![]() |
W czym montujesz?
Jesli PC + Premiere, to moze warto pomyslec nad Quadro? Daje wiekszego "kopa" niz CUDA przy kodowaniu w oprogramowaniu, ktore wspiera te karty (u Adobe'iego jest to standard). No i warto przemyslec Display Port - HDMI ogranicza Cie do 1920x1080 na koncowce. Na preview sie nada, ale na timeline dobrze miec duzo miejsca (2560x1440?). |
Chyba te dwie z 512 MB pamięci też można sobie darować...
|
|
chcę kupić grafę GTS 450.
Ale jaką? :) Pomożecie? Minimalnie 1 wyjście hdmi, karta z przeznaczeniem do montażu video. http://www.komputronik.pl/search/pl/...Uw/category/1/ |
Normalne - miałem na myśli standardowe.
Od wielu lat standardem w Polsce i UE jest ODF. Więc nie widze potrzeby produkowania starych .doc, .xls, .ppt. Jeżeli nowy Excel ma faktycznie takie funkcje, że w ODF zapisać się tego nie da (ze względu na ograniczenia formatu a nie politykę microsoftu, który tego formatu nie lubi) to rzeczywiście masz rację - ale takich przypadków jest może 5%. |
Cytat:
Ale cały czas są to "normalne pliki" ;) |
Musi być syf bo zaraz by M$ pozwali za monopol :taktak:
Pod Linuksem jest pare innych prostszych pakietów, jakiś KOffice itd. Ale po co bawić się w półśrodki? :hmm: Jak mam problem z plikami doc/ppt/xls to zazwyczaj nie jest to mój problem. Niech się nauczą tworzyć normalne pliki, ja tego poprawiać nie zamierzam. Nowe MS Office zapisują ODF, a przynajmniej powinny. Jeżeli nie zapisują to nie wiem po co ktoś miałby wydawać pieniądze na coś co nawet standardu ISO nie czyta :hmm: |
Mówisz i masz rację. :)
Jeszcze jedna rzecz, czy wszystkim w domowych warunkach potrzebne jest coś takiego ja Office, albo OO? W system powinien być wbudowany podstawowy edytor tekstów, ale działający, a nie tak jak ten syf Wordpad w Windows. Przyznam się, że nawet nie sprawdzałem jak to działa w W7, ale też nie mam zamiaru sprawdzać po wcześniejszych doświadczeniach. :] |
O tym wlasnie mowie :-)!
|
Niby wszystko się da poprawić błyskawicznie jak nie ma za dużo stron, no ale jak do roboty, to monopolista pozostaje. :]
|
Bo generalnie jest nieźle, ale dziś miałem wydrukować jakiś list motywacyjny i niestety były drobne różnice w układzie tekstu. Usłyszałem więc coś w stylu "a no tak by ty masz tego szmelca".
:sciana: Jasssne :haha: |
Właśnie ostatnio dostałem instrukcję w formacie .doc i oczom nie mogłem uwierzyć :wow:
I to taką ze zdjęciami! OO dał radę bez problemu. |
No tak, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że sam Microsoft ma problemy z docami ze starszych wersji pakietu. Podobnie są problemy z wymianą docx miedzy MS2007 a MS2010.
M$ nigdy nie opublikował specyfikacji doc, więc i tak jest bardzo dobrze. Ale ten format powinien już trafić do lamusa jakieś 5 lat temu. Od tego są standardy, żeby je stosować :taktak:. |
Ale jak jest prosty tekst bez cudów zapisany w .doc nowym OO, to chyba się otworzy na wszystkim bez problemów. Przecież pliki Worda są bardzo kiepsko kompatybilne wstecz, więc nie ma co psioczyć.
|
No właśnie najbardziej denerwuje jak ktoś ma jakiegoś starego MS Office (<2007?) i nie potrafi przeczytać normalnych plików, albo co gorsza produkuje jakieś niestandardowe pliki .doc :sciana:.
Czasem spotykam takie średniowiecze. Jeszcze niech Worda 6.0 odkopią. :rotfl: I weź tu wymyślaj żeby im się czytało...tylko PDF zostaje :sciana: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:48. |