Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Pioneer DVR-109/A09 (https://forum.cdrinfo.pl/f15/pioneer-dvr-109-a09-51901/)

bart_3d 26.01.2005 17:20

Pioneer DVR-109/A09

Jeżeli są już jacyś szczęśliwi posiadacze Pioneera DVD-109, to wyszedł właśnie nowy firmware - 1.09
http://wwwbsc.pioneer.co.jp/product-...09_FW109EU.EXE

DanielP 27.01.2005 15:26

Czekam az bedzie w Komputroniku i chyba sie skusze :)
Jakos mam zaufanie do firmy Pioneer, gdyz robi dosc uniwersalne napedy.

UPS !
Te nagrywarki dzisiaj sie wlasnie pojawily :)
Wczoraj jeszcze ich nie mieli.
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=16022

bart_3d 27.01.2005 22:16

385 zeta to uczciwa cena.
Chyba zmienie mojego DVR-108
Zawsze to DVD+RW x8
Zresztą pierwsze testy wypadają nieźle.
http://www.excite.co.jp/world/englis...=JAEN&wb_dis=2

DanielP 27.01.2005 22:31

Moze cena nie jest najnizsza, bo Liteona mozna kupic za blisko 250 zl.
Ale Pionek to Pionek, nigdy nie byl najtanszy bo ma wyrobiona marke.
Z tego co juz zdarzylem sie zorietowac napedy Pioneera sa do "tanca i do rozanca", nadaja sie zarowno do nagrywania CD jak i DVD, do ripowania muzy i zgrywania gierek, maja dobra korekcje bledow. Jak kupie to puszcze jakies testy na forum. Tylko ze na razie stany magazynowe Komputronika sa "zerowe".

bart_3d 27.01.2005 22:39

Niestety cena wzrosła na 404 zeta jakieś 2 godziny temu

slawekj 27.01.2005 22:57

Małe porównanie: :spoko:

TDK +Rx16 palona 16x plikiem testowym Nero.
BenQ 1620
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=308

Pioneer 109
http://www.excite.co.jp/world/englis...=JAEN&wb_dis=2

Prośba o zwrócenie uwagi na metodę zapisu.
BenQ - CAV, Pioneer P-CAV.

Bez pośpiechu. :taktak:

:)

DanielP 28.01.2005 10:10

Cytat:

Napisany przez slawekj
Prośba o zwrócenie uwagi na metodę zapisu.
BenQ - CAV, Pioneer P-CAV.
Bez pośpiechu. :taktak:
:)

Uwaga zostala zwrocona :)

A swoja droga, ciekawe kiedy Benek wypusci jakis nowy palnik.
Bo ten 1620 to juz lekko starawy jest.

Yacko 28.01.2005 10:13

Stary ale jary :) Moim zdaniem BENQ nie musi się spieszyć z wydaniem nowego modelu, bo 1620 nie ma zbyt dużej konkurencji.

DanielP 28.01.2005 10:44

Cytat:

Napisany przez Yacko
Stary ale jary :) Moim zdaniem BENQ nie musi się spieszyć z wydaniem nowego modelu, bo 1620 nie ma zbyt dużej konkurencji.

Ale wiesz jaka jest psychika kupujacych, biora tylko nowosci :)
A pol roku w zyciu nagrywarek DVD to duzo. Wystarczy ze marketingowymi parametrami bedzie odstawal i juz malo kto go kupi. Kupi tylko ten, ktory dokladnie wie co kupuje - a takich jest niewielu.

A szczegolnie "Max. DVD DL writing speed 2.4x" jest juz troche nie na topie :)
Mysle, ze najwyzszy czas wprowadzic nowy model.

Yacko 28.01.2005 12:22

Z tego co wiem, to BENQ 1620 ma 4x DL po aktualizacji biosu. Musiałbym sprawdzić.Zresztą spośród moich kupli mających DVDRW ŻADEN jeszcze nie nagrywał DL, bo to po prostu sie nie opłaca. Podsumowując BENQ to świetniy jakościowo napęd z parametrami nie idstającymi od nowości. Decyzja należy do Ciebie, ale nie wszystko co nowsze jest lepsze.Zobacz jak np. nagrywa Liteon 8x a obecne 16x.

DanielP 28.01.2005 14:33

Cytat:

Napisany przez Yacko
Z tego co wiem, to BENQ 1620 ma 4x DL po aktualizacji biosu. Musiałbym sprawdzić.

Jesli mozesz to sprawdz.
W oficjalnych informacjach jest mowa jedynie o 2.4x, w opisie uaktualnien firmware rowniez nic nie ma o podniesieniu tej predkosci.

Oczywiscie ze na razie DL jest malo istotne, ale za pol roku moze byc juz przydatne. W koncu bez problemu kazdy film sie zmiesci na nosnik, bez zadnego dodatkowego rekompresowania ! A ja nie lubie co pol roku zmieniac nagrywarki. Chce ja uzywac minimum 2 lata. Dlatego zalezy mi na tym DL 4x.

starfire 28.01.2005 17:42

[QUOTE=slawekj]Małe porównanie: :spoko:

Mam do Ciebie prosbe... chce kupci sobie wypalareczke i sie wacham pomiedzy pionkiem 108 i benkiem zalezy mi na uniwersalnosci odczyt i zapis dvd/cd co bedzie lpeszE? Jak z odczytem u benka? bo czytalem ze kiepsko
Jak z zapisem cdr?

DanielP 28.01.2005 19:00

[QUOTE=starfire]
Cytat:

Napisany przez slawekj

Mam do Ciebie prosbe... chce kupci sobie wypalareczke i sie wacham pomiedzy pionkiem 108 i benkiem zalezy mi na uniwersalnosci odczyt i zapis dvd/cd co bedzie lpeszE? Jak z odczytem u benka? bo czytalem ze kiepsko
Jak z zapisem cdr?

Co do uniwersalnosci, to ja osobiscie uwazam ze Pionek.

Ale wyposiadam sie tylko na podstawie testow na sieci oraz tego co wyczytalem na forum. Natomiast tu na forum glowny nacisk testowania polozony jest na nagrywanie plyt DVD. Niewiele mozna poczytac o nagrywaniu CDR, kopiowaniu gierek czy ripowaniu Audio.

Niestety CDRInfo.pl nie przetestowalo nagrywarki BenQ i nie wiadomo jak u niego z zapisem CDR, korekcja bledow, kopiowaniem zabezpieczen.

Naped Pioneera wypadl moim zdaniem bardzo dobrze. Jedyny minus ze test przeprowadzono na bardzo starym firmware. Urzadzenie w kazdej testowej konkurencji jest w czolowce, co swiadczy o wysokiej klasie napedu w kazdym mozliwym zastosowaniu.

Moja rada jest taka.
Jesli to ma byc jedyny naped w kompie, to wybierz ten uniwersalny.
A jesli juz masz dobra nagrywarke CDRW, to zwroc uwage szczegolnie na jakosc wypalania plyt DVD.

bart_3d 28.01.2005 22:43

Ja mam pionka 108 i według mnie to dobra nagrywarka.
Jednak trzeba być otwartym, więc prawdopodobnie na dniach kupię sobie Benq'a. W zasadzie to chodzi mi o sprawdzenie jakości płyt nagranych przez pionka. Według mnie jest ona dobra (nagrywałem w celach testowych na Hawkach, Mediastorach i jeszcze jakiejś noname i wszystko jest git). Dowodem na to może być fakt, że płytki czytają się bet problemu w DVD Pioneer 116, który nie obsługuje DVD+/-R. Po wgraniu zmodowanego biosu z autobitsettingiem płytki +R Verbatima czytają się w tym DVD bez problemu z 16x.
Najbardziej martwi mnie jakość nagrania na TDK (od Ricoha i tych robionych w fabryce TDK). Wartość błędów PI w programie DVDInfoPro na końcu płyty lawinowo rośnie. Niepokoi mnie również wzrost PI przed granicą 3GB.
Inna martwiąca informacja jest taka, że po przeróbce na np. Asusa błędy PI w CD-DVD Speed rosną na gorszych płytkach nawet do 3000. Takie rozbieżności w dwóch programach (różnica w PI pomiędzy DVDInfoPro aCD-DVD Speed wacha się od kilku do kilkudziesięciu razy) uniemożliwia właściwą ocenę jakości nośnika).
Jednak błędy PIF (Pomijając Mediastory) są na ogół niskie. Na Verbatimie Pastel +R nie przekraczają 2.
Jestem zadowolony z mojego pionka, ale lubie eksperymenty. Pierwszy w kolejce jest Benq, następny DVR-109.
W obronie 109 chcę powiedzieć, że to dopiero pierwsze kroki Pioneera w CAV/P-CAV. Prawdopodobnie efekty będą coraz lepsze wraz z nowymi biosami.

Co do Benq'a to ma on obsługę DLx4 ale w wersji PRO. W zwykłym 1620 bulk wystarczy wgrać bios od PRO i po sprawie.

bart_3d 28.01.2005 22:46

Ilość załączników: 1
Jak by ktoś był zainteresowany moim ostatnim wypałem na Verb. Pastel +R to dorzucam screeny

DVDInfoPro:

bart_3d 28.01.2005 22:48

Nero CD-DVD Speed:

bart_3d 28.01.2005 22:51

Odczyt na pionku 116:

bart_3d 28.01.2005 22:52

Kto mi powie skąd te różnice w PI?

Yacko 29.01.2005 00:08

Cytat:

Napisany przez DanielP
Jesli mozesz to sprawdz.
W oficjalnych informacjach jest mowa jedynie o 2.4x, w opisie uaktualnien firmware rowniez nic nie ma o podniesieniu tej predkosci.

Oczywiscie ze na razie DL jest malo istotne, ale za pol roku moze byc juz przydatne. W koncu bez problemu kazdy film sie zmiesci na nosnik, bez zadnego dodatkowego rekompresowania ! A ja nie lubie co pol roku zmieniac nagrywarki. Chce ja uzywac minimum 2 lata. Dlatego zalezy mi na tym DL 4x.

Wgrywasz bios od wersji pro i masz DLx4.

siwy417 06.02.2005 21:48

Pioneer dvr-109 a A09

Co za roznica jest pomiedzy tymi dwoma modelam wiem ze bylo cos o XL ale nie bardzo biegam w temaci.
Wczoraj kupilem 109 i nie wiem czy dobrze zrobilem :( jak cos to pojde wyminie na A09. Poradzcie

bart_3d 06.02.2005 22:02

A09 XL to wersja BOX. Różni się od 109 w zasadzie tylko wygłądem i dodatkowymi mechanizmami mającymi na celu wyciszenie pracy palnika (w związku z tym również bios jest inny).
Jeżeli chodzi o jakość zapisu to jest chyba taka sama.
Nawiasem mówiąc, to gdzie widziałeś model A09 XL?
Bo ja widziałem go tylko w zagranicznych sklepach internetowych.

siwy417 07.02.2005 03:53

Mieszkam w Calgary, Canada. Nagrywarke kupilem w <www.memoryexpress.com>. Narazie maja model 109 ale za jakies kilka dni maja miec A09 to sie zapytowuje czy aby nie bylo warto wymienic. Ale wychodzi ze nie, Dziekuje za odpowiedz.

legion 07.02.2005 11:44

i jak sie sprawuje robiles juz jakis test plytki :) na jakosc nagrania ?

jaceq 18.02.2005 16:45

Pioneer 109 vs. NEC ND3520

Witam
Stoje przez wyborem zakupu palnika DVD.
Pod uwage biore 2 modele, uwazacie ze lepiej wziasc Nec'a za 265zl, czy moze doplacic 100zl i wziasc Pionka 109 za 365zl ? A moze jakies inne polecacie? Zalezy mi przede wszystkim na jakosci zapisu, dobrej korekcji i dual layer. Nagrywam w zasadzie tylko na TDK+R obecnie.

xux84 19.02.2005 21:32

Sprawdzales czy pionek obsluguje booktype'a -rom? to jest dla nich sprzeczne ideologicznie...

piotrunia 19.02.2005 21:42

mam nec 3520, problem polega na tym ze nie chce nagrywac -rom :(. Teoretycznie jest mozliwy dvd-rom a nagrywa z uporem tylko +r

maker00 20.02.2005 03:00

Wada Pioneera 109 :(

Ostatnio zakupiłem 2 nagrywarki Pioneer 109, aby przyspieszyć sobie pracę. Nagrywam dużo płyt z różnymi uroczystościami np studniówkami. Ilość nagranych płyt grubo przekracza 400szt. Wcześniej miałem Pioneera 105 i nagrywałem na verbatimach dvd-r printable i wszystko było OK, nie miałem żadnych zwrotów. Ale prędkość 4x przy takich ilościach to zbyt mało, a więc zakupiłem Pioneera 109, aby nagrywać 8x równolegle na 2 nagrywarkach Pioneer 109.

Nagrałem już ponad 100 płytek, rozeszły się one wśród ludzi i zaczęły się problemy. Materiału nagranego na Pionieerze 109 nie mogą odczytać napędy DVD innych firm niż Pioneer!!! W windowsie nie można nawet eksplorować zawartości płyty, a Power DVD pisze komunikat "Format niezgodny z systemem Windows" Sprawdzalem tylko na Win XP, bo tylko taki mam w domu. Nie wiem, co mam teraz zrobić, wgrałem nowy firmware, ale nie pomogło. Stacjonarne odtwarzacze radzą sobie z tym materiałem bez najmniejszych problemów, naped Pioneer 105 też widzi, ale np DVD-ROM LG czy Lite-on nie radzą sobie z tym.

Może ktoś zna jakiś sposób?

Próbowałem też na nośnikach innych firm, nic nie pomogło.
Próbowałem nagrać z prędkością 4x, też nie pomogło.

Co ciekawe, materiał nagrany na Pionku 109, którym napędy DVD mają problemy, po skopiowaniu przez Pionka 105, chodzi w każdym napędzie.

POMOCY!!!!!!

Nie wiem, co mam zrobić, nie mogę czekać na nowe firmware, które to naprawią, bo nie mam czasu.

Jeśli nikt nie będzie mi potrafił pomódz, będę musiał sprzedać te Pionki i kupić coś innego 8x, ale jaką będę miał pewność, że na innym sprzęcie nie będzie problemów... (( (( (( (( ((

zorg 20.02.2005 03:04

poleca plextora x16 ja tak pale na verbatimach i ridata no problema .
szarpnij sie na plextora a nie bedziesz tego zalowal zorg ci daje gwarancjie !!!!

bart_3d 20.02.2005 03:50

Pionek raczej nie obsługuje bitsettingu.
Znowu trzeba czekać aż wyjdzie bios do piodaty

@jaceq
na twoim miejscu zaryzykował bym pionka
ja mam 108 i jest super. Pali dobrze na wszystkim, nawet mediastore,a poza tym bardzo dobrze czyta płytki CD/DVD

jaceq 20.02.2005 10:32

Znaczy ze na nowym pionku 109 nie mozna nagrywac filmow na dvd stacjonarne zeby bylo widziane przez odtwarzacz jak tloczona plytka? (nie wiem czy dobrze zrozumialem "booktype -rom") :) Tego 108 juz widze ze nie mozna dostac, zniknely z polek w sklepach i weszly 109, poza tym chcialbym miec juz obsluge dual layer +/-. Mialem przez krotki okres nec'a 3500 i z tego co sie orientuje, to obslugiwal wlasnie booktype (ale nie uzywalem tego) Prawde mowiac nie mam dvd stacjonarnego, wiec na razie nie odczuwam potrzeby nagrywania filmow, glownie mi chodzi o archiwizacje danych, wiec sprzet musi miec wysoka jakos zapisu (nie interesuja mnie najtansze plytki, raczej palilbym tylko na TDK+R, a jak stanieja to na DL) Na razie mi sie nie spieszy i badam rynek, wiec nadal nie wiem czy warto doplacic do tego Pionka 100zl czy moze brac neca (gorszy to on mysle ze nie bedzie od modelu 3500) :blee:
Pozdrawiam :piwo:

maryn 20.02.2005 10:42

ja mam NECA 3520 i pali wszystko co mu się zapakuje,na początku miałem problem z odczytem niektórych płyt ale po wgraniu nowego firmware wszystko jest ok :piwo:

spidek 20.02.2005 11:12

jaceq : nie wiem jak 109 ale ze 108 nie ma najmniejszych problemow ! A nagrywam na najtanszych nosnikach ponizej 1zł.Choc mialem Neca 3520 pare dni w domu i nie powiem nie bylo z nim zadnych problemow.Pieknie czytal plytki nie to co 3500.NO a jakosc nagran to wiadomo ze bez problemowa.Jestem fanem Pionka ale jak nie masz kasy to wes Neca :) Papz

HIFI 20.02.2005 21:19

Tu jest najnowszy firmwar 1.17 http://www.cdrinfo.com/Sections/Firm...x?DriveId=1057

może pomoże.
??? Jutro sprawdze na DVD-ROM LG i ASUS.

maniek997 20.02.2005 21:57

Cytat:

Napisany przez maker00
Ostatnio zakupiłem 2 nagrywarki Pioneer 109, aby przyspieszyć ...
Nagrałem już ponad 100 płytek, rozeszły się one wśród ludzi i zaczęły się problemy. Materiału nagranego na Pionieerze 109 nie mogą odczytać napędy DVD innych firm niż Pioneer!!! W windowsie nie można nawet eksplorować zawartości płyty, a Power DVD pisze komunikat "Format niezgodny z systemem Windows" Sprawdzalem tylko na Win XP, bo tylko taki mam w domu. Nie wiem, co mam teraz

Dlatego też do podobnych celów wybrałen NEC-a. Zero zwrotów.

maniek

Turboni 20.02.2005 21:59

a ja tak jak @zorg Plexa 716 :D

VIZZARD 20.02.2005 22:10

Ale na temat Plextora 716A

Warto też zobaczyć opinię ernika TU :czytaj:

:>

jaceq 20.02.2005 23:52

Poszperalem troche, widze ze jak nec'a to koniecznie ze stycznia 2005. Co do pionka, to juz chyba nigdzie nie dostane 108, wiec zostaje 109. Raczej chyba nie zpsuli nic w nowszym modelu :) Ale nec jednak o 100zl tanszy, do pamieci bym dolozyl.... hmmm :blee:

KrEtYn 21.02.2005 00:03

Mój sąsiad ma Pionka 109 . Miał kupić BenQ ale stwierdził że to licha firma, taka średnia klasa. Więc kupił 109 i teraz nie jest zbytnio zadowolony bo niektóre napędy DVD nie czytają płyt.
Na stacjonarkach płyta chodzi, ale np. Liteon 832 , LG, Hitashi nie widzą płyt nagranych przez 109. Na napędach Pioneera płyty są czytane.
A to miała być wyższa klasa ||. Polecili mu kolesie co mają 108, bo z tymi nie było problemów.
A ja mam BenQ i nie mam takich problemów!

jaceq 21.02.2005 00:11

No wlasnie, gdzies przeczytalem ze po nagraniu na 109 nie wszedzie da sie plyte odczytac. Ze 108 chyba nie bylo takich klopotow i czytalo wszedzie? Wiec chyba zostaje tylko nec albo 108. A gdzie benka kupic? Ja nie widze niegdzie w sklepach. Tak samo jako 108, juz chyba nie maja.

VIZZARD 21.02.2005 01:16

Cytat:

Napisany przez jaceq
A gdzie benka kupic? Ja nie widze niegdzie w sklepach.

Benka to w sklepach nie dostaniesz :nie:

Jest robiony tylko na zamówienie :mruga:

:D

sts 21.02.2005 07:53

Cytat:

Napisany przez jaceq
No wlasnie, gdzies przeczytalem ze po nagraniu na 109 nie wszedzie da sie plyte odczytac. Ze 108 chyba nie bylo takich klopotow i czytalo wszedzie? Wiec chyba zostaje tylko nec albo 108. A gdzie benka kupic? Ja nie widze niegdzie w sklepach. Tak samo jako 108, juz chyba nie maja.

Tu widze że sa 108 tylko niewiwem czy sklep godny polecenia bo nie miałem z nim do czynienia.

DanielP 21.02.2005 08:36

Cytat:

Napisany przez jaceq
Witam
Stoje przez wyborem zakupu palnika DVD.
Pod uwage biore 2 modele, uwazacie ze lepiej wziasc Nec'a za 265zl

Tak dla informacji, w Wawce w niedziele na gieldzie NECi byly za 240 zl :)
Nie wiem czy warto doplacac ponad 100 zl za naped o niemal identycznych parametrach...

AleX69 21.02.2005 10:30

warto wydac ... korekcja w pionku bije na glowe nec'a
wlasnie sprawdzilem na porysowanej plycie od xbox'a
3520 wysypal sie w polowie a 109 przeczytala ... wolno bo wolno ale odczytala

kupuj pioneer'a naprawde warto :spoko:

DanielP 21.02.2005 10:39

Osobiscie tez jestem zwolennikiem Pionka. Zalezy czy to ma byc jedyny naped DVD w kompie czy tez nie. Korekcja NECa jest totalnie do dupy :)

A co do Pionkow, to 108 w wawie na gieldzie bardzo latwo kupic, kosztuja chyba okolo 270 zl. Na Allegro tez ich troche. Pionka 109 jeszcze nie widzialem na gieldzie, w Komputroniku sa po okolo 400, wiec nieco drogo.

jaceq 21.02.2005 12:07

@VIZZARD - no faktycznie, pytalem sie i moga sprowadzic 8 )
Wersja 1620 za 239zl, 1620 PRO za 255zl, obydwa oemy. Z tego co sie orientuje to bebechy maja te same, tylko roznia sie firmware i wersja pro zapisuje DL x4, no ale pewnie da sie wgrac firmware od pro do tej zwyklej :)

@sts - sklep napewno nie jest godny polecenia (( Skoro za pionka 108 kaza sobie placic 395zl !! Nic dziwnego ze jeszcze maja w ofercie :D

@DanielP - tak, to ma byc jedeny naped w kompie, mam jeszcze swietne CD LGx36 ktore przeczyta doslownie kazda plyte, ale CD, wiec korekcja przynajmniej DVD musi byc na wysokim poziomie. Neca mam nowke za 259 z zaufanego sklepu w ktorym sie od dawna zaopatruje. Do wawki mam za daleko :> Niezla cena za 108 - 270zl, ale jak mowisz na gieldzie :( W allegro nie ma zadnego - wlasnie patrzylem. Sklep rowniez mi nie sciagnie, wlasnie sie pytalem. Co do 109 to mam go nowke za 359, ale czytalem wlasnie ze sa problemy z odczytem na innych napedach nagranych przez niego plyt ((

@AleX69 - no wlasnie, korekcja swietna, ale skoro masz juz pionka 109, to moze powiesz jak to jest z tym nagrywaniem plyt i odczytem ich na innych napedach (nie pioneera)?

Na razie jeszcze nie mam faworyta, tzn mam pionka 108 za 270zl i gdybym mial pod reka to bym bral :serdusz: A tak dalej bede sledzil forum i recki, az tak mi sie nie spieszy :) ;)

DanielP 21.02.2005 12:25

Pewnie byly i taniej niz za 270, po prostu sie za bardzo za Pionkami nie ogladalem.
Jak NEC stanial do 240 zl, to i inne tez troche musialy potaniec :)

108 to juz sprawdzony napedzik, a 109 to nadal nowosc.
Wiadomo jak to jest z nowosciami, zanim je dopracuja to troche czasu uplynie.
A w sumie 109 w stosunku do 108 nie wprowadza az tak wiele, aby byl sens placenia o 100 zl wiecej (to przeciez 30% ceny !).

jaceq 21.02.2005 12:57

No wlasnie, jest szansa ze wyjda lepsze firmware do 109 i bedzie tak dobry i sprawdzony jak 108. U mnie w 3miescie jak na razie poszukiwania 108 zakonczyly sie fiaskiem :( Chociaz jeszcze wpadlem na jeden pomysl, zamiast kupowac pionka 109 jako jedyny naped wziasc tanszego o 100 neca (jakosc zapisu jest ok) i za ok 100zl wziasc jakis naped dvd z mozliwie bardzo dobra korekcja dvd i cd (a przynajmniej dvd) Sluzylby mi wtedy do odczytu, skoro piszecie ze nec'e maja slaba korekcje. Tylko nie wiem jaki to mialby byc napedzik :D

PS - aha, jeszcze jedno :) Gdzies mi sie obilo o uszy, ze Asus to to samo co Pioneer? Jesli to prawda, to jaki jest odpowiednik Asusa dla 108 a jaki dla 109 i czy warto kupic cos takiego, czy lepiej omijac szerokim lukiem. Analogicznie czy byla by mozliwosc wgrania do takiego asusa (o ile mam racje ze to oemy pionka) biosu od pionka i system widzialby go po prostu jako pionka? :D

radziow 21.02.2005 15:47

Podobno wszystkie problemy związane z nowym Pionkiem 109 to soft do wypalania. Większość osób, która poleca 109 używa czegoś takiego jak stompsoft Recordnow Max 4.5 co daje rewelacyjne wyniki.
Ja zamierzam sobie kupić tego pionka bo nie mam żadnego napędu DVD ani DVD-romu w kompie i czytam tak od miesiąca różne za i przeciw i z tym softem niema żadnych problemów najwięcej z tymi najpopularniejszymi takimi jak nero czy Alcohol.

Jeśli możesz nagrać płyte w tym program podziel się wynikami ...

HIFI 21.02.2005 22:27

@maker00
Dzięki tobie pozbyłem się tego Pioneera uważam, że 109 to niewypał.
W sklepie płyty nagranej 109 nagrywarka LiteOn nawet nie mogła "zobaczyć" a DVD-ROM Asus 616 wszystko widzi jako "Track01.cda".
P.S.
A miałem wcześniej zakupić LG 4163 tylko niepotrzebnie czekałem na Pioneera 109.
Dzisiaj naprawiłem swój błąd. :) :) :)
Aha dodam, że LG 4163 potrafi odczytać to co nagrałem Pionkiem.

Turboni 21.02.2005 22:30

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
Ale na temat Plextora 716A

Warto też zobaczyć opinię ernika TU :czytaj:

:>

jeden nie zadowolony na XXX uzytkownikow ( sorry na X uzytkownikow) :D

zdaza sie przeciez kazdej firmie jakis wadliwy egzemplaz :>

VIZZARD 21.02.2005 22:54

Cytat:

Napisany przez Turboni
jeden nie zadowolony na XXX uzytkownikow ( sorry na X uzytkownikow) :D

zdaza sie przeciez kazdej firmie jakis wadliwy egzemplaz :>

To prawda :taktak:

Ale niesmak pozostaje ... :\

BTW Uważam jednak, że jak na tak renomowaną firmę

I jak na sprzęt za taką kasę

Kontrola jakości powinna być bardziej surowa :bicz:

Bo właściwie powinno się taki sprzęt w ciemno brać

300% pewności i sprawności

A tu proszę :podbite:

Ale to tylko moje skromne zdanie :taktak:

:czar:

Turboni 21.02.2005 23:07

Cytat:

Napisany przez VIZZARD
To prawda :taktak:

Ale niesmak pozostaje ... :\

BTW Uważam jednak, że jak na tak renomowaną firmę

I jak na sprzęt za taką kasę

Kontrola jakości powinna być bardziej surowa :bicz:

Bo właściwie powinno się taki sprzęt w ciemno brać

300% pewności i sprawności

A tu proszę :podbite:

Ale to tylko moje skromne zdanie :taktak:

:czar:

masz racje ale wiesz jak sie sklada sprzet po SAKE to roznie bywa :D

VIZZARD 21.02.2005 23:22

Cytat:

Napisany przez Turboni
masz racje ale wiesz jak sie sklada sprzet po SAKE to roznie bywa :D

Dlatego nie wolno pozwalać na picie SAKE :nie:

A tylko oryginalną wódkę z monopolu :fala:

Widziałeś może źle złożonego Plexa po gorzałce? :>

||

HIFI 21.02.2005 23:25

@jaceq
Ja miałem 109
:czytaj: http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=48479

maker00 23.02.2005 19:32

Wgrałem nowy firmware i zmienilem nero na nowsze i problem zniknal, ale pojawil sie inny.

Jak juz wspominalem nagrywam na 2 nagrywarkach rownolegle. Na tym starszym Nero nie bylo problemow, ala nagrania nie byly kompatybilne z napedami dvd innych firm niz Pioneer, a teraz gdy nagrywam (przeważnie 3 parę płyt) jedna z nagrywarek staje w polowie i przestaje nagrywac. Nie mam pojecia co jest przyczyna.

Czy ktos miał podobny problem?

sts 23.02.2005 23:09

Czyli co problem sie rozwiazał z pionkiem 109 i płyty sa czytane poprawnie na innych napedach dvd?

jaceq 24.02.2005 12:38

Rowniez przylaczam sie do pytania :) Wyglada na to ze nowy firmware rozwiazal problem, czyzby pionek 109 juz nie mial zadnych razacych wad?

HIFI 24.02.2005 22:15

Umnie te problemy były na firmware 1.17 i nero 6606. :poddaje:

radziow 25.02.2005 07:48

No ja dziś czekam na dostawe mojego Pionka 109 ale od 2 miesięcy czytam o nim opinie i podobno ciągle są problemy z Nero i alkocholem nawet z nowym softem. A to bufor skacze jak oszalały z 90 do 5,10% a to przerywa nagrywanie czy wypalona płytka nie jest widziana w innym napędzie lub stacjonarnym DVD czy Xboxie. Jednak jak wszyscy wyjaśniają jest to problem SOFTWAROWY w co nikt chyba nie chce uwierzyć. Moim skromnym zdaniem ja też się do tego przychylam. Nagrywarka jest nowa na rynku i zastosowane w niej zmiany nie zabardzo są obsługiwane przez Nero dlatego jeszcze raz polecam przetestować tę nagrywarkę z RecordNow Max 4.5 firmy stompSoft lub teraz chyba StompInc. Ta wersja jest ostatnią tej firmy. Na sieci można znaleźć jeszcze RecordNow Max 7 firmy Sonic ale niestety nie wiem jak to działa. Także miłego wypalania i mam nadzieję że mój pionek także będzie działał prawidłowo

krzych_krak 25.02.2005 09:36

Same problemy z tym Pioneerem! Jestem od wczoraj posiadaczem 109, wgrałem nowy soft (1.17) i co?? Wpłyty DVD nagrywa, ale CD-R?? Prędkości max to 32x, chociaż ta nagrywarka ma 40x. Jeżeli wyciągne płyte, pojawia się opcja 40x. Jeżeli ją włoże to zaraz spada do 32x. A najlepsze - na oryginalnych wysokiej jakości nościkach typu Verbatim czy Emtec, pozwala mi nagrywać tylko z prędkością 4x !!!!!!!!!!

Czy ktoś ma tego typu problem?? (( (( ((

Dodatkowo zaznaczam, że mam w kompie też Pioneera DVR-108 i tam wszystko jest w porządku. Nagrywa wszystkie płyty z max dla niego prędkością 32x.

I ostatnie pytanie: czy moge cofnąć firmware do wersji poprzedniej?? Bo na stronie producenta jest podane, że nie ma możliwości. Wiem że są specjalne programy do cofania biosu. Tylko czy nie "uwale" przy tym nagrywarki??

VANTWG 25.02.2005 09:56

:haha: hehehe emtec :bicz: to rzeczywiście nośnik wysokiej jakości.........

krzych_krak 25.02.2005 10:06

Cytat:

Napisany przez VANTWG
:haha: hehehe emtec :bicz: to rzeczywiście nośnik wysokiej jakości.........

No co Ty nie powiesz. Emtec to bardzo dobre płytki. A za to mam wątpliwości co do jakości sprzętu LG. Ale cóż.... :D

VANTWG 25.02.2005 10:12

Cytat:

Napisany przez krzych_krak
No co Ty nie powiesz. Emtec to bardzo dobre płytki. A za to mam wątpliwości co do jakości sprzętu LG. Ale cóż.... :D

:glaszcze: taaak mamusia kupi berecik......

krzych_krak 25.02.2005 10:20

Cytat:

Napisany przez VANTWG
:glaszcze: taaak mamusia kupi berecik......

A tobie samochodzik. Weź się już człowieku nie odzywaj lepiej. Miałem już 3 sprzętu LG i padały niedługo po zakończeniu gwarancji.

VANTWG 25.02.2005 10:21

Cytat:

Napisany przez krzych_krak
A tobie samochodzik. Weź się już człowieku nie odzywaj lepiej. Miałem już 3 sprzętu LG i padały niedługo po zakończeniu gwarancji.

tak :O tak....bajki to my a nie nam....

ja miałem wszystkie modele LG 8081b i jakoś mi działały....

btw. dość ostro zaczynasz jak na świeżego usera forum.....zebyś się czasem nie obudził z ręką w nocniku...

Piero 25.02.2005 11:37

Cześć! Ja również mam problem z pioneerem 109 u mnie zaczyna nagrywać i zatrzymuje się na 1% i przestaje nagrywać dziś ściągnąłem i zainstalowałem program który polecacie czyli RecordNow Max 4.5 ale to nic nie pomogło. W związku z tym że taki sam problem miałem z pioneerem 108, oddałem go do gwarancji i dali mi 109 czy to wina mojego kompa bo u kolegów nagrywarka działa dobrze a jak tak to co może być tego przyczyną?

VANTWG 25.02.2005 11:48

@Piero
jeśli u kolegów działa to logiczne jest że to problem u ciebie w kompie....standartowo:
zainstaluj stery do płyty głównej, zainstaluj aspi, sprawdź w jakim trybie DMA pracuje ci nagrywara.....

fredziopl 25.02.2005 12:05

Witajcie,

u mnie problemy o ile mozna mowic o jakichs, tylko testy do d... wychodzily zniknely. Testow nie robie tylko wypalam sobie na esperkach + i -, eproformance + i - oraz lepszych i wsio chula na stacjonarkach, wiec powiedzialem sobie mam gdzies testy skoro i tak dobrze wsio chodzi.
Wczesniej mialem litka 1653 i niestety testy moze wychodzily ale platinumki i esperki nagrywane x8 nie wszedzie chcialy chodzic, problem tez mialem z RW ale to juz inna historia.

Aha biosik 1.17 musze dzisiaj strzelic tescik na cd-r i podam wam pozniej wyniki.

Pozdrawiam

krzych_krak 25.02.2005 13:10

a skąd pobrać i jak zainstalować to ASPI??

krzych_krak 25.02.2005 13:20

Cytat:

Napisany przez VANTWG
tak :O tak....bajki to my a nie nam....

ja miałem wszystkie modele LG 8081b i jakoś mi działały....

btw. dość ostro zaczynasz jak na świeżego usera forum.....zebyś się czasem nie obudził z ręką w nocniku...

Chciałem też zaznaczyć, że to, że jesteś "starym wyjadaczem" na tym forum, nie znaczy, że ci wszystko wolno i możesz wyśmiewać opinie innych. Moge ci wskazać rząd osób które powiedzą że emteci to dobre płyty tak jak i pewnie ty możesz wskazać osoby które chwalą LG. po co wogóle więc ta konwersacja??
Powiedz mi lepiej jak możesz co to jest to ASPI, skąd pobrać i jak zainstalować... Z góry dzięki

VANTWG 25.02.2005 14:15

tu jest napisane co to jest aspi i tam masz też linki do ściągnięcia lub...
bezpośrednio od adaptec'a
jeśli po instalacji aspi ze strony adaptec'a niektóre programy np. EAC, audiocatalyst, CDRWIN, niw widzą napędów odpalamy załączony pliczek FixNT2KXPAdaptecASPI.reg.

btw. w tym temacie nic nie wspomniałem o LG ....

ed hunter 25.02.2005 15:13

EMTEC to świetne płyty!!!

do puszczania kaczek. :P

DATCOMP 01.03.2005 11:01

pioneer 109

Cześć tez jestem użytkownikiem pionka 109 od tygodnia mam jeszcze 108 ,ale zachowanie tego nowego dziecka pioneera typu skakanie bufora i w czasie wypalania plyt x4 widac pod swiatlem przejśćia pasy nagrania czego na 108 nie było , podczas nagrywania płyt x8 tez takie pasy robi i w pośrodku nawet na markowych plytach robi czarny pierścień grubości 1mm czy inni też to mają.Natomiast nagrywając płyte verbatim x16 zero skakania bufora zero pasów i przejsc ,po nagraniu płytki chodza na najgorszym badziewiu ,mam bios 1.17

DATCOMP 01.03.2005 11:27

chyba niema juz problemu

DATCOMP 01.03.2005 11:29

czy ktos po nagraniu na pionku 109 gdy zobaczy pod swiatlo płyte to widzi tez pasy a w posrodku plyt nagranych x8 jest czarny pierscien grubości 1 mm tez tak macie no i bufor skacze co jakis czas ale pozatym kazdy odtwarzacz to czyta

maker00 02.03.2005 13:56

Firmware i nowe nero rozwiazaly problem.

radziow 08.03.2005 11:14

Pioneer 109 na A09

Na obcych forach ludzie przerabiają swoje 109 na A09
zastanawiam się czy to jest opłacalne?
Za:
Rip speeed bez ograniczeń
można włączyć lub wyłączyć tryb cichy (mniejsze transfery ale za to cichy pioneek)

Przeciw:
ryzyko zwalenia napędu.....

http://forum.rpc1.org/viewtopic.php?...asc&highlight=

Kod:

Thanks to all who don't think I'm ridiculous. Also to initial_D again for the tool and Flashman for the archives. I hope I'm allowed to link to Flash's stuff here...
Here's what I did with as much of an explanation as I can provide:

I extracted the A09v1.05 firmware
http://flashman.rpc1.org/Firmware/PIONEER/DVR-109/Enhanced_XL/DVRA09_FW105.EXE
and deleted the Pioneer upgrade .exe.
I used the DVRupdate 0.9 from
http://flashman.rpc1.org/Firmware/PIONEER/DVR-109/DVRupdate%20v0.9.zip
and flashed the A09 v1.05 firmware into the drive. This is where the DVRupdate tool came into play. I was already at v1.17 from Pioneer and they wouldn't let me flash backwards or to the A09 model (which is not rip locked). Then it was just a standard upgrade using the Pioneer .exe and v1.17 firmware for the A09
http://flashman.rpc1.org/Firmware/PIONEER/DVR-109/Enhanced_XL/DVRA09_FW117EU.EXE

During earlier attempts and while examining the firmware files for differences, I had noticed the 109 has the heading "GENERAL" in the hex file while the A09 has the heading "PIO_ADV". Trying to flash the wrong version of the firmware from Pioneer wouldn't work. But the DVRupdate file allowed me to change the kernal portion also. The only place I could find the small kernal file was in v1.05. So now, the drive is still recognised as a DVR-109 v1.17 but the rip speed is unlocked. I also imagine any future upgrades from Pioneer won't take the 109 version but I'll have to use the A09 version. The A09 1.17 file went in without a hitch using the flash utility from Pioneer. This didn't work before now.

Anyway, these are only my results. Prior to doing this it took over 30 minutes to rip DVD "X". Now DVD "X" rips in just about 5 minutes. Also noted is the fact that you can hear the drive spinning at maximum speed after the first few seconds of beginning to rip. I monitored the rip with DVD Decrypter and was hitting 14X at the end of the disc. DVD "X" was a single layer flipper disc with encrption....

Again, this is what worked for me. Your results may vary. Please don't blame me if you break your drive. But again, it worked for me...

DVScuba

JAX 08.03.2005 17:12

Czym sprawdzic czy faktycznie mam bios A09?Bo w nero info tool dalej pisze DVR-109 a nie DVR-A09??

radziow 09.03.2005 08:27

Dobrym źródłem informacji jest link jaki podałem a to co przeczytałem tam dalej....
Kod:

The firmware used is that for the A09 version 1.05. This contains the small kernal necessary to perform the switch. So, by using initial_D's DVRupdate utility it is possible to "regress" the 109 to an earlier version of the firmware if yours already has v1.17 inside whilst at the same time putting the kernal in for the a09. If you haven't upgraded your 109 to v1.17 of the firmware then the kernel simply "converts" the drive from a 109 to an A09. The final step is just upgrading the 109 to version 1.17 firmware using the A09 version.

Mine works flawlesly and now rips much faster than before. Windows still reports it as a 109 and to all intents and purposes it appears the same. Just that rip-locking is now turned off

sumując nagrywarka nadal jest zgłaszana jako 109 ale nie ma riplocka i można używać tego quite Utility (sorki jeśli źle napisałem)

marcel_ 09.03.2005 08:58

Powiedz udało Ci sie to popranieprzefleszowac? w sumie mnie tes zby to interesowało.. ale za bardzo nie wiem jakto zrobic. Bios juz zmienilem w moim pionku ale jesli chcesz frimware 1.17 to z trego co czytałem musisz tez zmiernic "kernel" ale jak? to jedno a 2 to to co to tak naprawde daje?

radziow 09.03.2005 10:56

WIĘC jak już napisałem możemy zgrywać filmy z maxymalną prędkością. Ja jeszcze tego nie testowałem bo nie mam napędu przy sobie ale tak

ściągamy programik ze strony Pioneera
DVD Quit Utility

pozwala on ustawić Rip Speed jeśli się nie da znaczy się że mamy 109D zwykły

teraz ściągamy pliczek
109_to_A09.rar

robimy według instrukcji jaka tam jest zamieszczona i odpalamy programik
ze ściągnięty ze strony Pioneera i teraz jeśli się da ustawić znazy to że mamy A09.

UWAGA.
TO jest instrukcja jaką udało mi się wymodzić po przeczytaniu kliku postów na różnych forach rpc1.org i cdfreaks.com dziś to przetestuje i ewentualnie jutro mogę dać odpowiedź czy zadziałało. Ale widząc posty na ww forach to działa....

JAX 09.03.2005 23:11

Ktora opcja w DVD Quit Utility jest naj odpowiedniejsza zeby filmy szybciej sie ripowaly?!.I czy po zmianie ustawien trzeba restartowac komputer czy dziala to odrazu.

marcel_ 09.03.2005 23:24

Cytat:

Napisany przez JAX
Ktora opcja w DVD Quit Utility jest naj odpowiedniejsza zeby filmy szybciej sie ripowaly?!.I czy po zmianie ustawien trzeba restartowac komputer czy dziala to odrazu.

Niestety lin do rara mi nie dziala.. czy mogbys podesłać i inny link? lub na maila? deviant@o2.pl

Pozdrawiam

JAX 09.03.2005 23:38

Potrzebujesz bios czy ten program?!

fredziopl 10.03.2005 07:51

Witajcie

daj linka to tego pliku
109_to_A09.rar

Pozdrowka

radziow 10.03.2005 08:30

to jeszcze raz link może przez tą głupią strone:

tu

teraz instrukcja.. wejść na strone i wcisnąć Free następnie poczekać ileś sekund (nie wiem ile teraz bo to się zmienia) i pojawi się link który trza ściągnąć...

JAX na śrdku jest taki ptaszek żeby wyłączyć limit speed trza go odchaczyć

P.S.
Jak się dowiedziałem to standardowo A09 zgłaszane jest w systemie jako DVD 109 (przynajmniej tak ludzie piszą że się zdziwli jak kupili A09 a w systiemie widoczna jest jako 109)

P.S'
Ja już przeflaszowałem nagryware i instrukcja którą zmodziłem o dziwo działa :serdusz: co prawda miałem dziwny objaw po zmianie kernela w nagrywarce ponieważ komp nie wstał ale po wyłączeniu zasilania i włączeniu ponownie już reszta poszła sprawnie. Niestety nie mam uziemienia więc mogą być z tym jakieś kłopoty :(

JAX 10.03.2005 08:59

To wiem ze tam ma nie byc zaznaczone ale mi chodzi o te trzy fukcje ktora powinna byc zaznaczona?! Quiet mode, Performance Mode czy Standard Mode.A tak nawiasem mowiac to nie zauwazylem rewelacyjnej predkosci Ripowania.6X to jest max a zazwyczaj jest na poziomie 4-5X.

matwiej 10.03.2005 10:33

Pioneer-109

Proszę użytkowników tej nagrywarki o szczere opinie,ponieważ chcę ją kupić.Prześledziłem informacje na temat innych wypalarek i sądzę że Pionek będzie dobym zakupem.

namor 10.03.2005 16:04

Cytat:

Napisany przez matwiej
Proszę użytkowników tej nagrywarki o szczere opinie,ponieważ chcę ją kupić.Prześledziłem informacje na temat innych wypalarek i sądzę że Pionek będzie dobym zakupem.

bardzo trafny wybór
nie ma co się zastanawiać tylko brać
co prawda mam 108-ke ale jestem naprawdw zniej zadowolony czego nie moge powiedzieć o poprzednich nagrywarkach DVD jakie miałem (Lite-on)

radziow 11.03.2005 08:01

Mam 109 ale to zupełnie coś innego od 108. Nowy model naprawde wariuje na różnych sprzętach, są problemy z wypalaniem w nero i alkocholu (bufor spada do 10% i nagrywarka staje) problemy z wypalaniem DVD -R (nie są odczytywane we wszystkich napędach innych producentów).

Jeśli masz szczęście to wszystko może chodzić świetnie, ale jeśli nie masz szczęścia to... możesz się spotkać z w/w kłopotami

P.S.
Nie działa mi RecordNow Max --- restartuje kompa podczas nagrywania.. musze chyba zmienić system XP SP2 albo 2003 :/

JAX 11.03.2005 10:20

Jest to dobry sprzet ogolnie zwlaszcza jak sie wgra bios od A09 1.17(brak riploka).Z nero mam maly problem ale da sie nagrywac.Jeszcze zadnej plyty mi nie uwalil.Chodza na stacjonarnych DVD.Mysle iz mimo drobnych niedorobek ten naped napewno jest lepszy od NECA!!!.

Piero 11.03.2005 11:55

Witam! Mam problem z nagrywarką pioneer DVR 109, gdy chcę zupgradować bios to mi wyskakuje komunikat "failed to move to the normal mode" i nie upgraduje biosu. Jakby ktoś wiedział co z tym zrobić to proszę o odpowiedź!

karel48 11.03.2005 20:19

109 ma na tą chwilę niedopracowany bios jednak niewiadomo kiedy się ukaże coś konkretnego - płytki wypalone na niej są nie do odczytania na niektórych napędach.
Ja bym polecał poczekać lub kupić 108 - to naprawdę dobry palnik - miałem i nie było żadnych problemów. :)

pikus158 17.03.2005 16:21

Cienki coś ta prędkośc ripu tej 109. 108D zaczynała ripowanie na poziomie 5,3x a kończyła 12x z hakiem. Bez żadnych kombinacji z biosem i bez datkowych progsów.

marmix1 17.03.2005 19:20

Nagrywarka pioneer 109D

Podczas nagrywania filmów na nagrywarce pionner 109 spada mi bufor nagrywarki do zera.Dzieje się tak kilkakrotnie podczas jedego cyklu (około 0,5sekundy bufor osiaga zero od 4 do 8razy).Czy to normalne zjawisko?Mam drugą nagrywarke pionner 107 i na niej podczas nagrywania dioda ani razu nie mrugnie tylko pali się od początku do końca.Prosze o odpowiedź.

namor 17.03.2005 20:13

Cytat:

Napisany przez marmix1
Podczas nagrywania filmów na nagrywarce pionner 109 spada mi bufor nagrywarki do zera.Dzieje się tak kilkakrotnie podczas jedego cyklu (około 0,5sekundy bufor osiaga zero od 4 do 8razy).Czy to normalne zjawisko?Mam drugą nagrywarke pionner 107 i na niej podczas nagrywania dioda ani razu nie mrugnie tylko pali się od początku do końca.Prosze o odpowiedź.

po pierwsze to przeczytaj to :
Użytkowniku - zanim zapytasz - POSZUKAJ!
a co do spadania bufora to sprawdz czy na 109 masz włączonne DMA
i jeszcze jedno to wgraj najnowszy bios

marmix1 17.03.2005 21:45

Mam włączone dma (Xp chyba automatycznie to załancza)Na kanale pomocniczym i głównym.A nagrywam w najnowszym nero 6.08 Reload.Prosze użytkowników tej nagrywarki czy u nich też bufor spada na ułamki sekund.Ktoś mi mówił że ten typ tak ma ale to mnie lekko wkurza bo przecież wtedy powstają błedy na nośniku

Simpson 17.03.2005 23:25

Pioneer 109 HELP !!!

Podczas nagrywania filmów na nagrywarce pioneer 109 spada mi bufor nagrywarki do zera.Dzieje się tak kilkakrotnie podczas jedego cyklu (około 0,5sekundy bufor osiaga zero).Czy to normalne zjawisko?Mam drugą nagrywarke pionner 107 i na niej podczas nagrywania dioda ani razu nie mrugnie tylko pali się od początku do końca.Prosze o odpowiedź.

namor 17.03.2005 23:38

Cytat:

Napisany przez Simpson
Podczas nagrywania filmów na nagrywarce pioneer 109 spada mi bufor nagrywarki do zera.Dzieje się tak kilkakrotnie podczas jedego cyklu (około 0,5sekundy bufor osiaga zero).Czy to normalne zjawisko?Mam drugą nagrywarke pionner 107 i na niej podczas nagrywania dioda ani razu nie mrugnie tylko pali się od początku do końca.Prosze o odpowiedź.

Cytat:

Napisany przez marmix1

zastanów się kim chcesz w końcu być czy marmix1 czy Simpson
i po jaką cholere zakładasz drugi identyczny temat
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49872
http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49865

marmix1 17.03.2005 23:45

A mi wgranie nowego biosu 1.17 i wgranie nero 6.0.8 nic nie dało.Dodam że mam xp sp2 no i kompa 3.0HT.Ten pionek chyba jest felerny.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:45.