![]() |
Jarson
dzięki za uwagę nie chce więcej jak 1440p. miałem 4k i jest za duża rozdzielczość dla Mnie a skalowanie w Windows mam 100% 1:1 a przy 4K musiałem mieć 150% żeby oczu nie męczyć |
To co mi od razu przychodzi do głowy - ten budżet przy Twoich oczekiwaniach może okazać się... za duży ;) Obecnie monitory nie należą do najdroższych urządzeń (przynajmniej dopóki jakaś nowa kryptowaluta nie będzie w jakiś sposób wymagać ich do miningu :D) i albo możesz podnieść sobie oczekiwania (np. do rozdzielczości 4K) albo ograniczyć budżet i i tak kupić coś spełniającego Twoje wymagania :)
|
cześć
wczoraj wjechało do biura nowe biurko 2,4m szerokie :) pora na zmiany co polecacie dwa monitory identyczne 27" 1440p, budżet powiedzmy do 3tys. za sztukę, zakrzywiony, HDR przeznaczenie, głownie praca biurowa sporadycznie klasycznie moje gry czyli tytuły z przed 10-15lat. czekam na Diablo 2 Resurected :-) obecnie MSI Optix MPG27CQ = 1440p i 144HZ VA jestem bardzo zadowolony z niego co powiecie na -Samsung Odyssey C27G75TQSRX |
Hej
Przewód DP zakupiony , ładnie na nim wszystko działa , włącznie z odświeżaniem 280mhz, Co do samego monitora , jak już wspomniałem , dla mnie jest matryca jest przyjemniejsza dla oka. OSD bardziej intuicyjny dla mnie , praktycznie skonfigurowałem wyświetlacz pod siebie w dwóch konfiguracjach w ciągu 20minut :spoko: Nie przetestowałem jeszcze kilku opcji ale jest ok. |
Zdecydowanie DP
|
Hej
Wraca temat mrugania monitora przy 240mhz , trochę teorii z manuala monitora Cytat:
DisplayPort Cytat:
Cytat:
Waszym zdaniem czym monitor spiąć z GPU ? Info na stronie i opakowaniu monitora :blink: Matryca:LED, IPS na opakowaniu FAST IPS Info w instrukcji Wyświetlacz LCD TFT |
Aktualizacja tematu , Asus podłączony i o dziwo działa :)
Przy odświeżaniu 240mhz monitor mruga co dwie trzy sekundy. Jak dla mnie kabel HDMI do wymiany (mam jakiś noname ) jutro zobaczymy Poza tym różnice w matrycy widać od razu , ta jest cieplejsza ,na plus również opcja kilku poziomów filtra światła niebieskiego. Na minus to że jest płaski , przyzwyczaiłem się do zakrzywionego . |
To i ja sie podpytam, tylko jak zawsze utrudnie :P poszukuje monitora ale musi byc dotykowy tak zeby mial ze 22-24cale i wyjscia/wejscia od boku/dolu bo jest wieszany na sciane FHD lub 4K optymalnie, sugestie ?
|
Wezmę asusa potestuje kilka dni i jak zbytniej różnicy nie będzie to oddam :)
Chyba najsensowniej |
ciekawe z oczami nie widzę problemu u Siebie
daj znać jak z IPS co do konfiguracji MSI fakt standardowe ustawienia tragedia sporo czasu aż ustawiłem pod siebie minęło ale wygodne menu OSD jest z poziomu aplikacji |
Zdecydowałem się ASUS TUF VG259QM ,zastąpi MSI Optix MAG241C wiec podobnie ale może z IPS mniej mnie gały i łeb będzie naparzać.
Trochę rozczarowany jestem VA w MSI , nie potrafi go skonfigurować pod siebie . |
Jarson
potwierdzam 165Hz czy 144Hz robi robotę przez 10lat miałem Samsunga T240 24" i 1200p 16/10 i byłem zadowolony bo nie miałem porównania w 2018 kupiłem MSI Optix MPG27CQ i jest przepaść 1440p jest idealne do 27" pulpit mam 1:1 bez skalowania gdzie w 27" w 4K wszystko było za drobne dla Mnie Zimą 2021/2022 planuje wymianę na 2szt. i też zacząłem się zastanawiać myślałem nad 1szt 32" w 4k. ale jednak lepiej się pracuje jak się ma dwa niezależne ekrany. |
Ten akurat nie jest 4K, to tak tylko na wszelki wypadek zauważam ;) Ma za to odświeżanie 165 Hz, to naprawdę fajna sprawa. Nie tylko dla graczy, tu nawet przy głupim przeglądaniu internetu da się zobaczyć różnicę.
|
Jeszcze takie coś znalazłem
https://www.x-kom.pl/p/507441-monito...g27aq-hdr.html |
No tak właśnie nie wiadomo, jak to jest:
Cytat:
|
Ciekawy model, odrzuciłem go bo wg opisu nie ma HDR poniżej info że chyba ma...
|
Dell S2721QS jest na X-Kom o 50 zł tańszy niż podlinkowany przez Ciebie Dell U2520D. O ile widzę, wszystko czego potrzebujesz ma (w tym HDR, parametry obrazu wyglądają podobnie choć to by trzeba było na żywo potwierdzić), kontrast statyczny 1300:1 zamiast 1000:1, czyli nawet lepiej. Wymiary to 612 mm na szerokość, wysokość z podstawą 510 - czyli trudno powiedzieć, czy się zmieści czy nie, jeśli szerokość to równe 60 to zabraknie, to samo jeśli bez podstawy wyjdzie za dużo. Co do odległości to bym się zanadto nie przejmował - obecnie pisząc tego posta siedzę równe 75cm od wyświetlacza 55-calowego ;) Owszem, żeby spojrzeć na brzegi ekranu muszę lekko odwracać głowę, ale daje to moc przestrzeni roboczej i mi odpowiada, tak "tradycyjnie" musiałbym siedzieć 10cm dalej i byłoby git :taktak:
Nie namawiam na zakup, ale namawiam na przetestowanie rozwiązania (w końcu dziś można kupić na odległość i w razie czego odesłać :)) |
Siedzę 50-60cm od monitora, w meblu mam miejsca szer ok 60cm wys ok 40cm ,zawieszony na uchwycie
|
Niczego ostatnio nie kupowałem, więc pod względem konkretnych modeli nie pomogę, za to zasugerowałbym rozważenie, czy na pewno nie możesz kupić modelu 27/28". Rozumiem, że czasem ogranicza taki wybór rodzaj mebli, układ na biurku (np. drugi monitor 24", do którego to ma być rozszerzenie itp.), czy ilość miejsca za plecami. Ale tak jak kiedyś nie mogłem uwierzyć, że 24" nie będą za duże, tak teraz od jakiegoś czasu te 24" jest w użyciu w komputerze do nauki zdalnej i jak mnie czasem żona tam wypędzi to jest mi już trochę niewygodnie ;)
Sam nie lubię rad typu: "chciałbym wybudować mały domek" - "MASZ WYMUROWAĆ WILLĘ!", ale tu sądzę, że rada jest mimo wszystko rozsądna ;) |
Cześć
Szukam czegoś sensownego w rozmiarze 24/25'' https://www.x-kom.pl/p/547365-monito...l#Specyfikacja Zależy mi na jakości obrazu ,HDR ,szkoda ,że nie ma w tym rozmiarze monitora 4K Jakieś propozycje ? |
LCD Belinea 102035W
|
To jest CRT?
|
Ilość załączników: 3
Czy ktoś wie co się dzieje z moim starym monitorem, w narożnikach pojawiły się przebarwienia, które rosną z dnia na dzień. Kolory w tych miejscach są wyświetlanie nieprawidłowo. Rozumiem, że monitor się kończy ale chciałbym wiedzieć co się dokładnie dzieje :)
Załącznik 101101 Załącznik 101102 Załącznik 101103 |
Ilość załączników: 2
Trochę więcej wrażeń po 2 tygodniach używania AOC I2481FXH.
Monitor spisuje się bardzo dobrze, choć ciężko było mi ustawić komfortowe parametry pracy o każdej porze dnia. Spotkałem się z problemem, że to co pasowało mi w dzień przy naturalnym oświetleniu, męczyło moje oczy wieczorem przy oświetleniu sztucznym. Jak sobie z tym poradziłem opiszę poniżej. Monitor ma fajny program i-Menu do ustawiania wszystkich parametrów. Nie trzeba klikać przyciskami na monitorze. Można zapisywać ustawienia w plikach konfiguracyjnych. Załącznik 98956 Jest sporo stron z plikami *.icm po kalibracji tego monitora. Swoje najlepsze rezultaty uzyskałem na tym. Ustawienia, które najbardziej mi odpowiadają: Contrast 30 Brightness 40 Gamma 1 Color Temperature - User - R/G/B = 45/48/50 Dodatkowo stosuję program f.lux do zmiany temperatury barwowej z 6500K w dzień na 5800K po zmierzchu (czasem nawet 5300K gdy jestem bardzo zmęczony). Załącznik 98955 Przy takich ustawieniach, kolory wydają się najbardziej naturalne, a biel nie męczy oczu. Dobrze gra się w gry, wszystko widać jak trzeba ;) Mogę polecić ten monitor gdyby ktoś chciał sobie sprawić, szczególnie że cena jest bardzo dobra jak za IPS-a 24" :taktak: |
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka |
Troche przegiecie cenowe, topowy telewizor UHD 50-55cali to polowa ceny .
|
Cytat:
Nie dla każdego - raczej miałem na myśli osoby nie potrzebujące wydajnego zestawu PC z monitorem 4k - a biorąc pod uwagę obecny ceny to taki GTX 1080 to 4 tyś + 5 tyś za monitor i mamy 9 tyś na dzień dobry... a gdzie cena reszty podzespołów... 80% społeczeństwa wystarczy zwykły laptop za 1500 zł + ewentualnie konsola nawet PS3 używana... |
To taniej można kupić terewizor ;) na pół ściany, i też jest za***iście. :D
A stwierdzenie, że nie dla każdego, to wiesz, od razu mam na myśli za krótkiego członka. :P |
Cytat:
Bez jednego GTX 1080 a najlepiej w SLI nie ma co podchodzić do niego... |
No ok, ale 5 tysi za monitor, to trochę za dużo. ;)
|
Ilość załączników: 3
Cytat:
Całkiem inny komfort pracy / oglądania filmów / gier przy tych proporcjach... nigdy więcej 16:9 |
Cytat:
|
Nie wiem czemu nie dostałem informacji, ze ktoś odpowiedział w temacie i dzisiaj dopiero je odczytałem :szczerb:
Zdecydowałem się ostatecznie na AOC I2481FXH. Na razie jestem zadowolony, biel nie wypala oczu, kolory i ostrość bardzo dobre. Jedynie srebrzenie przy patrzeniu pod kątem nieco irytuje. Jeśli kogoś interesuje ten model to za parę dni będę mógł napisać pewnie coś więcej ;) |
To ja polecę Asus PG348Q, mam od miesiąca... wart swej ceny
Na plus: - Ogromna przestrzeń robocza - Dobre kolory - Efekt wizualny Minusy: - Cena |
Dell'a bierz, ma gotowe ustawienia, które dają radę przy wszelkich okolicznościach, a wymodzić samemu też można. Matryca IPS naprawdę dobra.
|
Potrzebuję 24" monitora do pracy, głównie edytory tekstu, czytanie internetu i obróbka zdjęć. Sprawdziłem monitory BenQ z matrycami AMVA, ale są tak jasne, że nawet po regulacji ustawień biel męczy oczy. Odrzuciłem modele TN, bo zależy mi na dużych kątach widzenia. Czy wybierać coś z IPS, może ktoś coś poleci ?
|
To jeszcze zajrzyj do budy, bo tam może wyglądać podobnie i nie tylko monitora będziesz szukał.
|
lepiej maskę załóż, pytanie ile tego walisz na zmianę...
|
Cytat:
|
To teraz pomyśl jak Twoje płuca wyglądają. :szczerb:
|
zawiozłem zepsuty monitor do miejscowego naprawiacza rtv, po godzinie zadzwonił żebym sobie przyjechał zobaczyć jego wnętrze
wszystko łącznie z elektroniką i matrycą jest zasyfione drobinkami kleju w aerozolu [z którego korzystam] , klej razem z kurzem zrobił niezłą łatwo palną 'piankę' następny monitor muszę trzymać w worku :mruga: |
Hej.
Zdechł mi firmowy monitor,ja nie wiem padły dwa monitory w rok , póki co mam zastępczy z domu ,ale muszę coś kupić http://proline.pl/?p=LG+24MP47HQ-P czy ten http://proline.pl/?p=MONPHIL240017 Mam 650, monitor zostawię sobie do domowego kompa czyli net,gierki . Coś doradzicie |
Nieee tam , ja sie wygodnicki zrobilem . Wole wygodnie na kanapie sie wylegiwac :D
|
Ja gram z przyjemnością - jedyna różnica, że z odległości jakichś 70 cm :P
|
Ja tez jestem zadowolony jak gram na 60calach , bym zwariowal jak bym mial grac na 24 :D
|
Owszem i nieźle się nagimnastykowałem z kolorami. Na oko, ponieważ nie mam kolorymetru, ale teraz jest ok - domyślne ustawienia były więcej niż dramatyczne, nawet się zastanawiałem czy monitor jest sprawny :D). Widać smużenie (5ms) jak siedzi się blisko, ale ja widzę i przeszkadzają mi różne rzeczy których zwykły sapiens sapiens nie dostrzega, więc za bardzo się nie sugeruj (piksele też widzę, szczególnie na szarym tle z czego taki Ed się dziwował ;]). Nie piszczy (niektóre monitory piszczą!). Po kilku latach widać nierównomierne podświetlenie (mniej więcej rozkłada się to na połowę, dolna część jest ciemniejsza). Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony, jak na budżetówkę jest w porządku.
Nie wiem jak z tym tunerem bo ani razu nie używałem. |
A grasz na ps3 z jego użyciem?
|
Mam P2470HD, ujdzie w tłoku. ;]
|
Dobra to teraz bez żartów jakiś godny polecenia monitor 23-25" z tunerem? Może ktoś ma takowy i może coś o nim napisać, jaka jakość obrazu, kolory itp.
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Tzn. to ma być monitora jak ten Samsung, ale od czasu do czasu będzie pełnił role wyświetlacza do konsol, rozdzielczość HD, choć jakby był 1920 na 1200 też fajnie by było.
@grzeniu swoje posty już pokasowałem te nic nie wnoszące do tematu. |
Moim skromnym zdaniem o tym czy dany model jest monitorem czy telewizorem świadczy jeszcze jedna rzecz - rodzaj matrycy. Jeśli wyświetlacze ma tuner, ale matryca wykonana jest w technologii TN - właśnie jak na przykład SyncMaster P2370HD - to on dla mnie jest jednak bardziej monitorem.
Wybór takiego urządzenia też powinien odbywać się na podobnej zasadzie, co każdego monitora. Matryca, jeśli to możliwe, IPS lub pokrewna. Nadmiar złącz nie zaszkodzi (nigdy nie wiadomo, co się może przydać), ale nie jest to w żadnym razie priorytet. Z rzeczy bardziej nowomodnych - nie bawić się w żadne rozdzielczości Ultra HD (1560 x 1440) jeśli ma to być przede wszystkim TV. O ile zamierza się często wyświetlać OS na tym, a szczególnie jeśli ma to być jedyny w konfiguracji monitor, to UHD jest jak najbardziej uzasadnione dla 24" - zauważalnie więcej się zmieści. |
TV może mieć i 3 cale i nadal to TV a nie monitor :P
|
Tak sie sklada ze mam ten model i zgadnij co napisal samsung na pudelku ze to TELEWIZOR
|
Cytat:
Poproś moda by przeniósł twoje pytanie do tematu "Jaki kupić TV" :taktak: A nie robisz z siebie darka :rotfl: |
ja chce monitor xD coś jak Samsung SyncMaster P2370HD ale nie są już dostępne.
JA wiem że monitor z tunerem to prawie TV, tak samo jak telewizor z wejściem vga/dvi/hdmi to prawie monitor xD |
Czyli telewizor lol2 , monitor z tunerem telewizyjnym nazwa sie ??? TELEWIZOREM
|
To lepiej kup TV po prostu...
|
nie dla samego tunera chce monitor a dla złącz które ma, scart i component, gdyby chodziło o sam tunera to bym do aktualnego monitora podłączył :( A że konwertery sygnału odpadają to musi być monitor z tunerem:(
|
A nie lepiej do normalnego monitora podłączyć po hdmi tuner SAT?
|
W zasadzie co ty chcesz to telewizor z dvb-t i zlaczem DVI + VGA ;)
|
wiem, wiem tyle tego jest że nie wiadomo co wybrać.
|
No wiesz co , jak to nie wiesz , nasz wujek dobra rada sie poddaje ? :P
PS. musialem musialem musialem :D |
Jaki monitor 23-25 cali z tunerem dvb-t do 700-900 złoty
|
No dość ciekawa opcja , dobre opinie i cena dość przystępna . A jak on wypada w porównaniu z tym monitorem ?
LG 24MP55HQ Na innych forach niektórzy go polecają inni zaś narzekają na słabe wykonanie i awaryjność . |
Więc moim zdaniem jeśli chodzi o wybór monitora pod względem jego parametrów to RZECZYWISTY czas reakcji nie powinien przekraczać 15ms. W większości parametrów ujrzymy magiczne 5ms ale to czas statyczny najczęściej z koloru szarego. Następnym ważnym elementem jest matryca. Króluje IPS do filmów wskazany (PLS wspomniany wyżej też niezły ale IPS prześciga tylko na papierze). Podświetlanie LED jest konieczne by otrzymać równomierne podświetlenie matrycy. Jeśli chodzi o producentów to prym wiedzie Iiyama wg. mnie godna polecenie dla trochę mniej zasobnych portfeli proponuję LG. Ilość cali wg uznania wszystko w HD w przedziale rozmiaru 22-27" będzie podobnie ostre, kwestia skalowania rozdzielczości. Ostatnim aspektem, może nie sprzętowym jest to co na monitorze będziemy wyświetlać. Powiem tylko tyle, że jeśli gdzieś jest napisane HD to nie koniecznie naprawdę posiada taką rozdzielczość.
|
Widoczna różnica w obrazie... hmmm... to weź Samsunga S24D390HL
|
Witam
Przymierzam się do zmiany monitora po świętach . Głównie do filmów żeby był, ale będzie właściwie do wszystkiego . Budżet tak do 550 maks 600zł, przekątna tak minimum 23 cale . Obecnie mam BenQ G922HDAL 9H.L3JLB.Q8E na d-sub i chciałbym mieć coś lepszego tak aby była widoczna różnica w obrazie . |
to może wrócimy do monitorów crt xD
|
Jak kto kto? DESPERACI :wazuuup:
|
Kto dzisiaj kupuje 17" nawet jeśli mówimy o używanym monitorze...
|
17" Philips 17S4LSB/00
|
Cytat:
|
Tylko pamiętaj większość filmów "hd" jest obcięta więc czarne paski będą nadal:(( Nie wiem czy 16:10 nie byłoby lepszym rozwiązaniem.
|
Tak szczególik... Ja szukam używki do 100 zł... A nie za 1000 :D
mgit nie chodzi o wielkość tylko o to że gdy widzę taki monitor to wolałbym go trochę wyższego... Ten co mam to się wydaje już trochę za mały, szczególnie do filmów. |
Cytat:
Jak byś miał 16:10 IPS to był o innym słyszeć nie chciał - kiedyś też myślałem po co mi lepszy niż CRT ewentualnie TN (ale byłem w błędzie) :fiu: Ja polecę TEN |
|
Właśnie takich ultra-szerokich nie lubię. Chodzi o zwykłe 16:9 bo w takich proporcjach mam większość filmów :)
|
|
Mi chodzi bardziej o to by oglądać filmy bez czarnych pasków. Monitor żyje, on jest nieśmiertelny :D
|
Cytat:
|
Mi się takie podobają:
http://olx.pl/oferta/monitor-lcd-son...tml#1036dfbcc4 - może nie wiele większy od mojego ale fajnie wygląda :) http://olx.pl/oferta/monitor-lg-flat...tml#6019389e68 - mój brat ma podobny, tylko 22 cale... i zastanawiam się czy nie brać takiego, tylko czy ktoś mógłby powiedzieć czy używanie 19' w 16:9 będzie w miarę komfortowe? http://olx.pl/oferta/monitor-lcd-nec...tml#6019389e68 - tutaj podobny do tego LG, ale marki nie znam wiec nie wiem czy dobra Którego z nich byście wybrali? Ew. znacie jeszcze jakieś modele które można kupić do 100 zł? |
Za stowke to kazdy warto ;-). Kiedys lyknalem za whiskey Samsunga 19 cali 1440 x 900 i robi mi za preview przy montazu.
|
Wszystko działa. Kosztuje stówkę. Chyba wezmę.
|
24 cale, rozdzielczość 1920*1200, jeżeli się nie mylę to philips, benqu oraz LG mają te same matrycę, więc można by spróbować jakby była za "groszę" A najlepiej sprawdzić i porównać z tym co masz teraz.
|
W1941S LG
|
A co masz w tej chwili?
|
Czy używał ktoś z koleżeństwa monitora Philips 240BW? Jakie opinie? Trafia mi się takie coś za nieduże pieniądze. Interesować się czy odpuścić?
|
Cytat:
Już o tym kiedyś pisałem, mam jeszcze i wciąż używam jako drugiego wyświetlacza 22" monitor CRT Eizo. Kupiliśmy sobie kiedyś z kumplem po jednym z wyprzedaży niemieckiej firmy graficznej - to było ok. roku 2006. Do dziś pamiętam, jak wieźliśmy tego bydlaka empekiem przez Lublin do mnie - czułem się tak, jak dziś ktoś kto dźwiga pod pachą nowiuteńki LED TV 3D o wymiarach okna :D Urządzenie już wtedy swój "przebieg" miało, potem jeszcze doszedł epizod z przeleżeniem przez noc w deszczu na przyczepie z gruzem z powodu pewnej pomyłki - dobrze, że pod moją nieobecność, bo zawału bym dostał... Monitor działa do dziś, powiedziałbym, że nienagannie. Być może ubyło mu odrobinę z jasności, trudno mi to stwierdzić na oko, ale nic poza tym. Z drogiej strony mimo tego dziś już nie sięgnąłbym bez wahania po monitor Eizo za 5k zł. Bałbym się, że płacę za pragnienie jakości sprzed ponad dekady, która być może jest już tylko wspomnieniem. W końcu Sony niegdyś też robiło produkty na dziesięciolecia, a teraz jest jak jest... Cytat:
|
Nic dodać nic ująć.
|
To śmieci nie są problemem, można je z powodzeniem odzyskiwać, problemem jest system ekonomiczny, który zmusza do nadmiernej i taniej produkcji, aby konsumenci mogli nabywać towary w atrakcyjnej cenie i wcale nie dlatego, że są im akurat potrzebne, tylko po to aby był obieg gotówki. Współczesne prawo podaży i popytu nie służy do rozwoju rzeczy trwałych, ale takich, które utrzymują egzystencje wielkich koncernów.
Ten problem nie dotyczy tylko branży elektronicznej, tekstylnej czy samochodowej. Śmieciowa spożywka oraz oszukańcza farmaceutyka, również są takim współczesnym produktem globalizacji. Człowiek jako taki się dziś nie liczy, liczy się tylko jego zdolność nabywcza i produkcyjna. |
To dotyczy wszystkiego - elektroniki ,AGD, samochodów itd.
W firmach są specjalne działy odpowiadające za takie projektowanie, aby dane części zepsuły się kiedy trzeba. Za zrealizowanie planu pracownicy dostają premie. O dziwo takie rzeczy robią firmy kojarzące się z niezawodnością i jakością. I wysoką ceną. Produkt ma wyglądać na wysoką półkę, sprawiać wrażenie solidności i przede wszystkim świetnie działać - ale jednocześnie zepsuć się zaraz po gwarancji (którą niestety trzeba dać ;)) Z resztą to dotyczy też innych sfer życia, bo przecież czy moda nie jest głównie po to by po roku wyrzucać do śmietnika całkiem jeszcze dobre ubrania? A my toniemy w śmieciach. |
Samsungi montują najtańsze kondensatory, średnio wytrzymują 3,5 roku. Kondensator montowany w samsungach jest pięciokrotnie tańszy od tych, które montuje np. Sony.
|
Zapewne owi magicy wymienili w tym monitorze kondensatory a nie tranzystory, bo dziś wszystko na scalakach. A tam były pewnie zwykłe tanie elektrolity przy zasilaczu, które z biegiem lat wyparowały. Poza tym czy to Sony czy Samsung czy LG, wszystkie elementy produkuje się dziś z założeniem, że taki produkt ma działać niezawodnie w okresie gwarancyjnym tak do 3 lat, a później ma się zepsuć, aby konsument mógł nabyć nowy produkt. Dziś koncerny nie stawiają na jakość ale na ilość (taniość, produkt ma być bardzo atrakcyjny cenowo). Dawniej (tak ca. 25 lat temu) robiono mniej ale lepiej, przykładem może być kolorowy telewizor marki Telefunken jaki posiadam z roku 1980 r. (obecnie używany jest przez starszą ciotkę), ten telewizor cały czas działa (nigdy nie miał usterki) i ma jak na swoje lata idealny obraz, a technologia naprawdę stara. Za to nabyty w roku 2007 płaski LCD telewizor Philips, potrafił zepsuć się już dwa razy, ostatnia usterka była nieopłacalna w naprawie, dlatego kupiłem nowy.
Obecnie są 3 firmy (produkujące monitory), które cenią sobie jakość i specjalnie dobierają podzespoły do swoich monitorów tak aby były jak najlepsze. Firmy te to Eizo, Nec i mało znany u nas Viewsonic (dokładnie jego dział ViewSonic Monitors). Ale za jakość się płaci, te monitory zaczynają się w cenie od 4000 zł do góry... |
Siedzę właśnie przed ok. 6-letnim Samsungiem, jednym z pierwszych 24" LCD Full HD. Po ok. 4 latach padł, ale zaniosłem do miejscowych magików i okazało się, że szczypta nowych tranzystorów plus odrobina cyny (oraz 40 zł w gotówce) i dalej śmiga jak trzeba. Oczywiście trzeba wziąć dwie poprawki - po pierwsze to był w momencie kupna dość drogi model więc mogli postarać się bardziej niż w dzisiejszych za 600 zł, a po drugie skoro części popadały to jednak przesadnie wspaniałe być nie mogły. Za to magikom należy się piwo - po prawie dwóch latach od naprawy ani się łobuzowi śni psuć ponownie...
|
No i zasadniczo co z tego? Bo w TV Trwam mówili, że są ok.
Cytat:
|
Najważniejsze abyś nie brał Samsunga, widziałem ostatnio program na National Geografic gdzie mówili o samsungach, najtańsze podzespoły montują.
|
Są jeszcze jakieś porządne monitory z formatem ekranu 16:10 i 22-24 i więcej cali w zakupie? Wszędzie widzę tylko 16:9, którego nie trawię... w TV to mi nie przeszkadza, ale monitor chce mieć 16:10...
|
rosol@
tobie potrzebna zwykła biurwa ... dell - weź jakikolwiek z pva/ips ale wcześniej go oglądając dell, źle naprawdę nie robi - ale oni i tak nie robią ... ale sic :fiu: teraz jak bym miał kupować kopiłbym ... to nie PLP a LLL - i nie dlatego ze eyeview jest mały ale dlatego ze ani nvidia i ati nie potrafią skleić PLP jako jeden desktop |
Cytat:
Z jakiej serii w ogóle są dobre Delle? Bo w sumie nie potrzebuje monitora który dobrze odwzoruje kolory tylko takiego, żeby obraz był ostry... przy pisaniu kodu i czytaniu dokumentacji to wystarczy i na tym mi bardzo zależy. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:29. |