![]() |
Cytat:
Cytat:
Procesor z intelowskich obecnie chyba najbardziej wart zainteresowania pod kątem stosunku wydajność/cena (już wydajny, jeszcze dość niedrogi), płycie niczego nie brakuje. Przyznaj, że wybrałeś ją ze względu na funkcję Super Charger (napisali, że fajno się nią ładuje iPhone'a) :haha: |
Cytat:
no i do zastosowań multimedia/internet/biuro nie potrzebna jest "maszyna" do OC, a raczej mała, cicha, energooszczędna |
Podepne sie pod temat :
MSI Z68MA-ED55 Intel Core i5 2500k Corsair Vengeance 1600 MHz DDR 3 4x4GB Podziala jakis czas? |
W zastosowaniach wielowątkowych A8 wyraźnie bije również i3 2125 (wyżej jest link do benchmarków).
Poza tym ja mówie o nadchodzacym A10, które ma sie dopiero pojawić (już powinny sie chyba pojawiać) i ma być jeszcze troche szybsze. W cene wlicz również Radeona HD którego a APU dostajesz za friko. Jest to prawdziwy Radeon, choć wolniejszy od dedykowanych kart. A10-5700 3.4Ghz ma mieć łączne TDP 65W (4 rdzenie + Radeon HD7660D). Ładnie :) Może i kręcić się będzie przez to ładnie? :) Sandy bez K nie kręci sie prawie wcale, jak dla mnie to troche ból, bo potencjał miałyby ogromny :( To prawda, bez OC w zasosowaniach jednowątkowych A10 będzie kuleć w stosunku do Intela i3, ale powinien być gdzieś w okolicach G850 :taktak: Rozbudowa w kierunku Ivy też kusi :taktak:. Ale do multimediów i multitaskingu A10 czy A8 bedzie akurat, sam mam C2Q@3.3Ghz i mi troche mało rdzeni czasem, chciałbym teraz 8 :D |
Za LGA 1155 przemawia także obsługa przyszłych ivy bridge ALE potrzebne mobo z chipsetem minimum H67 lub nowinka B75 (z tańszych).
jarson napisał: "O AMD tak naprawdę trudno pisać, skoro jeszcze nie miałem możliwości na oczy go widzieć. Będzie jednak raczej bił na głowę G850." I chyba ma na myśli amd apu a8... "bije na głowę" to za dużo powiedziane i nie jest takie oczywiste, zależy od zastosowań. Trzeba też zauważyć, że to pólka cenowa intela i3 2120, którego na pewno amd a8 nie bije na głowę, a wręcz przeciwnie. |
Ta integra wcale nie jest taka bublowata. Obecna pierwsza generacja A8 ma w przybliżeniu Radeona 5670 na pokładzie (400 procesorów strumieniowych).
Nie osiąga jednak tak dobrych wyników, bo HD5670 ma dedykowaną pamięć GDDR5 (64GB/s), której naturalnie itegra mieć nie będzie. Ale A10 ma już mieć chyba coś na Radeonie HD7xxx i z tego co słyszałem ok 9300 punktów w 3DMarku06. http://www.guru3d.com/news/amd-trini...rmance-tested/ Nie jest to więc demon prędkości, ale jak na integre nie ma też sie czego wstydzić. Może w najnowsze gry w FullHD sie nie pogra, ale tragedii też nie ma - a do grafiki, filmów czy nawet OpenCL taki Radeon na pewno wystarczy. Dodatkowym plusem jest możliwość dołożenia zewnętrznego Radeona i wtedy APU ... zaczyna działać w trybie CrossFire || A10 poza czterema jajami ma jeszcze (tak jak G850) najnowsze instrukcje SSE, AVX i sprzętowe szyfrowanie (odsyłam do linka powyżej i CPU-Z ;)). Za G850 przemawiają możliwości rozbudowy. W tą płytę bedziesz mógł kiedyś wsadzić i7 i HD8770 - tylko czy będziesz chciał. Może reszta komputera się już tak zestarzeje (USB4, SATA4 , DDR4) że bedzie sie opłacało kupić nowe. Czy coś bedziesz mógł włożyć w podstawkę FM2 zamiast A10 - tego nie wiadomo. |
Cytat:
Co do ASRocka to obstaję przy podchodzeniu do marki z dystansem. |
Cytat:
Cytat:
|
To może wypiszę główne zastosowania:
Przeglądanie wielu stron naraz (multum otwartych kart jednocześnie w Chrome), Photoshop, OpenOffice, mkvy odtwarzane naprzemiennie w: KMPlayer, MPC HC, XBMC, rozpakowywanie duużych objętościowo plików z archiwów w częściach I jak pomyślę to więcej ich w sumie nie ma... W tle często uTorrent, foobar. Grę włącze raz na parę tygodni jakąś, a potem ją wyłączam po 15 minutach... Nadal dla mnie G850 lepszym rozwiązaniem od wspomnianego AMD? Podobają mi się Twoje konkrety, sobrus, daję reputkę za rzeczowość. |
Nagrywarka BD to kwestia zastosowań, nie ceny kompa.
Jeżeli chodzi o "rdzeń" komputera, to można rozważyć jeszcze nadchodzące AMD A10 Trinity. Na minus - wbudowany HD7660D pewnie nie będzie tak szybki jak osobny HD6770. Na plus - A10 będzie miał 4 rdzenie "Piledriver" @3.8Ghz z dalszą możliwością O/C - a więc do pozostałych rzeczy będzie pewnie sporo szybszy niż G850. TDP ~100W powinno być porównywalne z G850+HD6770, cena też. Możliwości rozbudowy prawdopodobnie mniejsze, chyba że AMD wypuści coś mocniejszego na tą samą podstawkę. Sumując plusy i minusy G850 pewnie lepsze, ale jeżeli potrzebowałbyś mocy 4 jajek za niewielkie pieniądze to A10 można rozważyć. Tu masz co potrafi obecna generacja (A8) http://www.xbitlabs.com/articles/cpu...8-3870k_6.html W jednowątkowych zastosowaniach G850 jest groźnym rywalem i wygrywa, ale w zastosowaniach multimedialnych A8 po OC potrafi być 2 razy szybszy i dużo szybszy od i3. A A10 ma być sporo ulepszony w stosunku do A8. Ale G850+HD6770 na pewno bedzie bezpieczniejszym wyborem :taktak:. |
Cytat:
Cytat:
Jeżeli komputer ma być tani to asrocka należy rozważyć - w końcu to córka Asusa ;) |
Właśnie, w PC takiej klasy nie warto ładować nagrywarki BD, nawet bym jej nie wykorzystywał, bo nie archiwizuję żadnych "kopii zapasowych", każdy film wywalam po obejrzeniu, a nie mam tylu "dokumentów", coby zajmowały >DVDDL.
Kupię jakiegoś Litka DVDRW i będzie OK :-). Ja naprawdę nie gram, z ciekawości odpalę na początku kilka nowszych tytułów, żeby porównać z grami na PS3, ale to raczej z ciekawości, nie mam czasu na zabawę, niestety. Nie potrzebuję zatem potwora, a żeby "odświeżyć" zestaw. MOBO rzeczywiście wymienię na chociażby Gigabyte, w końcu nie są to duże różnice, a do ASRocka nie mam zaufania. Post walnąłem w swoim starym temacie, gdzie też składanie PC się przewinęło, przepraszam za tworzenie chaosu i dzięki za przeniesienie :spoko:. |
Nagrywarka BD w kommpie za 1800 zł to niepotrzebny wydatek.
Sam zestaw niczego sobie, chociaż oczywiście czepię się jak zwykle płyty głównej (nie lepiej dołożyć 50 zł na podobnie wyposażony model Gigabyte?) Procesor jak na tę klasę cenową urządzenia dość ładnie się wkomponowuje, choć może mógłby jednak być troszkę mocniejszy ;) Czy to nie powinno być w temacie o składaniu komputera? :czytaj: Przenoszę :> |
Cytat:
|
Procesor: Intel Pentium G850 BOX
Płyta Główna:ASRock H61M/U3S3 Pamięć: Corsair 2x4GB 1333 MHz Karta Graficzna: Vertex3D Radeon HD 6770 Dysk Twardy: WD Blue AAKX 500GB Zasilacz: OCZ StealthXStream 2 400W PSU 80Plus Buda ~300 zł Co sądzicie o takim zestawie za ~1800 zł? Pytanie - jaki model nagrywarek DVD jest teraz na topie? :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:21. |