Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Alternatywne przeglądarki internetowe - newsy, problemy, porady... (https://forum.cdrinfo.pl/f113/alternatywne-przegladarki-internetowe-newsy-problemy-porady-39686/)

chris996 29.08.2011 16:31

Cytat:

Napisany przez Berion (Post 1178549)
Goły FF jest dosyć ubogi. Ma za to największą bazę wtyczek, które robią z niego kombajn. Na chwilę obecną nie zamieniłbym go z żadną inną przeglądarką.

Z wtyczek zasadzie nie korzystam, ale jedna mi się bardzo podoba: HTML Validator. Teraz wiem, co mogę poprawić robiąc własne strony. Do tego za tą przyjemność nie muszę płacić.

Berion 27.08.2011 01:10

Rzadko nie są, niestety trzeba wówczas albo wyłączyć sprawdzanie kompatybilności albo ręcznie edytować numer w *.xpi (ZIP).

EOT ;p

Jarson 26.08.2011 22:19

Coś w tym jest :)

Choć akurat nowa polityka numerkowa mnie nie przekonuje - na początku myślałem, że chodzi o więcej szumu wokół przeglądarki, a tu okazuje się, że twórcy myślą nad tym, żeby aktualizacje były automatyczne a domyślnie użytkownik nie był nawet informowany o wersji... Mnie martwi, co będzie ze zgodnością wtyczek - do tej pory bywało tak, że niektóre zaraz po wejściu nowej wersji nie były z nią zgodne. Mam nadzieję, że przy częstszym wypuszczaniu nowych numerków zmiany nie będą na tyle duże, żeby co pięć minut były problemy z kompatybilnością.

Berion 26.08.2011 22:13

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 1178450)
Wogóle dziwię się, że Firefox, nawet w 6 nie ma żadnego wbudowanego adblockera z możliwością dodawania filtrów tak jak Opera. I do tego twórcy nie zadbali o to, żeby Firefox nie przepuszczało wyskakująych okienek z reklamami, czy ankietami. Bo nadal jest dziurawe i przepuszcza. I przez to mamy to co mamy.

Goły FF jest dosyć ubogi. Ma za to największą bazę wtyczek, które robią z niego kombajn. Na chwilę obecną nie zamieniłbym go z żadną inną przeglądarką.

Poczytaj, choćby moje wypociny:
>> http://forum.cdrinfo.pl/f45/personal...1/#post1177724

BTW: nie rozumiem tej nagłej nagonki na FF i narzekania jaka to niby wolna, pamięciożerna, że numery wersji "ścigają" Chrome (jakby to miało jakiekolwiek znaczenie...). Mam mnóstwo aktywnych wtyczek, zwykle nie więcej niż kilkanaście kart otwartych na raz i FF6 zjada góra 200MB.

Ja tam się nawet cieszę, że mnóstwo ludzi przerzuciło się na Chrome. Może Gecko nieco odetchnie od script kiddies. ;)

ed hunter 17.08.2011 00:04

Thunderbird zaktualizował mi się sam jak kliknąłem w pomoc, ja tam nie rozpaczam, działa jak działało, nigdy mi się ten program nie podobał, ale właśnie działa i to jest jego zaleta. :D

Patrix 16.08.2011 23:11

Miałem na myśli v5.0, jutro może zobaczę tą 6 ...

sobrus 16.08.2011 22:59

Ilość załączników: 1
To akurat by się zgadzało, a masz może screenshota :D?

Czyżby ulegli modzie ulepszania dobrego na gorsze?
U mnie wygląda tak:
Załącznik 58011

Patrix 16.08.2011 22:34

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1177282)
Ja tam nie widze wielkich zmian..wydaje mi się że wygląda tak samo.

Chyba nie odpalałeś go na W7 ...

sobrus 16.08.2011 22:20

Ja tam nie widze wielkich zmian..wydaje mi się że wygląda tak samo.

Patrix 16.08.2011 22:17

Najnowszy TB wyglądem jest koszmarny (dlatego dalej używam 3.1.11) - totalnie zwalone gui ... :/

sobrus 16.08.2011 21:55

Thunderbird w porządku.
Tylko mała uwaga, firefox który testowałem to 6.0 x64 dla Linuxa.
Sterowniki Catalyst 11.7 (fglrx).

Pod windowsem wrażenia mogą być zgoła odmienne :)

Natomiast choć Mozilla trąbiła że 6.0 rozwiąże problem braku wsparcia GPU pod linuxem, to ja jakoś nie bardzo to zauważyłem :szczerb:.

I to jest właśnie paradoks - Mozilla, wywodząca się ze społeczności FOSS, w pogoni za % w sondażach po prostu olewa Linuxa.
Używałem ich przeglądarek z 8 lat, jeszcze zanim powstał Firefox (Mozilla Suite) - ale Chromium jest po prostu lepsze.

BTW. Bez sensu to raptem tydzień pocieszyłem się Thunderbirdem 5 a już jest 6 która nic nowego nie wnosi :rotfl:.
Czy pogoń dotyczy też programów pocztowych ?

zene_k 16.08.2011 20:37

Zaktualizowane i wszystko działa

Matefusz 16.08.2011 16:17

Dzięki za ostrzeżenie.

A z Thunderbirdem 6.0 bardzo źle?

sobrus 16.08.2011 16:07

No i uaktualnił się Thunderbird 6.0 :sciana:

Zainstalowałem Firefox 6.

Akceleracja GPU nie działa (chromium - 1840pkt, Firefox - 250pkt).
Po jej wymuszeniu na ekranie robi się kaszanka.
Sterowniki najnowsze.

Dziękuje, już odinstalowany.

sobrus 16.08.2011 11:12

Przetestuje dziś FF6.

Co by nie mówić o Chromium, ma ono swoje wady
a) jest od Google
b) żre pamięć na potęgę. 1GB to norma. Niby to nie przeszkadza, ale FF sprawował się lepiej.

Szansa że wróce do Mozilli jest mała, ale oczywiście jest.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:52.