesieciu... mozesz to wyjasnic? bo jesli dobrze pamietam (a moge nie pamietac - to byla mowa o 100 ilus osobach na 2 lub 4 mbitach - i jeszcze kawalek tego lacza byl odsprzedawany kafejce...

to prawdopodobnie o tym jako zdzierstwie i nabijaniu kabzy tanim kosztem mowil weron - bo z tego co mowisz to na zarobki nie narzekasz, interes sie kreci a na dodatek masz w domciu niezle lacze (kto za nie placi? firma? [czyli klienci?])
pozatym - nie robmy z siebie balonow - prowadzicie inna dzialalnosc - udostepniacie www, poczte, adresy - z tego tez leci kasa - jak juz wyliczasz wszystkie koszta to wymien tez wszystkie dochody, bedzie uczciwiej

moze dlatego paput czeka na to na co czeka... ja tez czekam szczerze mowiac
Z róznych względów nie będę się zagłębiał w sytuację finansową firmy, powiem tylko, że firma działa jeszcze tylko dlatego, że wpompowaliśmy w nią przez około 4 lata w sumie 200kzł z własnych zasobów, wiem, że to brzmi śmiesznie i mało wiarygodne, ale w pierwszym roku włożył człowiek około 50kzł, w kolejnych latach po około 30kzł, od niedawna ja też inwestuje, spodziewamy się pierwszych zysków około września-grudnia, ten inters zaczyna się zwracać od 250 userów, w tej chwili mamy 1 usera, który ma 512kbps i około 120, którzy mają po 128kbps, do tego dochodzi dwóch adminów jeden zapina w dzień 512kbps, w nocy 768kbps, drugi 512kbps oczywiście nonstop, ja faktycznie ustawiłem sobie 1024kbps, ale ja średnio w miesiącu ściągam 2GB(raz w miesiącu ściągam dla kogoś jakiegoś linux'a) więc mnie nie ma co brać pod uwagę. Zamiszczam nasze mrtg, zaznaczam, że 2 adminów ciągnie donkeyem nonstop, w niedziele rano mieliśmy obciążenie na poziomie 300kbps. O nas świadczą nasi klienci, myślę, że mapsajm jest zadowolony. Nie blokujemy p2p.Co do wykresu to zielone to do nas a niebieskie od nas w świat.
Dołączone obrazki
File Type: png 62.233.225.1_4-day.png (4.5 KB, 149 oglądane)
Stary 08.05.2003, 23:19   #119
bas
MAJSTER zlotowy

Jeszcze jedno.
Jak ktoś chce obejrzeć sobie pingi od nas to zapraszam na http://www.senet.pl/sieci.php?u=siec
Stary 09.05.2003, 00:24   #120
mapsajm
odeszły MAJSTER

Cytat:
Ormianin napisa***322;(a)
A ja mam grzybki... i moge druga polowke postawic, kiedy pijemy?

[...]
jak szybko możecie do Łodzi podjechać/podlecieć/przypłynąć?
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: