![]() |
Konwersja AVI do DVD
Witam
jestem nowym na forum, to pierwszy mój post mam kilka pytań co do konwersji plików wideo.posiadam filmy na dysku twardym kompa nagrane aparatem cyfrowym (Canon A530) kilku minutowe chce je nagrać na płytę DVD żeby były odtwarzane przez odtwarzacz stacjonarny Grundig GDP 1100 . Pytanie jakim programem to zrobić , proszę o krótką instrukcję. jakim programem to wypalić,proszę o krótką instrukcję.Dziękuje |
:bicz:
Jaki to ma związek z tematem wątku? (tak dla przypomnienia : Przerabianie divx/xvid na DVD PAL ( + polskie napisy) ). Ten wątek już się za bardzo rozrósł i absolutnie nie widzę sensu w zaśmiecaniu go postami nie na temat. (może płytka porysowana?) |
Witam ponownie.
Jest taki problem może ktoś odpowie: Skopiowalem całą zawartosc DVD na HDD, zainstalowalem poczciwego ClonyDVD (ver.2.0.9.4), włączylem nagrywarke (1-warstwowa), dalem plytke DVD-RW... Zadalem, zeby nagral DVD, wyrzucilem sciezke niemiecką, wyszedl stopien kompresji 69% i puscilem przetwarzanie... Wysypal mi po chwili błąd: "Creation of DVD files was not successful: Invalid block start code (PS 10 VOBU 4 416239 133 Clone 6 TCE)" wszystko pod WinXP Pro, miejsce na dysku jest, wolna pamiec jest. Poradźcie. |
ffdshow ze wszystkimi pluginami (najważniejszy to VFW - do kodowania, przydaje się do XviD w VirtualDub i pewnie AviSynth) ale bez AviSynth (niepotrzebuję).
Same pluginy do XviD w ffdshow nie wystarczą do frameservera w VirtualDub (więc pewnie i w AviSynth). |
jakiego kodeka xvid wgrywałeś?? macie jakieś najpopularniejsze/najprzydatniejsze kodeki???
|
Cytat:
Cytat:
Kombinowałem z różnymi CCE I AviSynth. Działo sie tak z filmem w XviD, pomogło zainstalowanie osobnego kodeka XviD.. |
Sonic
jakiśczas temu mój kolega używał programu Sonic my dvd. podobno to zwykłego przekonwertowania jest to zupełnie niezły programik.... niestety u mnie programik nie działa gdyż wyskakuje mi cały czas jakiś brak kodeków. Co myślicie o tym programie???? CZemu nie działa???
|
Po przeprawowaniu ok 60% przy transkodowaniu przez D2SRoBa , CCE 2.50 wyswietla komunikat can't write to file * CCE_PAL.mpv. Windows error 0X505 (chyba). klikam ok, po chwili znowu wyswietla sie ten blad. kompresja niby dalej trwa ale cos jest nie tak. klatki liczone są dalej, ale rozmiar pliku od początku. powstaly film po nagraniu na plyte nie ma napisow, brak menu, odtwarzany jest od polowy i w ogole bezsens. przeszedlem na DVD2SVCD 1.2.2 b1 + enkoder tsunami 2.5 ale ten przy ustawieniu 2pass VBR i highest quality po 10 godzinach pracy przejechał dopiero 20% :podbite: . I też nie wiem, czy się nie wyłoży. Używam AviSynth 2.5
|
a nacisnoles 1 w DVDmaestro ? tam gdzie wklejasz napisy
|
Witam wszystkich.
Właśnie zaczynam moją przygodę z nagrywaniem DVD. Na początek chciałbym gorąco podziękować CobraVerde za poradnik, a także wszystkim innym za porady i wskazówki. Mam problemy z podglądem napisów w DVDMaestro. Kiedy puszczę podgląd filmu to nie pokazują się napisy. Pojawi się pierwszy, nieraz drugi w kolejności po PlayCursor i dalej napisy się już nie wyświetlają. Muszę dawać Play, Pause żeby znowu się pojawiły. W sumie napisy pasują ale ciekaw jestem czy tak ma być, czy u mnie coś nie do końca gra***8230; I jeszcze jedno wydaje mi się, że plik *.mpv który zrobił CCE jest lepszej jakości niż film powstały po kompilacji w DVDMaestro. Czy rzeczywiście tak jest, czy sknociłem jakieś ustawienia w DVDMaestro ?? Pozdrawiam |
Cytat:
|
Nie chciałem zakładać nowego wątku, ale nie wiem czy tutaj będzie pasować to pytanie. Anyway - czy jest możliwość dodania polskich napisów do już istniejącego DVD (pliki *.VOB)? Np. obraz płytki DVD na dysku nie zawiera polskich napisów. Jeżeli jest to możliwe (dodanie napisów pl), to proszę kogoś o wyjaśnienie mi jak. Z góry dziękuję.
|
Witam
Mam pytanko czy ktos wie jakie programy sa potrzebne by zrobic menu na plycie DVD tak jak robione sa menu na "orginalach" z targowiska??? jak mozna opowiedzi kierowac na gervasy@interia.pl THX |
Proszę o poradę jakimi kryteriami powinienem sie kierować w doborze napisów, które później chcę estawić do gotowego DVD.
Film to "Pasja" system NTSC. Próbowałem już kilka napisów ale prawie wszystkie są o kilkanaście min. za długie albo za krótkie. Proszę o poradę i pozdrawiam Raulo |
1. Trzeba mieć dekoder CineMaster aby podgląd działał i tego pierwszego komunikatu nie było - było o tym na forum i był link do dekodera.
2. DVD Maestro nie łyka AVI a tylko i wyłącznie MPEG i to do tego jako strumień video wyłącznie - .mpv lub .m2p/.m1p |
Mam problem z DVD Maestro :( przy włączaniu pokazuje się błąd :
Real Time Preview functionality wil not be avaiable because no decoders have been detected jeśli chodzi o dekodery, to jakie mają być?? a drugi problem jest, gdy próbuję dodać plik AVI.. pojawia się : Media Detection Error (0x10b0001) O co chodzi? I jesli możecie to przeslijecie mi działającą wersje DVD Maestro .. mój email: andrews5@wp.pl |
Myślę, że nie mam pojęcia od czego to może być. Wiesz już, że CCE generuje złe pliki. Warto więc sprawdzić co dostaje na wejściu. Nie chodziło mi o to, żebys w przeinstalował tylko, żebyś zobaczył czy ten avs wyświetla sie poprawnie (wczytaj go do MPC tak jak avika i sprawdź tam). Moze reinstalacja CCE? Inna wersja CCE?
|
no wszystko było ok tylko nagle cos się spier...
i kurcze Shrek i Hidalgo nie mogę zrobić myślisz że to mozę być od Avi synth?? nie to nie to przed chwilą instalowałem od nowa i nic nic nie pomogło ciągle mam ten sam problem |
Sprawdziłeś czy skrypt AVS poprawnie się odtwarza w jakimś playerku (np Media Player Classic)? Może coś masz uwalone w instalacji AviSynth'a ?
|
ni no pomocy czemu nikt mi nie powie co mam robć dlaczego filmy po przerobieniu cce 2.50 nagle po wielu juzprzerobionych filmach teraz przerabiaja mi sie tak że obraz jest poprzestwiany tak że krawędzie zewnętrzne są w środku cyli to tak jak by sieprystawiło połowę dłowy do lustra a druga jest w odbiciu lustrzanym!!
co robić a mam tyle filmów do przerobienia Cobra Verde jestes specem jam ma temu zaradzić?? |
Workshop właściwie nie obsługuje formatu .son (Plik .son jest zwykłym plikiem tekstowym w którym są zapisane czasy i nazwy plików z bitmapami -- tych ostatnich nie generuje Workshop). Prawidłowy zestaw plików (.son, bitmapy i .spf zawierający paletę) umie wygenerować MaestroSBT. Najpierw jednak musisz skonwertować swój plik z napisami do formatu SSA i najlepiej to robić przy pomocy SubEdit Player'a (Workshop za bardzo miesza w nagłówku).
Po wczytaniu .son do Maestro kliknij dwukrotnie na dowlny napis i w zakładce Colors (chyba -- piszę z pamięci) wczytaj plik .spf. Może Ci się przyda to co jest na mojej stronce (adres w sigu) |
Cytat:
Tu nie chodzi o czaptery, robie je zawsze na koncu jak juz mam dopasowane i sprawdzone napisy. Efekt migania pojawia sie gdy tylko dodam napisy, na poczatku. Chcialem dodac napisy w innym formacie niz .stl. Zapisalem Workshopem napisy w formacie .son ale DVDMaestro marudzi ze napisy nie maja "corresponding timecode" :| tak ze nie wiem czy wtedy tez by migaly. :help: |
pomóżcie z tym przesuniętym orazem bo normalnie teraz naet Hidalgo mi nie działa! nie mogę przerobić!!
|
Cytat:
Nie czytałem poradnika CobraVerde i nie wiem czy to w nim jest ale nie można wstawiać chaptera w klatkach w których są napisy bo bedą problemy. Musisz na powiększonym timeline wstawiać chaptery tak aby nie trafiały w klatki zajmowane przez napisy. |
mam pytanie czy komuś się juz zdażyło ze po przerobieniu filmu w CCE film jest przesunięty tak ze ma sie wrażenie że ktoś postawił na środku lusto poprostu środek ekranu jest na bokach a boki na środku!!
czy ktos wie jak sobie z tym poradzić |
A ktory program jest najlepszy do dodawania napisow??
|
Cytat:
Pozdrawiam, |
A co powiecie na taki problemik: Wczytuje do DVDMaestro napisy w formacie .stl i zawsze okolo 10% napisow "miga" przy pojawianiu sie lub - czesciej - przy znikaniu. Zrobilem 4 filmy i zawsze musialem przeleciec podgladem caly film i stosowac jedyne lekarstwo na to miganie, jakie znalazlem - recznie przesuwac krawedz paska z danym napisem o niewielka wartosc. Zaczyna mnie to juz nudzic - pare godzin na sleczenie przy kazdym filmie to troche za duzo. Ktos zna jakis sposob zeby zachowujac ten format (bo czesto robie dodatkowo edycje napisow i drobne synchro juz po zaimportowaniu do DVDMaestro) pozbyc sie "migania"? Napisy przygotowuje Subtitle Workshopem. Nie nakladaja sie ani nic takiego.
|
To wina kodekow.
|
Cytat:
|
Cytat:
ja uzywam CCE 2.50 i nie narzekam, ale zdania na ten temat sa podzielone wiec kazdy bedzie ci polecal inny a polecam ci do napisow Subtitle Workshop |
Wielki Problem!!!
Cześć,
Mam wielki problem, mianowicie robię tak jak CobraVerde opisał i po kodowaniu CCE (2.50 lub 2.67) wychodzą trupie kolory!!! Skóra ma zielony odcień i w ogóle wszystko jest do bani!!! COBRA!!! Pomóż, za każdym razem wychodzi to samo! :( Dzięki! Pozdrawiam, |
Czy ktos zna lepszy program do konwersji DIVIX do DVD,ktory umozliwia dolaczenie polskich napisow niz THE FILM MACHINE czy DVD2SVCD ??
Oraz ktory z dekoderow jest najlepszy:CANOPUS PRO CODER ; TMPEGnc czy tez CINEMA CRAFT ENCODER ??? BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ :) |
Dzięki za odpowiedź.
No ale niestety zamiana nic nie pomogła. Może jakieś inne sugestie. Szkoda go wywalać. Pozdrawiam :help: :help: |
Ilość załączników: 1
z tego co widać film masz w PAL a projekt w DVDMaestro masz ustawiony na NTSC!!
informacja która ci się pkazała dotyczy autoamtycznej zmiany projektu z Ntsc na Pal ( z tym że czasami to nie działa :-( ) musisz w ustawieniach DVDMaestro zmienić z Ntsc na Pal |
Ilość załączników: 1
Witam.
Dorabiam sobie polskie napisy do filmików DVD. Zrobiłem już kilkanaście filmów, oczywiście wsi wg opisu CV. I wczoraj natknąłem sie na problem. Film Alen 3. Vobedit, Demux, video - i wykonało. Mam plik VTS_01_1.m2v. Jak uruchomię DVD Maestro i wkładam plik video to wyskakuje mi taki komunikat: Miałem to już w kilku filmach, ale pyknąłem OK i poszło. W tym wypadku kicha. Może coś podpowiecie. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam. |
Właśnie sprawdziłem, że niepotrzebnie narzekałem na FitCD 1.1.13 gdyż wystarczy zaznaczyć opcję "ITU-R BT.601-4" aby wyniki też były dobre...
Trochę za dużo słabo opisanych funkcji mających wpływ na wynik porozrzucanych po oknie gdzie popadnie... tylko tyle co można mieć do zarzucenia FitCD ;PPPp |
:) ok ok nic juz nie mow ale to mi odpowiada :) nie narzekam
|
a wniosek?
|
acha :) to juz rozumiem ot ja nie madry czlek ok juz ci podaje
wzor: LanczosResize(720,540) AddBorders(0,18,0, 18) ConvertToYUY2() AudioDub(BlankClip()) |
u... eeee... o jakim pliku mówisz? AAAA! domyślam się, ale ja nie o tym pisałem.
Napisałeś że masz arkusz z CobraVerde.net i on musi być dobry więc dałem ci zadanie domowe żebyś nim przeskalował 640x480 na 4:3 PAL, podał wynik i wnioski. Gdzie tu miejsce na mój arkusz? A co do mojego arkusza, w archiwum są dwa pliki: - jeden dla OpenOffice zapisany w OO v1.1.2rc1 - jeden dla Excela zapisany w OO v1.1.2rc1 w standardzie bodajże Excel 95 ale nie pamiętam teraz dokładnie, więc może nie być za kompatybilny z nowszymi wersjami firmy M$ (nie mam ich pakietu Office żeby nawet sprawdzić a co dopiero żeby dobrze zapisać) ;PPPp PS: a może to był zapis do Excel 2000/XP? kurde... ta pamięć... prawie tak samo jak ze studentami - "4Z" ;PPPp |
tylko w tym pliku nie ma arkusza dla excela
|
To proponuję sprawdzić jak trzeba powiększyć DivX 640x480 w 4:3 według tego arkusza, podać tutaj wynik i wnioski ;PPPp
|
Cytat:
wiec musi byc poprawny :) obliczane bylo dla 4:3 |
dk75 - jestes dla mnie GURU!! Tego mi bylo trzeba. Przyznam, ze wczesniej nie wiedzialem co to overscan, po twoim poscie doczytalem na google co to jest, ze TV obcina obraz, sprawdzilem porownujac wczesniej zrobiony w PALu film Pojutrze z oryginalnym divxem i faktycznie, obciete szczegoly. Ten arkusz Excela bedzie teraz dla mnie obowiazkowy przy przerobce divx do dvd. DZIEKI!
|
Cytat:
Jeśli obraz ma mieć proporcje 4:3 to powinno być: LanczosResize(720,272) AddBorders(0,104,0,104) obraz 4:3 z overscanem 5%: LanczosResize(684,258) AddBorders(18,111,18,111) obraz 16:9 : LanczosResize(720,362) AddBorders(0,59,0,59) obraz 16:9 z overscanem 5%: LanczosResize(684,344) AddBorders(18,68,18,68) Jeśli w przyszłości sam chcesz obliczyć sobie poprawne skalowanie to proponuję skorzystać z mojego arkusza kalkulacyjnego. Obadałem zarówno FitCD jak i wcześniej opracowany tu i polecany arkusz do obliczania skalowania ale okazało się że oba rozwiązania dają błędne wyniki - więc opracowałem swój. http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...437#post260437 i pobierz z załącznika plik arkusza - w archiwum jest arkusz dla Excel i OpenOffice. |
Cytat:
LanczosResize(720,288) AddBorders(0,96,0,96) ConvertToYUY2() AudioDub(BlankClip()) z programu FitCD, sprawdzilem i wyglada dobrze. Ale zobacze tez wg Twoich ustawien. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
LanczosResize(720,306) AddBorders(0,135,0,135) ConvertToYUY2() AudioDub(BlankClip()) |
Witam
Chcialem zrobic film Kill Bill 2 (640x272, 23,976 fps) i pojawil sie problem z aspect ratio. Wg updatowanego poradnika Cobra Verde, ustawilem w skrypcie avs resize do 720x360 i wyszla kicha. W podgladzie DVDMaestro obraz jest rozciagniety w pionie, czyli te 360 to za duzo. Gspot pokazuje co prawda aspect ratio 2,35:1 no ale skoro na podgladzie jest niedobrze to mysle, ze rowniez w finalnym dvd bedzie zle. Co ciekawe - gdy otworze moj plik killbill2.mpv w MediaPlayerClassic - proporcje sa prawidlowe. Jesli ktos moze sie podzielic takim wzorem na wyliczanie resize, jaki istnieje do filmow w PALu, to bardzo prosze. Wiecie, gdybym mial w domu nagryware DVD to bym sobie wypalil na RW i sprawdzil jak to wyglada, ale niestety musze biegac z dyskiem do kolesia zeby mi nagral plytke wiec wole zapytac na forum zanim zmarnuje plyty i nerwy. Z tym FitCD tez nie moge sie polapac jak ustawic zeby mi podalo prawidlowe wymiary dla NTSC. UPDATE: No teraz doszedlem o co chodzi - prawidlowe proporcje dla tego filmu to 720x288. Trzeba odznaczyc PAL w FitCD i od razu zaczyna gadac po ludzku. Stworzylem plik mpv na tych ustawieniach, MPC pokazywal obraz lekko scisniety w pionie (bo wysokosc tylko 480 linii, widocznie nie rozpoznaje ze to NTSC) a podglad w DVDMaestro pokazuje prawidlowo, rozciaga obraz do wymiarow ekranu TV i jest OK. TYLKO DLACZEGO NIE MA O TYM NIC W PORADNIKU??? CobraVerde, prosze dopisz te spostrzezenia zeby sie nikt inny nie nacial. |
Dobra, może jestem osłem :) wszystko robiłem jak w tutorialu, wszystko idzie dobrze (napisy pominąłem, bo chodzi mi o film z lektorem), tylko, że jak mam już gotowe VOB'y to ich nie czyta. Myślałem, że "ten typ tak ma" i wypaliłem płytkę, ale nic jej nie czyta (w kompie ten sam błąd jakbym otwierał VOB'a z dysku). Czy ktoś zna przyczynę?
|
mam ten sam problem mianowicie z filmem shrek narazie nic nie wymyslilem bo za dlugo to trwa za kazdym razem przerabiac 12 h ni bardzo mi sie usmiecha :) wiec gdby ktos mial podobny problem niz my i sobie z tym poradzil prosimy o pomoc :)
|
mam pytanie czy komuś się juz zdażyło ze po przerobieniu filmu w CCE film jest przesunięty tak ze ma sie wrażenie że ktoś postawił na środku lusto poprostu środek ekranu jest na bokach a boki na środku!!
czy ktos wie jak sobie z tym poradzić |
wiec jak mogl by mi ktos pomoc ?
|
mam nastepny problem po dodaniu menu cos sie rypnelo z filmem mianowicie caly obraz przesunol sie w dol nie jest na srodku jak powinnien byc pozatym menu sprawuje sie bardzo dobrze
|
@lord_honey
u mnie poszło więc możęsz sprawdzić pocztę :-) |
Wielkie thx
|
.. Background czy jak napisze na nim napisy to je scalac z tlem korzystam z corela 9?
oczywiście wszystko co jest na twoim obrazku musi zostać zcalone Subpicture w jaki sposob tworzymy te przyciski piszemy te same napisy co na Beckground ? w tych samych miejscach bo u ciebie sa tylko podkreslenia jeżeli juz masz napsi w Beckground to w Subpicture robisz tylko przyciski- czyli np.podkreślenie napisy typu play itd będą już zawarte w Beckground a dvdmaestro wyświetla Beckground i Subpicture jednocześnie więc wszystko będzie ładnie się nakładać EDIT za pare minut wyśle ci na maila przykładowe menu (ze scenami i utawieniami) przeglądając te jpg powinieneś się kapnąć na czym polega zasada tworzenia menu!!! pozdro |
wielkie dzieki mam tylko 1 pytanie co do tego poradnika chodzi mi o jego 1 czesc
chodzi Background czy jak napisze na nim napisy to je scalac z tlem korzystam z corela 9 ? wtedy to mi zapisze jako 1 jpg lub bmp a drugie pytanie dotyczy Subpicture w jaki sposob tworzymy te przyciski piszemy te same napisy co na Beckground ? w tych samych miejscach bo u ciebie sa tylko podkreslenia |
Cytat:
no to poszło :3msie: |
Cytat:
|
Cytat:
ciekawe co tam wykombinowałeś że całość zajmuje 50MB - nonono :spoko: mój opis zajmuje ok 2MB - składa się głownie z obrasków i komentarzy "co i jak" pozdro |
Cicho... ja będę miał ale nie krótki ;PPPp
Ktoś wie o jakimś serwerze co by można było 50MB wstawić i dać linka? Bo większość chce żeby najpierw na stronę główną wchodzić i dopiero z niej można pociągać... a bezpośrednie linkowanie jest blokowane. Hm... przykładowy plik video 49s zajmuje mi 35MB ;PPPp + zrzuty ekranu, pliki ac3, backgroundy... Jestem na etapie przygotowywania plików graficznych do menu :D - własnie skończyłem chaptery, najbardziej upierdliwe bo na samym początku wszystko trzeba było wytłumaczyć... |
Cytat:
pozdro |
Dlaczego w DvdLab 1.4b1 nie mam dzwieku cos zle ustawiam czy czegos mi brakuje ?
|
no to super czekam z niecierpliwoscia na ten poradnik :)
|
Miałem zamiar dzisiaj ale... okazuje się że praktyka z teorią nie idzie w parze i overscan w Maestro to nie po równo 10% tylko 10% na szerokości i 8% na wysokości, co właśnie po paru godzinach empirycznie wyznaczyłem ;PPPp
Tak więc wcześniejsze moje wywody nt. menu i rozmiaru obrazków do niego są nieaktualne ;PPPp Stay tuned... dziś to już chyba nie zdążę, ale jutro... |
a moglbym sie wiedziec kiedy nastapi premiera (chociaz przyblizona data)
|
Spoko wodza
Właśnie wypiekam tutoriala wraz z obrazkami i przykładowymi plikami, tylko muszę się bardziej przyłożyć niż poprzednio i wszystko posprawdzać a nie tak na gorąco z głowy pisać ;PPPp Niedługo będzie dostępny w nowej dyskusji i widoczny z głównego drzewa dyskusji o DVD/VCD |
moze troszeczke jasniej z tym robieniem menu bo nie czaje z tego poradnika nic pierwszy raz uzywam GIMA czy jakos tak bardzo prosze
|
gdzie mam szukać jakiejś innej metody przerabiania napisów niż przez maestrosbt??
|
Na górze forum jest "Wyszukaj w aktualnej dyskusji"
albo: menu podstawowe nieanimowane + menu chapter http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...476#post231476 uzupełnienie o menu wyboru napisów i audio http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...883#post263883 uzupełnienie o animowane menu - tylko wskazówki bo nie robiłem http://forum.cdrinfo.pl/showthread.p...270#post273270 |
Mam do was pytanie jak zrobic menu w tej metodzie pewnie robi sie to w DVDMaestro tylko czy ktos by mogl mi napisac jak to sie robi z gory dziekuje
|
Cytat:
ja robiłem tak: - przerabiałem osobno 2 cd w CCE - następnie wyciągnołem dzwięk z cd1 i cd2 - połączyłem napisy - no i wszystko złożyłem w dvdmaestro pozdro |
Musisz zakupic legalna wersje CCE albo poszukac "witamin" .
|
wiec jak bedzie dostane odpowiedz jak zlikwidowac ta reklamke w prawym dolnym rogu ta "cinemcraft" ?
|
tu problem jest głębszy to nie błąd DVD maestro tylko pokazuje sę bląd windows xp i zamyka się program!!
a gdzie niby jest ten opis jakiejś drugiej metody sts bo ja wszystko robię w ssa a tak wogóle to próbuje przerobić Harrego Pottera więzień Azkabanu i niestety jest to film na 2 cd i chyba dlatego są problemy!! |
@Riddick2
a jakiego typu to jest błąd ??? może rzuć jakimś screenem??? aha miałem kiedyś coś podobnego (przy przerabianiu występował błąd) - okazało sie że to wina napisów (bmp), ale teraz korzystam z drugiej metody opisanej przez Cobre (tworze plik z tekstem o rozszerzeniu STL ) i wszystko jest ok. a i napisy lepiej się prezentują!! a co do błędu - jak wyskakuje ci błąd to naciśnij OK a DVDmaestro dalej będzie przerabiać Twój projekt (mi błąd wyskakiwał kilka razy podczas przerabiania ,ale wciskałem OK. i cały proces szedł dalej) |
sorki że wczesniej nie odopwiedziałem
jeszcze raz chodzi o to że jak wczytuje do DVD maestro napisy i jak juzwszystko gotowe zacina sie po 1 kropce przy przerabianiu na dvd sprawdziłem i bez napisów przerabia do końca bez problemów przerabiałem te napisy juzz 3 razy i nic zawsze pokazuje błędy po 1 kropce co gorsza robe wszystko jak było w instrukcji wrzucam juz przerobione maestro sbt napisy do DVD maestro i reszta jest znana ne wiem co robić takie problemy mam tylko z filmami które są na 2 CD gdzie były łączone napisy próbowałem zrobić wszystko Sub edit player ale on przerobił dorbrze napisy ale czconki nie mogłem powiększyć więc wymyślłem że ten plik przerobiony sub editem wrzuce do subtitelworksho[ i zadziałało były ładne duze napisy tylko że w połowie wyskoczył bład nie wiem czemu a zależy i na przeróbce tego filmu pomożecie mi?? |
*.mpg i polskie napisy
Cześć
Dzięki za wskazówki , muszę poszukać tych programów o których piszesz. Na razie yylko jedno drobne pytanie pomocnicze : Czy plik *.mpg trzeba rozkładać na pliki video i audio przed kompilacją całości ( z napisami ) do DVD. Pozdrawiam z_m |
Plik MPG możesz rozbić na części pierwsze przy pomocy np TMPGEnc (menu File/MPEG Tools). Plik z napisami możesz przekonwertować na kilka sposbów (Subtitle Workshop, Maestro SBT). Ta część też jest całkiem nieźle opisana na forum. Do składania całości proponowałbym DVD Lab'a (wersja Pro ma wsparcie dla napisów). DVDMaestro można znaleźć na sieciach P2P. Przyjrzyj się jeszcze windowsowym portom aplikacji DVDAuthor.
|
*.mpg i polskie napisy
Witam
Mam pytanie ( prośbę o pomoc ) w temacie który częściowo wiąże się z tym o czym mowa powyżej . Szukam rozwiązań prostych , dla amatorów . Nagrywam film przy pomocy karty DVB na dysk komputera w formacie *.mpg lub pva , ściągam polskie napisy do tego filmu , robie korektę i synchronizację + zapis napisów w dowolnym formacie. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co zrobić w tym momencie aby kompilacja DVD została wykonana z napisami z mojego wcześniej przygotowanego pliku. Można oczywiście wykonać kompilację DVD a potem ponownie wypruwać pliki video ,dżwięku , dodawać napisy i ponownie kompilować ( DVDMaestro ) , ale jest to moim zdaniem droga okrężna , mam bowiem pliki źródłowe mpg i txt. A przy okazji czy ktoś mógłby rzucić linkiem do DVDMaestro , szukam tego programu od jakiegoś czasu bezskutecznie. Pozdrawiam Zygmunt |
wlasnie tak zrobilem :) ale myslalem ze trzeba wszytko nagrac.
Mam jeszcze 1 pytanie miejmy nadzieje ostatnie jak zlikwidyc reklame filmu ta niebieska ktora jest w parawym dolnym rogu to troszke denerwujace |
Cytat:
|
siemanko mam mianowicie taki problem ze nie moge nagrac filmu po przerobieniu filmu DVDmaestro tworzy mi 2 katalogi AUDIO_TS i Video_TS jak chce to wrzucic normalnie w nero przez opcje DVD-ROM(iso) to nagrywa bez problemu ale nie chce odtwarzac w DVD stacjonarnym natomiast gdy biore polecana przez nero opcje DVD video to wyswietla sie ten komunikat http://www.lord_honey.webpark.pl/beztytulu.jpg
|
wielkie dzieki wystarczylo w AC3Machine nie zmieniac frame :) i pomoglo
|
skoro po przeróbce video ma nadal taką samą długość, to rozumiem, że film źródłowy ma 25 FPS...
a skoro ci się audio "skraca" to może niepotrzebnie coś z nim robisz... może w AC3Machine/BeeSweet masz niepotrzebnie zaznaczoną zmianę FPS ??? albo użyj do wyciągnięcia audio z AVI innego softu np. Goldwave albo Adobe Audition: wczytujesz film i zapisujesz audio jako WAV - to bardzo dobra i prosta metoda. wtedy nie trzeba się bawić BeeSliced. |
tak przed chwilka sprawdzilem bo nie usunolem tych plikow kazdy (video i audio) po 1.36.26.23 a przy przerubce video zostaje takie same dlugie a audio sie skraca do 1.32.29.10
dodane: aha i jeszcze co zobaczylem ze pliczek audio po przerobce w programie BeSliced zmienil dlugosc z 1.36.26.23 na 1.42 ..... a wynikowy jest 1.32. napewno cos zle robie ale nie wiem co |
Cytat:
chyba, że trafił ci się divx w którym audio jest krótsze od video - zdarzają się takie niedoróbki... czy od razu po rozdzieleniu filmu na audio i video oba strumienie mają taką samą długość ??? |
CobraVerde: robilem wszytko zgodnie z twoim poradnikiem krok po kroku
|
SurCode DVD DTS Pro
|
Może i przesada, ale żadko sie trafiają divx'y z ac3 i dlatego jest ipa, ale jak coś to soft by sie przydał jak by sie trafił taki, jak coś to nawet bez poradnika, jakoś sam obczaje
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Grr wyszedl nastepny problem dzwiek rozjezdza sie z obrazem i wiem gdzie jest problem ale nie wiem jak go usunac mianowice Video ma czas 1.36.26.23 a Audio 1.32.29.10 prosze o szybka odpowiedz
|
no - nagralem i dziala elegancko :)
|
Jajos: wielkie thx dla ciebie ot ja glupi :)
|
no zrobilem tak jak mi pisaliscie ...
teraz sprawa wyglada tak: powerdvd wogole nie rusza , micro dvd tez nie , a w windows media player film odtwarza ... jak myslicie - nagrac to na cd ? powinno isc w stacjonarnym ? update: niewiem czemu ale powerdvd i microdvd nawet z plyty nagranej mi nie odtwarza filmu :/ chyba zaryzykuje i nagram na cd ... jak skoncze dam znac |
lord_honey naciśnij na 1 obok wgranej ścieżki audio(zakładająć że jest pod 1) :)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:21. |