![]() |
Linux potrafi znacznie szybciej, ale ja mam stary komputer z SATAII - więc dysk do niego też będzie budżetowy (a dokładnie OCZ Petrol 64GB).
Choć teraz sie zastanawiam czy może Agility 4 nie byłoby lepszym wyborem. Nawet nie ze względu na prędkość ale słyszałem że Petrole są bardzo zawodne :/ A Agility mogłem wziąć w komputroniku z odbiorem osobistym :/ |
Cytat:
Skoro 7 w tyle czasu potrafi wstać, ciekawe ile zajęło by to w przypadku Linux'a |
10 sekund do Win7 - :spoko: :wow:
Ciekawe czy uda mi się do tylu zejść na budżetowym SSD z Linuksem. Na razie mój rekord to 25 sekund z pendrive ... :szczerb: |
tak 2x4 mała literówka :)
|
Pamięć to chyba 2x4 GB? :>
|
No dobra, zatwierdzam...
|
Komputer jest już zakupiony, działa już miesiąc więc można coś o nim powiedzieć.
Konfiguracja przedstawia się następująco:
Całość kontrolowana przez oryginalny Windows 7 Pro 64 bity wersja OEM - miała być wersja MSDN AA ale po dogłębnej analizie licencji stwierdziłem że już lepiej OEM mieć, a że Windows 8 mnie zniechęca, wybór padł na 7 k***a
Jestem pozytywnie zaskoczony, że tak szybko może włączać się Windows ze wszystkimi programami w auto starcie. W dalszej kolejności zostanie dodany napęd BD, ale to dopiero jak zacznie brakować miejsca na dysku :) |
podobno Ivy bardzo się grzeją...
|
Nie bardzo jest dziś co wymyślać, AMD dało ciała z Bulldozerem, Intel rządzi.
i5 - średnia półka wysoka wydajność - ja bym brał 2500K i kręcił bo ten procesor aż o to błaga, osiągając ponad 4Ghz!. Nie wiem czy aktualnie jest na rynku coś mocniejszego (i relatywnie taniego) od podkręconego i5. Karta graficzna do gier rzecz święta, dobry wybór mocna i niedroga, o mniejszym apetycie na prąd niż odpowiednik nVidii GTX560. Wielbiciele ciszy i energooszczędności mogą rozważyć słabszego acz świeższego HD7770. Jak SSD ma być tylko na system to ja bym brał Samsunga 830 64GB , nawet windowsa ciężko jest bardziej utuczyć. btw. Nie wiem czy to dobry czas na zakupy Sandy o obliczu premiery Ivy. http://www.komputronik.pl/product/15...0_GHz_BOX.html Ależ to sie musi kręcić...4,6Ghz ...:spoko: |
Witam ponownie,
HDD nie ma znaczenie bo mam w domu 4TB, w dużej mierze są one używane niemal non stop, ale są, dlatego też na sam system chce wziąć SSD, na pozostałe rzeczy będą HDD. Dzięki Pierwszemu za to podorędzie, przyjrzę się, to już jakieś światełko w gąszczu możliwości. Jednak może jeszcze ktoś coś wymyśli ;) |
Cytat:
|
Też tak uważam, ale już nie chciałem się wtrącać.
SSD jest przydatny głównie do operowania na małych plikach ze względu na czas dostępu, skraca czas reakcji itd - idealny na system. Jednak do video, gdzie duże pliki są czytane zazwyczaj sekwencyjnie zwykłe HDD w zupełności wystarczy. W dodatku prędkości zapisu SSD wcale nie są takie rewelacyjne (choć na pewno lepsze niż w HDD). 120GB, z czego 30GB na system i programy - to stanowczo za mało. Pomijam kwestie gier, bo tu SSD nic nie da, co najwyżej skróci czas ładowania gdy z 10 sekund na 5 - dla gracza w zasadzie bez różnicy. |
@crowbme, dysk SSD ma swoje niewątpliwe zalety, ale jeśli piszesz edycja/montaż a/v to ja bym brał zwykłego HDD, albo ew. jakiś duet SSD + HDD, co jednak znacznie zwiększy koszt pamięci masowej. Dlaczego? Dlatego, że sam bawię się a/v i mimo posiadania 1TB w dyskach chronicznie cierpię na braki wolnego miejsca. O ile prędkość, skądinąd istotna, ma wpływ na czas operacji we/wy przy montażu, to braku miejsca na dysku już nie przeskoczymy.
|
w cenie do 500zł grafikę polecił bym GTX550Ti wersja OC(rdzeń ok.950mhz) producent bez znaczenia osobiście polecam w tej kolejności Zotac, Gigabyte, Asus i karta z max 1gb. ramu
kupowanie grafik low end z 2gb nie ma sensu karta nigdy nie wykorzysta takiej ilości i tak jak napisał @crowbme że monitor mniejszy jak 24" |
@crowbme: moja propozycja
http://www.morele.net/inventory/info/4D6MYz/ procesor jak i mobo nie dają możliwości OC, można coś urwać na obudowie i głośnikach za co bym dorzucił do ssd samsunga 830 i może do drugiej kości ramu Można też wziąć tańszą k. graficzną np hd6850 i próbować mobo na p67 plus i5 2500k |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:34. |