Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Neostrada once again... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/neostrada-once-again-53057/)

.::piotrek::. 06.06.2005 18:04

Neostrada once again...

Heh, juz 2 raz w ciagu tych 5 minutek rozlaczylo mi neta. Mam od roku Neo 128 z TPSA i to gowno czasami jest mnie w stanie w ciagu 1h rozlaczyc z internetem 4 - 5 razy. Pytalem sie znajomych, ale nikt nei wie o co chodzi i dlaczego tak sie dzieje :|

I teraz moje pytanko, czy wy moze wiecie dlaczego tak sie dzieje i jak temu zaradzic. Ja juz nie wyrabiam i caly czas twierdze ze jak tylko skonczy mi sie umowa z TPSA to zmieniam dostawce internetowego, tylko ze u mnie nie ma zbytnio wyboru.

Jak juz pisalem mam Neo 128 i do tego Windowsa XP. Jakby ktos chcial wiedziec to to moej rozlaczenie wyglada tak ze wyskakuje mi "Uzytkownik zostal odlaczony od uslugi", w trayu zmienia sie na czerwony trojkacik, musze odczekac chwilke, a potem poleczyc sie znowu. Tak samo wyglada w komputerze rozlaczenie jak po prostu wyloze wtyczke od modemu :|

polakT 06.06.2005 18:33

uy mnie na radiowym pomoglo wylaczenie usługi konfiguracja zerowa sieci

Predi 06.06.2005 18:35

mam dokladnie to samo :| pomaga tylko reset :|
dzieje sie tak raz na dwa dni :|
pol biedy jak siedze przy kompie.... a jak zapuszczam na noc emula to mnie szlag trafia jak np. rano widze ze o drugiej w nocy sie rozlaczylo i komp na darmo prada jadl do rana :|

edit: co ciekawe w domu na pakiecie jest podobnie :|

(( (( (( (( (( TPSA :bicz: (( (( ((

IceManSpy 06.06.2005 18:37

jaki modem?

a moze jak to sie bedzie powtarzac do zadzwonisz do "obslugi klienta" :D

wkoncu to oni maja wiedziec co sie dzieje ;)

Predi 06.06.2005 18:40

Cytat:

Napisany przez IceManSpy
jaki modem?

a moze jak to sie bedzie powtarzac do zadzwonisz do "obslugi klienta" :D

wkoncu to oni maja wiedziec co sie dzieje ;)

modem nie ma nic do rzeczy... np. mi dzieje sie tak na neo 128 na sagemie, a w domu siada pakiet na dwoch roznych modemach 56k

demek 06.06.2005 18:44

mam kolegow z neo ale nie mieli takiego problemu bo ich pytalem ale moze to byc zwiazane z przelaczniem sygnalu miedzy centralami przy zmianie obciazenia sieci ale raczej wystepowaloby czesciej

grzeniu 06.06.2005 18:53

Cytat:

Napisany przez .::piotrek::.
Heh, juz 2 raz w ciagu tych 5 minutek rozlaczylo mi neta. Mam od roku Neo 128 z TPSA i to gowno czasami jest mnie w stanie w ciagu 1h rozlaczyc z internetem 4 - 5 razy. Pytalem sie znajomych, ale nikt nei wie o co chodzi i dlaczego tak sie dzieje :|
...

Wywal ten syfiasty soft od tepsy, zainstaluj najnowsze stery od modemu (chyba sagem?) i ustaw polaczenie wg neostrada.info i pewnie bedzie chodzic. Restarty modemu moga tez byc spowodowane kiepskim zasilaniem modemu z USB, no ale zacznij od porzadku ze sterami.

.::piotrek::. 06.06.2005 18:59

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Wywal ten syfiasty soft od tepsy, zainstaluj najnowsze stery od modemu (chyba sagem?) i ustaw polaczenie wg neostrada.info i pewnie bedzie chodzic. Restarty modemu moga tez byc spowodowane kiepskim zasilaniem modemu z USB, no ale zacznij od porzadku ze sterami.

Hehe, oki zaraz zobacze czy to pomoze, tylko jeszcze musze poszukac wszystkie papiery od Neo, bo chyba jakis numer beidze potrzebny :|

Pawel_k 06.06.2005 19:03

Ilość załączników: 1
Cytat:

(...)

a wiec tak najlepiej pozbadz sie z kompa TPsyfu i zainstaluj tylko stery i autoconnecta.
sprawdz tez jak masz tlumienia na modemi [jesli masz sagema to w okienku gdzie masz dsl status itp wcisnik alt+D wtedy ci wyjdzie okienko takie jak na zalaczniku i zwroc uwage na dane ktore zaznaczylem, jestli sa wieksze od 50 to reklamuj linie bo znaczy ze nie trzyma parametrow i to przez nia masz problemy]
a i sprawdz kabelek czy nie jest gdzies zagiety za bardzo albo zdarty/uszkodzony
a i filtry przed telefonami zalozone ???

ed hunter 06.06.2005 19:06

nawet nie przeczytałem wszystkich postów :|

na tepsę nie ma rady :\

edit: zaraz - nigdy sie nie instaluje ich syfiastego programiku - tylko steryowniki odpowiednie do systemu i potem się konfiguruje połączenie

mandrake 10 samm robi wszystko przy instakce

wyższych Linuxów dla ludu nie testowałem pod tym względem...

ale czy możebyć gorzej??? :P

Boger 06.06.2005 19:07

Cytat:

Lelele, juz mi to mowiles, ale jakos sie nei moge zabrac ;) Mialem nadzieje ze problem da sie moze inaczej rozwiazac ;p

No to rzeczywiscie masz sie czym chwalic :blee:

Zrob to i wtedy (jesli nie pomoze) zadawaj pytania :taktak:

Polecam tez info 0800102102 - moze to wina centrali albo jakosci linii telefonicznej. Podesla Ci montera ktory sprawdzi jakosc sygnalu ...

@Predi - co do rozlanczania neo co 2 dni - neo ma zmienne ip i jesli nie wylanczasz kompa to neo samo odlaczy sie w celu zmiany ip. Ma to miejsce wlasnie co 48 godzin.

woitas 06.06.2005 19:08

zainstalujcie sobie autoconnect.
programik napisany specjalnie pod kątem neo.
po rozłączeniu sam wznawia połączenie.
aha, polecam także starą wersję sterowników do sagem'a (płytka tpsa z 2003 roku).
tylko na niej po rozłączeniu i ponownym połączeniu net działa mi tak jak powinien.
na tych najnowszych miałem "martwe" połączenie.

kizio 06.06.2005 19:17

dziwne a ja zadnych klopotow z TPSA nigdy nie mialem, tak samo z NEO, wszystko szybko sprawnie, rozlaczy mi sie moze raz na miesiac (mam Thomson ST510v4)

.::piotrek::. 06.06.2005 19:23

Cytat:

Napisany przez woitas
zainstalujcie sobie autoconnect.
programik napisany specjalnie pod kątem neo.
po rozłączeniu sam wznawia połączenie.
aha, polecam także starą wersję sterowników do sagem'a (płytka tpsa z 2003 roku).
tylko na niej po rozłączeniu i ponownym połączeniu net działa mi tak jak powinien.
na tych najnowszych miałem "martwe" połączenie.

Heh, tylko takie cos mnie nie bawi, bo jak np: gram w Tibie (niektorzy chyba wiedza o co chodzi) i mi rozlaczy neta to trace polaczenie z klientem i musze sie poraz kolejny logowac, a to mnie moze zbyt wiele kosztowac :'(

ed hunter 06.06.2005 19:25

JA TEŻ NIE NARZEKAM od ponad 2 lat leci.

pretensje były na początku - spadał transferr, siadało całkiem.

teraz leci.

cena monopolistyczna - przynajmniej 20% mniej

powinno być.

i i tak było by drogo!!!!@!!!!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:32.