![]() |
Cytat:
Cytat:
|
Mam pytanie jeśli chcę mieć na komputerze dwa systemy operacyjne:
pierwszy: zaszyfrowany system z opcją systemy zmyłkowego i ukrytego wolumenu i drugi ogólnie dostępny to najpierw muszę przy użyciu dwóch partycji zaszyfrować system operacyjny (ten pierwszy) a potem zainstalować na trzeciej partycji ten system ogólnie dostępny |
Cytat:
http://www.truecrypt.org/downloads Jeśli istnieje x64 to mnie oświeć :) chętnie zainstaluje ,będzie szybciej |
Jak można zabezpieczyć się na wypadek problemów z zaszyfrowanym dyskiem,systemem,dyskiem USB itp ?
Dla dysku zewnętrznego USB ,całego zaszyfrowanego, zabezpieczenie to kopia nagłówka ? Dla dysku wewnętrznego, z zaszyfrowanym systemem Windows w całości, jest to Rescue Disc ? (tyle wyczytałem z instrukcji) Prawda to ? |
Wolumeny
Czy coś stoi na przeszkodzie, aby na dysku 2 TB zrobić dwa wolumeny po 300 GB? Dysk jest użytkowany przez pracowników w firmie a szef chciałby mieć część danych zaszyfrowanych.
|
To zależy, zbyt ogólnie pytasz. ;)
Jeśli pytasz o bezpieczeństwo kontenera/partycji na tle uszkodzeń to mogę z czystym sumieniem polecić ten program. Do użytku komercyjnego też można go użyć (sprawdź oczywiście w licencji). Jeśli chcesz aby szyfrowanie partycji miało sens to nie zmuszaj użytkowników do wpisywania haseł bo przykleją je sobie na monitorze... ;) |
Cytat:
Co do haseł to nikt sobie ich nie przyklei do monitora. Spokojnie. |
... bo zapiszą markerem, żeby się karteczka nie zgubiła :taktak:
|
A jak wygląda kwestia rozszerzania (powiększania) zaszyfrowanych wolumenów? Jest to możliwe?
|
TrueCrypt zasada działania
Cześć,
nigdzie nie mogę znaleźć dokładniejszego opisu na jakiej zasadzie działa TrueCrypt, w przypadku szyfrowania przenośnego dysku lub pendrive. Dokładnie chodzi o to że gdy zaszyfruję przykładowo pendrive, tworzony jest unikalny klucz. Tu pojawia się pytanie, czy gdy zainstaluję TrueCrypt na innym komputerze, podepnę pendrive i podam hasło, w jaki sposób program będzie wiedział jakiego klucza użyto do zaszyfrowania hasła? Skoro ciąg znaków jest losowy? |
Cytat:
Nie znam się na kryptografii i nie wiem czy dobrze rozumiem twoje pytanie, ale poczytałem i wydaje mi się, że odpowiedź masz tutaj: http://www.truecrypt.org/docs/?s=vol...-specification i dalej w linku "Random Number Generator". |
Cytat:
Cytat:
|
Cześć,
a jak to jest z defragmentowaniem zaszyfrowanych partycji, również systemowej? Czy po instalacji systemu i jego zaszyfrowaniu TrueCrypt mogę z wewnątrz systemu Windows 7 Ultimate x64 wybrać defragmentowanie? Chciałbym kupić taki (http://www.x-kom.pl/p/137863-noteboo...rw-gt635m.html) komputer, na dysku 120 GB SSD zainstalować Win7, a na dysku 1000 GB SATA jedną czy dwie partycje z danymi, szyfrowane niezależnie, montowane po uruchomieniu Win7. Pozdrawiam! |
Fragmentacja w Windows 7 i nowszych jest marginalna. Z tego co kojarzę to jest tam jakiś mechanizm, który stara się nie robić takiej sieczki na HDD jak XP. W każdym razie myślę, że o ile nie chcesz defragmentować na zmyłkowym systemie to nie będzie problemów.
|
Z montowaniem dodatkowego dysku nie będzie problemu. Jeżeli rozważasz zaszyfrować dysk SSD z partycją systemową to wiedz, że nie jest to do końca bezpieczne rozwiązanie.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:51. |