![]() |
Windows 7
Coraz głosniej o nowej windzie,więc czas zacząć nowy serial.Pierwsze screeny
z Windows 7 Milestone 3 (Build 6780) http://www.thinknext.net/archives/2268 Jak widać narazie bardziej wyglada na Windows Vista 2,z drobiazgów widać upodobnienie WordPada i Painta do Office 2007,nowy wygląd otrzymał także Kalkulator,pojawił się aplet do ustawiania widoczności ikonek w zasobniku systemowym,na pokładzie jest Internet Explorer 8. |
nie wiem jak wam, ale mi się wydaje ze Google lepiej wybrało drogę rozwoju zmniejszając ilość miejsca potrzebna na paski narzędzi. Dziś wielu inwestuje w panoramiczne wyświetlacze. potem z dołu mamy podwójnej wysokości pasek u góry szeroki office'ow 2k7 menu a na środku parówka... nie podoba mi się to menu....
Ogólnie mam nadzieję ze będzie to system szybszy niż vista.... i będzie działał na moim komputerze, a nie po dniu używania nie uruchamia się, a w międzyczasie sypie błędami... Czekam z niecierpliwością... |
U mnie link nie dzia***322;a :(
|
|
Chyba MS szybko walczy z takimi przeciekami.
Filmik***243;w ju***380; nie ma w tym nowym linku. Pewnie zaraz i screeny znikn***261; ;) |
Dla mnie to Vista w nowym opakowaniu.
|
Wygl***261;d to przecie***380; jest tylko opakowanie.
Pytanie, co b***281;dzie pod mask***261; :) |
Pewnie lepiej nie b***281;dzie... :mruga:
|
bedzie tak jak z win98 >> milenium >> xp
xp >> vista >> win7 |
Cytat:
DOS --> Win 3.x --> Win 95 --> Win 98 --> Win Meeeee I druga "odnoga" NT 3.x --> NT 4 --> Win 2000 --> Win 2003 --> Win2008 i tutaj następuje odłączenie odnogi WinXP --> Vista -->Win 7 |
o jezu, wiem, ze to sa produktu z innych rodzin
chodzi o systemu popularne dla domowych userow system w miare ok (98) >> dno (me) >> znowu ok (xp) niewiedziec czemu w domach 2k sie nie przyjal teraz bedzie podobnie, aczkolwiek server 2008, ktory jest vista pokazal pazurki bardzo ladnie |
|
Windows 2000 to wed***322;ug mnie najlepszy system microsoftu. Nie przyj***261;***322; si***281; w domach z paru powod***243;w
1) wszystko by***322;o wtedy pisane pod Win98. 2) win98 mia***322; mniejsze wymagania i by***322; przez to szybszy (win2000 to minimum 64MB) 3) win2000 to nie by***322; system dla domu. Ci***281;***380;ko by***322;o ze sterownikami np do kart graficznych. No i by***322; drogi. XP to nic innego jak win2000 z przyjemniejszym interfejsem. Za to bardziej oci***281;***380;a***322;y (cho***263; po wyrzuceniu bajer***243;w dzia***322;a praktycznie tak samo). Ok 2001 roku ceny pami***281;ci polecia***322;y na ***322;eb i zakup komputera ze 128MB przesta***322; by***263; problemem. |
ja mialem xp na celku 400 i 64mb ram, coprawda przez krotki okres czasu bo pozniej doszedl ram, proc
i bylem zadowolony |
Ale to mocny sprz***281;t ;)
Win2000 to chyba na Pentium 133... |
na p233 win2000 chodzil ladnie, ile bylo ramu nie pamietam
|
Nowe 34szt. fotki Windows 7 M 3 Build 6.1.6801
http://winfuture.de/screenshots/Wind...01-3540-1.html |
przeca to remake Visty :hmm:
|
Je***347;li b***281;d***261; jakie***347; zmiany poza wygl***261;dem, to mo***380;e poprzez jaki***347; SP da si***281; je wprowadzi***263; do Visty...
|
To bedzie ten sam ch***322;am poprawiony w kierunku przeciwnym do wskaz***243;wek zegara.
|
co bedzie to bedzie , sprawdzimy
|
czekam na godnego nast***281;pce XP, nie kolejny shit jak Vista, ale obawiam si***281;, ***380;e "nic dwa razy si***281; nie zdarza" dlatego XP rz***261;dzi :)
Visty nie musia***322;em instalowa***263; nawet na sw***243;j komputer. Wystarczy***322;o jak pozna***322;em j***261; u innych i naczyta***322;em si***281; na forach. Podzi***281;kowa***322;em i pozosta***322;em przy XP SP3 |
panowie, wyglad moze i zostanie ale on nie jest wyznacznikiem dobrego dzialania systemu
|
Cytat:
|
Cytat:
bylo zostac na XP bez zadnych sp. ! jak konserwa to na calego:taktak: |
prawda jest taka, ze vista wcale nie jest taka zla jak ja maluja
duzo osob nie mialo z nia stycznosci a po niej jedzie... najwazniejsze w tym wszystkim jest oszczedzanie, przez producentow softu...stad jest jak jest |
Programiści pracujący nad Windows 7 przyznali, że mechanizm UAC znany z Windows Vista był zbyt natrętny, kłopotliwy i powodował zdenerwowanie użytkowników. W czasie gdy Vista miała swoja premierę, okienka UAC pojawiały się w przypadku 775 312 aplikacji.W Windows 7 zostaną wprowadzone zmiany w UAC w celu zmniejszenia ilości wyskakujących okienek powodowanych przez składniki systemu. Ponadto informacje wyświetlane w komunikatach UAC będą zawierać więcej informacji a sam mechanizm będzie bardziej konfigurowalny. Np. będzie można określić grupę komunikatów, które mają być wyświetlane.:taktak:
żródełko: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz...ej+denerwujacy |
natr***281;tny to ma***322;o powiedziane...
ja w og***243;le go wy***322;***261;czy***322;em i od paru miesi***281;cy UACa nie widzia***322;em :szczerb: ***380;y***263; sie nie da***322;o :D |
Od ponad roku na Vi***347;cie.
I powoli jest coraz lepiej, coraz lepsze sterowniki, mog***261; wyst***281;powa***263; jednak problemy ze starszym sprz***281;tem, czego do***347;wiadczy***322;em na w***322;asnej sk***243;rze (audigy2nx). Po zmianie karty d***378;wi***281;kowej na razie jest... lepiej. |
Microsoft ogłosił, że oficjalna nazwa nowej wersji systemu, następcy Windows Vista, oznaczonego kodowo jako Windows 7 to... po prostu Windows 7.
Rycho może pisać już oficjalnie Windows 7 TO ZŁO |
i wszyscy b***281;d***261; pisa***263; Windows 7 do bani ...
Vista to by***322; system! A XP to ju***380; w og***243;le :rotfl: |
A 98 by***322; bezb***322;***281;dny,
95 to jaka***347; tam staro***263; i nikt nie pami***281;ta czy to mia***322;o GUI, o 3.11 nie maj***261; poj***281;cia, ***380;e istnia***322;. ;-) |
Przecie***380; to rutyna. Jak wychodzi nowy windows trzeba obrzuci***263; b***322;otem (przestaj***261;c w***322;a***347;nie obrzuca***263; poprzedni). I tak w k***243;***322;ko - nowy be, stary cool.
Chyba tylko Me i przed i po premierze nast***281;pnego jest oceniany jako beeee ;) Ja pozostan***281; przy swojej filozofii, ***380;e produkt MS nadaje si***281; do u***380;ytku po SP2 ;) A co do stabilno***347;ci NT4 rox. ***379;eby jeszcze USB obs***322;ugiwa***322;.... Ale jak gdzie***347; dorwa***322;em wykastrowanego na maksa XP (chyba ze 30MB zajmuje na starcie) to do starego sprz***281;tu si***281; nadaje idealnie. |
Cytat:
|
Cytat:
|
|
Bedzie w czym wybiera***263; ,pewnie ostania wersja b***281;dzie najbardziej popularna.:);)
Pierwsza publiczna beta 1 Windows 7 ma sie ukaza***263; w grudniu. |
Pierwsza relacja z oficjalnej prezentacji 7 podczas Professional Developers Conference w Los Angeles
http://nt.interia.pl/raport/pdc2008/...dows-7,1201062 |
Cytat:
http://news.nationalgeographic.com/n...ummies_big.jpg |
Microsoft.Windows.7.32Bit.Build.6801.DVD-WinBeta hmmm... do dostania w sklepach torrentowych
|
Ilość załączników: 3
Tiaa... Zainstalowałem Win 7, po instalacji, czysty system zajmuje 30GB :haha:
Czas instalacji wydaje mi się, że jest taki sam jak Visty. Ucieszyła mnie konfiguracja sieci przed pierwszym uruchomieniem pulpitu :spoko: Trochę się zapoznam i dam jeszcze znać. Edzia: Załącznik 49922 Załącznik 49923 Załącznik 49924 |
No to Microsoft nas rozczarowa***322;. Mia***322; by***263; nowy system (tzn. nowej generacji), a dostaniemy odsma***380;onego kotleta.
A tak na pierwszy rzut oka, to jest jaka***347; r***243;***380;nica w stosunku do Visty? |
to ja dalej czekam na longhorna :)
..moze przez tyle lat w ko***324;cu co***347; z niego wyjdzie :) |
Ale generalnie czy ktoś to instalował na kompie ? Zaznaczam, że na kompie, a nie na virtualboxie, bo virtualbox to w zasadzie żaden wyznacznik. Ja zrobiłem tak, że dla w7 na virtualboxie przeznaczyłem plik dysku na 10GB i zacząłem instalke. Specjalnie nie robiłem partycji programikiem do partycjonowania tylko chciałem windowsem zrobic. Wiem wiem, że głupota. Jednak windows zrobił mi o dziwo 2 partycje. Jedna 200GB [domyślam, że na jakiegos bootloadera ewentualnie swapa, a druga to już systemowa. Sposób chyba skądś znany [linux ?]. Generalnie po zainstalowaniu wymuszenie podania hasla dla uzytkownika [odpowiednik hasla roota w linuxie]. Echhhh ciekawe tylko ile na koniec zostanie samego windowsa... zawartosc windowsa w windowsie ;-p ponadto na virtualboxie nie zauważyłem porażającej szybkości systemu... dlatego zainstaluje to na normalnym kompie i napisze :D
|
Cytat:
|
@thomascamel
a czy te***380; Tobie w7 zrobi***322; jak***261;***347; partycje 200MB a'la swap ? Czy tylko mi si***281; tak wydaje, ***380;e na wolniejszej maszynie co***347; takiego robi... ? Ja w***322;a***347;nie instaluje na p***322;ycie Gigabyte ze zintegrowanym atomem, 2gb ramu 667, dysk 80GB, zintegrowana grafa Intel GMA950 :-). Pewnie stery trzeba odpowiedni instalowa***263; dla visty 32/64bit :) :edit: w7 jednak nie wymusza podawania has***322;a podczas instalacji, bo mo***380;na to pomin***261;***263; klikaj***261;c po prostu NEXT :-)) :edit2: w7 bez problemu domyslnie zainstalowal wszystkie urzadzenia, jednak jezeli chodzi o moja grafe integre to nie dziala to rewelacyjnie. Fakt faktem, ***380;e albo mam cichy dysk albo nie slysze mielenia dyskiem tak jak to mialo miesce w viscie. :edit3: Jak klikam prawym przyciskiem muszy na komputer, zarz***261;dzaj, zarz***261;dzanie dyskami to po prostu nic si***281;nie pokazuje, ale system mimo to si***281;nie zawiesza. Tylko po prostu nic si***281; nie pokazuje :-)) wi***281;c spod w7 nie mog***281; zobaczy***263; jakie on naprawde partycje porobi***322; sobie. |
Cytat:
jedna, w sumie to ja na lapku na dodatkowej partycji wrzuciłem wiec nie wiem, mam na jednej XP x64, na drugiej 7 32 a na trzeciej 7 x64. Dla testów... wiem ze dysk w różnych miejscach ma rożne prędkości no ale :) testów profesjonalnych nie robię. spod XP widzę tylko te partycje, nic więcej. |
Ilość załączników: 3
Coś dziwnego... nie wiem dlaczego na virtualnej maszynie w7 zrobił mi dwie partycje. Przydzielając 10 GB na virtualny dysk, pierwsza partycje mam 200MB, a druga to reszta. Na kompie normalnym jak zainstalowałem wskazując mu przygotowaną partycje 15GB to normalnie się zainstalował nie tworząc niczego dodatkowego.
Poniżej przedstawiam kilka screenów. Pokazujących zrzuty z menadżera dysków, nazwe i rozmiar stworzonej 200MB partycji oraz po nadaniu jej litery zobaczyłem co na niej się znajduje. |
|
|
MS ju***380; wypu***347;ci***322; og***243;lnodost***281;pn***261; bet***281;, czy dalej jest tylko wersja z torrent***243;w ? Bo bym sobie zainstalowa***322;, tylko czekam na oficjaln***261; wersj***281; z MS.
|
Nieoficjalnie w grudniu ma być publiczna beta,na razie tylko dalej wersje torrentowe.
|
Testował już ktoś build 6956?
Jakieś zmiany, bo nie wiem czy "upgrade`ować" z pre-bety (6801?) |
podobno lazi jeszcze szybciej :)
|
Cytat:
[źródło xp.net.pl] Windows 7 Beta 1 w styczniu 2009 GreGM @ 20:05 CNET donosi, że Windows 7 w wersji Beta 1 będzie dostępny dla beta-testerów 13.stycznia 2009. Prawdopodobnie płyty DVD zostaną rozesłane do uczestników konferencji PDC. Microsoft wspominał też ostatnio o rozszerzeniu programu beta W7 o nowych beta-testerów. eee to się myliłem...to jeszcze nie będzie ogólnodostępne... |
Cytat:
SP2 do Visty beda za darmo rozdawać ;) Cytat:
.. |
Zabawa miała być na tej "pre-becie" .... ale się spodobało.
Teraz już wiem co instalować ( wiele tego nie potrzeba ), a czego nie. Tak więc dzisiaj format:) |
Także pojawił się build oznaczony 6956, który już nie wymaga odblokowywania paska tego na dole ekranu :-)). Generalnie nie wiem co się zmieniło [może poza tapetą pulpitu]. A wyczytałem, że Ati wydało sterowniki przeznaczone właśnie dla w7 :-) Tylko nie wiem dlaczego z oficjalnej strony ati zostały [chyba] one zdjęte, bo nigdzie ich nie widziałem, ale od czego są google :-))
:edit: przypomniałem sobie, że jak okienko aktywne, ktore nie jest zmaksymalizowane, przeciągniemy do górnej krawędzi ekranu [pulpitu] to automatycznie rozciąga się na cały ekran... to tak na marginesie ;-p |
siódemka w obecnej fazie, powiedzmy ostatni build. nadaje sie na system codziennego uzytku?
|
Cytat:
|
Na tym nowym build`zie nie chce mi się zainstalować Visual C++ co uniemożliwia odpalenie GTA4.
Dla mnie to nie problem, ale syn mi tego nie daruje. |
a już se chciałem zainstalować. gta musi chodzić!
|
Ilość załączników: 1
Cytat:
Załącznik 50394 |
@mensir67pl
hmm.. w takim razie zrobię w weekend jeszcze jedno podejście. Może to było chwilowe - menda jęczała, że brak jakiś "manifest" , nie pamiętam numerków. Dam znać jak się coś zmieni. |
postawilem se7en na raidzie 0. wyglada to fajnie. wiecej testow i wrazen jutro. to jakis blad, ze 32 bitowy windows wykrywa mi 4GB pamieci? do dzis bylem przekonany, ze to tylko domena 64bit. czy myki z odblokowaniem paska itp. beda dzialac na ostatnim buildzie? moze ktos sprawdzal. chodzi glownie o progs, ktory zostal napisany dla poprzednich wersji
|
teraz vista x86 z SP1 też wykrywa do 12GB bodajże ale co z tego skoro używa ~3,5.
|
|
Do sieci torrent wyciekła Windows 7 Build 7000 Beta 1-32bit
|
Więcej info >>KLIK<<
|
czyli to jest ta zapowiadana beta, która miała się pojawić w styczniu ? no prosze prosze... nic tylko zasysac.
@patrix a cóż to jest za kod ? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Wiadomo coś może na temat aktualizacji vista @ 7 ?
Np. na dobreprogramy jakiś gość wyskoczył z komentarzem, że dla vist box update jest freeko :hmm: |
jak zmodyfikowac instalator sterownika, aby nie sapal, ze sterownik nie jest dla tej wersji sytemu?
|
To zależy. Na ogół pomaga rozpakowanie sterownika i instalacja ręczna spod menadżera urządzeń.
|
Cytat:
Sprawdzę dzisiaj jak ten proces przebiega i czy pasuje klucz od Visty. |
Tu jest jakies info.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz...zas+na+remake? |
No to klops, u mnie ktoś ma Viste biznes box ale nie złapie się w widełki bo nie nabywa nowego kompa z Vista i to na dodatek OEM...
Więc po raz kolejny, posiadacze (wcześniej xp box na @viste, teraz visty box na @7 za spore manko) mogą się cmoknąć a posiadacze nowego kompa z systemem OEM (!) będą spryciarzami bo będą mieć free vista@7 :) |
Ilość załączników: 2
Można update`ować:
Załącznik 50474 Sam proces trwa stosunkowo długo, u mnie ponad godzinę (czysta instalacja to ok 30min.). Na początku następuje sprawdzenie kompatybilności sprzętu i oprogramowania, odpowiedni raport zostaje zapisany na pulpicie: Załącznik 50475 Niestety, po update`jcie Win 7 prosi o kluczyk :fiu: Mamy 30 dni na aktywację Win 7, klucz od Visty Ultimate nie pasuje, może dlatego, że build 7000 jest "only for testing". Poczekamy, zobaczymy. |
A jak to było wcześniej z update'mi?
Chodzi mi głównie o te preinstalowane Windy na lapkach. Mam Home Premium, pierwszy oryginalny Windows ;-), co w przyszłości z aktualizacją do siódemki? Tak poza tym to 7 to już finalna nazwa czy kodowa jak Longhorn? |
Całkiem fajny gadżet:
Załącznik 50476 |
Cytat:
Tak nawiasem: to, że będzie możliwość aktualizacji to jest normalne, chodzi mi o zasady przyznawania licencji i różnice kosztów związane z aktualizacją "oem to oem", "box to box" i z jakiej edycji na jakie edycje będzie można aktualizować. Uczciwie by było np. gdyby aktualizacji do w7 BOX z visty biznes/ultimate BOX była w cenie nośnika/przesyłki. Ale pomarzyć zawsze można :szczerb: |
nie wiem, ale mam wrazenie, ze obecny build jest gorszy od poprzedniego.
|
Powiem więcej... najlepszy był 6801:)
|
Na moim nastepnym kompie stanie Windows 7 :-). Ma to czego chcialem - lanserski wyglad Visty a jednoczesnie jest szybszy i kompatybilny z narzedziami ktorych uzywam!
|
na moim tez, jesli nie popsuja nic do premiery.
btw. jak sie nazywa lub gdzie mozna znalezc ten gadzet -zolta karta, na ktorej mozna napisac notatke? |
Takie żółte karteczki to się post-it nazywają, więc może jakoś tak? ;)
|
ni cholery :P
|
To się zwie "Sticky notes" a znajdziesz między [Windows Media Center] a [Snipping Tool]
po kliknięciu [Start] Bombelkowego kaca wszystkim:sluze::sylwek::drinking::piwko2: |
|
Cytat:
Co oznacza jutro? Wedlug naszego czasu czy Amerykanskiego? |
Publikując bete microsoft sobie chciał chyba serwery przetestować, nie wiem czy już jest dostępna czy nie, ale strona na której miała być http://www.microsoft.com/windows/windows-7/default.aspx już wisi.
O! zadziałało. Cytat:
|
|
a ja zarejstrwałem się nawet z poświęcenia na MSDN i mam niedostępną opcje ściągnięcia W7 :-/
|
Bo to chyba trzeba cos wplacic $ zeby moc sciagac :>
|
Cytat:
|
|
Build 7000
|
Zgadza się.
Na razie innego nie będzie. |
Klucze można dostać bez problemów tym sposobem, przypuszczam, że już niedługo na stronie win7 też się pojawią, ileż można mieć w końcu problemów z serwerami mając taki potencjał jak microsoft.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:55. |